I den här artikeln har vi på Superprof samlat de viktigaste tipsen för att säkerställa att du får en lyckad jobbintervju och att du blir erbjuden det där drömjobbet! Vi har samlat ihop våra bästa tips så att du ska kunna identifiera olika typer av intervjuer och för att du ska kunna förbereda dig samt känna mindre stress inför din nästa arbetsintervju.  

De bästa lärarna i Personlig utveckling tillgängliga
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Salam samuel
Salam samuel
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jessica
Jessica
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Adam
Adam
199 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ingemar
5
5 (5 recensioner)
Ingemar
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Salam samuel
Salam samuel
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emma
Emma
130 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jessica
Jessica
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Liselotte
Liselotte
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria
Maria
450 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Adam
Adam
199 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Lär dig identifiera fyra olika typer av intervjuer

Det kan verka skrämmande med en panelintervju, men det kan även innebära att man får svar snabbare. (Källa: Unsplash)

Även om du har försökt att förbereda dig under dina sista månader på universitetet eller om du suttit hemma och finslipat ditt CV så är det inte förrän nu det verkligen gäller. Det är dags att ge sig in i den riktiga världen och börja söka efter jobb som kan sätta fart på din karriär. Den där stressen man kan känna inför en intervju dyker ofta upp i sista stund, så se till att vara beredd på det.

Även om många studenter har arbetat deltid eller liknande vid sidan om studierna för att kunna betala sina utgifter så finns det en stor skillnad mellan att ansöka om ett deltidsjobb som servitris eller kassör i jämförelse med att ansöka om en heltidstjänst. Om det är en tjänst du verkligen vill ha så sätter det mycket större press på hela proceduren – du kanske hittat ditt drömjobb?

För att lyckas med din intervju och få en ärlig chans så måste du förbereda dig riktigt ordentligt!

Vad kan man göra för att lyckas?

Eftersom du redan lyckats imponera på din arbetsgivare eller rekryterare med ett välskrivet CV och ett välformulerat personligt brev så handlar det nu om att lyckas övertyga dem om att du är rätt person för jobbet.

Allt handlar om förberedelser. Vi har listat fyra olika typer av arbetsintervjuer och samlat ihop information gällande hur man kan förbereda sig inför var och en av dem.

 

 • Telefon- eller videosamtal: Det här är troligen den mest moderna typen av arbetsintervjuer. Hela idén är relativt ny, för ett par årtionden sen hade ingen ens tänkt tanken att hålla intervjuer online. De här intervjuerna sker ofta via plattformar så som Skype, Zoom eller FaceTime. Det är dock viktigt att påpeka att om din första intervju sker via en online-plattform så är det troligen inte den sista. Om de tycker om dig så kommer de be dig att komma till ett möte på kontoret eller liknande. Rekryterare brukar dra nytta av all modern teknik för att få ett första intryck av en lovande kandidat innan de anordnar ett fysiskt möte. Om man blir ombedd att delta i en video-intervju så ska man förbereda sig på samma sätt som om det vore en vanlig intervju. Ta det på allvar.

 

 • Kompetenstest: Arbetsgivare brukar skicka ut ett kompetenstest för att bedöma olika kandidater. De är utformade för testa den ansökandes förmågor gällande samarbete, ledarskap, problemlösning, ansvarstagande och kommunikation. Det är viktigt att komma ihåg att kompetenstest varierar stort i stil och form beroende på vilken sorts tjänst man ansöker om. Om man ansöker om ett jobb som bloggare kanske arbetsgivaren vill att man utformar samt lämnar in en kort artikel för bedömning, till exempel.

 

 • Panelintervju: Det här kanske är den läskigaste typen av arbetsintervju, men man använder sig av panelintervjuer för att snabba på själva anställningsprocessen. Kandidaten intervjuas av flera olika personer vid samma tillfälle och trots att det kan kännas främmande och stressigt så brukar själva intervjun gå mycket fortare. Det kan hända att du erbjuds tjänsten efter ett enda intervjutillfälle.

 

 • Rekryteringsföretag: De senaste åren har det blivit allt mer populärt att använda rekryteringsfirmor eller företag och låta dem utvärdera olika kandidater åt arbetsgivarna. De är experter när det gäller arbetsintervjuer och bedömer flera olika färdigheter, håller intervjuer, och så vidare. Om man lyckas gå vidare brukar man kallas till en slutgiltig intervju med den faktiska arbetsgivaren.

Glöm inte att förbereda dig oavsett vilken typ av intervju du blir erbjuden.

Men vad gör man om man känner allt för stor stress inför/under intervjun? Läs vidare för att ta reda på mer.

 

Hur man minskar stressen inför en intervju

Det är viktigt att försöka slappna av inför en arbetsintervju. (Källa: Unsplash)

Att inte stressa upp sig och att ta det lugnt är de allra viktigaste råden man kan få. Det är dock lättare sagt än gjort! Rekryterare kan kännas något skämmande. De menar väl, men de kan vara läskiga att träffa oavsett. Dessutom märker de om man är rädd...Människor har en tendens att oroa sig lite för mycket och det kan ställa till med problem under arbetsintervjuer.

Det finns dock en hel del man kan göra för att motarbeta stress. Något av det bästa man kan göra är att hålla en låtsas-intervju. Du skulle kunna be en kompis hjälpa dig eller så kan du öva framför badrumsspegeln. Det kanske låter lite konstigt, men det är otroligt givande!

Du skulle även kunna anlita en handledare på Superprof som specialiserat sig i personlig utveckling.

Varför ska man testa det? 

Övning ger färdighet. Genom att öva så kan du minska dina stressnivåer inför intervjun. Du kommer att känna dig mer självsäker och bättre förberedd. Kom ihåg det här medan du övar:

Kroppsspråk: hälsa ordentligt, håll ögonkontakt medan ni talar, uppvisa en positiv attityd genom att le då och då, sitt ordentligt på stolen och undvik att hålla på med annat (som att stampa med fötterna, leka med pennorna, osv). Enligt en undersökning så tycker 82% av alla chefer att det är oumbärligt för en person att kunna hålla ögonkontakten under det första intervjutillfället.

Berätta mer om dig själv: berätta om dina kvalifikationer, erfarenheter och den utbildning du har. Berätta även om olika färdigheter, hobbys, språkkunskaper, osv.

Ställ frågor: förbered olika frågor som du vill ställa till rekryteraren gällande tjänsten eller företaget; det ger ett bra första intryck och visar att du är förberedd, organiserad samt genuint intresserad.

Berätta mer om din personlighet: förklara var dina styrkor och svagheter ligger och var redo att förklara hur du arbetar för att utveckla olika kunskapsområden.

Kom ihåg att andas: andas ordentligt och tänk på din hållning genom intervjun. På så vis kan du minska stressen. Var dig själv.

Du kan gå igenom de här olika stegen flera gånger inför din intervju för att bättra på ditt självförtroende. Kom även ihåg att inte tala allt för snabbt under intervjun. Ta det lugnt och gå igenom olika talövningar. Det finns många resurser att dra nytta av online.

Läs mer om hur du lyckas med din jobbintervju här.

Gör dig redo att kunna besvara de tio vanligaste intervjufrågorna

Öva på att besvara de vanligaste intervjufrågorna. (Källa: Unsplash)

Om det här är din första stora intervju sedan du tog examen ifrån universitetet så kanske du är osäker på vad du ska förvänta dig av rekryteraren samt intervjuprocessen rent generellt. Du behöver dock inte oroa dig eftersom det finns flera olika resurser att tillgå.

Även om alla arbetsgivare och företag är unika så brukar de flesta ställa samma sorts frågor under anställningsintervjun - åtminstone väldigt liknande frågor. På så vis får man chans att öva på att besvara de frågor rekryterare vanligtvis ställer under intervjuer.

Här kommer de frågor som brukar dyka upp under olika arbetsintervjuer:

 • Berätta mer om dig själv. (Klassiker!) 
 • Varför bör vi anställa dig? 
 • Vad är dina styrkor?
 • Vad är dina svagheter?
 • Varför vill du lämna ditt nuvarande jobb? (Möjligen inte relevant för de som precis tagit examen). 
 • Vad har du för löneförväntningar?
 • Hur väl hanterar du stress och högt arbetstryck? 
 • Varför söker du den här tjänsten?  
 • Beskriv en problematisk arbetssituation (kanske ett svårt projekt eller en utmanande deadline) och förklara hur du löste situationen.  
 • Vad har du för mål för framtiden? 

Vi kan så gott som garantera att du kommer få besvara 4-6 av de här frågorna under din nästa arbetsintervju.

Om rekryteraren vill utmana dig kan det hända att du även behöver besvara ett par av de här frågorna:

 • Hur väl kan du samarbeta med andra människor? 
 • Varför är du den bästa kandidaten för den här tjänsten? 
 • Hur hanterar du framgångar och motgångar? 
 • Hur anpassar du dig till olika situationer?

Våra sista tips gällande hur man tar sig igenom en intervju och blir erbjuden sitt drömjobb

Var punktlig. (Källa: Unsplash)

Den stora dagen är här och du är redo att imponera på din framtida arbetsgivare! Börja med att hälsa ordentligt, håll ögonkontakt och le.

Bra jobbat, snart är jobbet ditt!

Oavsett om mötet sker fysiskt eller via en online-intervju så finns det en sak man verkligen måste respektera: tiden.

Kom i god tid!

Rekryterare har inte alltid så mycket tid och de behöver använda den lilla tid de har på ett så effektivt sätt som möjligt. Om du inte anländer i tid så kan du ge ett mycket dåligt första intryck. Du måste respektera tiden för mötet. Annars ser det ut som om att du inte tar intervjun på allvar, att du inte är motiverad och att du inte bryr dig om ifall jobbet blir ditt eller inte. Det kan hända att du inte ens får någon intervju om du blir sen. Rekryteraren kanske helt enkelt påbörjar nästa intervju med nästa kandidat istället.

Kom i god tid – åk hemifrån så att du har tid över ifall du fastnar i trafiken, om bussen stannar, om du går vilse, om du inte hittar fram till kontoret. Även om du skulle komma i tid så ser det inte bra ut att komma springandes i sista minuten.

Det är dags att börja. Du blir inkallad till mötesrummet. Vad nu?

Kom ihåg att referera till ditt CV då och då. Nämn olika erfarenheter och kvalifikationer. Berätta om de kunskaper samt färdigheter som kan tänkas vara relevanta.  Nämn gärna om du har några erfarenheter ifrån utlandet. Du kanske studerat eller arbetat utomlands? Du kanske talar flera olika språk? Passa även på att berätta lite om vad du gör på fritiden. Glöm inte att även ställa frågor om tjänsten och/eller företaget.

När intervjun väl är över skadar det aldrig att skicka ett mejl och tacka för intervjun. Det kan göra underverk det också.

Vi önskar dig ett stort lycka till!

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer-songwriter and language enthusiast. Not to mention professional dreamer.