Om du inte vill vara hes, tappa rösten eller undvika inflammation i struphuvudet eller halsen, måste du ta hand om dina stämband och träna rösten regelbundet. 

Vilka är riskerna med att sjunga?

Även om sång inte är farligt finns det risker som du behöver hantera. I den här artikeln tittar vi på hur du tar hand om din röst och hur din livsstil kan påverka din röst. Så innan du tar sånglektioner, eller skriver in dig på en sångkurs, anlitar en sångcoach, börjar på en sångskola, läs igenom den här artikeln och börja träna rösten redan idag!

sånglektioner, sångkurs, sångcoach, sångskola, träna rösten

De bästa lärarna i Sång tillgängliga
Catrin
5
5 (2 recensioner)
Catrin
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Angelica
5
5 (6 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sandra
5
5 (5 recensioner)
Sandra
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amelie
5
5 (4 recensioner)
Amelie
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ida
5
5 (5 recensioner)
Ida
325 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jessica
5
5 (6 recensioner)
Jessica
900 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amanda
5
5 (1 recensioner)
Amanda
490 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Catrin
5
5 (2 recensioner)
Catrin
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Angelica
5
5 (6 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sandra
5
5 (5 recensioner)
Sandra
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amelie
5
5 (4 recensioner)
Amelie
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ida
5
5 (5 recensioner)
Ida
325 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jessica
5
5 (6 recensioner)
Jessica
900 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Amanda
5
5 (1 recensioner)
Amanda
490 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Vad gör sång med ens stämband?

Efter konserter eller sånglektioner tappar sångare ofta en del av sin röst eller får irritation i halsen, struphuvudet eller svalget. När sångare (eller någon annan person som använder sin röst som en del av sitt arbete) har en dålig sångteknik kan de sluta bryta sin röst eller ändra röstens klang. Detta kommer från överansträngning av din röst och resulterar i struphuvud, en inflammation i stämbanden. Det här är inte en sjukdom utan snarare ett tillstånd från vokalutmattning som försvagar rösterna och gör det svårare att korrekt vibrera dina vokalband. Laryngit kan orsakas av flera faktorer: sömnbrist, rökning, kost, stress, överansträngning eller dålig hållning när man sjunger. Detta kan resultera i minskat tryck från lungorna och minskat introtermiskt tryck, vilket är nödvändigt för att vibrera stämbanden. Det kan kännas som en slöja som täcker din röst. Medan stämbanden är intakta kommer sångaren att behöva anstränga sina stämband för att fortsätta sjunga, vilket förvärrar sångutmattningen som kan leda till knölar på stämbanden. I vissa fall kan de drabbas av kronisk laryngit, ihållande inflammation i stämbanden som kan fördjupa rösten. Om de fortsätter att sjunga är sångaren i riskzonen så de bör överväga att träffa en läkare eller ÖNH-specialist. Talterapi för sångare är ett bra sätt att återhämta sig.  Annars riskerar de att dysfoni eller slutar med en hes röst. Det är ganska enkelt att förstå om du tänker på det på samma sätt som en idrottsman vilar för att undvika skada. 

sånglektioner
Om du inte vill vara hes, tappa rösten eller undvika inflammation i struphuvudet eller halsen, måste du ta hand om dina stämband och träna rösten regelbundet. Bild: Unsplash

Vad är dysfoni?

Dysfoni kan uppstå genom överdriven användning av din röst och påverkar alla akustiska aspekter av den. Det finns tre huvudsakliga sätt att dysfoni kan påverka din röst:

  • Din klang blir hesare, trasig eller råare.
  • Din röst blir djupare eller högre.
  • Din röst blir vecka och din röst tröttnar snabbare.

Dysfoni är en risk för alla sångare eftersom de regelbundet utövar sin röst under långa perioder. Det inträffar vanligtvis efter en stämbandsskada, knölar, polyper, cystor, sår, stämningslammförlamning eller laryngit. När du har överansträngt din röst kommer inte en liter vatten att hjälpa den; du måste träffa en talpedagog. Detta kan ofta hända nybörjare. Låt oss förklara. Många av oss gillar att ha sjunga i vår vardag, vare sig det är i bilen, runt huset, med våra vänner eller familj etc., men väldigt få av oss är professionella sångare. Även om vi kan imitera en sångare, är det inte många av oss som perfekt kan modulera våra röster. Professionella sångare och en sångcoach som har gått igenom auditions och utbildning kommer att veta vad de behöver göra för att undvika att irritera stämbanden. Å andra sidan kanske en amatörsångare inte känner till skadorna de gör på rösten när de sjunger. Utan sånglektioner kan du anstränga din röst, vilket kan leda till dysfoni. Det finns naturläkemedel som örtteer, varmt vatten med honung, eukalyptus eller lakritspasteller och eteriska oljor du kan använda. Men om det varar längre än en vecka, kontakta en professionell.

Lär dig om tekniker som hjälper att träna rösten.

Ta hand om din röst genom rätt val av livsstil

Vi läser regelbundet att kost, att undvika att röka och dricka för mycket alkohol och att träna regelbundet är alla bra sätt att hålla sig frisk. Detsamma gäller för att hålla din röst frisk. Tobak är dåligt för andningsorganen och hela kroppen. Det kan också leda till inflammation i stämbanden. Om du sjunger och röker kan du spänna dina stämband snabbare än en icke-rökare.

Du måste också hydrera, vilket innebär att du dricker minst en liter vatten per dag för att säkerställa att dina stämbanden inte torkar ut. Dehydrering är ett snabbt sätt att trötta på stämbanden.

Sångare, oavsett nivå, måste ta hand om sina stämband:

  • Sov i ett väl ventilerat område som är dammfritt.
  • Av en luftfuktare för att lufta luften.
  • Undvik att skrika.
  • Tillbringa långa perioder i tystnad.
  • Bär en halsduk.
  • Använd honung, citron eller eukalyptuspasteller.
  • Drick citronsaft.

Att skydda mot temperaturvariationer är ett sätt att undvika ont i halsen (luftkonditionering på sommaren) eller halsont och hosta på vintern. Det är en bra idé att täcka över halsen och bära en halsduk under vintermånaderna och undvika att få virusinfektioner som förkylning eller bronkit.

Välj örtteer framför alkoholhaltiga drycker och träna regelbundet för att öka din lungkapacitet och sånguthållighet. Undvik sura eller kryddiga livsmedel som minskar surt återflöde, vilket kan påverka rösten negativt. På samma sätt bör sångare också undvika kolsyrade drycker.

Förutom maten vi äter, måste du också undvika att leva ett hektiskt liv, vilket kan vara svårt om du är en artist. En professionell tillbringar långa tider med lite vila: att resa från stad till stad, spela in sessioner, smink och garderob, intervjuer, presskonferenser etc., vilket inte är bra för din röst. Professionella sångare måste vila sin röst när de kan.

Lättare sagt än gjort!

Kolla in våra tips för att ta hand om din röst.

sånglektioner
Om du vill arbeta med din röst och förbättra din sång kan du överväga att få en sångcoach eller privatlärare på Superprof. Bild: Unsplash

Andra problem för sångare som kan undvikas av att träna rösten 

Att vila din röst är ett bra sätt att hjälpa den att återhämta sig, men vissa problem kan vara längre. I vissa fall kan du få en allvarlig röstskada eller värre. Detta kan inkludera cancer i struphuvudet, stämbanden eller halsen.

Om du har varit hes i över en vecka bör du överväga att konsultera en talpedagog eller ÖNH-specialist eftersom tumörer inte nödvändigtvis är smärtsamma. Vänta inte tills det är för sent. I vilket fall som helst kan en ÖNH-läkare ta en titt på halsen och stämbanden om du har haft problem. En talpedagog kan hjälpa till med din röst, sväljning och problem med tal. Vare sig det är en bedömning, kontroll eller operation i händelse av problem, de kan hjälpa till.

Tänk på att sång inte är farligt. Du behöver bara ta hand om ditt instrument och sånglektioner kan hjälpa dig.

Om du vill arbeta med din röst och förbättra din sång kan du överväga att få en sångcoach eller privatlärare på Superprof. De kan hjälpa dig att förbättra din sång eller visa dig hur du tränar rösten röst och ge skräddarsydda sånglektioner. Det finns tre huvudtyper av handledning som erbjuds och var och en har några fördelar och nackdelar.

Privata självstudier är ansikte mot ansikte bara mellan dig och din handledare. Sessionerna kommer att skräddarsys efter dig, dina behov och dina styrkor och svagheter. Naturligtvis, eftersom handledaren kommer att ägna mycket tid åt dig och dina handledning samt skräddarsy dem efter dina behov, tenderar den här typen av handledning att vara den mest kostsamma. Det är dock också det mest kostnadseffektiva.

Tack vare internet, webbkameror och programvara för videokonferenser kan du också få handledning online. Återigen är dessa handledning bara mellan dig och handledaren med den största skillnaden att du inte är i samma rum. Med färre resekostnader och möjligheten att schemalägga fler självstudier varje vecka kan handledaren ta ut en mer konkurrenskraftig kurs för dessa självstudier.

Slutligen finns det grupphandledning. Dessa liknar mer dina traditionella klasser med flera elever och en lärare. Kostnaden för handledarens tid delas mellan alla elever i klassen så att du kan förvänta dig att betala mindre per timme för dessa självstudier. Tyvärr betyder det att handledaren inte kan spendera så mycket tid på att fokusera på dig och din sångteknik.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Låt oss gärna veta!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.