Kemi och liknande skolämnen har ofta ett rykte att vara svåra att lära sig och behärska. Trots detta rykte är kemi inte är lika svårt att lära sig som vissa människor kanske tror. I verkligheten är ämnet lika lätt som alla andra ämnen vare sig det är historia, konst eller politik. Ett av de bästa sätten att hjälpa till att få bort detta stigma kring kemi är att uppmuntra barn och elever att engagera sig i ämnet från en tidig ålder.

Om du har svårt att få ditt barn engagerat, kanske kemi hjälp från en privatlärare kan vara ett alternativ? Privatlärarna är mycket pedagogiska och har ofta förmågan att inspirera även de mest ointresserade eleverna.

Om barn kan utveckla ett intresse för kemi eller andra vetenskapliga ämnen som fysik medan de fortfarande är unga, skulle förmodligen barnet fortsätta att vara intresserat av ett ämne som kemi när de blir äldre. Den här artikeln berättar om vilka sätt som kemi kan göras roligare och mer engagerande för barn, särskilt genom användning av experiment. Experiment är ett utmärkt sätt att engagera barnens intresse eftersom de kan genomföras antingen hemma eller i skolan och kan verkligen höja "rolighetsfaktorn".

kemi för barn
Lär dina barn vad kemi verkligen är med hjälp av roliga experiment. Bild: Unsplash

Säkerhet går först

Innan du gör några experiment själv, antingen på egen hand eller med barn, är det viktigt att komma ihåg att experiment alltid bör genomföras på ett säkert sätt. Det är lika viktigt att se till att alla experiment är säkra, oavsett om de utförs i skolan eller hemma. Här är några saker att fundera över för att säkerställa ett säkert experiment:

  • åldersgruppen (yngre barn behöver ofta mer övervakning när det gäller uppgifter som att mäta vätskor)
  • vilka typer av material som krävs för att genomföra experimentet (anses de vara säkra för barn eller vuxna att hantera eller vara i närheten av)
  • huruvida tillräckligt med utrymme och ventilation finns hemma för att experimentet ska kunna genomföras.

Ett bra exempel på säkerhet under vetenskapliga experiment är Mentos och Cola-vulkan-experimentet (beskrivs nedan). Du bör utföra det utomhus eftersom det är mycket säkrare, för att inte tala renare, men också för kunna se effekterna av vad som produceras. Det är lättare att se vad som flyger upp i luften än i ett slutet utrymme.

De bästa lärarna i Kemi tillgängliga
Renata
5
5 (6 recensioner)
Renata
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Zakaria
4,8
4,8 (4 recensioner)
Zakaria
349 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Basset
5
5 (10 recensioner)
Basset
199 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Stefan
5
5 (1 recensioner)
Stefan
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mats
5
5 (4 recensioner)
Mats
395 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Emilia
Emilia
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Massara
5
5 (2 recensioner)
Massara
130 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Renata
5
5 (6 recensioner)
Renata
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Zakaria
4,8
4,8 (4 recensioner)
Zakaria
349 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Basset
5
5 (10 recensioner)
Basset
199 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Stefan
5
5 (1 recensioner)
Stefan
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Mats
5
5 (4 recensioner)
Mats
395 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Emilia
Emilia
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Massara
5
5 (2 recensioner)
Massara
130 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Fördelar med kemi-kit för barn

Ett av de bästa sätten för att få ett barns uppmärksamhet under en kemilektion är att introducera ett experiment eller två. Om du försöker väcka ditt barns intresse för kemi hemifrån kan ett kemi-kit vara hjälpsamt. Det finns flera skäl till att det kan vara roligt att arbeta med kemi-kit och genomföra experiment för barn:

  • kemiska reaktioner väcker ett intresse för kemi och hjälper barnen att visualisera vissa kemiska processer och reaktioner
  • att se eller utföra roliga experiment hjälper till att ändra uppfattningen om att kemi är ett "tråkigt" ämnen.

Ett kemi-kit eller en experimentlåda kan också vara ett bra sätt för att få ditt barn att testa på ett vetenskapligt projekt och skapa en miljö som uppmuntrar dem att genomföra ett experiment.
Med det i åtanke, låt oss ta en titt nedan på några kemiexperiment som är enkla och roliga att utföra.

kemi för barn
Kemiuppsättningar kan också vara ett bra sätt för ditt barn att prova ett vetenskapsmässigt projekt och ge dem en miljö som uppmuntrar deras vetenskapliga experiment att genomföras. Bild: Unsplash

Roliga kemiexperiment för barn är enkla att hitta

Kemiexperiment kan generellt genomföras på ett antal olika platser under förutsättning att rätt material, utrymme och utrustning finns. Två av de vanligaste platserna där ett barn kan se ett experiment är dock i hemmet eller i skolan. Vanligtvis borde barn som är tillräckligt gamla för att gå i skolan, särskilt de på gymnasiet, ha sett experiment blivit genomförda som en del av sina kemilektioner. Yngre barn har kanske däremot bara kommit i kontakt med experiment hemma – antingen genom att titta på experiment som utförs på TV, via Internet eller genom att utföra sina egna experiment med hjälp av en förälder. Det fantastiska med lärande i den digitala tidsåldern är att det finns många olika resurser som du kan utnyttja om du vill hitta lite inspiration när det gäller vilka experiment du kan göra tillsammans med ditt barn.

Nedan är några exempel på enkla vetenskapliga experiment som du kan prova med ditt barn hemma för att undervisa dem om olika aspekter av kemi. På samma sätt kan du titta på videor av människor som utför dessa experiment genom att söka på nätet och titta på en demonstration. Om du är osäker på hur man ska utföra dessa experiment kan ni få kemihjälp online av en privatlärare som stöttar er genom erat projekt.

Mentos och Cola-vulkanen

Experimentet har varit ett uppskattat experiment i åratal och det är lätt att förstå varför. Det krävs inte många hushållsingredienser för att genomföra (de främsta ingredienserna är bakpulver, vinäger och lite matfärg för lavan). Inställningstiden är snabb och det hjälper till att lära barn mer om hur vulkaner fungerar såväl som hur kemikalier kan reagera med varandra.

En annan variant av detta experiment, som har visat sig vara populärt bland barn, är varianten där du lägger ungefär ett halvt paket med Mentos i en stor flaska Cola. Ju fler Mentos du lägger till, desto starkare och snabbare är reaktion. Det finns dock några skillnader i detta experiment som kan vara bra att vara medveten om:

  • den kemiska reaktionen och bubblorna är vanligtvis kraftigare än vad du brukar se i ett traditionellt kemiskt vulkanprojekt
  • detta experiment utförs bäst utomhus – en trädgård eller park skulle vara idealisk – annars kan du förvänta dig att rummet du gör experimentet i blir en enda röra!
kemi för barn
Ett annat experiment som har visat sig vara populärt bland barn är variationen där du lägger ungefär ett halvt paket med Mentos godis i en stor flaska Cola. Bild: Unsplash

Sockerkristaller

Ett annat populärt kemiexperiment som belyser de strukturella egenskaperna hos kristaller är att odla dina egna sockerkristaller, även känt som stengodis. Detta experiment kan utföras med hjälp av ingredienser och material som finns i hemmet, så det är inte svårt få ihop. När du bildar bergskristaller är det viktigt att veta att kristallerna inte kommer att bildas omedelbart och att det krävs lite tålamod innan du ser resultatet av ditt arbete. En guide till andra roliga experimentet kan du hitta här.

Ovanstående experiment är inte de enda du kan prova hemma med barnen. Du kan skapa eget osynligt bläck, leka med slime, ta reda på mer om statisk elektricitet med hjälp av en ballong, lära dig om ljudvågor, magnetism eller gravitation. Det finns gott om coola vetenskapliga experiment och vetenskapsprojekt för barn på nätet, med tips och tricks för att kunna utföra dem, så oroa dig inte om inget av ovanstående experiment fångade ditt barns intresse. På samma sätt kan du hitta massor av roliga vetenskapliga experiment för barn från traditionella kemi-kit.

Bakning är dessutom ett utmärkt sätt att lära ut enkla vetenskapliga principer som syns i kemi, till exempel smält- och kokpunkter. Genom att baka får du inte bara något att äta i slutet (förutsatt att slutprodukten verkligen är ätbar) utan du kan också hjälpa ditt barn att delta i enkla vetenskapliga experiment.

Kemikundervisning kan också vara ett bra sätt att introducera barnen till ämnet!

Be om hjälp

Om du hittar ett experiment som du tror att ditt barn kan vara intresserad av att se eller prova själv, men inte är säker på om du kan eller borde utföra det experimentet hemma, var inte rädd för att fråga en kemilärare om några råd. Det är alltid bättre att vara på den säkra sidan innan du tillverkar något som slime eller vulkan av bakpulver- och vinäger. Om ditt barn redan går i skolan så kan det vara så att läraren kan integrera det experimentet i några kemilektioner så att de har praktisk erfarenhet av det vetenskapliga experimentet. Om det inte är möjligt eller om ditt barn inte studerar kemi i skolan än kan du också se en video där någon utför det experimentet och sedan diskutera med ditt barn vad experimentet visade.

Om du vill att ditt barn ska lära sig mer om principerna för kemi, eller om ditt barn själv har uttryckt en egen önskan att lära sig mer om ämnet, är det lika bra att nå ut till en extern person för hjälp med undervisning. Det finns webbplatser som till exempel Superprof som har ett brett nätverk av handledare som gärna håller i workshops eller har distansundervisning för barn som söker hjälp när det gäller ett visst ämne. Om du anger ditt postnummer på Superprof:s hemsida och väljer kemi som ämne får du upp hur många handledare som finns i ditt lokala område. Några handledare kan också gladeligen ha distansundervisning.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.