Vi kan börja med att berätta att det inte finns något lätt sätt att sjunga lägre toner. De som säger att det är enkelt att lyckas med är inte helt ärliga. Man måste arbeta hårt och träna rösten ordentligt tillsammans med sin sångcoach om man ska kunna förbättra, finslipa eller till och med bemästra sången och alla dess tekniker.

Just nu är det populärt bland sångare i de lägre registren att framföra mer musikaliska musikstilar, så som blues, soul eller jazz. Men som alla vet kan det vara svårt att nå vissa toner och oktaver, oavsett hur duktig man är, hur fantastisk scennärvaro man har eller hur vacker klangen låter. Särskilt för nybörjare!

Oavsett hur de låter så finns det bra och dåliga sångare. En skicklig sångare är fullt medveten om vad sången kräver, både vad gäller fysiska och psykiska aspekter. Den typen av sångare eller sångerskor lär sig gärna nya rösttekniker och tar gärna emot olika råd, redan från deras alla första sånglektion till det ögonblick då de kliver ut på scen för första gången. Efter framträdandet tar de dessutom gärna emot feedback!

I den här artikeln har vi samlat ihop olika sångtips för att hjälpa dig träffa de lägre oktaverna.

Hitta din unika röst. (Källa: Unsplash)
De bästa lärarna i Sång tillgängliga
Angelica
4,9
4,9 (14 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Therése
5
5 (19 recensioner)
Therése
850 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Catrin
5
5 (12 recensioner)
Catrin
260 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ulf
5
5 (3 recensioner)
Ulf
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nadja
5
5 (9 recensioner)
Nadja
700 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kayoo
5
5 (3 recensioner)
Kayoo
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Edita
4,8
4,8 (6 recensioner)
Edita
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Angelica
4,9
4,9 (14 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Therése
5
5 (19 recensioner)
Therése
850 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Catrin
5
5 (12 recensioner)
Catrin
260 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ulf
5
5 (3 recensioner)
Ulf
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nadja
5
5 (9 recensioner)
Nadja
700 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kayoo
5
5 (3 recensioner)
Kayoo
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Edita
4,8
4,8 (6 recensioner)
Edita
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

4 saker att undvika om du vill arbeta med de lägre tonerna

1. Att försöka förändra dina stämband

Utan en operation är det omöjligt att förändra längden på en persons stämband. De stämband man har avgör generellt sett vilket register man har.

Många samtida sångare och sångerskor tycker det är enklare att sjunga högre, alternativt lägre toner, oavsett om de är amatörer eller professionella sångare.

Det är enklare att försöka utvecklas utifrån sina biologiska förutsättningar istället för att arbeta emot dem. Att träna rösten kan dock hjälpa dig bredda ditt röstregister så att du når fler toner åt båda hållen.

Läs mer om hur du träffar de höga tonerna här.

2. Att tvinga rösten

Att tvinga din röst till att prestera är en riktigt dålig idé. Oavsett om du försöker tysta ner ditt klassrum, höras i en debatt, vråla medan din favoritartist framför ett imponerande solo eller liknande så kan det tära på stämbanden.

Oavsett om du sjunger i ett band, en kör, som solo-artist eller om du bara tycker om att sjunga hemma i duschen så kan det leda till att du tappar rösten i ett par dagar.

Letar du efter sånglektioner Stockholm?

Visste du att du även kan ta en sångkurs online? På så vis kan du studera precis var och när som helst!

3. Att inte låta rösten vila

Att arbeta för hårt i vardagen kan ha en riktigt negativ effekt på oss. Samma sak gäller för vår röst om vi inte behandlar den med respekt och vårdar den.

Det är otroligt viktigt för en sångare att ta hand om sin röst genom att låta rösten vila när det behövs, framförallt om man precis har låtit den arbeta hårt.

Att sjunga sång efter sång utan någon vilka kan skada rösten ordentligt. Det kan även leda till att röstens kvalitet successivt försämras under uppträdandet. Se till att alltid låta rösten vila efter en sånglektion eller ett sånguppträdande.

4. Att börja huvudet för att sjunga lägre toner

Detta är en naturlig mänsklig reaktion, men även något man bör försöka undvika. Att böja ner huvudet kommer inte att påverka din sång på ett positivt sätt och det hjälper dig inte att nå lägre toner!

Du kan även lära dig att sjunga med ett vibrato, vilket är en av de viktigaste sångteknikerna för operasångare.

5 steg till att lära sig sjunga lägre toner

Att lära sig sjunga i de lägre oktaverna är inte helt lätt. Det kräver en hel del tid, hängivenhet och, i vissa fall, pengar. Det kräver att du jobbar med din hållning, din andning och flera olika sångövningar om du vill lyckas.

1. Låt ditt ansikte slappna av

För att kunna sjunga bättre är det viktigt att slappna av i ansiktet.

Många spänner ansiktsmusklerna hela dagen utan att ens inse det, men genom att låta det slappna av (testa även lite ansiktsmassage!) kan man lyckas träffa både högre och lägre toner.

Lär dig olika andningsövningar under din sångkurs - de hjälper dig sjunga bättre! (Källa: Unsplash)

Det finns flera olika tekniker man kan använda för detta, men även flera olika dåliga vanor att undvika:

 • Låt din käke slappna av. Din käke tillför en hel del kraft till ditt ansikte. För att slappna av käken, se till att inte bita ihop och låt istället käken falla nedåt. Det bör slappna av hela ditt ansikte.
 • Låt dina ögon och din panna vila. Fokusera på dina ögonbryn och dina ögonlock. Målet är att få dem helt avslappnade.
 • Arbeta med din tunga och mun. Detta är särskilt viktigt för den som vill sjunga bättre. Testa att vibrera dina läppar och visa dina tänder. Det kan hjälpa dig producera lägre noter. Låt din tunga ligga platt i munnen, med tungspetsen på den undre tandraden.

2. Vokalisera

Detta är en klassisk metod. Genom att ljuda ett par "oooh" kan du utöka ditt röstregister utan några konstiga tekniker.

Vissa elever avskyr den här typen av övningar, men det är en favorit bland sånglärare och sångcoacher. De kan:

 • Göra stämbanden mer flexibla
 • Förbättra klangen
 • Hjälpa eleverna nå tonerna inom deras register
 • Förbättra röstomfånget

Testa att utföra dessa övningar på ett piano. Det är ett fantastiskt sätt att utöka ditt register samtidigt som du förbättrar ditt gehör!

Det finns flera övningar som hjälper dig sjunga lägre toner (så som att använda sin bröstklang för de noter man egentligen kan sjunga med sin huvudklang). Din sångcoach hjälper dig!

3. Andas med diafragman

För att ge din röst mer kraft, förbättra sin scennärvaro och för att hjälpa dess vackra klang att komma fram måste du arbeta på din andning. Du måste använda diafragman!

För att lyckas med detta är det viktigt att:

 • Pusha ut magen medan du andas in.
 • Successivt låta magen komma inåt medan du andas ut.
 • Låta diafragman vila när det går.
 • Låta magen komma inåt igen så sakta som möjligt.
 • Expandera din bröstkorg så mycket som möjligt.

4. Jobba på att låta luften färdas genom hela din kropp

Precis som i kampsporter som tai chi så är andningen otroligt viktigt om man ska kunna sjunga väl. Andningen kan avgöra rösten kvalitet och sångarens framförande.

Den luft och det syre som kommer in när du andas behöver komma ända ner i magen och den behöver kontrolleras. Att vara medveten om ens andning är det första steget till att förbättra ens sångförmåga.

5. Ta sånglektioner med en sångcoach

Vi ska inte ljuga - det finns gott om resurser vad gäller sångundervisning. Hos Superprof finns ett stort utbud av lärare som erbjuder sånglektioner Uppsala, Stockholm, Göteborg och i andra städer runt om i Sverige och online. För även om sånglektioner via YouTube eller liknande kan förse dig med en del tips så kan det aldrig slå den hjälp man kan få av en privatlärare i sång som ger dig personlig återkoppling.

Även om du skulle kunna utveckla din sångröst en aning på helt egen hand kan en sångcoach hjälpa dig nå nya höjder. Din sångcoach kan nämligen skräddarsy sånglektionerna efter dina individuella behov, målsättningar och önskemål. Nu kan arbeta med de sångtekniker du behöver lära sig för att utveckla din sångförmåga.

Om du tror att det skulle vara rätt alternativ för dig rekommenderar vi att du tar en titt på Superprofs hemsida och söker upp en sångpedagog i ditt närområde. Vissa erbjuder både hemundervisning eller online-lektioner!

Det är utan tvekan ett av de bästa alternativen för den som vill påskynda sitt lärande. Det är dessutom en kostnadseffektiv metod då du och din sångcoach enbart fokuserar på de områden som är relevanta för just din röst under sånglektionerna. Din sångcoach kan dessutom välja de sångövningar som passar dig bäst, hjälpa dig med din andningsteknik, förbättra din rösthälsa och visa dig vilka uppvärmningsövningar du ska göra innan era lektionstillfällen.

Om du är osäker kan du alltid ta en titt på vilka sånglärare som finns tillgängliga för att se hur många års erfarenhet de har, vilka undervisningsmetoder de använder, vilka kvalifikationer de har, och så vidare. Du kan dessutom se vad deras tidigare elever har att säga om dem. På så vis blir det enklare att hitta rätt sångcoach för just dig.

Din sånglärare kan skapa en skräddarsydd sångkurs åt dig om ni väljer att arbeta tillsammans en tid framåt!

Hitta sånglektioner i ditt närområde eller sånglektioner online.

Ta en sångkurs och lär dig ackompanjera dig själv medan du sjunger. (Källa: Unsplash)

Sångare och sångerskor som arbetar med de lägre tonerna

Även om alla register (så som bas, baryton, tenor, alt och sopran) har sin charm, så är det något speciellt med de där lägsta tonerna.

Det finns gott om artister som sjunger bland de lägre oktaverna.

Manliga artister med djupa röster:

 • Nick Cave
 • Leonard Cohen
 • Barry White
 • Tom Waits
 • Jim Morrison
 • Howlin' Wolf
 • Wille Dixon
 • BB King
 • Bruce Springsteen
 • Elvis Presley

Kvinnliga artister med djupa röster:

 • Tina Turner
 • Whitney Houston
 • Tracy Chapman
 • Lauryn Hill
 • Amy Winehouse
 • Adele
 • Cher
 • Christina Aguilera
 • Toni Braxton
 • Indila

De bästa låtarna för att öva på lägre toner med

 • Fiver Finger Death Punch - House of the Rising Sun (cover)
 • Bill Withers - Ain't No Sunshine
 • Conway Twitty - Slow Hand
 • Darius Rucker - Don't Think I Don't Think About It
 • Josh Turner - Your Man
 • Toby Keith - I Love This Bar
 • War - Low Rider
 • Lips of an Angel - Hinder
 • The Calling - Wherever You Will Go
 • Johnny Cash - Hurt

 

Är du redo att kliva ut på scen?

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer/songwriter, volleybollspelare och språkälskare. Även en professionell drömmare.