Kemi, tillsammans med andra ämnen som matematik och vetenskap, har ofta ett dåligt rykte om sig som ett särskilt knepigt ämne att lära sig och behärska. Trots detta rykte är faktum att kemi inte är lika svår att lära sig som vissa människor kanske tror, och i verkligheten är ämnet lika lättsamt som alla andra ämnen, vare sig det är historia, konst eller politik. Ett av de bästa sätten att hjälpa till att undanröja detta stigma kring kemi är att uppmuntra barn och elever att engagera sig i ämnet från en tidig ålder.
Om små barn, till exempel, kan utveckla ett intresse för kemi eller andra vetenskapliga ämnen som fysik medan de fortfarande är unga, skulle det vara rimligt att anta att chansen för att barnet förblir intresserat av ett ämne som kemi när de blir äldre, skulle vara större än ett barn som inte hade någon interaktion eller intresse för ämnet när de var yngre.
Den här artikeln tittar på sätt på vilka kemi kan göras roligare och mer engagerande för barn, särskilt genom användning av experiment. Experiment är ett utmärkt sätt att engagera barnens intresse eftersom de kan genomföras antingen hemma eller i skolan och kan verkligen förbättra "rolighets faktorn" i varje kemiundervisning.

kemi för barn
Lär dina barn vad kemi verkligen är med hjälp av roliga experiment. Bild: Unsplash

Kemi för barn: säkerheten först

Innan du gör några experiment själv, antingen på egen hand eller med barn, är det viktigt att komma ihåg att experiment alltid bör genomföras på ett säkert sätt. Även om eventuella säkerhetsproblem under en lektion troligen skulle ha tänkts och tagits hand om när det väl gäller så är det lika viktigt att se till att alla experiment som utförs hemma också är säkra. Sätt att hjälpa till att säkerställa en säker miljö för ett experiment som kan genomföras inkluderar, men är inte begränsat till, följande:

  • Den åldersgrupp av barnen som utför experimentet; yngre barn behöver ofta mer övervakning när det gäller uppgifter som att mäta vätskor;
  • De typer av material som krävs för att genomföra experimentet och om dessa material anses vara säkra för barn eller vuxna att hantera eller vara i närheten av och;
  • Huruvida tillräckligt med utrymme och ventilation finns hemma för att experimentet ska kunna genomföras.

Ett bra exempel på att överväga säkerhet under vetenskapliga experiment och vetenskapliga aktiviteter skulle vara det faktum att när du utför Mentos och cola vulkan-experimentet (beskrivs nedan) bör du utföra det utomhus, eftersom det är mycket säkrare, för att inte tala renare; att se effekterna av vad som produceras av det experimentet flyga upp i luften snarare än runt ett slutet utrymme.

De bästa lärarna i Kemi
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Omer
5
5 (12 recensioner)
Omer
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Melissa
Melissa
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Mohammed
5
5 (1 recensioner)
Mohammed
199 kr
/h
Första kursen gratis!
Eda
5
5 (2 recensioner)
Eda
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Liam
5
5 (1 recensioner)
Liam
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Emilia
Emilia
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Anas
Anas
240 kr
/h
Första kursen gratis!
Riyam
5
5 (9 recensioner)
Riyam
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Omer
5
5 (12 recensioner)
Omer
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Melissa
Melissa
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Mohammed
5
5 (1 recensioner)
Mohammed
199 kr
/h
Första kursen gratis!
Eda
5
5 (2 recensioner)
Eda
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Liam
5
5 (1 recensioner)
Liam
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Emilia
Emilia
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Anas
Anas
240 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Kemi för barn: varför kemiuppsättningar för barn är så fördelaktiga

Ett av de bästa sätten du kan få ett barns uppmärksamhet på när det gäller kemikurs är att introducera ett experiment eller två under vetenskapslektioner. På samma sätt, om du försöker väcka ditt barns intresse för kemi medan de är hemma, kan en kemiuppsättning hjälpa.
Det finns ett antal skäl till att det kan vara roligt att arbeta med kemiuppsättningar och genomföra experiment för barn:

  • Experiment för barn, till exempel sådana med kemiska reaktioner, väcker lusten till kemi och hjälper barnen att visualisera vissa kemiska processer och reaktioner; och
  • Att se eller utföra roliga vetenskapliga experiment hjälper till att utmana uppfattningen om att kemi är ett "tråkigt" ämnen, eftersom experimenten vanligtvis är ganska roliga att utföra samtidigt som de är interaktiva.

Kemiuppsättningar kan också vara ett bra sätt för ditt barn att prova ett vetenskapsmässigt projekt och ge dem en miljö som uppmuntrar deras vetenskapliga experiment att genomföras.
Med det i åtanke, låt oss ta en titt nedan på några kemiexperiment som är enkla och roliga att utföra.

kemi för barn
Kemiuppsättningar kan också vara ett bra sätt för ditt barn att prova ett vetenskapsmässigt projekt och ge dem en miljö som uppmuntrar deras vetenskapliga experiment att genomföras. Bild: Unsplash

Kemi för barn: roliga kemiexperiment är enkla att hitta

Kemiexperiment kan generellt genomföras på ett antal olika platser under förutsättning att rätt material, utrymme och utrustning finns. Två av de vanligaste platserna där ett barn kan se ett experiment är dock i hemmet eller i skolan.
Vanligtvis borde barn som är tillräckligt gamla för att gå i skolan, särskilt de på gymnasiet, ha sett experiment genomförda som en del av sina kemikurser. Yngre barn kan dock bara ha kommit i kontakt med experiment hemma – antingen genom att titta på experiment som utförs på TV eller via Internet eller genom att genomföra sina egna med hjälp av en förälder eller vårdgivare. Det fantastiska med lärande i den digitala tidsåldern är att det finns många olika resurser som du kan utnyttja om du vill hitta lite inspiration när det gäller vilka experiment du kan göra med ditt barn.
Nedan är bara några exempel på enkla vetenskapliga experiment som du kan prova med ditt barn hemma för att lära dem om olika aspekter av kemi. På samma sätt kan du titta på videor av människor som utför dessa experiment genom att söka på nätet efter det specifika experimentet och titta på en demonstration.

Mentos och cola vulkanen

Experimentet har varit ett uppskattat experiment i åratal och det är lätt att se varför. Det kräver inte många hushållsingredienser för att genomföra (de främsta ingredienserna är bakpulver, vinäger och lite matfärg för lavan). Inställningstiden är snabb, och det hjälper till att lära barn mer om hur vulkaner fungerar såväl som hur kemikalier kan reagera med varandra.
Du kan hitta en länk med steg för hur du slutför detta experiment här.
En annan variant av detta hemvetenskapliga experiment som har visat sig vara populärt bland barn är variationen där du lägger ungefär ett halvt paket med Mentos godis i en stor flaska cola. Ju mer Mentos du lägger till, desto starkare och snabbare är reaktion.
Det finns emellertid några skillnader i detta experiment som det lönar sig att vara medveten om:

  • Den kemiska reaktionen och de resulterande bubblorna är vanligtvis kraftigare än vad du ser i ett traditionellt kemiskt vulkanprojekt; och
  • Detta experiment utförs bäst utomhus – en trädgård eller park skulle vara idealisk – annars förvänta dig att rummet du gör experimentet i blir mycket vått och rörigt eftersom den kemiska reaktionen inträffar mycket snabbt!
kemi för barn
Ett annat experiment som har visat sig vara populärt bland barn är variationen där du lägger ungefär ett halvt paket med Mentos godis i en stor flaska cola. Bild: Unsplash

Sockerkristaller

Ett annat populärt kemiexperiment som belyser de strukturella egenskaperna hos kristaller är att odla dina egna sockerkristaller, även känd som stengodis. Detta experiment kan utföras med hjälp av ingredienser och material som finns i hemmet, så det är inte svårt att sätta ihop. När du bildar bergskristaller är det viktigt att notera att kristallerna inte kommer att bildas omedelbart, så det krävs lite tålamod innan du börjar se resultatet av ditt arbete.
En guide till andra roliga experimentet kan hittas här.

Ovanstående experiment är inte de enda du kan prova hemma. Till exempel kanske du vill skapa ditt eget osynliga bläck, leka med slem, ta reda på mer om statisk elektricitet med hjälp av en ballong eller ballonger, eller lära dig om ljudvågor, magnetism eller gravitation. Det finns gott om coola vetenskapliga experiment och vetenskapsprojekt för barn på nätet, med tips och tricks för att utföra dem, så oroa dig inte om inget av ovanstående experiment särskilt tilltalar ditt barns inre forskare.
På samma sätt kan du hitta massor av roliga vetenskapliga experiment för barn från traditionella kemiuppsättningar.
Till exempel är bakning ett utmärkt sätt att lära ut enkla vetenskapliga principer som ses i kemi, till exempel smält- och kokpunkter (prova och smälta en marshmallow, till exempel). Genom att baka, får du inte bara något att äta i slutet (förutsatt att slutprodukten verkligen är ätbar) utan du kan också hjälpa ditt barn att delta i enkla vetenskapliga experiment med din övervakning.
Kemikundervisning kan också vara ett bra sätt att introducera barnen till ämnet!

Kemi för barn: var inte rädd för att be om hjälp

Om du hittar ett experiment som du tror att ditt barn kan vara intresserad av att se eller vill prova själv, men du är inte säker på om du kan eller borde utföra det experimentet hemma, var inte rädd för att fråga en kemilärare om några råd. Det är alltid bättre att vara på den säkra sidan innan du tillverkar något som slem, eller en bakpulver- och vinäger vulkan, till exempel. Om ditt barn redan går i skolan så kan det vara så att läraren kan integrera det experimentet i en lektion så att de har praktisk erfarenhet av det vetenskapliga experimentet. Annars, om det inte är möjligt, eller om ditt barn ännu inte studerar kemi i skolan, kan du också se en video där någon utför det experimentet och diskutera sedan med ditt barn vad det experimentet visade.

På samma sätt, om du vill att ditt barn ska lära sig mer om principerna för kemi, eller om ditt barn har uttryckt sin egen önskan att lära sig mer om ämnet, är det lika bra att nå ut till en extern person för hjälp när det gäller att lära ditt barn om kemiska principer och begrepp, särskilt om du inte själv har studerat kemi på ett tag.
Det finns webbplatser, till exempel Superprof, som har ett brett nätverk av handledare som gärna tillhandahåller workshops eller distansundervisning för barn och studenter som söker hjälp när det gäller ett visst ämne.
Om du anger ditt postnummer på Superprof-webbplatsen och väljer kemi som ämne så får du upp hur många handledare som finns i ditt lokala område som har erfarenhet av att tillhandahålla kemiundervisning, samt handledare som är glada att tillhandahålla distansundervisning.

Behöver du en lärare i Kemi?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.