Om du inte vill vara hes, tappa rösten eller undvika inflammation i struphuvudet eller halsen behöver du ta hand om dina stämband och träna rösten regelbundet.

Vilka är riskerna med att sjunga?

Även om sång i sig inte är farligt finns det risker som du behöver hantera. I den här artikeln tittar vi på hur du tar hand om din röst och hur din livsstil kan påverka den. Så innan du tar sånglektioner, anlitar en privat sångpedagog i Stockholm, Göteborg, Malmö eller någon annan del av Sverige, eller börjar på en sångskola - läs igenom den här artikeln och börja träna rösten redan i dag!

De bästa lärarna i Sång tillgängliga
Angelica
4,9
4,9 (14 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Therése
5
5 (19 recensioner)
Therése
850 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Catrin
5
5 (12 recensioner)
Catrin
260 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ulf
5
5 (3 recensioner)
Ulf
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nadja
5
5 (9 recensioner)
Nadja
700 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kayoo
5
5 (3 recensioner)
Kayoo
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Edita
4,8
4,8 (6 recensioner)
Edita
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Angelica
4,9
4,9 (14 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Therése
5
5 (19 recensioner)
Therése
850 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Catrin
5
5 (12 recensioner)
Catrin
260 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Ulf
5
5 (3 recensioner)
Ulf
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nadja
5
5 (9 recensioner)
Nadja
700 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kayoo
5
5 (3 recensioner)
Kayoo
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Edita
4,8
4,8 (6 recensioner)
Edita
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Vad gör sång med ens stämband?

Efter konserter eller sånglektioner tappar sångare ofta en del av sin röst eller får irritation i halsen, struphuvudet eller svalget. När sångare (eller någon annan person som använder sin röst som en del av sitt arbete) har en dålig sångteknik kan de tappa rösten eller ändra röstens klang. Detta kommer från överansträngning av din röst och resulterar i inflammation på stämbanden. Det här är inte en sjukdom utan snarare ett tillstånd av utmattning hos stämbanden, som försvagar rösten och gör det svårare för stämbanden att vibrera korrekt. Laryngit kan orsakas av flera faktorer: sömnbrist, rökning, kost, stress, överansträngning eller dålig hållning när man sjunger. Detta kan resultera i minskat tryck från lungorna och minskat introtermiskt tryck, vilket är nödvändigt för att stämbanden ska kunna vibrera. Det kan kännas som att en slöja täcker din röst. Medan stämbanden är intakta kommer sångaren att behöva anstränga sina stämband för att fortsätta sjunga, vilket förvärrar sångutmattningen och kan leda till knölar på stämbanden. I vissa fall kan de drabbas av kronisk laryngit, ihållande inflammation på stämbanden som kan fördjupa rösten. Om de fortsätter att sjunga bör de överväga att träffa en läkare eller ÖNH-specialist. Talterapi är för sångare ett bra sätt att återhämta sig, annars riskerar de att få dysfoni eller en hes röst. Det är ganska enkelt att förstå om du liknar det vid en idrottsman som behöver vila för att undvika skada. På samma sätt är det för en sångare.

sånglektioner
Om du inte vill vara hes, tappa rösten eller undvika inflammation i struphuvudet eller halsen behöver du ta hand om dina stämband och träna rösten regelbundet. Bild: Unsplash

Vad är dysfoni?

Dysfoni kan uppstå genom överdriven användning av din röst och påverkar alla akustiska aspekter av den. Det finns tre huvudsakliga sätt att dysfoni kan påverka din röst:

  • Din klang blir hesare, trasig eller råare
  • Din röst blir djupare eller högre
  • Din röst tröttnar snabbare

Dysfoni är en risk för alla sångare eftersom de regelbundet använder sin röst under långa perioder. Det inträffar vanligtvis efter en stämbandsskada, knölar, polyper, cystor, sår eller laryngit. När du har överansträngt din röst kommer inte en liter vatten att hjälpa den, utan du måste träffa en talpedagog. Det här kan ofta hända nybörjare. Låt oss förklara. Många av oss gillar att sjunga i vår vardag vare sig det är i bilen, duschen, med våra vänner eller familj, men väldigt få av oss är professionella sångare. Även om vi kan imitera en sångare är det inte många av oss som perfekt kan modulera våra röster. Professionella sångare eller en sångcoach kommer att veta vad de behöver göra för att undvika att irritera stämbanden. Utan sånglektioner kan du anstränga din röst och det kan i sin tur leda till dysfoni. Det finns naturläkemedel som örtteer, varmt vatten med honung, halstabletter med eukalyptus och eteriska oljor som du kan använda. Men om det varar längre än en vecka rekommenderar vi att du tar professionell hjälp.

Lär dig om tekniker som hjälper dig att träna rösten.

Ta hand om din röst genom rätt val av livsstil

Vi läser regelbundet att genom god kost, regelbunden träning, undvika rökning och för mycket alkohol kan vi lättare hålla oss friska. Detsamma gäller för att hålla din röst frisk. Tobak är dåligt för andningsorganen och hela kroppen. Det kan också leda till inflammation i stämbanden. Om du sjunger och röker kan du spänna dina stämband snabbare än en icke-rökare. Du behöver också dricka minst en liter vatten per dag för att säkerställa att dina stämbanden inte torkar ut. Uttorkning är ett snabbt sätt att trötta ut stämbanden.

Oavsett vilken nivå man ligger på behöver sångare ta hand om sina stämband. Här kommer några tips för hur du kan göra det:

  • sov i ett väl ventilerat och dammfritt rum
  • använd en luftfuktare för att rena luften
  • undvik att skrika
  • tillbringa långa perioder i tystnad
  • använd en halsduk
  • använd honung, citron eller halstabletter med eukalyptus
  • drick citronsaft

Att skydda sig mot temperaturskillnader är ett annat sätt att undvika halsont och hosta på vintern (luftkonditionering på sommaren). Det är en god idé att täcka över halsen och bära en halsduk under vintermånaderna för att undvika att få virusinfektioner som förkylning eller bronkit. Välj örtteer framför alkoholhaltiga drycker och träna regelbundet för att öka din lungkapacitet och sånguthållighet. Undvik sura eller kryddiga livsmedel som kan påverka rösten negativt. På samma sätt bör sångare också undvika kolsyrade drycker.

Förutom maten vi äter behöver du också undvika att leva ett hektiskt liv, vilket kan vara svårt om du är en artist. Professionella sångare tillbringar långa perioder med lite vila när de reser från stad till stad, har inspelningssessioner, intervjuer, presskonferenser eller liknande. Professionella sångare måste vila sin röst när de kan och det är ju lättare sagt än gjort!

Kolla in våra tips för att ta hand om din röst.

sånglektioner
Om du vill arbeta med din röst och förbättra din sång kan du överväga att skaffa en sångcoach eller privatlärare på Superprof. Bild: Unsplash

Andra problem för sångare som kan undvikas genom att träna rösten

Att vila din röst är ett bra sätt för att hjälpa den att återhämta sig men vissa problem kan vara längre. I vissa fall kan du få en allvarlig röstskada eller värre.Detta kan inkludera cancer i struphuvudet, stämbanden eller halsen. Om du har varit hes i över en vecka bör du överväga att konsultera en talpedagog eller ÖNH-specialist. Vänta inte tills det är för sent. En ÖNH-läkare ta en titt på halsen och stämbanden om du har haft problem. En talpedagog kan hjälpa till med din röst, sväljning och problem med tal oavsett om det är en bedömning, kontroll eller operation.

Tänk på att sång inte är farligt. Du behöver bara ta hand om ditt instrument och sångkurser kan hjälpa dig. Om du vill arbeta med din röst och förbättra din sång kan du fundera på att skaffa en sångcoach eller privatlärare på Superprof. De kan hjälpa dig att förbättra din sång, visa hur du tränar rösten röst och ge skräddarsydda sånglektioner. Det finns tre huvudtyper av handledning som erbjuds och var och en har några fördelar och nackdelar.

Privatlektioner är ansikte mot ansikte mellan dig och din handledare. Sessionerna kommer att skräddarsys efter dig, dina behov, dina styrkor och svagheter. Eftersom handledaren kommer att ägna mycket tid åt dig, dina handledningar och skräddarsy dem efter dina behov brukar den här typen av handledning att vara den mest kostsamma. Det är däremot också den mest kostnadseffektiva.

Tack vare internet, webbkameror och programvara för videokonferenser kan du också få handledning online. Återigen är dessa handledningar bara mellan dig och handledaren men den största skillnaden att ni inte är i samma rum. Med färre resekostnader och möjligheten att schemalägga fler lektioner varje vecka kan handledaren ta ut ett mer konkurrenskraftig pris för dessa handledningar.

Slutligen finns det grupphandledning. Dessa liknar mer dina traditionella klasser med flera elever och en lärare. Kostnaden för handledarens tid fördelas mellan alla elever i klassen, så du kan förvänta dig att betala mindre per timme för dessa lektioner. Tyvärr innebär det också att handledaren inte kan spendera lika mycket tid på att fokusera på dig och din sångteknik.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.