Fastän det verkar som om den yngre generationen verkar veta allt om teknik och den äldre kämpar på, så finns det program som kan göra ditt liv enklare och därför är värda att lära sig. Oavsett vilket operativsystem din dator använder så kan program som till exempel OpenOffice, LibreOffice eller Microsoft Office låta dig skapa diagram, grafer och kalkylblad.

Hur använder du Excel och hur kan du skapa ett kalkylblad? Oavsett om du vill formatera ett kalkylblad, skapa ett kalkylblad, skriva ut ett ark, lära dig några kortkommandon, dölja kolumner, kopiera och klistra in data i en pinntabell, infoga funktioner eller göra beräkningar, här är en kraschkurs om hur man skapar kalkylblad.

Upptäck alla funktioner i Excel här!

De bästa lärarna i Datavetenskap tillgängliga
Ali hassan
5
5 (2 recensioner)
Ali hassan
150 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Niklas
5
5 (1 recensioner)
Niklas
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Johannes
Johannes
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Arthur
Arthur
220 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hussein
Hussein
100 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Syeda
Syeda
170 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Henrik
Henrik
100 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Emil
Emil
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ali hassan
5
5 (2 recensioner)
Ali hassan
150 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Niklas
5
5 (1 recensioner)
Niklas
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Johannes
Johannes
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Arthur
Arthur
220 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hussein
Hussein
100 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Syeda
Syeda
170 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Henrik
Henrik
100 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Emil
Emil
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Excelfunktioner: kalkylblad

Excel är ett program och en del av Microsoft Office (som inkluderar Microsoft Word och PowerPoint). Excel används för att skapa kalkylark och diagram på PC, Mac, Android eller Linux. Det låter dig organisera och dela data genom kalkylblad och diagram.

excel för nybörjare
Excel är ett av programmen som ingår i Microsoft Office. Bild: Unsplash

Excel är inte det enda programmet för att skapa kalkylark, men det är definitivt det mest populära. Elever i grundskolan lär sig redan att använda datorer och kontorsprogram. Att veta hur man skapar ett kalkylblad och andra funktioner i Excel är användbart för jobb som involverar matematik, ekonomi, vetenskaper, men också i vardagen.

Öppna Excel

Du måste betala för Excel. Du kan få Microsoft Office för cirka 700 kronor per år med Office 365 Personal. Detta inkluderar Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher och Access. Det finns också Office 365 Home för cirka 900 kronor per år för flera användare. Du kan också få en smartphone- eller surfplattaversion. När du har laddat ner det kan du öppna Excel genom att dubbelklicka på skrivbordsikonen. Om du redan har en sida öppen i Excel och du vill skapa en ny, behöver du bara gå till “Fil” och sedan “Ny”.

Programmets layout

När programmet är öppet ser du kalkylbladet. Rutorna kallas celler och kolumnerna och är ordnade efter bokstav, och raderna efter nummer.
Du behöver bara lägga in data i ditt kalkylblad för att komma igång.

Organisera data i ett kalkylblad

För att skapa ett kalkylblad måste du organisera dina data i kolumner och rader så att kalkylbladet går att förstå.

Organisera data

Tabellen kan ha en uppsättning data eller flera poster.
En enkel tabell har en typ av data. Detta kan vara årets månader som rubrik och namnen på personer som har födelsedagar varje månad. En tabell med flera uppsättningar av data låter dig kombinera olika typer av data. Du kan ha månadens månad på en given rad och utgifterna över kolumnerna. I det här fallet kan du behöva inkludera månaden och även typer av utgifter (hyra, shopping etc.).

Formatera en tabell

När uppgifterna finns i cellerna måste du skapa en tabell. Du kan använda alternativet "gränser" i verktygsfältet men det finns mycket fler funktioner än så.

excel för nybörjare
Du kan använda din dator för att skapa grafer och diagram. Bild: Unsplash

För att skapa en tabell måste du börja med att välja all data du vill inkludera i en tabell. Du kan göra detta genom att välja den övre vänstra cellen och dra till den nedre högra cellen. Du kan också göra detta genom att trycka på shift på ditt tangentbord. Klicka först på den övre vänstra cellen, håll nere shift och klicka sedan på den nedre högra cellen. Detta kommer att välja alla celler från den övre vänstra till den nedre högra. Du kan sedan bara klicka på "Infoga"-fliken och sedan på "pivottabell". Ett fönster dyker upp och du behöver bara klicka på "OK" och kontrollera "Min tabell har rubriker" om det behövs.

Och din tabell är klar!
Läs mer om logiska funktioner i Excel.

Excelfunktioner: Ändra designen för Excel-tabellen

Ett kalkylblad behöver inte vara tråkigt. Med Excel kan du formatera din data och göra den tydligare för läsaren med färger och formateringsalternativ.

excel för nybörjare
Du kan göra din data mer läsbar genom formatering som du enkelt gör med hjälp av ditt Excel program på datorn. Bild: Unsplash

Du behöver bara klicka på fliken "Design". Detta ser du bara när du har valt en tabell. Du kan sedan gå till avsnittet "Tabellstil" eller "Snabbformat" för att välja de färger du vill ha.

Du kan också ändra storlek på tabellen, ta bort duplikat osv. Du kan välja celler du vill behålla, ta bort eller markera etc.
Rubrikraden kan användas för att namnge olika kolumner. Om du avmarkerar detta försvinner den första raden. I de flesta fall är det en bra idé att behålla hela raden. Detta gör att du kan lägga till data i slutet av kalkylarket.

Du kan växla färgerna mellan raderna. Detta gör din tabell lättare att läsa. Genom att växla färger är det svårare att hoppa över en rad. I rutorna "Första kolumnen" och "Sista kolumnen" kan du sätta dessa kolumner i fetstil. Du kan också växla färgerna i kolumnerna precis som med raderna. När du är klar kan du bara gå tillbaka till huvudfliken.

Filtrera tabelldata

På fliken "Design" kan du också välja filterknappen. Detta gör att du kan filtrera och sortera data i stigande eller fallande ordning.
Du behöver bara klicka på pilen bredvid en av rubrikerna och en rullgardinsmeny låter dig välja:

  • Sorterar från minsta till största.
  • Sorterar från största till minsta.
  • Sortering efter färg.
  • Numeriska filter, etc.

Dina data kommer att sorteras enligt de kriterier du väljer.

Gör beräkningar i ett Excel-kalkylblad

En av de bästa funktionerna i Excel är dess förmåga att göra beräkningar. Oavsett om du vill beräkna summan, multiplicera eller utföra en annan funktion finns det genvägar du kan använda för att spara tid.

Om du ska göra några beräkningar måste du börja med att skriva lika-tecknet (=) i cellen. Detta indikerar att du vill göra en beräkning. Du måste sedan välja den cell som är objektet för din operation och använda operationssymboler och tryck på enter. Resultatet av din beräkning visas automatiskt i cellen.

Här är några Excelfunktioner:

  • Multiplicera: en asterisk (*)
  • Subtraktion: minustecknet (-)
  • Division: snedstreck (/)
  • Procent: symbolen procent (%)

Precis som i matematik kan du använda flera funktioner samtidigt. Du kan också kopiera formeln till andra celler. För att göra detta behöver du bara klicka på den första cellen och sedan klicka på den lilla fyrkanten längst ner till höger om cellen. Dra detta till cellerna nedan. Formeln från den första cellen kopieras och anpassas till följande celler. Du kan också klicka på "fx" -knappen för att utföra en åtgärd.

excel för nybörjare
Ta hjälp av en handledare och du kommer snart att vara expert på Excel. Bild: Unsplash

Excel för nybörjare: Hur du exporterar ett Excel-kalkylblad

Excel-formatet är inte bra om du vill presentera ett kalkylblad eller ett diagram. Det bästa sättet är att presentera din data i ett annat dokument.

Så hur infogar du en Excel-fil i ett ordbehandlingsdokument?

För att komma igång kan du använda designfliken. Detta gör att du kan skapa en tom tabell. Du kan också slå samman celler om du behöver.
Du kan spara tabellen som en .pdf-fil om du vill. Du behöver bara ändra dokumentformatet när du sparar.

Du kan också sätta in tabellen direkt i ett Microsoft Word-dokument genom att kopiera och klistra in tabellen i ordbehandlaren. Detta gäller också för diagram. Du kan göra detta för både Word och PowerPoint. Du bör nu veta hur du skapar dina egna kalkylblad och tabeller.

Om du känner att du behöver mer hjälp kan du överväga att kontakta en av handledarna på Superprof. Superprof har många handledare i Sverige som är specialiserade på IT och Microsoft Office. Genom att söka efter vad du vill ha handledning i och var du bor, kan du hitta alla handledare som erbjuder undervisning i ditt område. Det finns tre typer av undervisning: privat handledning, online-tutorials och gruppstudier.

Den första typen är den mest kostnadseffektiva och dyra men du får skräddarsydd undervisning. Det andra är när din handledare lär sina lektioner över ett program som till exempel Skype och de tenderar att bli billigare. Slutligen är grupphandledning oftast den billigaste eftersom du delar lektionen med andra studenter men du får inte lika mycket privat handledning med din handledare.

Lyckligtvis för dig erbjuder de flesta handledare den första timmen av handledning gratis så att du kan se om det är rätt för dig!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.