Det här kan låta konstigt: all konst är konst, eller hur? Som med alla saker är svaret lite mer komplicerat. Konst kan i allmänhet delas in i tre huvudkategorier : litteratur, scenkonst och bildkonst. Vad vi kommer att fokusera på är måleri, som klassificeras under kategorin bildkonst. Om du vill lära dig mer om de olika typerna av bildkonst du kan engagera dig i, kan du också kolla in skulptur, grafik, arkitektur, film eller blandade medier.

De bästa lärarna i Måleri tillgängliga
Palina
5
5 (5 recensioner)
Palina
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Maher
5
5 (4 recensioner)
Maher
235 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hayfaa
Hayfaa
270 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Niclas
Niclas
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alena
5
5 (5 recensioner)
Alena
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jim
5
5 (2 recensioner)
Jim
150 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anastasija
Anastasija
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Erika
4,5
4,5 (2 recensioner)
Erika
100 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Palina
5
5 (5 recensioner)
Palina
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Maher
5
5 (4 recensioner)
Maher
235 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hayfaa
Hayfaa
270 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Niclas
Niclas
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Alena
5
5 (5 recensioner)
Alena
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jim
5
5 (2 recensioner)
Jim
150 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anastasija
Anastasija
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Erika
4,5
4,5 (2 recensioner)
Erika
100 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Att välja målningskurs

Även om du vanligtvis kan tänka dig att lära dig måla som att involvera färgstänk eller lära sig teknikerna för färgblandning, börjar målning faktiskt med grundläggande färdigheter i teckning. Du behöver inte nödvändigtvis ha tagit lektionskurser, men det är oerhört viktigt att uppnå och ständigt förbättra skiss- och designfärdigheter.

Teckning och målning är oupplösligt kopplade , varför det kan vara en bra idé för en nybörjare att öva antingen figurritning eller enkel skissering innan man börjar konstklass.

När du är säker på ditt landskap och ditt liv, bör du fokusera på vilka typer av konstmedier som intresserar dig. Nedan hittar du några av de vanligaste formerna av måleri som du sannolikt kommer att stöta på i målningskurser .

Akrylmålning

En favorit för många artister, både debutanter och experter, akryl är färger med pigment blandat i en vattenbaserad lösning. Detta är förmodligen den typ av färg du kommer att stöta på under din första målningskurs, eftersom de är lätta att hantera och mindre giftiga än andra färger.

Roligt nog är akrylfärg faktiskt relativt ny - det är därför du hittar många samtidskonstverk gjorda i detta medium. Uppfunnet i mitten av 1900-talet hittar du allt från landskap till porträttmålning gjord i denna mångsidiga färg .

Hitta målningskurser i Jönköping och målaverkstäder i Västerås!

målning
Även om du vanligtvis kan tänka dig att lära dig måla som att involvera färgstänk eller lära sig teknikerna för färgblandning, börjar målning faktiskt med grundläggande ritfärdigheter. Bild: Unsplash

Oljemålning

Innan du lär dig att hantera oljefärg måste du antagligen ta konstlektioner. Oljefärg är ett av de äldsta medierna - i själva verket hittades världens äldsta oljemålningar från 700-talet e.Kr. 2008 i Afghanistan.

En del av anledningen till att så många mästerverk har gjorts i oljefärg är inte bara på grund av dess mångsidighet utan också dess hållbarhet. Oljefärg är pigment blandat med olja, vilket är en del av det som gör det så långsamt att torka, i motsats till snabbtorkande akryl.

Att vara oljebaserad betyder emellertid också att man för att tunna ut ämnen som terpentin måste användas. Både toxicitetsnivån och priset är normalt det som gör detta till ett svårt medium till att börja med - det är därför du normalt hittar den här typen av målningsklass för mer avancerade målare .

Prova en målningskurs i Gävle!

Akvarellmålning

Akvarell är det äldsta mediet som börjar med de tidigaste grottmålningarna. Dessa förhistoriska målningar involverade denna typ av färg, blandade någon typ av pigment, som finns i naturen, med vatten. Några av de mest historiskt viktiga byggnaderna i världen görs faktiskt i akvarell, inklusive Sixtinska kapellet .

Idag fortsätter vattenfärgen att vara ett av de mest tillgängliga medierna i världen. Om du tänker tillbaka på en figurmålning eller landskapsmålning som du gjorde som barn, är det troligt att du förmodligen gjorde dem i akvarell. Detta beror på att det är mycket giftfritt och mycket billigt . Om du tror att du kanske är intresserad av att ta en konstklass i akvarell, se till att kolla in målningar av Georgia O'Keeffe eller Paul Cezanne för lite inspiration.

Målningstekniker som är bra att känna till när du lär dig måla

Innan du sätter färg på duk bör du bekanta dig med något som kallas färgteori. Även om det kan verka som mer riktlinjer än någonting, argumenterar färgteorin för ett arrangemang av färger som har blivit kända som färghjulet. Oavsett om du lär dig att måla en mänsklig figur, en stad eller ett stilleben - kunskap om färgteori kommer att höja ditt konstverk till nästa nivå.

Med detta i åtanke kan vi ta en titt på några av de vanligaste teknikerna i de vanligaste medierna .

Akryl, akrylmålningstekniker hittar du att de är analoga med dem du hittar i andra medier. Den första, kallad torr pensel, är precis som den låter: applicera färg på din torra pensel och måla på torr duk.

Tvätt innebär däremot att tunna akryl med vatten. Vattennivån du använder beror uppenbarligen på vilken typ av färg och konsistens du letar efter. Det är dock intressant att notera att applicering av tillräckligt med vatten på akryl ger dig en akvarelleffekt (bara den torkar mycket snabbare).

Stippling är en metod som inte innebär mer än att sticka din duk med din pensel. Denna teknik användes av kända artister som Georges Seurat och kan ge plats för otrolig detaljinformation.

Scumbling är oljefärgversionen av torr pensel. Det betyder helt enkelt att du applicerar lite oljefärg på duken som den är, vilket tenderar att ge målningar en disig eller ofokuserad atmosfär.

Alla grunda är den våta och våta tekniken för oljemålning. Det betyder att du måste applicera färgen på det första skiktet utan att torka. Detta tenderar att ge målningen mer struktur.

Platt tvätt är vad du vanligtvis tänker på som en allmän teknik för vattenfärgning. Det betyder att du doppar din pensel i vatten och sedan målar innan du applicerar den på din duk. Detta följer med den våta och torra tekniken, eftersom du skapar en platt tvätt på duk, vänta tills den har torkat och applicera sedan ytterligare en platt tvätt.

Våt i vått är dock en teknik som innebär att man först väter ett segment av papperet och sedan applicerar en platt tvätt på det. Detta skapar mer en drömmande effekt som kännetecknar akvarellmålningar.

Oavsett om du målar ett porträtt, stilleben eller helt enkelt skissar ut dina preliminära idéer, bör varje duk normalt genomgå någon form av undermålning. Denna teknik är när ett lager av icke-vit färg appliceras på dukar som ett lager som både kommer att fördjupa skuggningen och lägga till konsistens i dina verk. Observera att detta normalt inte är en teknik som används för akvarell.

målning
En favorit för många artister, både debutanter och experter, akryl är färger med pigment blandat i en vattenbaserad lösning. Bild: Unsplash

Målningsmaterial och konsttillbehör när du lär dig måla

Medan kreativitet är kärnan i konstnärligt skapande måste du köpa grundläggande material och förnödenheter för att komma igång. Oavsett om du deltar i workshops eller deltar i en målningskurs på ett universitet är det viktigt att du undersöker vilken typ av material som finns att låna. Till exempel tenderar många professorer att ha en extra palett eller borstar som de inte har något emot att låta eleverna använda om de är fastspända för kontanter . Å andra sidan kommer workshops troligen att leverera det material som kommer att användas under sessionen. Om du deltar i en nybörjarkurs behöver du troligen få grundläggande färger i akrylfärg. Lyckligtvis kan antingen din instruktör eller personerna på konstförsörjningsbutiken ge dig några rekommendationer om vilka färger som är nödvändiga för nybörjare.

Hitta målningskurser i Stockholm.

Även om färg för akvarellmålning är extremt viktig, är papperet som du kommer att måla på lika viktigt. Eftersom akvarell normalt görs på papper och inte på duk, kommer den typ av akvarellmålning du kommer att göra att påverka tjockleken på papperet du behöver. En tumregel är att köpa flera papper av tjocklek för att kunna experimentera med. Oljemålningskurser kräver lite mer investering. Om du är nybörjare, köp bara ett par grundfärger, eftersom oljefärg kan bli dyrt. Om du är en mer avancerad målare, överväga att få ett staffli.

Var hittar du konstklasser i Malmö

Att söka efter målningskurser i Malmö har sina fördelar. Från workshops, vuxenkurser, konstkurser för barn till att hitta en öppen studio - att hitta den typ av konstinstruktion du letar efter är bara ett klick bort. Många konstklasser i Malmö, som Konsthögskolan, fokuserar på allt från att rita klasser till måleri. Om du letar efter institutioner som erbjuder kvällskurser erbjuder Konsthögskolan både klasser i studiokonst och för att förfina ritningskunskaper. Att hitta handledare från dessa organisationer, eller från de många Superprof-handledarna som är tillgängliga för dig online, gör att du kan utveckla ditt konstverk i din egen takt. Ett annat bra alternativ för människor som bor i staden är inte nödvändigtvis att anmäla sig till en konstskola, utan att dra nytta av konstverkstäderna som dyker upp runt staden, året runt. Webbplatser som Obby och Eventbrite kan hjälpa dig att hitta ett kommande målningshändelse nära var du bor.

Om du bara letar efter en plats för att utveckla din egen talang kan du överväga att hyra en del av eller en hel konststudio i staden.

Många artister väljer faktiskt att dela ett utrymme med andra artister som ett sätt att både utöka sina leveranser och ha utrymme för att lagra allt deras material. Annat än att öva i Malmös parker kan vara ett utmärkt tillfälle att öva plein air målning. Den enda nackdelen är naturligtvis vädret! Oavsett var i Sverige du bor, kan du hitta en handledare med Superprof.

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.