Barn älskar att utforska, upptäcka och ifrågasätta.

Redan vid 2 eller 3 års ålder, när barnen först börjar prata, så svarar många direkt med frågan ‘varför?’ till vad man än säger! Redan innan de kan röra sig fritt så lägger barn tid på att försöka lista ut hur saker runtom dem i världen fungerar, så som knappar, klaffar och dörrhandtag, och så vidare.

Deras nyfikna sinnen utvecklas från den stunden att de fötts och de spenderar sina första år med att försöka ta in så mycket som de bara kan om världen. Det varken avstannar eller saktar ner när de väl börjar skolan och får lära sig om helt nya ämnen och koncept. Faktum är att det bara gör dem mer nyfikna och redo att ta reda på mer om den värld de lever i. 

Läs mer om bästa sätten att lära ut fysik till barn!

Bebisar börjar utforska världen runtom redan inifrån mammans mage och de blir mer och mer nyfikna i tid med att deras rörelseförmåga och sinne utvecklas. (Källa: Unsplash)

I en perfekt värld så önskar föräldrar och lärare uppmuntra barn att:

 • lyssna
 • observera
 • utforska
 • experimentera
 • återuppfinna
 • testa
 • utvärdera
 • ifrågasätta
 • Tänka kritisk
 • Och mer...

Som tur är så kan många av deras stora frågor besvaras tack vare den vetenskapliga fysik man har som ett skolämne, så som frågor om vår roll i solsystemet, hur bilar fungerar, hur flygplan kan stanna uppe i skyn, med mera. Dessutom så får det dem att göra allt det ovanstående utan att ägna det någon närmare eftertanke.

Från katapulter till raketer, stjärnor till planeter; du kommer att hitta någonting som får barnen intresserade i att lära sig om fysik, hemma eller i klassrummet, du måste bara se till att driva på det lite!

Ta bara en titt på några av de roliga spelen, experimenten och quizen som vi har upptäckt och som kan göra fysikundervisningen ännu roligare för dina barn!

Med hjälp av dessa praktiska vetenskapsaktiviteter kan du uppmuntra ditt barn till att göra olika förutsägelser, diskutera vad de har sett och lärt sig, och återkoppla till deras tidigare idéer för att så mycket information som möjligt ska fastna.

Vetenskap är ofta en mystisk sak för barn att betrakta och de älskar naturligtvis att lista ut saker på deras egen hand (med lite hjälp och uppsikt från dig, såklart!)

Men ibland kan man behöva lite extra handledning. Har du ett barn som går på gymnasiet och behöver extra stöd i exempelvis fysik 2, kan du vända dig till Superprof för att hitta en privatlärare som passar er.

De bästa lärarna i Fysik tillgängliga
Pierre
5
5 (12 recensioner)
Pierre
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mehdi
5
5 (9 recensioner)
Mehdi
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amanda
5
5 (3 recensioner)
Amanda
249 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Magnus
5
5 (6 recensioner)
Magnus
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Gustav
Gustav
95 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Dalya
5
5 (7 recensioner)
Dalya
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Elisabeth
5
5 (1 recensioner)
Elisabeth
170 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Pierre
5
5 (12 recensioner)
Pierre
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mehdi
5
5 (9 recensioner)
Mehdi
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amanda
5
5 (3 recensioner)
Amanda
249 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Magnus
5
5 (6 recensioner)
Magnus
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Gustav
Gustav
95 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Dalya
5
5 (7 recensioner)
Dalya
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Elisabeth
5
5 (1 recensioner)
Elisabeth
170 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Roliga fysikexperiment för barn

Det finns många olika typer av interaktiva vetenskapsexperiment som man kan försöka sig på antingen i klassrummet eller hemma, men här är ett par projektidéer för att sätta bollen i rullning när det kommer till att upptäcka mer om den fantastiska vetenskapen och vilka vetenskapstrick man kan göra!

De flesta har dessutom redan den utrustning som är nödvändig, vilket innebär att allt kan anordnas som en snabb dagsaktivitet efter skola, under helgen eller under skollovet.

Hitta en matematik och fysiklärare direkt.

Lego Ballong Bil (med tillstånd från Little Bins Little Hands)

Vad behöver man?

 • Lego
 • Ballonger
 • Litet måttband
 • Låda för pyssel/pärlor eller spik/skruv

Hur fungerar det?

Lego har ett högt underhållningsvärde för barn, oavsett om de bara bygger ett enkelt envåningshus eller om de använder det i något större syfte. Den här enkla Lego-ballong-bilen är därför ett perfekt trix för att få ditt barn att lära sig om fysisk materia. Aktiviteten kombinerar enkel vetenskap samt teknik för att skapa en fantastisk undervisningsaktivitet som förser barnen med flera timmars och dessutom ett positivt inlärningsresultat.

Allt du behöver göra är att se till att uppmuntra den lille att bygga en bil, hjälpa dem att blåsa upp ballongen och släppa lös Lego-bilen! Det är bäst om den vuxne deltagaren också bygger en bil så att följande frågor kan besvaras:

Hur långt kommer din ballong-bil att färdas? Hämta ett måttband och se efter vems bil som tog sig längst! Utmärkt för matematiska kunskaper också.

Varför tog sig den här bilen längre?

Hur kommer det sig att den här bilen var långsammare?

Vad händer om vi kör på en matta?

Vad händer om ballongen är mer eller mindre uppblåst?

Det finns oändligt med frågor som kan ställas för att fortsätta utforska den här roliga aktiviteten, ju fler frågor desto bättre, faktiskt!

Du kan skapa roliga vetenskapsaktiviteter för ditt barn genom att endast använda enkla leksaker i hemmet, så som Lego. (Källa: Unsplash)

Skapa en regnbåge i ett glas

Vad behöver man?

 • Ett högt glas
 • Vätskor i olika färger
 • Socker

Hur fungerar det?

Det här häftiga vetenskapsexperimentet drar användning av densitet för att skapa en regnbågseffekt i ett glas. Fortfarande osäker på hur det fungerar? När man lägger till socker till en vätska så blir lösningen mer kompakt. Ju mer socker du lägger till, desto tätare blir lösningen.

Om du har fyra olika vätskor som alla har olika färg och densitet, då kommer färgerna att hamna i lager med den tätaste, mest sockrade lösningen av dem alla på botten och den lättaste kommer att resa sig upp mot toppen. Se bara ditt barns ansiktsuttryck när vätskorna separerar sig från varandra!

 Skapa en tornado i en flaska

Vad behöver man?

 • Två flaskor
 • En tub för att koppla samman flaskorna
 • Vatten

Hur fungerar det?

Du kan komma att behöva leta upp bilder och instruktioner online för att få hjälp med hur anordnar det här experimentet, men poängen med det hela är att när du blandar i lite vätska i den högre flaskan så skapas en virvel medan det rinner ner i den undre flaskan. Det beror helt enkelt på att luft måste kunna flyta upp, för att vatten ska kunna flyta ned. Slutresultatet är en vackert virvlande tornado precis framför dina ögon!

För att göra experimentet ännu mer intressant och roligt så kan du lägga till karamellfärg eller glitter i flaskan, vilket kommer att göra tornadon både ännu häftigare och färggladare.

När vi ändå är inne på flaskor: om du har några soda-flaskor, så som Coca Cola eller Diet Coke, så kan du skapa ännu fler roliga experiment som involverar exploderande ting!

 Skapa ditt eget vetenskapsexperiment för barn med hjälp av mat

Vad behöver man?

Ta en titt i ditt matskafferi, skafferi eller kylskåp, till exempel, och se om du har något av det följande. Det räcker som start! Ett litet varningsord till den vetenskapslärare som bär ansvar – det kan bli stökigt!

 • Karamellfärg
 • Bakpulver
 • Majsstärkelse
 • Olja
 • Vinäger
 • Äggskal
 • Marshmallow
 • Russin
 • Tepåse
 • Diskmedel
 • Tvål
 • Tandkräm

Hur fungerar det?

Man kan hitta på mycket roligt med mat och andra hushållsredskap (föreställ dig produkter som får utbrott, smälter och hur roligt det är att uppfinna recept!), och du kan lära ditt barn om hur vissa livsmedel skapas genom kemiska reaktioner. Det enda du behöver göra är att söka lite på internet efter några idéer som du och din familj kan försöka er på tillsammans, och som ofta endast kräver de enkla ingredienser vi nämnt här ovanför.

Tips för skolans vetenskapsprojekt

 1. Välj rätt projekt

Ett av de allra viktigaste tipsen för barnens vetenskapsprojekt inom skolvärlden är att försöka uppmuntra dem att besvara en fråga som berör något de är intresserade av. Det kommer att säkerställa att barnet leder projektet och att ditt barn är precis lika envist som du med att vilja gå till botten med experimentet och hitta svaret.

Barn älskar allt som känns häftigt...varför inte hjälpa dem skapa eget slime? (Källa: Unsplash)
 1. Gör inte klart projektet åt ditt barn!

Många föräldrar har en tendens att hoppa in och finslipa sitt barns arbete för att göra det mer presentabelt, eller så blir de helt enkelt så involverade att det knappt ens kan anses vara barnets arbete längre. Låt dem istället få lära sig på egen hand (vilket i framtiden kommer att förbättra deras förmågor när det kommer till vetenskapliga efterforskningar och deras sätt att presentera resultaten av dem), och låt dem arbeta på det sätt de själva väljer. Anta snarare rollen som en hjälpsam guide som underlättar projektet, snarare än kontrollerar det.

 1. Välj något som känns passande för barnets ålder - ihop

När ditt barn får välja och vraka bland förberedelser, läxor eller vetenskapsprojekt så är det viktigt att välja den idé de önskar arbeta med, men det är också viktigt att någon vuxen granskar det så att det inte är någon alltför ambitiös bedrift att lyckas med. Se bara till så att din barn är kapabel att genomföra varje del av projektet på egen hand, med minimal insats och handledning från din sida.

 1. Använd STEAM-idéer

STEM står för Science (Naturvetenskap), Technology (Teknologi), Engineering (Ingenjörskonst), och Maths (Matematik), och plattformen STEAM baseras på just det konceptet. STEAM-koncepten behandlar vetenskapliga projekt som beblandas med konst, matematik, teknik och så vidare, så se till att kika igenom några av deras idéer online innan du sätter igång med ditt eget vetenskapsprojekt!

Precis som med de flesta saker så kan man enkelt hitta inspiration för vetenskapsprojekt för barn online genom att använda nyckelord eller relevanta frågor i sökningen. Man kan, bland annat, googla vetenskap-videos som demonstrerar hur man skapar slime, hur en lava-lampa fungerar, hur man skapar en ballong-raket, hur man kan konstruera enklare maskiner, hur man skapar dansande russin, vad som händer när man mixar Diet Coke med Mentos, och andra idéer utformade just för barn.

För att hitta en lärare i fysik sök efter "fysik kurser" på Superprofs sökmotor!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer-songwriter and language enthusiast. Not to mention professional dreamer.