Fler och fler betalar gärna för tillgång till musik via sin dator eller smartphone. Det här är bra nyheter för både amatörer och professionella musiker. Om du vill skapa nästa stora hit måste du börja spela in din egen musik på din dator och sedan dela den online.

I den här artikeln går vi igenom vad du behöver för att börja spela in musik på din PC, olika sätt att spela in musik och de bästa programmen för detta. Innan du sätter igång med att spela in din musik kan det dock vara värt att ta gitarrlektioner.

De bästa lärarna i Gitarr tillgängliga
Angelica
4,9
4,9 (14 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Christian
5
5 (4 recensioner)
Christian
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Amery
5
5 (3 recensioner)
Amery
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Tommy
5
5 (7 recensioner)
Tommy
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Per
5
5 (7 recensioner)
Per
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gilvan
5
5 (16 recensioner)
Gilvan
550 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Rasmus
4,9
4,9 (6 recensioner)
Rasmus
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kevin
4,8
4,8 (5 recensioner)
Kevin
190 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Angelica
4,9
4,9 (14 recensioner)
Angelica
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Christian
5
5 (4 recensioner)
Christian
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Amery
5
5 (3 recensioner)
Amery
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Tommy
5
5 (7 recensioner)
Tommy
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Per
5
5 (7 recensioner)
Per
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gilvan
5
5 (16 recensioner)
Gilvan
550 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Rasmus
4,9
4,9 (6 recensioner)
Rasmus
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kevin
4,8
4,8 (5 recensioner)
Kevin
190 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Vad behöver du för att spela in gitarrmusik på din dator?

Innan vi går in i på de bästa programmen behöver du några saker för att spela in din akustiska gitarr eller din elgitarr:

  • Din gitarr och det ljud från din gitarr som ska spelas in är så klart en självklarhet.
  • Ett system för att fånga upp ljudet: en smartphone, mikrofon, kamera, ljudkort, förförstärkare etc. Det finns gott om alternativ för ljudinspelning men kvalitéten beror ofta på hur bra din utrustning är.
  • Ett inspelningsprogram: det är här din dator kommer in i bilden. Vissa program är gratis, andra inte. Men om ditt mål är att komponera och skapa riktigt bra låtar kommer du förmodligen behöva betala för ett program med fler funktioner. I den här artikeln går vi igenom program som funkar på PC men det finns så klart flera tips på hur du kan spela in musik på Mac också.

Tre sätt att spela in gitarrmusik

Du spelar nödvändigtvis inte in en klassisk gitarr, en folkgitarr och en elektroakustisk gitarr på samma sätt. Här är de tre huvudsakliga sätten att spela in din musikgitarr på.

Den direkta metoden

Detta är det enklaste sättet att spela in ditt instrument med en dator utrustad med en mikrofon. Detta är också det enda sättet att spela in en akustisk gitarr utan PA-system. Om din dator inte har en mikrofon eller om den inbyggda mikrofonen inte är så bra, finns det externa mikrofoner som du kan köpa och ansluta till via USB-porten. Placera mikrofonen nära gitarrens ljudlåda för att få ett bättre ljud. Sen behöver du också ett program för att spela in ljudet.

Den direkta metoden för elgitarrer

Det här är samma metod men du lägger till en gitarrförstärkare. Du måste ansluta din elgitarr till förstärkaren och placera mikrofonen vid högtalaren. Du kommer att märka att en elgitarr utan förstärkare låter ganska dåligt!

  • Ju närmare mikrofonen desto mindre störningar tar du upp.
  • Ju närmare mikrofonen är mitten av högtalaren desto ljusare blir ljudet.
  • Ju längre mikrofonen är från förstärkaren desto tystare blir ljudet och desto bättre blir basen.

Mini Home Studio-metoden

För att få bättre inspelningar med mindre störningar bör du ansluta din förstärkare direkt till din dator. Men du kanske inte får en inspelning med god kvalitet från datorns ljudkort. Det är bättre att köpa ett externt ljudkort för att justera nivåerna och undvika kvalitetsförlust under inspelningsprocessen. Du måste ansluta din gitarr till din förstärkare och sedan ansluta förstärkaren till din dator via det externa ljudkortet eller via en multieffekt. Externa ljudkort kallas också ljudgränssnitt och kostar ofta lite över en tusenlapp. Det finns också alternativ som mini-inspelare, som ansluts till elgitarren via uttaget, eller riktiga hemstudior, som bara rekommenderas för proffs. För att se så att metoden passar för dig kan du testa att spela någon av dessa lätta svenska klassiker.

spela in gitarr
Vad behöver du för att spela in gitarrmusik på din dator? Bild: Unsplash

Vilka program kan du använda för att spela in musik?

Det finns en hel drös av program på nätet som är till för att spela in musik. Utöver program för att spela in musik finns flera fantastiska onlineverktyg för att stämma din gitarr. Här är några av de gratisprogram som finns för att spela in musik på din PC.

Audacity PC-inspelningsprogramvara

Audacity är en kraftfull ljudredigerare med ett intuitivt gränssnitt. Programmet är dessutom gratis. Med inspelning med flera spår kan den hantera flera instrument samtidigt. Audacity erbjuder direktinspelning, import av ljudspår, överdubbning, klippning och kopiering av spår. Audacity inkluderar också ett antal funktioner. Att lära sig att använda alla programmets funktioner kommer att ta tid, men det kommer vara värt det när du hör resultatet.

Inspelning med Reaper för PC

Reaper är ett gratis program för att komponera och redigera musikaliska kompositioner. Det låter dig ordna samplingar, tillämpa effekter och till och med lägga till virtuella instrument. Den senaste versionen kan också öppna MIDI-filer. Du hittar ett enkelt och komplett gränssnitt som visar ljudspåren högst upp på skärmen och ett mixerdäck längst ner. Det finns ingen gräns för antalet spår i själva programmet men hur många du kan lägga till beror på ditt ljudkort. Du kan spara dina projekt som .wav-filer. Det finns en premiumversion men gratisversionen är perfekt för att komma igång och se om det är ett program som passar dig.

Spela in din gitarrmusik med Nero Wave Editor

Detta inspelningsprogram är gratis och det rekommenderas för nybörjare som tycker att Audacity är för komplicerat. Med Nero Wave Editor kan du redigera filer enkelt och snabbt. Du kan lägga till effekter som doppler, reverb och distorsion. Andra funktioner inkluderar brusreducering och en equalizer. Programmet är kompatibelt med VST- och DirectX-plugins för att ge dig ännu fler alternativ. Det är kompatibelt med filformaten .wav, .ogg, .mp3, .mp4, .aiff, .aac och .flac.

Traverso DAW Sequencer för inspelning av gitarrmusik

Detta inspelningsprogram finns tillgängligt gratis. Du kan komplettera din inspelning med flera spår, mikrodäck och effekter. Traverso DAW möjliggör ljudredigering i realtid. Inspelningarna är kvalitativa. Dessutom är användargränssnittet rent och intuitivt. Detta program är mer kompakt än de flesta andra ljudprogram och tar inte för mycket utrymme på din dator. Den stöder filformaten .flac, .ogg, .mp3 och .wav.

 

Utöver all gratis programvara finns flera bra program som är lite dyrare. Utöver inspelningsprogram finns det flera fantastiska digitala verktyg för dig som gitarrist, både sådana som är gratis och sådana som kostar lite mer. Låt oss nu ta en titt på några av de inspelningsprogram du kan betala för.

FL Studio 11 för inspelning av gitarrmusik på din dator

FL Studio 11, tidigare känd som FruityLoops, är ett av dem. Den mest grundläggande versionen kostar cirka 800 kronor. Det är ett program som är populärt bland både amatörer och proffs. Programmet har en mängd olika verktyg för redigering av mönster, flerspårssekvensering och inspelning av prover. Den är kompatibel med gitarrer, pianon och trummor. Du kan sätta ihop mönster och skapa egna låtar genom att spela in hela bandet. Du kan hantera 99 olika spår samtidigt vilket kan vara svårt för nybörjare. Det finns en testversion tillgänglig för att se om du gillar programmet.

spela in gitarr
Programmet Sonar hjälper dig att skapa mer varierad musik. Du kan använda flera effekter på dina inspelningar, till exempel reverb, flanger och delay. Bild: Unsplash

Komponera musik på din dator med Sonar

Från 400 kronor kan du njuta av Sonars mångsidiga funktioner. Det finns tre huvudversioner av programmet (Artist, Professional, Platinum) för olika behov. Precis som Cubase och Ardor är Sonar utvecklad av Cakewalk och låter dig skapa, spela in och dela musik. Programmet innefattar flera virtuella instrument som hjälper dig att skapa mer varierad musik. Du kan använda flera effekter på dina inspelningar, som till exempel reverb, flanger och delay. När du är klar kan du dela din musik direkt till YouTube eller SoundCloud, bränna över dem till en CD eller exportera dem som .wav-, .flac- och .aif-filer. Det finns också testversioner av programmet. Kolla in dem och se om Sonar passar dig.

Presonus Studio One för inspelning av gitarrmusik på PC

Presonus Studio One är ett av de bästa programmen för inspelning av musik. Du kan använda detta program för att spela in, mixa och redigera din musik. Det finns också en gratis testversion som går att spana in. Användargränssnittet är enkelt och effektivt och är utmärkt för både amatörer och professionella musiker. Kortkommandona är exakt samma som andra program som Cubase, Pro Tools och Logic, vilket kan göra saker mycket enklare.

Så vilken av dessa program ska du börja spela in din musik på? För att få en bättre uppfattning rekommenderar vi att du testar dessa program och ser vilka som fungerar för dig.

Om du vill bli bättre på att spela gitarr innan du börjar spela in din musik bör du kolla in några av handledarna på Superprof. Där kan du hitta en gitarrkurs vuxna Stockholm, eller någon annanstans beroende på vart du bor. Du kan nämligen  söka efter vad du vill lära dig och efter var du bor. De flesta handledare erbjuder gratis handledning den första timmen, så prova några och se vem du gillar!

Om du av någon anledning inte hittar några lämpliga gitarrlärare i ditt område, glöm inte att du alltid kan gå en gitarrkurs på nätet via ett program som Skype. Detta är en användbar lösning för de som bor långt bort från närmaste stad eller har besvärliga scheman. Du behöver bara ha en dator med en anständig webbkamera, mikrofon och en bra internetanslutning. Dessutom tenderar de att vara billigare än andra privata lektioner, eftersom din lärare inte behöver ta med resekostnader i priset!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

4,00 (2 note(s))
Loading...
porträttbild på författaren tina

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.