Det kan hända att du behöver konkurrera emot upp till nio stycken andra personer under en jobbintervju. För att lyckas är det viktigt att kunna besvara frågorna mer tydligt än de andra kandidaterna.

Det är inte alltid så enkelt att hitta ett jobb i dagens samhälle. Det finns gott om konkurrens och en hel del människor går arbetslösa...det är viktigt att göra sitt allra bästa under en intervju.

Det kan kännas väldigt utmanande att lyckas bevisa för rekryteraren att du är det självklara valet. För att bli erbjuden ett jobb behöver man helt enkelt lyckas med intervjun.

Allt handlar förstås inte om en enda jobbintervju. Enligt den globala statistiken går man oftast på mer än en intervju innan man blir erbjuden jobbet. Ibland kan det handla om tre eller fyra intervjutillfällen! Det beror förstås på vilken tjänst man söker, men man behöver vara redo att prestera under samtliga intervjuer, oavsett hur många det blir i slutändan.

Något av det viktigaste när man söker jobb är att ha ett välskrivet CV samt ett personligt brev. Genom att berätta mer om dig själv och genom att dra uppmärksamhet till tidigare erfarenheter eller andra kunskapsområden så kan du lyckas imponera på rekryteraren.

Eftersom att vi på Superprof tycker om att se folk lyckas så har vi samlat ihop en hel del fantastiska tips som du kan dra nytta av inför din nästa jobbintervju!

Glöm inte att du även kan ta kurser i självutveckling hos oss och öka självförtroendet inför din nästa intervju.

De bästa lärarna i Personlig utveckling
Första kursen gratis!
Åsa
5
5 (3 recensioner)
Åsa
500 kr
/h
Första kursen gratis!
David
5
5 (4 recensioner)
David
210 kr
/h
Första kursen gratis!
Danny
5
5 (4 recensioner)
Danny
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Lina
Lina
255 kr
/h
Första kursen gratis!
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Första kursen gratis!
Åsa
5
5 (3 recensioner)
Åsa
500 kr
/h
Första kursen gratis!
David
5
5 (4 recensioner)
David
210 kr
/h
Första kursen gratis!
Danny
5
5 (4 recensioner)
Danny
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Lina
Lina
255 kr
/h
Första kursen gratis!
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Intervjuförberedelser: analysera arbetsbeskrivningen ordentligt

Analysera all den information som finns tillgänglig i jobbannonsen. (Källa: Unsplash)

Efter att du skrivit klart ditt CV och ditt personliga brev där du tydliggör dina kvalifikationer, färdigheter och talanger så är själva intervjun det enda som återstår. För att lyckas behöver du förbereda dig ordentligt.

En rekryteringsintervju bör hållas professionell och formell. Se till att rekryteraren tar del av den viktigaste informationen, dvs. den information som är mest relevant beroende på vad för sorts tjänst du söker.

Det är viktigt att komma ihåg att rekryteraren oftast vill leda samtalet, så lyssna ordentligt och besvara de frågor du får i detalj. Du är ute efter ett jobb och arbetsgivaren finns där för att avgöra om du passar i rollen. Personlighet kan väga lika tungt som meriter, om inte tyngre.

När du intervjuas så kan du självklart välja att lägga tyngd på vissa tidigare erfarenheter och lyfta fram specifika kunskapsområden, medan du bortser från andra. Det handlar inte om att vara oärlig eller manipulativ, utan det handlar om att förse rekryteraren med den information som är mest relevant för tjänsten och att ge rätt intryck. Du måste visa att du är rätt person för jobbet! 

Kom ihåg att alla kan göra misstag.

Okej, låtsas att rekryteringsfirman eller arbetsgivaren har tagit emot din ansökan och nu hör av sig eftersom de är intresserade av att bjuda in dig till en intervju. Vad gör man?

Det är viktigt att komma ihåg att det kan vara tid- och energikrävande att förbereda sig inför en intervju. Tid är dock någonting som de flesta har ont om och det kan kännas svårt att hinna förbereda sig om intervjun ska ske inom de närmsta dagarna.

Det är dock inte omöjligt! Vad ska man tänka på? Här kommer lite information som kan säkerställa din seger.

Man brukar rekommendera jobbsökande att se över arbetsannonsen igen strax innan intervjun. Ta reda på vad de främsta arbetsuppgifterna är och ta reda på så mycket som möjligt om själva företaget. Genom att se över den information som finns tillgänglig gällande tjänsten och företaget så kan du lyckas bättre. Du kommer få en bättre bild av vad det är de söker. Genom att analysera jobbannonsen kan du se vilka uppgifter den anställde förväntas utföra, vilka kvalifikationer som krävs, vilka akademiska erfarenheter som krävs, antal förväntade arbetstimmar per vecka, osv. Förbered dig för att lyckas.

Genom att ta reda på så mycket som möjligt om tjänsten så kommer du även bli medveten om vilka styrkor du ska lyfta fram under intervjun, samt vilka svagheter som kan vara problematiska.

Är du bra på att samarbeta? Kan du hantera stress? Har du goda sociala förmågor? Kan du formulera dig väl? Är du effektiv i ditt arbete? Kan du ta hand om företagets sociala plattformar? Kan du samarbeta med internationella företag och kommunicera med dem på engelska? Franska? Talar du något annat språk?

Se till så att arbetsgivaren verkligen är medveten om vad du har att erbjuda. 

Reflektera över dina styrkor och svagheter

Se till att lyfta fram dina kvalifikationer, erfarenheter och språkkunskaper under intervjuns gång. (Källa: Unsplash)

För att bli erbjuden ditt drömjobb behöver du se till så att ditt CV och personliga brev verkligen lyfter fram dina styrkor och svagheter, samt en del av din personlighet. Du måste kunna påvisa att du är rätt person för jobbet, annars kanske du aldrig får chansen att komma på en intervju.

Innan en intervjun och innan man omformulerar sitt personliga brev så är det smart att ställa ett par frågor till sig själv. På så vis är man redo ifall rekryteraren skulle ställa dem under arbetsintervjun. Till exempel:

  • Vilka av mina tidigare erfarenheter kan komma till nytta i den här tjänsten? 
  • Vilka fördelar finns med att förhandla fram en högre lön? 
  • Hur kan jag påvisa att jag är rätt person för det här jobbet? 
  • Var bör jag lägga mest fokus gällande mina kvalifikationer? 

Försök att sätta dig in i den andres situation: varför ska hen välja dig? Varför är du bättre än de andra kandidaterna? Varför ska just du tilldelas tjänsten?

Att få komma till en intervju är redan ett gott betyg. Det innebär att arbetsgivaren har tyckt att dina kvalifikationer verkar passande. Nu handlar det delvis om att påvisa att din personlighet är lika bra den. Håll inte tillbaka utan berätta så mycket som möjligt. Det är alltid bra att berätta lite om ens fritidsintressen också. Spelar du någon sport? Något instrument? Talar du något annat språk?

Vad som än känns positivt i sammanhanget kan vara värt att nämna. Var inte blyg, utan visa att du är ambitiös.

Rekryteraren kommer säkerligen att yttra den berömda frasen “så...berätta lite om dig själv”, så det är lika bra att vara beredd på det. Var även medveten om dina svagheter från första början: var ärlig. Vi har alla styrkor och svagheter – ingen är perfekt. Din rekryterare kommer endast tycka det känns bra om du kan erkänna var dina svagheter ligger eftersom det även innebär att du är medveten om dem.

Genom att vara medveten om ens egna svagheter kan man arbeta runt dem.

Genom att vara beredd på att besvara frågor om dina svagheter så kan du undvika att bli ställd eller att rodna. Håll huvudet kallt och berätta för rekryteraren om det eller de områden du hoppas kunna vidareutveckla. Du kanske inte är så kunnig när det gäller sociala medier, men du kanske är otroligt bra på att knyta kontakter!

Kom dock ihåg att inte nämna allt för många svagheter. En eller två räcker, annars kanske det låter som om att du inte har koll på det som tjänsten kräver. Man lär sig trots allt mycket när man väl är på plats, så se till att få chansen att visa vad du har att tillföra i praktiken.

Håll en låtsas-intervju för att bättra på ditt självförtroende

Ta det lugnt och tala tydligt. (Källa. Unsplash)

Efter att du tänkt över vad du vill säga så kan det vara bra att öva på att faktiskt säga det högt. Om du vill undvika att stamma, repetera dig eller att börja varje mening med ett “ehm...” så kan du öva lite i förväg! Testa att intervjua dig själv framför badrumsspegeln.

Skriv ner ett par fraser och försök att återge dem på samma sätt. Se till att få med de viktigaste punkterna och att hålla rösten stadig. Det är lite som att öva inför en konsert. Sångare kör igenom sina låtar flera gånger om, på så sätt kan de komma ihåg alla texter.

Att hålla låtsas-intervjuer med sig själv framför badrumsspegeln kanske låter lite konstigt, men det är något man brukar rekommendera. Det ger dig chansen att reflektera över dina ordval, din ton, ditt kroppsspråk, och mycket mer. Det allra bästa är att du kommer känna dig väl förberedd och därmed mycket mer självsäker under den riktiga intervjun! Självsäkerhet kan göra underverk när det gäller arbetsintervjuer.

Eftersom vi på Superprof erbjuder undervisning inom flera olika områden så har vi förstås lärare som kan hjälpa dig med dina förberedelser. Vissa är experter inom personlig utveckling, andra har själva arbetat för rekryteringsföretag tidigare. Varför inte investera i professionell handledning och säkra ditt drömjobb?

Medan du förbereder dig så kan du fokusera på 10 till 15 frågor som du tror att rekryteraren kommer att ställa. Genom att öva på att besvara de frågorna så kommer du ge ett intryck av att vara vältalig och organiserad.

Kan du komma på några andra idéer för att minska stressen inför din intervju? 

Förbered dig inför den stora dagen

Är du beredd? Är du redo att bli erbjuden ditt drömjobb?

Du behöver samla ihop eller köpa det du behöver för att lyckas med intervjun: kanske en ny kostym? Kanske ett anteckningsblock? Kanske en portfölj? Att gå på en arbetsintervju kan kännas lite som att sätta sig in i en roll.

Dyk inte upp i träningsskor eller smutsiga kläder om det går att undvika. Om du inte äger en kostym kanske du kan låna en någonstans? Du kan höra efter bland olika välgörenhetsorganisationer. Du skulle kunna ta en titt i second-hand affärer.

Ta med det här till din nästa arbetsintervju:

  • Flera kopior av ditt CV 
  • Ditt personliga brev 
  • Kvalifikationer (studieintyg, osv.) 
  • En portfölj med tidigare arbetsprojekt (om relevanta) 
  • Pennor och ett anteckningsblock 

Med all den här informationen i åtanke så är vi säkra på att du har de verktyg som krävs för att lyckas under din nästa jobbintervju!

Kom även ihåg att vara punktlig: det första intrycket är oerhört viktigt.

Behöver du en lärare i Personlig utveckling ?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Michelle

Singer-songwriter and language enthusiast. Not to mention professional dreamer.