Enligt Japans nationella turistorganisation (JNTO) besökte över 28,5 miljoner människor Japan 2017, vilket var en ökning med 19,3% jämfört med föregående år. Då många trodde att turismen skulle sjunka efter jordbävningen och tsunamin 2011 så har den istället ökat varje år sedan efter katastrofen.

Att lära sig ett språk som inte använde det latinska alfabetet (arabiska, kinesiska, koreanska, japanska etc) blir genast en svårare utmaning oss svenskar. Om man inte har någon tidigare erfarenhet av att läsa och skriva japanska så kommer är det lätt att en nybörjare känner sig förvirrad då de mesta i Japan skrivs med de lokala Hiragana, katakana och Kanji skrivsystem.

Att kunna kommunicera kan potentiellt bli ännu svårare när man tänker på att japanska människor ofta kämpar med sin engelska vilket vi svenskar känner oss bekväma med.

Därför är det viktigt att lära sig lite japanska innan du besöker den stigande solens land.

Men du behöver inte lära dig allt innan du åker, det räcker med några av de viktigaste japanska uttrycken så att du kan ha enklare konversationer med japanerna.

Läs om de bästa råden för att lära dig japanska på egen hand.

I Japan kommer ofta komma i kontakt med deras skrivsystem Kanji. (Källa: Unsplash)

Liknande andra asiatiska länder som Kina, Taiwan och Sydkorea så är det sällsynt att lokalbefolkningen utanför storstäderna talar engelska. Att besöka Okinawa, Fukuoka eller Sapporo och försöka prata engelska med befolkningen är inte det lättaste. Du bör istället försöka lära dig dina första ord på japanska, snarare än att kunna skriva dem.

Efter ett tag som kommer din grundläggande japanska förbättras och då kan du blir en mästare i den lokala dialekten.

Det finns många användbara sidor för att lära sig japanska på internet. I denna artikeln så kommer vi att fokusera på hur du kan göra din japanska perfekt när du fysisk befinner dig i Japan.

Om du är orolig att Japanska är för svårt, så kan du läsa denna artikel.

De bästa lärarna i Japanska tillgängliga
Morgan
5
5 (1 recensioner)
Morgan
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Yurika
4,5
4,5 (2 recensioner)
Yurika
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zelda k.
Zelda k.
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Miyuki
Miyuki
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sofie
Sofie
180 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Filip
Filip
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ruby
Ruby
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Peter
Peter
50 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Morgan
5
5 (1 recensioner)
Morgan
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Yurika
4,5
4,5 (2 recensioner)
Yurika
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Zelda k.
Zelda k.
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Miyuki
Miyuki
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sofie
Sofie
180 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Filip
Filip
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ruby
Ruby
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Peter
Peter
50 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Lära sig japanska med språkkurser i Japan

Filmen Lost in Translation (2003) utspelar sig i Tokyo där två amerikaner som spelas av Bill Murray och Scarlett Johansson är helt utelämnade på grund av de många språkliga och kulturella hinder.

Filmen illustrerar tydligt hur svårt det kan vara att vara i ett land som där man inte talar språket och inte vet hur saker och ting fungerar. Det är då japanska lektioner kan vara riktigt användbara för att hjälpa dig att få rätt på japanska uttal, skrivsystem och ordförråd. Om du bor i huvudstaden, leta efter japanska lektioner Stockholm.

Det bästa sättet att lära sig ett språk är att fördjupning sig i det. Desto mer exponering du har för japanska, desto mer sannolikt är det att du kommer att lära dig det snabbt. 

Detta ger dig möjlighet att öva och kontrollera din japanska inlärningsupplevelse.

Det bästa sättet att lära sig japanska karaktärer är genom att ha en ständig daglig exponering för den. Detsamma gäller för att lära sig japanska ord. Det är mer troligt att du kommer ihåg ord om du ser, hör och använder dem dagligen.

För vissa är de lättast att lära sig japanska på egen hand medan andra kan kräva lite mer struktur. Oavsett vilket som passar dig så är båda möjliga i Japan, men om du vill ta en språkkurs så har vi listat några språkskolor i Japan som är värda att kolla in:

Många språkskolor ligger i de japanska storstäderna. (Källa: Unsplash)

Shibuya Gaigo Gakuin

Här lär sig både utländska studenter japanska och japanska studenter främmande språk. Eftersom klasserna går i en långsammare takt så är de perfekta för alla som planerar att stanna i Japan ett tag. Som namnet antyder kan du hitta denna skola i Shibuya-distriktet i Tokyo.

Studenterna består av en mängd olika nationaliteter och bakgrunder:

  • Italien (35%)
  • Sverige (12%)
  • Asien (12%)
  • USA (10%)
  • Syd- och Centralamerika (6%)

Det finns kurser som sträcker sig från 4-10veckor, några längre kurser som varar 1 eller 2 år samt en del sommarkurser.

Totalt finns det 10 olika nivåer tillgängliga så att du kan börja som på den nivå som passar dig innan du går vidare till en mellanliggande och slutligen når de mer avancerade nivåerna.

Skolan fokuserar på att ha mindre klasser med 6 till 12 elever per klass vilket bidrar till en mysigare atmosfär än den som blir på en vanlig högskola.

ISI Japanese Language School

Denna språkskola finns i Toshima-distriktet i Tokyo samt i städerna Kyoto och Nagano.

Här finns många olika kurser tillgängliga beroende på ditt syfte. Är det för arbete, studier eller bara för att resa? Det finns också fritidsaktiviteter för dem som vill lära sig mer om japansk kultur och historia. Detta gör inlärningsprocessen mer interaktiv och intressant.

Kai Japanese Language School

Denna skola ligger i Shinjuku-distriktet i Tokyo. Det finns fyra huvudsakliga språkkurser att välja mellan för att man ska hitta den som passar en bäst. 

Den allmänna kursen är en traditionella språkkurs som täcker nivåer från nybörjare till avancerade.

Det finns även en kortare konversationskurs för dig som bara vill lära sig att prata japanska.

Om du vill kunna tala flytande och arbeta i Japan så bör du överväga att göra den japanska kursen som innehåller de uttryck du behöver för intervjuer och möten.

Det finns även sommarkurser. Som namnet antyder är detta den kurs du kommer att göra om du bara är i Japan under sommarmånaderna.

Förutom dessa så finns även privata lektioner som både kan tas på deras campus eller någon annanstans. I det här fallet kommer din handledare att skapa en personlig japansk språkkurs åt dig.

Passa på att utforska den japanska kulturen när du befinner dig i Japan. (Källa: Unsplash)

Shinjuku Nihongo Gakko

Shinjuku Japanese Language Institute (Shinjuku Nihongo Gakko) är en utbildningsstiftelse som är erkänd av den japanska regeringen. Det skapades 1975 och har idag studenter från hela världen.

Vad som är speciellt med denna skola är att de använder "Ezoe-metoden" som använder kort och gester för att hjälpa eleverna att lära sig japanska mer effektivt än de skulle använda traditionella metoder. Denna metod gör det lättare för studenterna att öva utanför klassrummet.

Att lära sig japanska genom ett utbytesprogram

Det blir knappast bättre än att få möjligheten att lära sig japanska i Japan, fördjupa dig i språket och delta i ett interkulturellt utbytesprogram.

Detta innebär dock att du måste lämna ditt gamla liv bakom dig och börja leva som japanerna. Nedan följer våra råd för att få ut det mesta av ditt dagliga inlärande.

Många oroar sig och tycker det är svårt för en svensktalande att lära sig japanska. Men oroa dig inte - förutom skrivsystemet så är japanska språket precis som att lära sig tyska, engelska eller franska.

Och precis som om du vill lära dig tyska, italienska eller något annat språk är att flytta till landet det bästa sättet att göra det på.

Så hur funkar det med att hitta jobb i Japan? Att få ett jobb i Japan är ett bra sätt att lära sig ett mer teknisk ordförråd än vad du får i lära dig i klassrummet. Om ett jobb är ditt mål så kan det vara värt att investera i specialiserade ordböcker och flashcards för att hjälpa din inlärningsprocess.

Att arbeta i Japan är inte lika enkelt som att hitta arbete i engelsktalande länder som Kanada, Nya Zeeland och Australien. För det första finns det inget work and holiday visum för utländska medborgare, och chansen är låg att de jobb som inte kräver någon kompetens (som att arbeta i barer eller restauranger) sponsrar ditt visum.

Men om du har rätt kvalifikationer, eller är lärare själv så kommer ett antal dörrar att öppnas för dig. Om du kan tänka dig att undervisa så bör du överväga att titta på kvalifikationer för TEFL (Teaching English as a Foreign Language).

Läs om de bästa råden för att lära dig japanska.

Det bästa sättet att lära sig japanska på egen hand är genom att umgås med japaner

Det finns många bra böcker för att lära sig japanska och studera på egen hand. Dessa kan hjälpa dig med mycket men du behöver fortfarande bli exponerad för språket för att kunna öva och plocka upp fler japanska fraser.

Att dela en lägenhet med japaner är utan tvekan ett av de bästa sätten att lära sig japanska.

Att hitta Japanska vänner är ett av de bästa sätten att lära sig japanska på. (Källa: Unsplash)

Dela en lägenhet i Japan

Att hitta en lägenhet i Japan kan vara svårt, särskilt i stora städer som Tokyo, Yokohama, Osaka, Nagoya eller Sapporo. Men om du är villig att dela en lägenhet med andra så kommer du få gratis japansk undervisning och kunna öva dagligen utan att behöva spendera ett enda öre.

Det är ett av de bästa sätten till att förbättra ditt japanska tal. Du kan lägga ner läroböckerna och istället ha en konversation på japanska.

Du bör även skriva ner de nya orden du lär dig och skapa en liten lista med viktiga fraser som:

  • Hej: Ohayô gozaimasu, Konichiwa, Konbanwa,
  • Tack: Arigatô
  • Snälla: Onegaishimasu eller Kudasai
  • God natt: Oyasumi.

Japanerna själva är mycket intresserade av främmande kulturer och kommer gärna att prata med dig om deras kultur och hjälpa dig att lära dig om deras språk. Om du själv undervisar barn i engelska eller svenska så kommer du oundvikligen att lära dig japanska per automatik.

Använd japanska så ofta som möjligt

Vad du än gör i Japan så bör du alltid försöka använda språket så ofta du kan.

Ett av de bästa (och roligaste) sätten att göra detta är att gå till japanska barer, restauranger och klubbar. Men precis som med andra nya språk kan det hända att du känner dig lite som Bill Murray i filmen "Lost in Translation".

Japanska är språk som använder stavelser. Detta innebär att språket är uppbyggt kring konsonant-vokal enheter eller konsonant-vokal-konsonant enheter. När du väl har lärt dig de stavelser som används så finns det inga andra uttal som du behöver tänka på. Det finns faktiskt enbart fem vokalljud på japanska. Men du bör du fortfarande öva ditt uttal så ofta du kan med dina nya japanska vänner.

Karaoke är också mycket populära! Varför inte bjuda med dina japanska vänner till en karaokekväll? Att tillbringa en kväll i en karaokebar är ett utmärkt sätt att träffa lokalbefolkningen, samtidigt som man har en trevlig kväll och får lära sig språket utan att ens "studera".

Så istället för att spendera din tid med andra studenter från europa så bör du försöka hitta japanska vänner. Att våga sig ut ur sin komfortzon har aldrig varit så kul!

Ett annat bra sätt att bli flytande är genom att ta japanska lektioner online. Alternativt leta efter "japanska lektioner nära mig".

Vi har även skapat en artikel där vi tipsar om de bästa böckerna för att lära sig japanska.

Tycker du artikeln är intressant? Hitta liknande blogginlägg här:

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.