Övning ger färdighet. Precis som med vilket instrument och vilken musiker som helst, så gäller samma sak för fiolen och violinisten. För att kunna skapa det bästa ljudet krävs övning , och en hel del av det. Men hur maximerar man sina musiklektioner och påskyndar sina möjligheter att skapa framgångsrik musik? 

Det finns flera olika sätt att lära sig att spela fiol, men vilken väg du än väljer att ta så kommer fiollektioner kunna påskynda processen. Du kanske väljer att studera online, att självstudera med alla gratis resurser eller kanske att undervisas privat av en fiollärare. Varför inte ta fiollektioner Malmö?

Det är viktigt att du bestämmer dig för hur du vill lära dig och att du är medveten om vilka målsättningar du har för instrumentet. Låt oss ta en titt på fördelarna och nackdelarna med varje undervisningsalternativ så kan du förhoppningsvis ta det bästa möjliga beslutet för dig och din fiol när du läst till slutet av den här artikeln.  

Att spela fiol kräver enorm disciplin. (Källa: Unsplash)
De bästa lärarna i Fiol tillgängliga
Cvetana
5
5 (6 recensioner)
Cvetana
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anja
5
5 (6 recensioner)
Anja
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Madara
5
5 (8 recensioner)
Madara
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jeremija
5
5 (7 recensioner)
Jeremija
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Helga
5
5 (4 recensioner)
Helga
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anna
5
5 (5 recensioner)
Anna
800 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Chiara
5
5 (1 recensioner)
Chiara
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Vanja
5
5 (2 recensioner)
Vanja
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Cvetana
5
5 (6 recensioner)
Cvetana
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anja
5
5 (6 recensioner)
Anja
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Madara
5
5 (8 recensioner)
Madara
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jeremija
5
5 (7 recensioner)
Jeremija
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Helga
5
5 (4 recensioner)
Helga
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anna
5
5 (5 recensioner)
Anna
800 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Chiara
5
5 (1 recensioner)
Chiara
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Vanja
5
5 (2 recensioner)
Vanja
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Fördelar med musiklektioner 

Fiolen är ett av de vackraste instrumenten som man kan välja att spela. Trots att vägen är lång tills att man kan bli riktigt skicklig, så finns det inget som kan hålla dig tillbaka när du väl kommit en bit på vägen.  

Här är de största anledningarna till varför du borde fortsätta fokusera och lägga tid på ditt fiol-övande.

 • Fiolen är fantastisk för den mentala hälsan och för att förbättra hjärnkapaciteten över lag. 
 • Sensorisk skicklighet: violinister kan ha förmågan att sätta sig in i ljud bättre än andra människor tack vare flera år av hörövningar. 
 • Att lära sig spela fiol kan ge bättre koncentrationsförmåga, tålamod och minne med tiden.  
 • Att öva på fiol främjar välmående, minskar stress och kan fungera som ett sätt att få bearbeta sina känslor.  
 • Ett viktigt tips när det kommer till att spela fiol bättre, är att ha en bra hållning. Att öva på fiol uppmuntrar till en bättre hållning medan man står upp och medvetenhet om kroppens hälsa. 
 • Att spela fiol ingjuter naturligt bättre organisation, självdisciplin och högre motivation.  
 • Gemenskapen inom violinist-föreningar är både stöttande och uppmuntrande, vilket är perfekt om du gillar att känna dig som en del av något större. Oavsett om du spenderar din tid med att lära dig fiol på egen hand, eller med din lärare, så kommer du kunna gå med i violinist-föreningar och även orkestrar, grupp-lektioner för fiol, musikgrupper och få tillgång till bättre skolor, inklusive musikskolor.  
Att studera fiol online kan hjälpa dig spara en hel del i jämförelse med priset för privatlektioner. (Känsla: Unsplash)

Fördelar och nackdelar med att studera fiol online 

Att studera online är ett mellanläget mellan att ta privatlektioner, som är strukturerade och dyra, och att studera på egen hand, vilket är gratis och ostrukturerat. Att lära sig spela fiol online är ett fantastiskt sätt att studera med hjälp av proffs från världen över. Du kan välja att studera med vilken fantastisk fiollärare eller musiker som helst som erbjuder musikundervisning online.  

Utan att behöva resa till andra sidan jordklotet så kan du möta dem via Skype eller Google hangouts, via appar som WhatsApp eller Facebook-chatten, även via webbkonferenser genom mjukvaror som GoToWebinar. Så länge du har en stabil internetuppkoppling, en bra kamera och mikrofon så kommer din lektion likna en som undervisas person till person. 

En viktig fördel med att studera online är att du kan spara en hel del pengar i jämförelse med om du tog samma lektion privat. Att arbeta med en handledare online kan vara väldigt motiverande eftersom att de kan blanda in nätets krafter i lektionens utformning.  Du kommer dessutom kunna lära dig vilka webbplatser du kan använda dig av för att öva utanför lektionstid.  

Trots att det kan verka mer avslappnat att studera online så behöver du ge lektionerna samma sorts disciplin och fokus som du skulle ge en vanlig lektion. Oavsett var din fiollärare befinner sig, kommer de vilja se dig göra framsteg och nå dina mål.  

Fördelar med musiklektioner online 

 • Du kan lära dig var som helst, när som helst, förutsatt att musikläraren finns tillgänglig. 
 • Det finns en stor mängd av appar, mjukvaror och kommunikationsmedel att träffa din fiollärare genom.  
 • Att studera online är ett väldigt engagerande och roligt sätt att studera eftersom att du har mängder av hjälpmedel till hands och behöver vara extra kreativ för att få fram din poäng.  
 • Du kan spela in dina lektioner och kolla på dem hur många gånger du vill. 
 • Det är perfekt för studenter från mer avlägsna områden och de studenter som föredrar att ha ett brett utbud av fiollärare att lära sig av.  
 • Mycket användbart för dig som vill lära dig fiol nybörjare som kan studera musikteori, hur man läser fiolnoter för fiol, samt grunderna inom musikutbildning. 
 • Perfekt för musiker som redan vet hur man spelar fiol på nybörjarnivå samt medelnivå och endast behöver kontinuerlig uppföljning genom musiklektioner för att kunna ställa frågor och utveckla vissa specifika övningsområden.  

Nackdelar med musiklektioner online 

 • Läraren kan inte fysiskt hjälpa dig, så vissa delar, så som att stämma fiolen, fingerplacering, hållning, fiolskötsel och flödet i dina rörelser kan komma att lida av det, om din lärare inte kan se dig tillräckligt väl för att föreslå korrigeringar 
 • Du behöver ha höghastighets-internetanslutning, en bra, skarp kamera och en riktigt bra mikrofon.  
 • Både internetuppkopplingen samt utrustningen kan fallera. 
 • Det är antagligen inte den bästa vägen att välja om du hoppas bli en professionell musiker, det kanske du dock kan lyckas med genom privata och mer personliga fiollektioner. Det kan alltså vara en bra idé att exempelvis lära sig spela fiol Göteborg hellre än att lära sig online. 

Fördelar och nackdelar med självstudier 

Att studera på egen hand är ett utmärkt sätt att lära sig spela fiol för den som är mycket motiverad, fokuserad och seriös när det kommer till musiken. Det finns en massa fördelar, bland annat att man kan spara en hel del pengar på att inte betala för privata fiollektioner.  

Om du är en musiker som tidigare har studerat och lärt dig hur man spelar gitarr, cello eller andra stränginstrument så kommer du antagligen kunna lära dig fiolens grunder utan alltför stora svårigheter. Du kanske också redan är van vid att stämma dina strängar och kan därför även lära dig att stämma din fiol. Fingerplaceringen kanske också känns familjär om du har musikalisk bakgrund. 

Om du redan vet hur man läser musik så har du verkligen något att se fram emot. Om du däremot inte har någon musikalisk bakgrund, om du inte är ett musik-under och om du är en nybörjare när det kommer till självmotivation och beslutsamhet, då borde du kanske se över andra inlärningsmetoder. Det här alternativet är antagligen inte det som kan stötta dig till den nivån att du lyckas.  

Fördelar med självstudier 

 • Utmärkt för personer med musikalisk bakgrund 
 • Väldigt passande för musiker som redan kan spela något stränginstrument. 
 • En bra möjlighet för högt motiverade och tålmodiga studenter. 
 • Det är det billigaste alternativet, det finns inget som måste betalas om man inte väljer att söka hjälp utifrån.  
 • Det finns ett överflöd av kostnadsfritt material både online och offline, vilket inkluderar applikationer. Det kan hjälpa dig med dina fiollektioner och din personliga läroplan. 
 • Du kan göra framsteg i din egen takt, du kan studera precis så mycket eller lite som du önskar och utan att oroa dig för att nå dina fastställda mål.  

Nackdelar med självstudier  

 • Passar inte studenter med aningen sämre disciplin. 
 • Inte särskilt bra för nybörjare som vill lära sig hur man läser notblad. 
 • Det är väldigt utmanande för nybörjare att lära sig spela fiol på det här sättet. 
 • Det är ensamt och man får inte mycket uppmuntran.  
 • Avsaknaden av struktur kan sakta ner utveckligen.  
 • Avsaknaden av vägledning kan leda till att man skapar dåliga vanor, vilket försvårar framstegen. 
Fiolen anses ofta vara ett av de allra vackraste instrumenten man kan välja att spela. (Källa: Unsplash)

Fördelar och nackdelar med lektioner via personliga möten 

 Att lära sig spela fiol privat och genom personliga möten är utan tvekan det bästa sättet att lära sig instrumentet, om du kan hitta en lärare, en violinist eller ett musikprogram som är tillgängligt i ditt lokala område. Det är just på det här sättet som de mest talangfulla violinisterna har utbildat sig och fortsätter att utbilda sig än idag.  

Om du önskar att gå i deras fotsteg så kommer du att uppmuntras till att studera på det här sätter. När du undervisas privat av en violinist kommer du att få lära dig allt du behöver veta för att kunna bli en aktiv musiker. Att ha en lärare till hands innebär att du kan lära dig stämma din fiol korrekt via gehör. Du kan se hur de håller i instrumentet och de kan korrigera dina misstag fysiskt.  

Läraren kan snabbt hjälpa till om något problem skulle uppstå gällande din prestation, och kan ge råd om hur det kan rättas till. Till exempel som att rätta till din hållning, fingerplacering, hjälpa dig att stämma fiolen och hur du ser efter den. För att delta i lektioner behöver du bara ha med dig en passion för fiolspel, din fiol och ett öppet sinne, redo att ta in information.  

Det bästa med privatlektioner är att din fiollärare kan se om du håller på att skapa några dåliga vanor och sätta stopp för dem direkt.

Fördelar med att ha privata fiollektioner 

 • Att ha en privatlärare hjälper dig att fokusera på din fiolutbildning. 
 • Att spela fiol med en lärare kommer att kännas inspirerade och motiverande eftersom att du ser framsteg. 
 • Du behöver ingen speciell utrustning, bara dig själv, din fiol och din fiolstråke så har du allt för att kunna sätta igång.  
 • Genom att välja ett praktisk och personligt inlärningssätt kommer dina framsteg att vårdas och dåliga vanor elimineras, vilket kan komma att avgöra din framgång senare. 
 • Din arbetsmiljö kommer att vara fri från distraktioner. 
 • Du får ett förstahandsintryck av hur rätt hållning, fingerplacering och skötsel ska se ut. 
 • Passar utmärkt för alla åldrar, framförallt väldigt unga studenter som kan behöva en mer praktisk undervisningsmetod för att kunna lära sig som bäst.  

Nackdelar med att ha en privata fiollektioner 

 • Det tar lång tid att lära sig spela fiol och privatlektionerna kan vara dyra. 
 • Det finns inte mycket svängrum när det gäller schemat. Om du reser bort missar du antagligen ett par lektioner. 
 • Ditt val av fiollärare begränsas till de som finns inom ditt närområde.  
 • Du behöver motivera dig själv till att ta dig hemifrån och åka till fiollektionen.  

Dessa tre undervisningsmetoder har alla sina fördelar och nackdelar. Om du är medveten om vad du vill uppnå med ditt fiolspelande så blir valet dock enkelt. Det råder ingen tvekan om att det kräver enorm disciplin att lära sig spela fiol. Det är ett väldigt tekniskt instrument att lyckas bemästra, men det kommer med stora fördelar om du är villig att fortsätta försöka. Med passion, hängivenhet och rätt sorts fiollektioner så kommer du kunna bli prestera väl när du spelar på din älskade fiol. 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer/songwriter, volleybollspelare och språkälskare. Även en professionell drömmare.