Det finns många olika skäl till varför kemi ses som ett särskilt svårt ämne att behärska. Vare sig det handlar om de olika kemiska föreningar och kemiska reaktioner som du borde vara medveten om, eller att det ibland kan känns som om det inte finns tillräckligt med lärare av god kvalitet där ute som uppmuntrar en att lära sig mer om kemi, så kvarstår fortfarande det faktum att kemi ofta anses vara svårt att lära sig.
Så hur gör man naturkunskap mer engagerande för alla barn och hur gör man framförallt kemin mer attraktiv?
Tack och lov behöver inte denna fråga hänga kvar i ytterligare ett decennium. Även om kemi, tillsammans med andra naturkunskapsämnen som fysik och biologi, ofta uppfattas som ett ämne som bara smarta elever och spirande kemister och forskare är bra på, så är det möjligt att engagera alla barn när det kommer att lära sig om kemi.
Den här artikeln beskriver hur du kan göra kemin roligare för alla elever och barn. Även om bara några av dessa tillvägagångssätt används kan det mycket väl hjälpa till att förändra elevernas uppfattning om kemi. Till exempel kan eleverna lära sig att:

 • Du inte behöver vara den mest akademiskt begåvade eleven för att klara dig bra inom kemi;
 • Kemi kan vara ett kul och intressant ämne; och
 • Att vara intresserad av ett naturvetenskapligt ämne i skolan gör inte någon "nördig".
kemi för barn
Att vara intresserad av ett naturvetenskapligt ämne i skolan gör inte någon nördig, tvärtom, det är väldigt coolt! Bild: Unsplash
De bästa lärarna i Kemi tillgängliga
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emilia
Emilia
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Murziqa
5
5 (5 recensioner)
Murziqa
210 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hanna
5
5 (2 recensioner)
Hanna
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Anis
Anis
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Okizeva
5
5 (5 recensioner)
Okizeva
260 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Adam
Adam
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sofus
Sofus
180 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Emilia
Emilia
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Murziqa
5
5 (5 recensioner)
Murziqa
210 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hanna
5
5 (2 recensioner)
Hanna
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Anis
Anis
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Okizeva
5
5 (5 recensioner)
Okizeva
260 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Adam
Adam
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sofus
Sofus
180 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Kemi för barn: hur gör man naturvetenskapliga ämnen intressanta?

Ofta, men inte alltid, kan en elev i alla åldrar förlora intresset för ett visst ämne i skolan. Denna brist eller minskning av intresse kan bero på olika skäl . Till exempel:

 • Läraren är inte särskilt engagerad eller effektiv när det gäller att lära ut kärnaspekter i kursplanen;
 • Klassen har för många jobbiga elever, vilket gör det svårt för resten av klassen att koncentrera sig på vad läraren säger; eller
 • Ämnet lärs ut på ett speciellt sätt som elever kanske anser tråkigt eller intetsägande.

Barn eller äldre elever behöver dock inte uthärda "tråkiga" lektioner, oavsett om dessa lektioner är helt eller delvis inom ämnet kemi. Om du till exempel tycker att det är svårt att lära sig på grund av att vissa i klassen är jobbiga, var inte rädd för att prata med läraren efter lektionen och ställa alla relevanta frågor då. En perfekt lösning på detta kan då vara att boka privata kemilektioner. Om ditt barn istället har ett brinnande intresse kan detta också vara en lösning för att uppmuntra nyfikenheten.
På samma sätt, om du vet att du har ett intresse för ett specifikt kemiområde som materialkemi, fysisk kemi eller atomstrukturer, kan du också be din lärare om några förslag om hur du kan lära dig mer om dessa områden. Slutligen underskatta inte teknikens kraft. I dagens digitala era finns det många olika sätt att lära sig om kemi, även utanför klassrummet.
Så om du vill lära dig mer om kemi kan du göra det relativt enkelt på din fritid, och detta genom att:

 • Läsa en kemi bok;
 • Titta på ett pedagogiskt program om kemi, fysik eller biologi; eller
 • Lyssna på en podcast.

Även om typen av resurser som du använder beror på din ålder och befintliga kunskaper om kemi, kan det vara lugnande att veta att det finns många olika sätt du kan lära dig mer om kemi, oavsett hur gammal du är.
Dessutom kan du till och med bygga ditt eget kemiset som hjälper dig med alla hemvetenskapliga experiment. Om du har en bägare, en kolv, några provrör och kanske till och med ett mikroskop så kan du komma långt med enbart det i ditt vetenskapliga experiment. Chansen är stor att du kan skapa en relativ enkel kemiuppsättning hemma och ändå kunna utföra experiment. Trots allt, att blåsa upp en ballong och gnugga den mot någons hår eller mot en vägg för att se hur statisk elektricitet fungerar, eller titta på hur en magnet fungerar, kräver inte att du har ett fullständigt laboratorium hemma!
Även om du inte har ett kemiset, kan du fortfarande lära dig mer om kemiska processer hemma, till exempel genom att baka, där många ingredienser blandas, och som i kombination ger olika kemiska reaktioner.
Hitta handledare när mig!

kemi för barn
Du kan bygga ditt eget kemiset som hjälper dig och ditt barn med alla hemvetenskapliga experiment. Bild: Unsplash

Förse barnen med roliga kemiexperiment för att väcka deras intresse

Ibland är elever inte särskilt intresserade av naturvetenskap eftersom de ses som ”tråkiga” ämnen, eller ämnen som kräver att de memorerar massa.
Men ett sätt att utmana denna uppfattning är att försöka göra naturvetenskapliga ämnen, inklusive kemi, roligare och mer engagerande, vilket borde väcka elevens nyfikenhet. Detta kan lätt uppnås genom att introducera kemiexperiment i skolundervisningen.
Att använda kemiexperiment i undervisningen – vare sig det bara är att visa elever grundläggande kemiska reaktioner eller genomföra ett större experiment – kan vara ett bra sätt att få dem att gilla kemi. Genom att lyfta fram effekterna av hur element eller föreningar reagerar med varandra, ser eleverna en annan sida av ämnet.

Kemi för barn: andra skäl till att experiment är ett givande undervisningsverktyg att använda i klasser:

 • Det engagerar eleverna på alla nivåer eftersom det finns mycket som de kan observera;
 • Experiment är ett mycket visuellt sätt att undervisa på, vilket kan vara en bra paus från läroböcker och arbetsböcker; och
 • Ibland är det lättare att visa studenterna ett vetenskapligt experiment genom demonstration snarare än att berätta för dem om det.

Även om du inte får se så många experiment i skolan som du vill, finns det ingen anledning till att du inte kan göra vetenskapliga eller kemiska experiment hemma. Det finns många olika resurser som du kan använda för att hitta ett experiment. Och många olika steg för att testa vanliga experiment, som till exempel den kemiska vulkanen, är relativt lätta att hitta genom en snabb sökning via Internet.
Ofta är sådana hemmagjorda experiment billiga att köpa ingredienserna till och är inte särskilt tidskrävande, vilket gör dem till ett bra sätt att lära sig mer om kemi utanför klassrummet. Så oavsett om du gillar att skapa ditt egen slem, vill producera osynligt bläck eller se en vulkan explodera, är det inte så svårt att få tag på hushållsingredienser som du behöver för att testa dessa roliga vetenskapliga experiment.
Se bara till att alla vetenskapliga experiment som du utför är säkra.
Få en undervisning i kemi här.

kemi för barn
Visa ditt barn att kemi är roligt genom att köra ett par experiment hemma. Bild: Unsplash

Det kan vara fördelaktigt att uppmuntra barn att lära sig om kemi

En annan anledning till att det kan finnas en uppfattning att kemi är ett svårt ämne att behärska, och därför är bara ett ämne som är värt att studera på djupet om du är en särskilt begåvad eller intelligent student, är det faktum att vissa studenter helt enkelt inte är utrustad med den grundläggande kunskapen som krävs för att göra det bra.
Ofta är anledningen till detta bristen på förståelse för matematik. Matematik är en grundläggande färdighet som behövs inom nästan alla vetenskapsdiscipliner. Oavsett om du behöver:

 • Använd algebra eller geometri för att lösa en formel i fysik; eller
 • Använd matematik för att balansera en kemisk ekvation under en kemi klass

Matematiken har många sätt att krypa sig in i ett ämne som kemi. Som ett resultat, om en elev inte är särskilt säker på sina matematiska förmågor, eller har kämpat tidigare med särskilda områden som kalkyl eller geometri, kanske de inte visar mycket engagemang att läsa ämnen som har liknande problemområde.
Även om inte alla barn kommer att bli naturligt begåvade inom matematik, är det viktigt att inse att eleven, oavsett förmågan, kan förbättra sin förståelse för ett ämne som kemi om deras kunskaper om matematik förbättras.
Detta kan innebära fler övningar och läxor för att förstärka befintlig kunskap, eller till och med granska områden inom matematik som kan ha glömts bort eller försummats tidigare.
Ett annat skäl till att en elev kan kämpa inom kemi beror också på att eleven inte är tillräckligt bekväm med de grundläggande kemiprinciperna. När allt kommer omkring skulle det vara svårt för vem som helst att begripa kemiska föreningar och kemiska reaktioner om de inte känner till några av de grundläggande elementen, som väte, helium, syre, kalium etc.
Om du vet att du för närvarande kämpar med grunderna i kemi, eller har andra problem som de matematiska elementen, är den goda nyheten att det finns sätt att förbättra din förståelse och kunskap på.
Även om du inte är säker på skillnaden mellan en atom och en molekyl, eller vad som gör syror annorlunda från alkalier, kan du försöka förbättra din kunskap genom att revidera tidigare kemiundervisningar för att se till att du har förstått all material. På samma sätt kan du också kontakta en tredje part för support.

Superprof har till exempel ett brett nätverk av lärare, inklusive kemihandledare, som gärna arbetar tillsammans med dig för att fylla i eventuella luckor du kan ha om ämnet. Oavsett om du vill lära dig:

 • Hur man löser kemiska ekvationer;
 • Hur man memorerar den periodiska tabellen; eller
 • De olika kemiexperimenten och vad de kan lära dig.

En Superprof-lärare kan guida dig i rätt riktning. Du kan antingen söka efter en lokal handledare genom att ange ditt postnummer, eller så kan du välja att ha online-undervisning med en erfaren kemilärare – valet är ditt!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.