Konstnärligt uttryck har tagit många former genom moderniseringen av den digitala tidsåldern. Allt från skapande av innehåll via video till publicering av tidningar online – konst finns överallt på Internet.

Om du vill lära dig måla kan guider som den här och inspiration någon annanstans på nätet hjälpa dig att komma igång på din resa.

Konstnärer, instruktörer och erfarna experter måste alla börja med att förstå grunderna i en målningskurs, målningskurser i till exempel Västerås kan hjälpa dig på traven.

De bästa lärarna i Måleri tillgängliga
Palina
5
5 (5 recensioner)
Palina
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Maher
5
5 (4 recensioner)
Maher
235 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hayfaa
Hayfaa
270 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Niclas
Niclas
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alena
5
5 (5 recensioner)
Alena
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jim
5
5 (2 recensioner)
Jim
150 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anastasija
Anastasija
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Erika
4,5
4,5 (2 recensioner)
Erika
100 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Palina
5
5 (5 recensioner)
Palina
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Maher
5
5 (4 recensioner)
Maher
235 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hayfaa
Hayfaa
270 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Niclas
Niclas
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alena
5
5 (5 recensioner)
Alena
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jim
5
5 (2 recensioner)
Jim
150 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anastasija
Anastasija
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Erika
4,5
4,5 (2 recensioner)
Erika
100 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Hur man väljer en målningsklass när man villa lära sig måla

Så oavsett om du letar efter en konstklass för nybörjare eller redan är i din sista del av en målningskurs, är det alltid bra att börja med att förstå vad de olika målningarna är. Om du kan tänka tillbaka på dina barndomskonstprojekt - som troligen involverade torr pasta, glitter och förhoppningsvis väldigt lite limätning - kanske du bara kommer ihåg några väldigt konstiga och råa bitar. Detta markerade dock början på din konstutbildning. Även om det kan verka kontraintuitivt för vad som råkar vara ett mycket tekniskt tungt ämne, börjar konsten när du helt enkelt kan släppa taget. I mindre vaga termer hände många av konstens största rörelser på grund av regelböjning och som svar på metoder som människor betraktade som kanske för traditionella. Från Van Goghs experimentella oljemålning till kubismens blandade medier - om du vill lära dig måla, lär dig att måla med samma kreativa energi som när du var barn.

Konst delas vanligtvis in i tre kategorier : litteratur, scenkonst och bildkonst. Medan det tenderar att finnas en del crossover mellan de tre, som nybörjare kan du skilja de tre från de ämnen som utgör dem.

  • Litteratur: poesi, prosa, drama
  • Scenkonst: musik, dans, teater
  • Bildkonst: teckning och målning, skulptur, grafik, film, arkitektur

Målning klassificeras, som du kan se ovan, under bildkonstens paraply. Inom målningen i sig finns det ett antal genrer och medier. Här kommer vi att dela upp det i de som du troligen kommer att stöta på i alla målningskurser, de du kan ta i Malmö är väldigt bra när du vill lära dig måla.

Oljemålning

Att bli skicklig på oljemålning är inte en lätt bedrift. Detta medium är något du är mer benägna att möta efter ett par nybörjare målarlektioner. Oljefärg involverar i huvudsak pigment som hålls från att torka genom tillsats av olja. Grundläggande kemi kommer att berätta för dig att tydligt att blanda vatten för att tunna din oljebaserade färg helt enkelt kommer att leda till en röra. För att avhjälpa detta används terpentin normalt (och ja, det luktar hemskt). Oljemålning är bäst för allt. Från Van Goghs porträttmålning till Klimts symbolismmålningar har några av världens mästerverk  gjorts i oljefärg.

målning
Konstnärligt uttryck har tagit många former genom moderniseringen av den digitala tidsåldern. Allt från skapande av innehåll via video till publicering av tidningar online – konst finns överallt på Internet. Bild: Unsplash

Akvarellmålning

Akvarell är ett medium du är mer benägen att möta i början av din målningskarriär. Anledningen har inte att göra med dess svårighetsgrad och mer på grund av dess tillgänglighet. I huvudsak involverar det pigment blandat i vattenbaserade lösningar och används för att referera till konstverket såväl som mediet. Akvarell användes traditionellt bäst för landskaps- och figurmålning. Om du är intresserad av att ta konstlektioner i vattenfärg, kolla in Cheng-Khee Chees koi och Mary Whyte för lite inspiration, eller se om du kan hitta en målningskurs i Uppsala som kan vara en bra inspiration.

Akrylmålning

En favorit bland många hobbyister, akrylmålning är snabbare torkning än olja och involverar vattenlösligt pigment som har lite mer kropp än akvarell. Medan akryl tenderar att vara bättre för stilar som popkonsten till Lichtenstein och David Hockney, passar det också otroligt bra med fotografiska livsstilar. Om du är intresserad, kolla in Sedona av Bob Petillo eller Fleeting Beauty av Henry Bosak.

Slutligen är det viktigt att nämna att måla kräver en hel del grundläggande ritfärdigheter.

Medan många målare skissar sin preliminära målning i sitt val av medium, kommer ritkurser att förbättra denna färdighet. Oavsett om du engagerar dig i figurritning eller bara övar att skissa på egen hand, är målning och ritning outplånligt kopplade.

Målningstekniker som är bra att kunna när du lär dig måla

Om du är orolig för att komma till din konstklass och vara den enda som inte känner till dess lingo, behöver du inte oroa dig. Här är några av de vanligaste teknikerna som du troligen kommer att stöta på när du introduceras med artisternas lexikon.

Oavsett om du tar målarlektioner eller vill gå vidare till andra medier som pastell eller digitala medier finns det ett par grunder du behöver behärska, att göra det genom att hitta en målningskurs i Örebro kan också vara till stor hjälp.

Färgteori:

Även om det kan låta uppenbart är det viktigt att förstå hur färgen fungerar för en framgångsrik målning. Färgteori hävdar att det finns tre basfärggrupper - primära, sekundära och tertiära - som kan ordnas på ett färghjul. Oavsett om du har att göra med akvareller eller försöker utföra ett stilleben, kan färgteori enormt förbättra kompositionen av din målning.

Undermålning:

Denna teknik används vanligtvis på dukar avsedda för oljemålning och akrylmålning. Innan du börjar skissa och skugga in dina första idéer är det viktigt att skapa en basfärg för att måla över din vita duk. Detta skapar inte bara en extra struktur i din målning utan ger dig också rikare färgvärden.

Avsluta ditt konstverk:

Detta steg kan tillämpas på målar såväl som teckningsgenrer som tecknad film och skiss. Om du någonsin har tittat på några skolanteckningar skrivna i grafit kommer du att förstå vikten av att skydda ditt konstverk från smuts och annat allmänt slitage. Oavsett om du målar ett porträtt, en enkel mänsklig figur, landskap eller fortfarande lever - glasprocessen för målning är densamma. Det handlar om att måla ett transparent lager färg över din färdiga, torra målning. Detta skyddar målningen och förstärker färgerna.

målning
Oljemålning är bäst när du vill lära dig måla. Från Van Goghs porträttmålning till Klimts symbolismmålningar har några av världens mästerverk  gjorts i oljefärg. Bild: Unsplash

Konsttillbehör och material du behöver när du lär dig måla

Nu när du har bekant dig med alla grunderna är det viktigt att förstå vilka typer av målningsmaterial du behöver. Medan konsten inte har några gränser när det gäller kreativitet kan det vara en ekonomisk belastning att köpa nytt material.

Men oroa dig inte om du är nybörjare.

Medan konstklasser vanligtvis kräver att du tar med ditt eget material, bör dina lärare i allmänhet ha några extra penslar och en palett eller två som du kan låna. Borstar sträcker sig från syntet till verkligt med en stor variation i priset. Med tanke på din budget bör du också se till att köpa en uppsättning borstar (små tippade till platta och breda). Att ta hand om dina borstar är lika viktigt som att köpa dem, eftersom det inte kan leda till irreparabel skada att inte tvätta dem i rätt lösning eller inte tvätta dem alls. Det är absolut nödvändigt att du frågar din lärare vilka färger de rekommenderar för dig att köpa så att du inte antingen stirrar på det massiva färgvalet, dumt, för länge eller slutar slösa bort pengar på färger som du inte nödvändigtvis behöver behöver. En allmän tumregel när det gäller att köpa färger är att hålla fast vid de du använder mest för färgblandning. Om du håller på med det på lång sikt är det värt att investera i dyrare föremål som kvalitetsoljefärg och till och med ett staffli, något som uppmanas på de olika kurserna som du kan hitta i Stockholm.

Var hittar du konstklasser och workshops

Lyckligtvis bor du i ett land där det bara är en snabb google-sökning att hitta en konstskola eller konstinstruktion. Om du vill ta vuxenkurser i måleri finns det gott om konstverkstäder och kurser du kan ta. Börja med att titta på några av studion konst i din stad och se om vissa artister erbjuder en öppen studio, där du kan se målare i deras element gratis .

Därefter, om du inte har någon tidigare erfarenhet av att rita, kan det vara en bra idé att börja med att förbättra dina ritfärdigheter genom självövning eller genom några ritklasser.

Detta kommer att utgöra den grundläggande grunden för att inte bara måla utan också andra medier som illustration och design. Anmäl dig sedan till en kurs antingen på ditt lokala konstcenter, konststudio eller skola. Dessa kurser går vanligtvis från ett par dagar till ett par månader. Vissa konstcenter ger till och med några workshops över hela Sverige, som hantverkskurser eller klasskonst. Om du letar efter lektioner som involverar barnkonst för ditt barn, börja med att fråga skolans administration. Grundskolor över hela Sverige rymmer vanligtvis konstverkstäder själva varannan månad eller annonserar för dem. Detta är ett utmärkt sätt för ditt barn att uttrycka sig och kan till och med vara en kreativ lösning.

Ett annat bra sätt att komma igång är att själv bli instruktör.

Om du vill lära dig själv är plein air-målning ett bra sätt att komma igång, eftersom det inte kräver att du använder färger och andra material i ditt hem samtidigt som du får ett utlopp. Låt oss ta en titt på de möjligheter som finns i vissa städer för att se hur alternativen är. Här är slumpmässigt Gävle, Västerås och Jönköping.

  • Gävle är en särskilt artistisk – känd för sina festivaler inom litteratur, drama, musik, opera och komedi. Och lyckligtvis finns det en festival för det också (även om det inte är lika känt som de andra).
  • Västerås är en oändligt växande stad vars kulturella produktion är oändligt överraskande, intressant och viktig
  • Jönköping håller sig lätt i täten för sin kulturella produktion – och dess utbildningsinstitutioner är också i toppklass. Detta ger det det fina villkoret att vara ett bra ställe att lära sig på - och ett trevligt ställe att bo på för att lära sig också.
>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.