Våra liv är fulla av ljud. Vi hör musik vart vi än går och vi tar in en hel del information genom att lyssna. Vi producerar ljud med hjälp av våra stämband för att kunna tala med olika människor. När vi inte pratar, då lyssnar vi till andra som talar. Även om våra språk är ett sätt att kommunicera med andra, så är det också ett sätt att uttrycka känslor genom poesi, teater och sång.

Det senare har utan tvekan varit en stor del av mänskligheten sedan vår historia började och de har funnits med oss i vått och torrt. Sång och musik är universellt och varje tidsperiod samt civilisation har haft sin egen form av sång och musik.

Låt oss ta en titt på olika sätt att sjunga - allt ifrån de lägsta till de högsta oktaverna - samt på några av de viktigaste sångtekniker du också bör lära dig!

Hitta en sångcoach i ditt närområde eller online!

De bästa lärarna i Sång tillgängliga
Angelica
4,9
4,9 (14 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Therése
5
5 (19 recensioner)
Therése
850 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Catrin
5
5 (12 recensioner)
Catrin
260 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ulf
5
5 (3 recensioner)
Ulf
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nadja
5
5 (9 recensioner)
Nadja
700 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kayoo
5
5 (3 recensioner)
Kayoo
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Edita
4,8
4,8 (6 recensioner)
Edita
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Angelica
4,9
4,9 (14 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Therése
5
5 (19 recensioner)
Therése
850 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Catrin
5
5 (12 recensioner)
Catrin
260 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ulf
5
5 (3 recensioner)
Ulf
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nadja
5
5 (9 recensioner)
Nadja
700 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kayoo
5
5 (3 recensioner)
Kayoo
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Edita
4,8
4,8 (6 recensioner)
Edita
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Hur sjunger man baryton?

När vi talar om operasångare nu för tiden så finns det ett par ord som brukar dyka upp i samtalen. Bland dessa ord brukar man bland annat hitta röstomfång, sångregister och vibrato.

Vibrato är en viktig sångteknik för operasångare då tekniker ger rösten ett särskilt djup och en vacker klang. Vibrato är helt enkelt en viktig del av röstens klang.

För att göra konceptet enklare att förstå för nybörjare kan vi jämföra vibrato med pianospelande. Om du snabbt rör dig mellan två olika tangenter går du snabbt mellan en helnot och en halvnot. Det är ungefär som ett vibrato.

Det finns dock ett par skillnader. Först och främst är intervallen i ett vibrato mindre än en halvnot. Dessutom går det fram och tillbaka i ett högre tempo än vad de flesta musiker skulle kunna efterlikna på ett piano.

Det finns förstås sångare som kan efterlikna det, men det sker inte på samma sätt som ett vibrato om man måste kontrollera rösten på ett mer medvetet och strukturerat sätt. Vibrato kan ske nästan per automation för skickliga sångare! När de väl börjat kan de fortsätta utan större problem!

Testa på en sångkurs och bli en riktig sångfågel! (Källa: Unsplash)

Man skulle kunna säga att en persons vibrato är medfött. När man är ung är det ofta enklare att få grepp on tekniken. Vissa sångare lär sig det utan professionell hjälp (vissa har till och med lite tur!).

Stämbanden blir dock allt stelare med tiden, vilket man inte kan förhindra ens genom att träna rösten. Ju äldre man blir, desto svårare blir det att få till samma vibrationer. Det är just därför operasångare, precis som professionella atleter, har relativt korta karriärer. Till slut behöver kroppen och rösten sin vila.

Vad gäller sången så krävs det att man slappnar av och utför tusentals andningsövningar om man vill lyckas få till ett vibrato. Om vi vill bemästra teknikern måste du lära dig att utföra tekniken utan att framtvinga det. Du måste ta hand om din röst!

Vibrato handlar om att kunna placera rösten rätt, utan att låta den begränsas till ett visst läge och ton. Denna teknik kan hjälpa dig undvika en stel och "platt" klang.

När du väl får till det kommer du säkerligen att känna dig som en riktig dramatiker! I början kommer din teknik möjligen att låta en aning överdriven, men oroa dig inte, det är normalt. Övning ger färdighet. Många av de största sångerskorna började trots allt med att sjunga i duschen innan de fick chansen att sjunga i studios.

Hur träffar man de höga tonerna?

I västerländer är huvudklang eller falsett en av de allra äldsta sångteknikerna. Oavsett vilken musik-eller sångskola du går på, eller vilken musiklärare du har, så kommer de vara bekanta med tekniken.

Men vad menar man egentligen med 'huvudklang'?

Det är de ljud som kommer genom munnen utan att man skriker och utan att man använder diafragman då man andas. För den som vill ha en mer färgad klang, styrka och volym finns det dock inget bättre alternativ än bröstklangen.

Under 1800-talet skedde en stor förändring inom sångens utveckling då man började tala om tenorer. Vi har delvis Rossini att tacka för att det höga C:et allt oftare började sjungas i bröstklang, en möjlighet även Verdi tog väl vara på i sina musikstycken. Det passar dock bara en viss typ av sångare inom ett visst register. Bröstklangen är mycket vanlig bland barytoner och basar.

Din sångcoach kan hjälpa dig komma över din scenskräck! (Källa: Unsplash)

Om man vill ha en riktigt vacker klang är det säkrast att hålla sig till huvudklangen, särskilt vad gäller de högre tonerna.

Människans näsa fungerar ungefär som en sorts resonanslåda och utnyttjas fullt ut tillsammans med struphuvudet, glottis och munsvalget.

Det är otroligt viktigt att ta hand om alla olika delar som kan påverka din röstkvalitet. Drick mycket vatten och undvik produkter som kan skada dem (så som mejeriprodukter, vin och tobak). På så vis kan du fortsätta nå de toner man förväntar sig av en sångare inom ditt register!

Barockstilen, som bland annat inkluderar verk ifrån kompositören Handel, drog ofta nytta av kontratenorers röstomfång i sina verk.

Att ta hjälp av en talpedagog vid sidan om dina sånglektioner kan vara otroligt fördelaktigt, särskilt för något äldre sångare som redan varit i puberteten. Efter ett par lektioner kan du stolt säga att du tillhör 2000-talets kontratenorer!

Det är inte enkelt att förändra sin röst, men många sångare kan nå höga toner utan att behöva ta till några drastiska metoder. De flesta sångare får ett större och större sångregister med tiden med lite hjälp av sina sånglärare. Se dock till att fokusera på de lägre tonerna först.

De lägre tonerna brukar man kunna framföra med hjälp av sin huvudklang till en början, men med lite övning kan du framföra dem med hjälp av din bröstklang. Många sångare har ett mycket stort röstomfång, som Luciano Pavarotti, som var självlärd.

Våra handledare kan hjälpa dig hitta din röst och visa hur du använder den blandade röstklangen ('mixed voice'), en tredje sångteknik och klang som ligger mellan huvudklangen och bröstklangen. I vissa kretsar anses den inte vara lika "fin" som de andra två, men den används av otroligt många sångare och sångerskor.

Lär dig alla nödvändiga tips och tricks genom att påbörja sånglektioner Stockholm eller i någon annan stad i vårt avlånga land. Eller varför inte en hel sångkurs eller testa på online-lektioner?

Hur sjunger man med en djupare röst?

Om du inte är ett fan av högre toner och huvudklang eller falsett kan du fokusera på djupare och mer kraftfulla toner. Hitta ditt personliga röstläge bland de lägre tonerna - när du väl lyckats finns det ett stort antal låtar du kan börja framföra!

För kvinnliga sångerskor är det altarna som sjunger de lägsta tonerna. För de manliga sångarna är det basarna som ligger djupast. Deras klang ger musikstyckena en otrolig dynamik och var otroligt viktig under romantiken. Lyssna bara på Wagners musikverk!

De organ som ligger runt bröstkorgen kan ge en otrolig resonans. Om du vill sjunga inom detta typ av register är det särskilt viktigt att du värmer upp ordentligt innan. När man arbetar med djupare toner använder man nästan enbart sin bröstklang.

Dessutom blir det viktigare än någonsin att andas med diafragman. Du kan behöva anlita en sångcoach eller en sångpedagog för att få till rätt sorts andningsteknik. Se även till att vårda din hals och röst, samt andra inblandade organ.

Nu för tiden kan man få sånglektioner nästan var som helst och lära sig de nödvändigaste kunskaperna via grupplektioner eller privatlektioner. Hos Superprof kan du exempelvis hitta lärare som erbjuder sånglektioner Uppsala, Stockholm, Göteborg och massvis med andra städer runt om i Sverige samt online. Det första du behöver lära dig är att sjunga rätt toner så att det inte låter falskt. Det är ingen idé att försöka utöka ditt register om du ändå inte kan träffa rätt toner. Se till att du kan sjunga de toner du faktiskt når på ett korrekt sätt först. Kom ihåg att du aldrig ska tvinga din röst att prestera. Om det känns obekvämt eller gör ont använder du troligen fel teknik och bör avbryta övningen. Glöm inte att titta rätt fram!

Kom även ihåg att det är stor skillnad mellan att sjunga och skrika. När du sjunger ska du kunna hålla en lång och stadig ton. Låtsas som om att dina ljudvågor ska färdas fram till någon på andra sidan av en fotbollsplan snarare än att höja volymen.

Med allt detta i åtanke rekommenderar vi att du hittar och anlitar en sångcoach som kan hjälpa dig utveckla din sångförmåga samtidigt som ni utökar ditt röstomfång och undviker att skapa dåliga vanor.

En sångskola kan hjälpa dig utvecklas. (Källa: Unsplash)

Din röst är ett instrument. Allt du behöver göra är att ta hand om den och arbeta på att utveckla dess förmågor genom att sjunga i en grupp, i en kör eller som solist.

Att genomföra olika uppvärmningsövningar och att jobba på olika sångtekniker är ett fantastiskt sätt för sångare att fortsätta utvecklas och undvika skador. Kom ihåg att vila din röst med regelbundna mellanrum och att även musikteori kan vara användbart för den som vill utveckla sin sångförmåga.

Leta upp en kurs i musikteori på din närmaste sångskola eller hos oss på Superprof. Våra sånglärare kan säkerligen hjälpa dig - spana in deras online-profil och se vad de har att erbjuda.

Du kan även lära dig spela ett instrument om du vill utveckla din sång, så som gitarr, piano, saxofon, fiol, och så vidare. Det kan hjälpa dig utveckla ditt gehör samtidigt som du får en bättre förståelse för musikteori och rytmik.

Se bara till att fortsätta öva och att ha roligt så kommer du att göra framsteg nolltid!

 

 

Lycka till!

 

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer/songwriter, volleybollspelare och språkälskare. Även en professionell drömmare.