De flesta har streamat eller lyssnat på musik online med program som Spotify, Deezer, Soundcloud eller YouTube som kanaler för att göra detta. Oavsett om du precis lär dig spela gitarr på egen hand eller med hjälp av en gitarrkurs, eller om du är musiker, kanske du är intresserad av inspelningsprogramvaror så att du kan dela och ladda upp din musik på dessa plattformar så att andra kan ta del av dem med.

Men vilka är programmen du ska använda när du är en Mac-användare?

I den här artikeln ska vi titta på programvaror för musikinspelning, de bästa verktygen för musikproduktion och vilket av dem du ska använda för att skapa musik och redigera denna på din Mac. I en annan artikel kommer vi att titta på alla de fantastiska verktygen som finns tillgängliga online för när man vill lära sig spela gitarr.

Om du är sugen på att ta en gitarrkurs i Göteborg och vill lära dig med om musikproduktion, klicka på länken och läs vidare!

De bästa lärarna i Gitarr tillgängliga
Angelica
4,9
4,9 (14 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jonas
4,9
4,9 (14 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Christian
5
5 (4 recensioner)
Christian
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Amery
5
5 (3 recensioner)
Amery
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Tommy
5
5 (7 recensioner)
Tommy
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gilvan
5
5 (16 recensioner)
Gilvan
550 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gregory
5
5 (5 recensioner)
Gregory
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Angelica
4,9
4,9 (14 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jonas
4,9
4,9 (14 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Christian
5
5 (4 recensioner)
Christian
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Amery
5
5 (3 recensioner)
Amery
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Tommy
5
5 (7 recensioner)
Tommy
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gilvan
5
5 (16 recensioner)
Gilvan
550 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gregory
5
5 (5 recensioner)
Gregory
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Så spelar du in ljud från din gitarr

Det finns olika sätt att fånga ljudet från din gitarr men det beror på vilken typ av gitarr du använder:

  • Om du har en akustisk gitarr måste du använda en mikrofon (antingen en inbyggd mikrofon eller en extern mikrofon)
  • Om du har en elektroakustisk gitarr eller en elektrisk gitarr kan du använda en mikrofon, ansluta förstärkaren direkt till en förstärkare eller externt ljudkort.

Du kan också använda en mini-inspelare för att ansluta din gitarr direkt till den via uttaget. En mini-inspelare är lätt att transportera och kan spela in på enheter som kan ta emot SD-kort. Å andra sidan kan du inte spela in flera spår. Om du har pengar är den bästa lösningen att köpa inspelningsutrustning av hög kvalitet och skapa din egen hemmastudio. Detta är uppenbarligen inte den vanligaste metoden eftersom den är dyr. Du behöver också köpa skärmhögtalare och du kan behöva betala flera hundra för dem. Om du nyss har börjat och inte är professionell vill du förmodligen inte spendera tusentals kronor på inspelningsutrustning för att spela in dina låtar.

Tre steg att följa när du vill spela in musik på din Mac

För att spela in musik på din Mac kan du inte bara ansluta din gitarr till datorn. Du måste följa de här stegen.

Öppna inspelnings- och redigeringsprogrammet

Vi tittar på några av programmen för Mac senare i artikeln. Oavsett vilket program du använder måste du först öppna det och starta ett nytt projekt. Låt oss välja Logic Pro till exempel. För att spela in måste du gå till Ljud och skapa ljudspår. Se till att du regelbundet sparar projekten när du arbetar med dem.

Välj ingång för ditt ljudkort

Vi antar att du använder ett ljudkort som ger ljudinspelning av hög kvalitet. Om du inte har ett så oroa dig inte. Du behöver bara se till att din mikrofon är inkopplad. När du spelar in dina låtar måste du välja ingången för instrumentet på ditt ljudkort. Vissa externa ljudkort gör att du kan välja ingångar via en knapptryckning. Sedan ansluter du ditt instrument.

lär dig spela gitarr
För att spela in musik på din Mac kan du inte bara ansluta din gitarr till datorn. Du måste följa några väsentliga steg först. Bild: Unsplash

Ställ in programmet och starta inspelningen

Nu är du nästan redo att börja spela in. Du behöver bara:

  • Välja rätt inmatning på ditt program
  • Välja samplingsfrekvens
  • Justera bufferten
  • Aktivera övervakning och starta inspelning

Om nivåerna är för låga vill du först ändra nivåerna på ditt ljudkort eller inmatningsenhet än i programmet. Det är ingången du behöver ändra. För att spela in ett gitarrsolo måste du naturligtvis först lära dig att spela. Så varför inte hitta en handledare som kan hjälpa dig?

Hur skiljer sig dessa åt från musikinspelningsprogram på en PC?

Spela in din musik med Garage Band

Garage Band är ett komplett program för inspelning, mixning och delning av musik.

För att spela in ljud måste du ansluta din mikrofon eller ditt externa ljudkort till din Mac eller använda ett av de virtuella instrumenten via tangentbordet eller MIDI-tangentbordet. När du är klar med inspelningen kan du redigera ljudet, lägga till gitarreffekter eller skapa ett beat till din musik. Det finns hundratals slingor som du kan ladda ner till din Apple-enhet, närmare 255 olika spår för att vara exakt. Naturligtvis använder du dessa för att blanda flera instrument också. Du kan sedan dela din musik på sociala nätverk eller Apple Music Connect-plattformen. Som med de flesta saker på Mac är gränssnittet rent och intuitivt.

Spela in din musik med Cubase

När det gäller datormusik har Cubase alla funktioner du kan tänka dig och moduler som uppfyller kraven från professionella musiker. Du kan komponera musik på din elektroakustiska gitarr, spela in via en förstärkare, redigera och mixa dina egna låtar. Du kan också spara dina melodier och spår med MIDI-sekvensering. Detta kan användas för att spela in, redigera och spela musik med MIDI-gränssnittet. Det finns också gott om VST-plugins tillgängliga såväl som MIDI-plugins och virtuella instrument. Cubase är inte bara för proffs för det finns flera versioner som passar de som är nybörjare på gitarr såväl som de som är professionella musiker. Priserna börjar på cirka 800 kronor.

lär dig spela gitarr
När du använder programmet Reason för inspelning är det bättre att ha flera skärmar eftersom det finns tre huvudfönster som du måste använda med ett MIDI-tangentbord. Bild: Unsplash

Logic Pro X

Logic Pro X är för professionella gitarrister snarare än amatörer. Du kan skapa låtar, redigera dem och mixa dem. Det finns 250 ljudspår tillgängliga, så oavsett om du gillar Gibson eller är en Fender-fan kan du spela in efter egen smak. Det finns över 3000 ljud, 1800 ljudkorrigeringar och 3600 öglor tillgängliga. Verktyget är också anpassat för MIDI-filer. Du kan spara mycket tid när det gäller mixning av låtar. Logic Pro X riktar sig till allmänheten och har ett lättanvänt gränssnitt som gör det bra för nybörjare. Du kan prova det genom att spela in några av dessa lätta svenska låtar.

Ableton

Detta program är utformat med liveinspelning i åtanke. Det finns två gränssnitt som du kan använda över två skärmar: en sessionsvy för att hantera dina set och en Arrangementsvy för inspelning av live scener, lägga till effekter, moduler och plugins. Det finns ett antal virtuella instrument tillgängliga och kvalitetsprover som du kan lägga till i din musik. Det finns tre versioner tillgängliga: Intro för nybörjare, Standard och Suite för avancerade användare. Du kan också prova en gratisversion i 30 dagar.

Reason

Detta program är också utformat för liveframträdanden. Det skiljer sig från andra program eftersom det erbjuder ett gränssnitt med ett instrumentställ och MIDI-effekter. Du kan inte använda externa insticksprogram för utjämning och sekvensering. Med Reason kan du spela in och redigera dina egna råfiler och blanda dem med ett mixerdäck och flera rack (samplers, sequencers, arpeggiators, equalizers, vocoders, etc.). Det är bättre att ha flera skärmar för att använda det här verktyget eftersom det finns tre huvudfönster som du måste använda med ett MIDI-tangentbord. Programmet är lite förvirrande först men det har mycket potential och du kan anpassa det efter eget behov. Med detta sagt är testversionen verkligen begränsad och du förväntas betala några hundra för den professionella versionen av programmet.

Pro Tools

Ses ofta som ett måste-ha-program för musikinspelning – med Pro Tools kan du spela in, redigera och mixa musik på samma sätt som de andra programmen i den här listan. Det finns många alternativ för att hjälpa dig att skapa dina egna unika musik. Du kan justera tempot, lägga till instrument som klarinett, trumpet eller saxofon. Låt din fantasi löpa amok med detta lättanvända program.

Så vilken musikprogramvara ska du använda för att börja spela in din egen musik?

Glöm inte att om du arbetar på PC kan du också använda programvaror som FL Studio, Ableton Live eller Magix till exempel. Oavsett om du vill skapa musik med en musikproduktionsprogramvara eller är intresserad av att använda en MIDI-kontroller för att mixa och behärska musik har du många val! Om du vill bli bättre på att spela gitarr innan du börjar spela in bör du kolla in några av handledarna på Superprof. Du kan söka efter vad du vill lära dig och efter var du bor.

De flesta handledare erbjuder gratis handledning den första timmen, så prova några och se vem du gillar!

Om du av någon anledning inte hittar några lämpliga gitarrlärare inom ditt område, glöm inte att du alltid kan välja privatlektioner online via webbkamera med ett program som Skype. Detta är en användbar lösning för dem som bor långt bort eller har besvärliga scheman eftersom du bara behöver ha en dator med en okej webbkamera, mikrofon och bra internetanslutning. Dessutom tenderar de att vara billigare än andra privata handledningar då din handledare inte behöver ta med resekostnader i priser!

Så vad sägs om att redan i dag börja ta gitarrlektioner?

Ta en titt på dessa online-tunerverktygen som kan hjälpa dig att stämma din gitarr!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.