Cirka en fjärdedel av personer över 60 har aldrig använt Internet. Digital okunskap är ett stort problem i det moderna samhället med tanke på att nästan allt händer online!
Så ni som aldrig har rört Microsoft Excel, här är en snabbguide till den digitala världen. Utöver de andra Microsoft Office programmen, till exempel Word, så är Excel bra för att analysera data och automatisera beräkningar.
Eftersom saker som Excel-kalkylark, kortkommandon, Excel-appar, Microsoft-konton och rullgardinsmenyer kan låta främmande för vissa, kommer den här artikeln att guida dig genom grunderna för att använda Microsoft Excel så att du snart kommer att skapa allt ifrån ett Excel-kalkylblad till ett Excel diagram.

De bästa lärarna i Datavetenskap
Första kursen gratis!
Henrik
Henrik
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Jonas
Jonas
140 kr
/h
Första kursen gratis!
Hussein
Hussein
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Niklas
Niklas
160 kr
/h
Första kursen gratis!
Emil
Emil
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Albin
Albin
119 kr
/h
Första kursen gratis!
Ernes
Ernes
95 kr
/h
Första kursen gratis!
Peter
Peter
50 kr
/h
Första kursen gratis!
Henrik
Henrik
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Jonas
Jonas
140 kr
/h
Första kursen gratis!
Hussein
Hussein
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Niklas
Niklas
160 kr
/h
Första kursen gratis!
Emil
Emil
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Albin
Albin
119 kr
/h
Första kursen gratis!
Ernes
Ernes
95 kr
/h
Första kursen gratis!
Peter
Peter
50 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Excel för nybörjare: Hur skapar du ett kalkylblad?

Excel är ett perfekt program för att skapa ett kalkylblad, allt tack vare olika excel-formler, funktioner, diagram, makron och sammanslagningar av celler.

excel för nybörjare
Hur kan du lära dig skapa ett dokument i Excel? Bild: Unsplash

Så hur använder du Excel och varför använder så många människor det?
Det används ofta av individer och proffs för att organisera data i rader och kolumner. Det kan också användas för att utföra beräkningar och skapa grafer. Faktum är att det finns så många företag runt om i världen som använder Excel för presentationer, dataanalys och dess integration i andra Office-program.
Innan du skapar ditt Excel-kalkylblad måste du se till att du faktiskt har programmet på din dator. Ibland är Microsoft Office inkluderat när du köper en ny dator. Detta betyder att programvaran kan ha installerats innan du tog med dig datorn hem. Om du inte har Excel måste du gå online och prenumerera på Microsoft Office. Nedladdning av Excel är enkelt och du kan också njuta av andra program i Office Suite som Word, Powerpoint, etc.
Som sagt så behöver du inte nödvändigtvis betala för Excel. Det finns också gratisversioner från OpenOffice och LibreOffice. Men de är inte exakt samma. Oavsett om du har en provversion, fullversionen eller en äldre version, behöver du bara dubbelklicka på ikonen för att öppna Excel och sedan skapa en ny fil. Då ser du ett tomt kalkylblad på skärmen. Raderna har siffror och kolumnerna har bokstäver. Vänj dig vid dem, eftersom du snart ser att allt är organiserat i kolumner och rader.
För att skapa ett enkelt kalkylblad måste du bara skriva in dina data i cellerna (rutorna) i kalkylarket. Om du har två typer av data, ska du ange en typ i en kolumn (Kostnader, till exempel) sedan den andra (till exempel månad av året) tillsammans med den i en ny kolumn.
Du kan också skapa automatiska beräkningar eller makron. För att göra detta, börja med likhetstecknet (=) och sedan din beräkning.

Till exempel: “= B2 + B3”. Programmet gör sedan beräkningen åt dig och visar svaret i den cellen.

När du har skrivit in all information i kalkylarket väljer du alla celler du har använt i kalkylarket och klickar på "Infoga" i verktygsfältet. Du måste bara klicka på "tabell" eller "pivottabell" så är du klar.
För att skapa rubriker för din tabell måste du bara klicka på cellen innan och klicka på OK. När din tabell är klar kan du också ändra stilen. Detta betyder att du kan ändra färg på kolumner eller rader, lägga information i fetstil, etc. För att göra detta, när du har valt tabellen, gå till "design"-fliken för att ändra tabellstil. Du kan välja vilken stil du vill.
När din tabell är klart kan du kopiera och klistra in den på en annan sida eller spara den som ett PDF- eller Excel-dokument.

Excel funktioner: OM, OCH, ELLER och ICKE

Funktionerna OM, OCH, ELLER och ICKE på Excel är logiska funktioner. Detta är inte de mest kända Excel funktioner men de kan vara riktigt användbara när det gäller beräkningar.

excel för nybörjare
Vet du vilka de olika funktionerna i Excel är? Bild: Unsplash

Du kan använda funktionerna och, eller, icke och om för att skapa villkorliga formler. Och för att sedan testa om villkoren är sanna eller falska.

Så hur fungerar de?
För att använda logikfunktioner måste du sätta beräkningen i slutet av raden. Börja med att skriva “=” i den valda cellen för att berätta det program du vill utföra en operation på.
Du skriver operationen enligt följande:

= OM (A2> 10, "För", "Mot")

Denna operation visar hur OM-funktioner fungerar. Således, om antalet i cell A2 är större än 10, blir resultatet "För". Om antalet är mindre kommer svaret att vara ”Mot”.
För att jämföra olika data kan du använda logiska funktioner inklusive lika (=), olika (<>), större än (>), större än eller lika med (> =), mindre än (<) eller mindre än eller lika med (<=). Dessa jämförelser behöver inte nödvändigtvis göras med siffror. Du kan också använda ord. OM-funktionen är den huvudsakliga logikfunktionen. Andra funktioner (OCH, ELLER, ICKE) kan läggas till för att ange vissa villkor.
Således indikerar OCH-funktionen att båda villkoren måste vara uppfyllda för ett positivt resultat. Funktionen ELLER indikerar att endast ett av villkoren behöver uppfyllas för att resultatet ska bli positivt.
Funktionen ICKE indikerar att villkoret inte måste uppfyllas för att resultatet ska bli positivt. Det finns många sätt att använda dessa operationer. Det finns också inbäddade funktioner och du kan skapa flera vid behov.

Excel funktioner: Hur skapar du en graf?

Förutom att skapa kalkylblad är Excel också bra på att skapa olika typer av diagram. Du kan använda data från ditt kalkylblad för att skapa olika typer av grafer. Du kan välja vilken typ av graf som bäst passar din data.

excel för nybörjare
Vet du hur du enkel skapar en graf i Excel? Vi hjälper dig med det! Bild. Unsplash

Olika typer av grafer inkluderar:

 • Stapeldiagram
 • Linjediagram
 • Cirkel- och ringdiagram
 • Liggande diagram
 • Ytdiagram
 • Punktdiagram
 • Andra diagram

Excel för nybörjare: Så hur kommer du igång med en Excel-graf?

Precis som med ett kalkylblad eller en tabell måste du ange din data i raderna och kolumnerna i det aktuella arket. Uppgifterna kan komma från en eller flera kategorier beroende på ditt projekt.
Du behöver bara välja cellerna som du är intresserad av och klicka sedan på "Infoga". ”Diagram” är ett av alternativen. Genom att klicka på en av symbolerna visas ett antal underkategorier. Det finns ett stort urval av olika stilar tillgängliga. Ditt diagram visas på ditt Excel-kalkylblad. Du kan dock ändra formateringen. Du kan klicka på grafen och sedan på fliken "Design". Det finns olika saker som du kan ändra:

 • Axlarna
 • Axlarnas titel
 • Diagrammets titel
 • Etiketterna
 • Grafen

Nu vet du hur du skapar ett diagram!
Detta behöver inte vara komplicerat och det kan hjälpa dig i din vardag på jobbet. Du kan faktiskt skapa diagram för att presentera ett projekt för din chef, skapa rapporter eller hantera dina utgifter. Det kan vara mycket lättare att förstå information om den presenteras visuellt.

Excel för nybörjare: Användbara genvägar

Excel är inte nödvändigtvis ett lätt program. Du kan behöva tillbringa lite tid för att förstå vissa funktioner eller uppgifter.

excel för nybörjare
Om du har svårigheter att lära dig Excel så kan en av våra handledare hjälpa dig! Bild: Unsplash

För att hjälpa dig använda Excel mer effektivt bör du lära dig några av de grundläggande kortkommandona. Genvägar är mycket användbara för de som inte kan använda en mus.

Excel funktioner: Här är några kortkommandon:

 • Stäng Excel: ALT + F4
 • Öppna Visual Basic Editor (för redigering av makron): ALT + F11
 • Klippa: CTRL + X
 • Kopiera: CTRL + C
 • Klistra in: CTRL + V
 • Välj alla: CTRL + A
 • Ångra: CTRL + Z (Ångra den senaste åtgärden som utförts)
 • Gör om (Avbryt en ångrad åtgärd): CTRL + Y
 • Kursiv: CTRL + I
 • Understruket: CTRL + U
 • Fet: CTRL + B
 • Visa dialogrutan för cellformat: CTRL + SKIFT + 1

Det finns många genvägar som kan vara mycket användbara. Du kan använda genvägar för att infoga rader, kolumner och en hel mängd andra åtgärder. Ju mer tid du spenderar med Excel, desto fler genvägar lär du dig och innan du vet ordet av så kan du skapa diagram i excel, fakturamall i excel, projektplan i excel, och massa annat användbart. Du kommer att kunna använda Excel mer effektivt och navigera runt i ett Excel-kalkylblad utan några som helst svårigheter.

Om du behöver mer hjälp för hur du använder Excel kan du få handledning av en privat IT-handledare via Superprof. Oavsett om du behöver hjälp med att skapa ett makro, hantera en arbetsbok, arbeta med mallar eller till och med använda kalkylprogramvaran, så lär dig en handledning allt det!

Behöver du en lärare i Datavetenskap?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 3 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.