Fler och fler betalar gärna för tillgång till musik via sin dator eller smartphone. Det här är bra nyheter för både amatörer och professionella musiker. Om du vill skapa nästa stora hit måste du börja arbeta och börja spela in din egen musik på din dator och sedan dela den online. I den här artikeln ska vi titta på vad du behöver för att börja spela in musik på din PC dator, olika sätt att spela in musik och de bästa programmen för detta.

De bästa lärarna i Gitarr
Första kursen gratis!
Federico
5
5 (2 recensioner)
Federico
210 kr
/h
Första kursen gratis!
Jonas
4,8
4,8 (6 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Första kursen gratis!
Noelle
5
5 (2 recensioner)
Noelle
120 kr
/h
Första kursen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Tommy
5
5 (7 recensioner)
Tommy
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Jonathan
5
5 (9 recensioner)
Jonathan
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Jim
5
5 (5 recensioner)
Jim
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Per
5
5 (5 recensioner)
Per
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Federico
5
5 (2 recensioner)
Federico
210 kr
/h
Första kursen gratis!
Jonas
4,8
4,8 (6 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Första kursen gratis!
Noelle
5
5 (2 recensioner)
Noelle
120 kr
/h
Första kursen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Tommy
5
5 (7 recensioner)
Tommy
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Jonathan
5
5 (9 recensioner)
Jonathan
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Jim
5
5 (5 recensioner)
Jim
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Per
5
5 (5 recensioner)
Per
400 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Vad behöver du för att spela in gitarrmusik på din dator?

Innan vi går in i på de bästa programmen behöver du några saker för att spela in din akustiska eller elgitarr:

  • Din gitarr och ljudet från din gitarr som ska spelas in.
  • Ett system för att fånga upp ljudet: en smartphone, mikrofon, kamera, ljudkort, förförstärkare etc. Det finns gott om alternativ för inspelning av ljud, men kvaliteten beror massivt på den investering du är villig att lägga.
  • Ett inspelningsprogram: det är här din dator kommer in i bilden. Vissa program är gratis, andra inte. Men om ditt mål är att komponera och skapa riktiga låtar, kommer du förmodligen behöva betala för ett program med fler alternativ.

Hur annorlunda är det att spela in musik på din PC från att spela in din musik på en Mac?

De tre sätten att spela in din gitarrmusik

Du kommer inte nödvändigtvis spela in en klassisk gitarr, folkgitarr och en elektroakustisk gitarr på samma sätt. Här är de tre huvudsakliga sätten att spela in din musikgitarr på.

Den direkta metoden

Detta är det enklaste sättet att spela in ditt instrument med en dator utrustad med en mikrofon. Detta är också det enda sättet att spela in en akustisk gitarr utan PA-system. Om din dator inte har en mikrofon eller om den inbyggda mikrofonen inte är så bra, finns det ett antal anständiga mikrofoner du kan köpa och ansluta via USB-porten. Placera mikrofonen nära gitarrens ljudbox för att få ett bättre ljud. I vilket fall som helst behöver du också ett program för att spela in ljudet.

Den direkta metoden för elgitarrer

Det här är samma metod men du lägger till en gitarrförstärkare. Du måste ansluta din elgitarr till förstärkaren och placera mikrofonen vid högtalaren.

  • Ju närmare mikrofonen är, desto mindre störningar tar du upp.
  • Ju närmare mikrofonen är mitten av högtalaren, desto ljusare blir ljudet.
  • Ju längre mikrofonen är från förstärkaren, desto tystare blir ljudet och desto bättre blir basen.

Du kommer att märka att en elgitarr utan förstärkare låter ganska dåligt!

Mini Home Studio-metoden

För att få bättre inspelningar med mindre störningar bör du ansluta din förstärkare direkt till din dator. Men du kanske inte får en inspelning av god kvalitet från datorns ljudkort. Det är bättre att köpa ett externt ljudkort för att justera nivåerna och undvika kvalitetsförlust under inspelningsprocessen. Du måste ansluta din gitarr till din förstärkare och sedan ansluta förstärkaren till din dator via det externa ljudkortet eller multieffekter. Externa ljudkort kallas också ljudgränssnitt och du måste spendera mer än 1000 kronor på ett. Det finns också alternativ som mini-inspelare som ansluts till gitarr via uttaget eller riktiga hemstudios, som bara verkligen rekommenderas för proffs. När du väl lär dig spela gitarr, varför inte testa att spela dessa lätta svenska klassiker? 

lär dig spela gitarr
Vad behöver du för att spela in gitarrmusik på din dator? Din gitarr och ljudet från din gitarr som ska spelas in! Bild: Unsplash

Audacity PC-inspelningsprogramvara

Audacity är en kraftfull ljudredigerare med ett intuitivt gränssnitt. Programmet är dessutom gratis. Med inspelning med flera spår kan den hantera flera instrument samtidigt. Audacity erbjuder direktinspelningsfunktionalitet, import av ljudspår och överdubbning och klippning och kopiering av spår. Audacity inkluderar också ett antal effekter. Att lära sig att använda alla programmets funktioner kommer att ta tid, men det är värt det när du ser exakt vad denna programvara kan göra.

Inspelning med Reaper för PC

Reaper är ett gratis program för att komponera och redigera musikaliska kompositioner. Det låter dig ordna prover, tillämpa effekter och till och med lägga till virtuella instrument. Den senaste versionen kan också använda MIDI-filer. Du hittar ett enkelt och komplett gränssnitt som visar ljudspåren högst upp på skärmen och ett mixerdäck längst ner. Det finns ingen gräns för antalet spår men det beror på ditt ljudkort. Du kan spara dina projekt som .wav-filer. Det finns en premium version men gratisversionen är perfekt för att komma igång och se om du gillar det eller inte.

Spela in din gitarrmusik med Nero Wave Editor

Detta inspelningsprogram är gratis och det rekommenderas för nybörjare som tycker att Audacity är för komplicerat. Faktum är att med Nero Wave Editor kan du redigera filer enkelt och snabbt. Du kan lägga till effekter som doppler, reverb och distorsion. Andra funktioner inkluderar brusreducering och en equalizer. Programmet är kompatibelt med VST- och DirectX-plugins för att ge dig ännu fler alternativ. Det är kompatibelt med filformaten .wav, .ogg, .mp3, .mp4 och .aiff, .aac och .flac.

Traverso DAW Sequencer för inspelning av gitarrmusik

Detta inspelningsprogram är tillgängligt gratis. Du kan komplettera din inspelning med flera spår, mikrodäck och effekter. Traverso DAW möjliggör ljudredigering i realtid. Inspelningarna är kvalitativa. Dessutom är användargränssnittet rent och intuitivt. Detta program är mer kompakt än de flesta andra ljudprogram och tar inte för mycket utrymme på din dator. Den stöder filformaten .flac, .ogg, .mp3 och .wav.

FL Studio 11 för inspelning av gitarrmusik på din dator

Låt oss ta en titt på några av de program du kan betala för. FL Studio 11, tidigare känd som FruityLoops är ett av dem. Den mest grundläggande versionen börjar på cirka 800 kronor. Det är ett program som är populärt bland både amatörer och proffs. Programmet har en mängd olika verktyg för redigering av mönster, flerspårssekvensering och inspelning av prover. Den är kompatibel med gitarrer, pianon och trummor också. Du kan sätta ihop mönster och skapa egna låtar genom att spela in hela bandet. Du kan hantera 99 olika spår samtidigt, vilket kan vara svårt för nybörjare. Det finns en testversion tillgänglig för att se om du gillar det.

lär dig spela gitarr
Sonar hjälper dig att skapa mer varierad musik. Du kan använda effekter på dina inspelningar som reverb, flanger och delay. Bild: Unsplash

Komponera musik på din dator med Sonar

Från 400 kronor kan du njuta av Sonars mångsidiga ljudsekvens. Det finns tre huvudversioner (Artist, Professional, Platinum) för olika behov. Precis som Cubase och Ardor är Sonar utvecklad av Cakewalk och låter dig skapa, spela in och dela musik. Det finns gott om virtuella instrument som hjälper dig att skapa mer varierad musik. Du kan använda effekter på dina inspelningar som reverb, flanger och delay. När du är klar kan du dela din musik direkt till YouTube eller SoundCloud, bränna dem till en CD eller exportera dem som .wav-, .flac- och .aif-filer. Det finns också testversioner. Kolla in dem och se om Sonar passar dig. Upptäck även dessa fantastiska onlineverktyg för att stämma din gitarr.

Presonus Studio One för inspelning av gitarrmusik på PC

Presonus Studio One är ett av de bästa programmen för datormusik. Du kan använda detta program för att spela in, mixa och redigera din musik och det finns också en testversion tillgänglig att spana in. Användargränssnittet är enkelt och effektivt och är utmärkt för både amatörer och professionella musiker. Kortkommandona är exakt samma som andra program som Cubase, Pro Tools och Logic, vilket kan göra saker mycket enklare. För att få en bättre uppfattning rekommenderar vi att du testar dessa program och ser vilka som fungerar för dig.

Så vilken av dessa program ska du börja spela in din musik på?

Om du vill bli bättre på att lära dig spela gitarr innan du börjar spela in musik bör du kolla in några av handledarna på Superprof. Du kan söka efter vad du vill lära dig och efter var du bor. De flesta handledare erbjuder gratis handledning den första timmen, så prova några och se vem du gillar! Om du av någon anledning inte hittar några lämpliga gitarrlärare i ditt område, glöm inte att du alltid kan välja privata självstudier genom en gitarrkurs på nätet via webbkamera med ett program som Skype. Detta är en användbar lösning för dem som bor långt bort eller har besvärliga scheman, eftersom du bara behöver ha en dator med en anständig webbkamera, mikrofon och en bra internetanslutning. Dessutom tenderar de att vara billigare än andra privata handledningar, eftersom din handledare inte behöver ta med resekostnader i priset!

Så vad sägs om att redan idag börja ta gitarrlektioner?
Upptäck alla de bästa verktygen för att ta ditt gitarrspel till nästa nivå!

Behöver du en lärare i Gitarr?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.