Som en aspirerande violinist behöver man vara medveten om att fiollektioner är en avgörande del när det kommer till de färdigheter du kommer kunna utveckla som musiker. Det gäller oavsett vilken läroplan du väljer att följa, t.ex. som online-musiklektioner, privata övningstillfällen med en kvalificerad fiollärare eller självstudier. Den traditionella metoden för fiol eller Suzukimetoden. Din fiol kräver specialist kunskaper, mycket uppmärksamhet och särskild vård om du hoppas att lyckas som violinist.

Det går ingen brist på saker att lära och när du väl har bemästrat det mer grundläggande så kommer du att lära dig mer genom att utveckla färdigheter som ligger på både medelnivå och avancerad nivå. När du väl bestämt dig så finns det inga begränsningar när det kommer till vad du kan åstadkomma om du är hängiven till att studera violin.

Men vad får du betala för din hängivenhet? Att spela fiol är känt för att vara en dyr hobby, så hur kan du maximera din inlärningstid medan du minimerar kostnaden?

Fiolen är känd för att vara en dyr hobby. (Källa: Unsplash)
De bästa lärarna i Fiol tillgängliga
Cvetana
5
5 (6 recensioner)
Cvetana
700 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jeremija
5
5 (14 recensioner)
Jeremija
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anja
5
5 (6 recensioner)
Anja
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Madara
5
5 (8 recensioner)
Madara
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Helga
5
5 (4 recensioner)
Helga
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anna
5
5 (5 recensioner)
Anna
800 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Roldan
5
5 (5 recensioner)
Roldan
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Barbara
5
5 (2 recensioner)
Barbara
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Cvetana
5
5 (6 recensioner)
Cvetana
700 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jeremija
5
5 (14 recensioner)
Jeremija
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anja
5
5 (6 recensioner)
Anja
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Madara
5
5 (8 recensioner)
Madara
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Helga
5
5 (4 recensioner)
Helga
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anna
5
5 (5 recensioner)
Anna
800 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Roldan
5
5 (5 recensioner)
Roldan
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Barbara
5
5 (2 recensioner)
Barbara
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Vad du behöver veta för att komma igång

Att spela fiol kräver hängivenhet, disciplin, tålamod och motivation, just på grund utav det faktum att det kan ta åratal att bemästra instrumentet. Trots att man måste investera både tid och pengar för att lära sig, så finns det några fantastiska fördelar med att kunna spela fiol.

 Utrustning du behöver för att börja

När du ska börja så kommer du behöva köpa en fiol, det finns inget sätt att studera utan den och det finns inget sätt att komma runt den initiala kostnaden. Att investera i en bra fiol är nödvändigt eftersom att det är redskapet du kommer använda för att förfina dina färdigheter. Om fiolen är av låg kvalité eller bristfällig kommer det att göra inlärningen allt mer utmanande, om inte omöjlig.

De goda nyheterna är att du inte behöver gå och köpa den absolut dyraste fiolen. Fiolen du köper behöver bara vara tillräcklig för din aktuella nivå, t.ex. en nybörjarfiol för en nybörjare. Det är väldigt hjälpsamt med tanke på att fioler för nybörjare har nybörjarpriser. En typisk nybörjarfiol kunde komma från musiktillverkaren Stentor, t.ex., där priserna sträcker sig från ca 1500SEK och uppåt.

Men glöm inte bort att allt det man behöver för att kunna sätta igång kanske inte kommer med på köpet med vissa fioler, utan du kan behöva köpa till en del assessorer utöver fiolen, framförallt om de inte är inkluderade. Du behöver några accessoarer för att skydda fiolen, det är nödvändigt om du hoppas undvika att skada den och du vill spela den väl.

Violinistens utrustning:

 • Du behöver köpa en fiol i rätt storlek och som lämplig för din nivå. Nybörjare och proffs kommer troligen använda olika typer av fioler.
 • En fiolstråke
 • Extra fiolsträngar
 • Ett skyddande fiolfodral
 • Rosin för fioler, en typ av harts om man lägger på strängarna för att öka friktionen och vibrationen när man spelar på fiolen.

Valfritt:

 • Notställ för att underlätta för dig när du läser notblad
 • Metronom för att hålla takten
En bra hållning är viktigt för att kunna hålla fiolen rätt. (Källa: Unsplah)

Fördelar med att spela fiol

 • Att spela fiol kan minska stress, sömnlöshet och depression.
 • Att lära sig hur man läser noter samtidigt som man spelar på fiolen kan leda till förbättrad motorisk förmåga, så som hand-öga koordination, etc.
 • Att lära sig spela fiol kan resultera i ett förbättrat gehör, att noga lyssna efter rätt ton och sedan hitta den på fiolen blir snart ingen svårt match.
 • Att bemästra fiolen kan leda till en bättre rytmikkänsla.
 • Du kommer att börja uppskatta din hörförmåga på ett helt annat sätt, även som nybörjarstudent på fiolen.
 • En bra hållning är viktigt för att kunna hålla fiolen rätt och därmed spela rätt. Även när du inte spelar på fiolen så kommer du märka att du får en naturligt bättre hållning.
 • Oavsett om du är på dina fiollektioner eller om du spelar i en orkester så behöver du ha en otrolig koncentrationsförmåga.
 • Eftersom att det kan dröja innan man gör märkbara framsteg med fiolen så blir ögonblicket då allt faller på plats, och man ser resultaten, en anledning att fira! Din självsäkerhet och ditt självförtroende ökar med varje framgång.

Bästa sättet att studera på egen hand- kostnadsfritt

Alla älskar ordet gratis. Det finns inget bättre än att höra ordet gratis, framförallt när man har en dyr hobby. Fiolen är ett inspirerande instrument och perfekt för den disciplinerade musikern. Men att lära sig spela fiol och nå en avancerad nivå kan kosta en del.

Även om självstudier inte är det bästa sättet att bli en professionell violinist, så är det ett fantastiskt sätt att vidareutvecklas och övervinna utmaningar. Självstudier är trots allt, förutom ett sätt att studera, en nödvändig komponent till privatlektioner.

Om du väljer självstudier så kommer du ha tillgång till en stor mängd gratis hjälpmedel. Det inkluderar böcker, applikationer, resurser för notblad, musik-handledning, gratis online lektioner och föreningar för fiolspelare. Med personliga övningstillfällen har du möjligheten att snabba på din inlärning, höja ditt självförtroende på instrumentet och drastiskt förbättra din smidighet på fiolen.

Förr var det svårt för violinister att hitta uppmuntran och stöd, men nu med internet så behöver man bara slå på datorn och så har man ett överflöd av information inom räckhåll.

Fördelar med självstudier:

 • Det är gratis, det kanske räcker?
 • Det finns miljontals gratis och högkvalitativa resurser online som kan hjälpa dig.
 • Det är fullt möjligt att lära sig spela fiol genom att enbart använda självstudier.

Nackdelar med självstudier:

Fiolen är ett stränginstrument som kräver en hel del praktisk övning. Att få till rätt hållning och placering när man övar är av största vikt om man vill utvecklas som violinist. Självstudier begränsar möjligheten för någon att kunna rätta dig.

Tycker du att självstudier känns för svårt? Varför inte lära dig spela fiol Göteborg tillsammans med en privatlärare om du bor i Sveriges näst största stad.

Det är viktigt att du brinner för ditt fiolspel. (Källa: Unsplash)

Några fantastiska och gratis/delvis gratis resurser för att lära sig spela fiol:

 • The Violinist är en gratis webbplats som har allt en violinist skulle kunna önska sig, och dessutom samlat på en och samma plats. Lär dig att spela fiol och kom med i en växande gemenskap av likasinnade violinister. Diskussionsforumet är ett utmärkt ställe att träffa andra violinister och ställa frågor eller diskutera olika ämnen inom musik. Sidan är en fantastisk resurs för den som ligger på nybörjarnivå, medelnivå och för professionella violinister. Om du har tur så kan du lyckas få gratis inbjudningar till konserter, genrep och seminarier. Varje passionerad violinist kommer att älska den här webbplatsen.
 • The Violin Lab är en utmärkt resurs för att hitta handledning  om hur man blir en bättre violinist. De har mer än 100 filmklipp som kan guida dig ändå ifrån nybörjarnivå till avancerad nivå. Deras filmklipp är informativa och väldigt fokuserade på att uppmuntra dig till att spela fiol med självsäkerhet och passion. De inspirerar dig med olika tekniker och har dessutom läroböcker tillgängliga som överensstämmer med Suzukimetoden; en populär inlärningsmetod som uppfanns av Shinichi Suzuki. De har även ett gemenskapsforum där man kan ladda upp videos av när man spelar fiol, och få konstruktiv kritik samt stöd.

Privatlektioner – Kostnad: Måttlig till Kostsam.

Professionella musiker har, traditionellt sett, lärt sig spela fiol och andra instrument genom privat fiolundervisning. De främsta fördelarna med att ha privatundervisning  är att läraren kan arbeta med studenterna en och en. De ser till så att du får ut så mycket som möjligt av varje övningstillfälle.

Privatlärare kommer att fokusera på att eliminera dåliga vanor, att förbättra din hållning och din intonation medan du spelar. Det är en unik form av undervisning med ett mycket praktisk tillvägagångssätt.

Du kan till exempel ta fiollektioner Malmö om du bor i Sveriges sydligaste delar.

Kostnad för att lära sig spela fiol privat

Privata fiollektioner kan vara aningen dyra, men det är det väl värt för den kvalité och utveckling av färdigheter som du kommer se efter kort tid. En fördel med en privat violinkurs är att läraren kan stötta dina kunskaper och anpassa varje övningstillfälle efter ditt personliga behov. Att studera privat är hur flertalet klassiskt utbildade violinister lärde sig att spela fiol.

Privata fiollektioner passar alla åldrar och är ett utmärkt sätt att lära sig spela fiol, från nybörjarstadiet till ett professionellt stadie. Privata fiollektioner kan kosta ca. 400SEK per timme för en ordinarie, privat handledare, och mycket mer än så för högutbildade fiollärare.

Kostnad för gruppundervisning för fiol

Grupplektioner för fiol kan vara väldigt motiverande och användbart när det kommer till att höja ens självförtroende. Det är en fantastisk möjlighet att få spela med andra talangfulla violinister och musiker. Grupplektioner är vanligtvis mycket billigare än lektioner som ges privat för fiol, så det kan vara lockande att boka fler av dem. Medan kan vara givande att arbeta med andra så kommer du inte få den uppmärksamhet du behöver under grupplektionerna för att kunna utvecklas mer drastiskt.

Gruppundervisning är först och främst en möjlighet att träffa andra musiker och lära sig att spela tillsammans med andra. Att läsa sina notblad i samma takt som de andra kommer också vara fantastisk övning för att få en känsla för rytm och takt. Gruppundervisning för fiol kan kosta ca. 900SEK per månad.

Kostnad för Online-lektioner för fiol

Online-lektioner är ett utmärkt sätt att lära sig spela fiol. Du kan välja en lärare som kommer varifrån som helst i världen och sedan träffa dem online genom mjukvaror som Skype, där man kan ha konferenser. Online-lektioner är ofta billigare än privata fiollektioner och lite dyrare än grupplektioner. Online-undervisningen har den fördelen att du får tillgång till världen. Online-lektioner för fiol kostas ca. 250SEK per lektion.

Öva, öva, öva kommer att bli de ord du vänjer dig vid om du brinner för fiolen. Hur du än väljer att utbilda dig, privat, online, på egen hand, osv., så kommer du behöva vara både hängiven och beslutsam för att lyckas. Om du kan behålla motivationen under dina fiollektioner så kommer du snart att få otroliga belöningar för det.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer/songwriter, volleybollspelare och språkälskare. Även en professionell drömmare.