Kapitel
Har du alltid känt att dina barn slösar bort sin tid med att spela tv-spel eller med att sitta med sina ansikten som fastklistrade vid sina datorskärmar? Att de skulle ha det mycket bättre om de lekte på en gungbräda, färglade lite eller spelade andra, liknande spel? Har du någonsin undrat om de faktiskt lär sig något nyttigt från all den skärmtid som folk så gärna varnar föräldrar för?
Du kan själv ta dig an problemet och uppmuntra din son eller dotter att engagera sig i, och testa spel, som hjälper dem att utveckla ett matematiskt, nyfiket sinne. Om de kommer att spela oavsett, så kan du åtminstone se till att det blir till din fördel (och deras!). Gör det till ditt uppdrag, ditt mål, att lära dem hur de kan utveckla kunskaper till deras egen fördel genom att nyttja dessa pedagogiska spel utformade för just barn, samt andra idéer.
Genom inlärningsaktiviteter, huvudräkning och andra spel utformade för barn så kan ditt barn potentiellt få in en känsla för nummer, lära sig hur man använder logik, och utveckla tankegångar samt resonemang.
Fortsätt läsa för att få reda på mer om hur spel och aktiviteter kan hjälpa dem att lära sig mer om fysik!
Forskning om spelande
Att utbilda sig genom roliga spel är ett ämne som den pedagogiska forskningen undersökt under flera år nu, tack vare att allt fler olika spelkonsoler, webbplatser och (mer nyligen) mobilapplikationer vuxit fram. Experter inom fältet studerar vad man lär sig genom videospel, vissa löjliga och andra pedagogiska, och hur all data presenteras, principer i dess utformning, och gemensamma plattformar kan användas för att utveckla nya inlärningsmiljöer för folk av alla åldrar.
Det är trots allt inte bara barn som älskar att spela spel, vuxna människor blir precis lika förtrollade av nya spel som släpps eftersom att spelandet hjälper dem att koppla bort från vardagen och bara ha roligt. Men tänk om de också kunde lära sig något nytt av att spela ett spel efter jobbet eller expandera sitt kunskapsområde under ett speltillfälle strax innan läggdags? Borde vi inte lägga värde på att ha roligt med alla dessa pedagogiska spel?

Studier visar att action-videospel inte bara gynnar den psykologiska utvecklingen utan även ökar inlärningshastigheten mer än någon annan inlärningsmetod. Det gäller förstås inte för alla spel, men det finns definitivt vissa spel och aktiviteter som förtjänar en plats inom vilken läroplan för fysik som helst.
Så även om spelvärlden får ta emot en hel kritik om barn som är som fastklistrade vid sina skärmar, som förlorar sina förmågor att kommunicera ansikte-mot-ansikte, och som inte klarar av att utveckla andra sociala färdigheter, så finner fler och fler studier att den sortens spel kan bidra med vissa fördelar när det kommer till inlärning och kan nästan fungera som något av en pedagog.
Forskare har, till exempel, avslöjat att de som spelar action-spel har bättre motorik och reaktionsförmågor, vilket påvisar en positiv förändring i deras hjärnor snarare än ett negativt inflytande. Därmed kan ingen påstå att barnens spelande inte gör barnen gott alls.
Pedagogiska leksaker är mycket viktiga för bebisar och småbarn, eftersom att de uppmuntrar barn att lära sig matematik, naturvetenskap, fysik, etc...i.e. de hjälper till att utveckla barnens förnuft.
Eftersom att fallet är som sådant, varför uppmuntrar vi inte istället våra barn att fortsätta interagera med roliga spel och akademiska experiment medan de blir äldre, och suger åt sig information? Rolig inlärning kan appliceras till en hel rad ämnen, inte bara fysik utan även geometri, geografi, naturvetenskap för barn, astrologi, algebra, och mycket mer.
Hur kan ett spel hjälpa mitt barn att lära sig fysik?
Experiment och upptäckter kan ha otroliga effekter, men att kunna njuta av några roliga vetenskapsspel kan även få ditt barn att lyckas lära sig mer om vetenskap och teknologi.
Det finns en hel del kostnadsfria online-aktiviteter att testa på, så som applikationer, webbplatser och andra mjukvaror. Det finns något för alla. Oavsett om just ditt barn fascineras av djur, bilar, växter, rymden, magneter, optik, musik eller andra vetenskapsrelaterade ämnen så kommer du att kunna hitta ett pedagogiskt spel som lyckas underhålla dem.
Härunder har vi samlat en lista med några av de applikationer och spel som finns tillgängliga för dig och ditt barn att testa på. Vissa måste inhandlas, men sannolikt inga som ruinerar dig!
Spel kan vara ett bra komplement till pågående fysikstudier. Men när fysiken är svår, kan man behöva lite extra hjälp. Hos Superprof kan man anlita lärare i till exempel fysik 2. På vår plattform finns ett stort utbud av lärare som kan hjälpa ditt barn att förstå de allra svåraste uppgifterna.
Roliga fysik-aktiviteter genom applikationer eller nedladdningsbar mjukvara
Tinybop Simple Machines
iOS
Ålder: 4+
“Appen presenterar 6 olika element inom grundläggande mekanik - hävstänger, vevaxlar, hjul, drivaxlar, skruvar, lutande plan och kilar – som används till att lösa små, leksamma fysikpussel, så som att slå upp isblock med kilar eller använda hävstänger för att belägra ett slott. Du vet, såna där alldagliga saker som ditt barn kanske måste ta itu med en dag. Och eftersom att det handlar om fysik och fysik kan vara svårt så erbjuder spelet ett nedladdningsbart hjälpmedel - the Simple Machines Handbook, en handbok, för att hjälpa dig förstå vad som pågår och kunna förklara det för ditt barn. Eller kanske tvärtom”. Recenserat av Common Sense Media

Thinkrolls
iOS och Android
Ålder: 3-8
"Fysik-applikationen hänvisar till de människoliknande bollar som barnet väljer vid spelets start. Deras karaktär rullar sedan genom olika nivåer, möter hinder som man endast kan överkomma genom att på ett kreativt sätt applicera grundläggande koncept inom fysikens värld (som att falla av någonting, studsa och landa på något annat). Det finns inget poängsystem, så barnen blir inte särkilt tävlingsinriktade - bara smarta." Recenserat av Common Sense Media
Crayon Physics Deluxe
Linux, iOS och Android
Ålder: 8+
"Föräldrar behöver vara medvetna om att Crayon Physics Deluxe är ett klyftigt pusselspel som kan lära deras barn en del fysik. Spelet är tecknings-baserad och pekaren fungerar som en krita, så fort man tecknar något så antar det genast en massa och vikt. Det finns inget i innehåll som ger skäl till tvivel för föräldrar, så länge som ert barn inte är gammalt nog att lista ut alla pussel, som börjar enkelt, men som blir allt svårare. Trots att barn så unga som 6 och 7 år kan lista ut de tidiga pusslen så är de senare tänkta till barn runt 8-års ålder och uppåt. Eftersom att det inte finns någon riktig handling så passar spelet bäst för de barn som tycker om att lägga pussel." Recenserat av Common Sense Media
Khan Academy
Web, iOS, Android
Ålder: blandad
"Alla resurser från ideella sajter finns tillgängliga för alla och du kan få åtkomst till dess innehåll genom att använda en mängd olika plattformar. Ta del av det interaktiva klassrummet genom en undervisningsstil som använder den svarta tavlan, med korta quiz och frågor för att mäta dina kunskaper och framsteg. Om du verkligen älskar Khan Academy och vad applikationen erbjuder när det kommer till fysik-stöd (det erbjuder även hjälp med andra ämnen så som matematik, naturvetenskap och datorkunskap), så kan donera till organisationen för att stötta dess framtida existens."
Hitta en matematik och fysiklärare redan nu.
Learn Physics via Videos
Android
Ålder: blandad
"En kostnadsfri applikation som stöttar dig genom dina fysikstudier genom att erbjuda intressanta, vetenskaps-baserade videos och videohandledning som är uppdelade i mindre kapitel. Med den enkla nedladdning så får du dock bara begränsad tillgång till det innehåll som finns tillgängligt, du behöver betala för applikationen för att få mer.
Applikationen ger en snabb sammanfattning av de viktigaste koncepten inom fysik via videos genom att man följer uppdelade kapitel som inkluderar: Elektricitet och magnetism, värme och temperatur, relativitet, dynamik, rörelse, vinkelrörelser, introduktion till fysik, radioaktivitet, statisk och elektrisk ström, elektricitetens lagar och magnetism, grundläggande kvantmekanik, vågor och ljus, tyngdkraft, vridmoment, materia, ljud och dess egenskaper, introduktion till elektronik, och termodynamik."
Hemsidor hängivna till pedagogiska spel online
Online Math Learning
Online Math Learning är en sajt som erbjuder gratis matematik-hjälp online samt flera hjälpmedel, men framförallt så gör sajten själva inlärandet väldigt roligt!
På hemsidan hittar du
"intressanta quiz, övningar, läxhjälp och annat material som håller dig sysselsatt; eller roliga fakta, spel, pussel och andra coola saker som gör det här ämnet till något njutbart, snarare än någon man drar sig inför. Ha kul medan du lär dig några av de viktigaste kunskaperna för att kunna förbättra dina betyg."

The Physics Classroom
The Physics Classroom är ännu en tillgänglig och gratis samling av informativa sidor skrivna på ett användarvänligt sätt och komplementeras av häftiga grafiska samt visuella element för att göra vägen ännu enklare. Sektionen där man väljer klassrums-handledning är den perfekta platsen att börja för de som söker efter fördjupning eller svar till de grundläggande frågorna inom fysikämnet.
Dessutom så har hemsidan flera olika sektioner som man kan välja ifrån. Som ‘Physics Interactives’, till exempel, som är utformad efter datorplattor och inkluderar övningar som utvecklar färdigheter, simulering och spel-liknande utmaningar för att skapa ett roligt tävlingsmoment.
Behöver du mer hjälp? Anlita en fysik och matematiklärare redan nu. Testa t.ex att söka: "fysik kurser gymnasiet", via Superprof!
Det finns dessutom ett ‘Concept Builders’ område som erbjuder samlade övningar som har mer diskreta utbildningsmål i åtanke och fokus. Den här sektionen är ett perfekt verktyg för att få studenterna att reflektera över meningen med koncepten och kompletteras av många interaktiva element
Sist men inte minst så har the Multimedia Physics Studios en enorm samling animationer och filmer utformade för att demonstrera fysikens principer på ett visuellt sätt, med tillhörande förklaringar till varje lektion och länkar som vägleder en till ytterligare information.
Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever