Kapitel

Håller du på att lära dig engelska? Hur bra koll har du på grammatiken? Hur vet man egentligen om man behöver utveckla sin engelska?

Skulle du kunna ta dig igenom en intervju som hålls på engelska?

När man lär sig engelska finns det gott om olika kvalifikationer som kan användas för att bevisa att man besitter goda språkkunskaper. Ibland kan det vara svårt att påvisa vilka språkkunskaper man har eftersom olika människor och företag accepterar olika språkprov.

Rätt språkprov skulle kunna ge dig med helt nya möjligheter, förutsatt att du får godkänt på provet. När du väl har den kvalifikation som krävs kan du ange resultatet på ditt CV. Det finns många arbetsgivare världen över som direkt kan förstå hur bra din språknivå är utan att behöva ställa några ytterligare frågor.

Det finns dock även gott om olika utbildningsinstitutioner världen över vars språkprov inte har något gott anseende eller som är helt okända för arbetsgivarna. Det kan hända att din blivande arbetsgivare behöver kontrollera dina språkkunskaper på något annat sätt för att säkerställa sig om att du är rätt person för jobbet. Men oroa dig inte – en universitetsexamen i engelska brukar alltid erkännas!

Det gäller dessvärre inte alla olika typer av engelskkurser som finns tillgängliga där ute. Även om du kan tala engelska relativt väl, om du har god hörförståelse och känner till vartenda ordspråk som finns så behöver du troligen ett par lektioner för att lyckas på några av de mer välkända språkproven.

Tack vare globaliseringen blir allt fler språkprov accepterade och internationellt erkända!

Du har troligen nytta av goda engelskkunskaper oavsett om du studerar eller jobbar! (Källa: Unsplash)

Det engelska språket är ett självklart andraspråk inom finansvärlden. När man reser använder de allra flesta destinationens lokala språk - eller engelska för de turister som inte kan det andra språket. Oavsett om du älskar eller hatar det så är engelskan här för att stanna. Det är ingen idé att försöka ignorera det.

Om du skulle vilja få ett bevis på dina språkkunskaper vad gäller din muntliga och skriftliga engelska så finns det en rad olika språkprov du kan överväga att ta. Var och en av dem har sina egna för- och nackdelar.

I den här artikeln ska vi ta en titt på några av de olika språkprov som finns tillgängliga samt vilka som är internationellt erkända och var. Vi kommer även gå igenom vilka språkprov som testar vad, så som engelsk grammatik, skriftliga eller muntliga kunskaper, hörförståelse eller vilka prov som fokuserar på verbböjningar eller olika språkliga nyanser, så som specifika uttryck eller liknelser.

De bästa lärarna i Engelska
Första kursen gratis!
Franco
5
5 (14 recensioner)
Franco
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Jasmina
5
5 (5 recensioner)
Jasmina
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Gregory
5
5 (10 recensioner)
Gregory
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Alexandra ioana
5
5 (4 recensioner)
Alexandra ioana
200 kr
/h
Första kursen gratis!
David
5
5 (4 recensioner)
David
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Helena
5
5 (4 recensioner)
Helena
450 kr
/h
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
225 kr
/h
Första kursen gratis!
Nathalie
Nathalie
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Franco
5
5 (14 recensioner)
Franco
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Jasmina
5
5 (5 recensioner)
Jasmina
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Gregory
5
5 (10 recensioner)
Gregory
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Alexandra ioana
5
5 (4 recensioner)
Alexandra ioana
200 kr
/h
Första kursen gratis!
David
5
5 (4 recensioner)
David
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Helena
5
5 (4 recensioner)
Helena
450 kr
/h
Första kursen gratis!
Jenny
Jenny
225 kr
/h
Första kursen gratis!
Nathalie
Nathalie
200 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

TOEFL

Låt oss börja med det mest kända provet: TOEFL - Test of English as a Foreign Language.

Provet kostar generellt runt 1000-2000 SEK att skriva, men det kan variera beroende på var man skriver provet. Språkprovet har erbjudits av ETS (Educational Testing Service) ända sedan år 1964 och är därför både välkänt och välutvecklat.

Det är högst otroligt att provet kommer erbjudas gratis inom någon snar framtid, så om du vill ta provet behöver du förbereda dig på att betala för det. Det är dock värt att ha i åtanke att alla väletablerade språkprov kostar en slant, och därför bör man inte se det som en specifik nackdel för TOEFL om man håller på att välja mellan olika språkprov.

TOEFL-provet

Precis som vi tidigare nämnt har TOEFL-provet funnits tillgängligt i mer än 50 år. Det har dessutom funnits i tre olika format: papper (PBT), dator (CBT) eller online (iBT). Numera erbjuds dock endast pappers - och online versionerna.

Provet innehåller flervalsfrågor och har fyra olika sektioner:

Läsförståelse: 60 – 80 minuter.

Hörförståelse: 60 – 90 minuter.

Muntligt: 20 minuter.

Skriftligt: 50 minuter.

Man kan välja att ta den muntliga delen som ett separat test, via språkprovet TAST (TOEFLT Academic Speaking Test).

Ordförråd och grammatik är viktiga vad gäller språkliga färdigheter. (Källa: Unsplash)

En nackdel vad gäller TOEFL är att resultatet endast är giltigt i två år framåt. Det beror på att språkkunskaper kan förändras väldigt snabbt om man inte använder eller fortsätter att studera språket.

En fördel är att de flesta universitet accepterar ett godkänt TOEFL-resultat och provet används ofta för att bedöma studenters engelska-nivåer.

Det finns dock flera nackdelar. För det första är provet utformat efter flervalsfrågor. Numera anser många att flervalsfrågor inte ger en korrekt bild av en persons språkkunskaper och istället ger en förenklad bild av både språkinlärning och språkkunskaper.

Provet kritiseras ofta på grund utav dess höga kostnad.

Yngre studenter kan välja att ta Junior-provet om de är 11 år eller äldre. Det kan vara ett bra sätt att bedöma en elevs språkkunskaper vid ett tidigt skede.

TOEIC

TOEIC - Test of English for International Communication - är ett annat språkprov som erbjuds av ETS. Provet fokuserar på affärsengelska snarare än den mer vardagliga engelskan.

TOEIC skapades år 1979 till följd av den stora efterfrågan ytterligare globalisering förde med sig.

Det finns mer än 14,000 olika institutioner i 150 länder som gladeligen tar emot dina pengar i utbyte mot att du får skriva ett TOEIC-prov.

TOEIC-provet

Till skillnad mot TOEFL så inkluderar inte det här provet inte någon bedömning utav din förmåga att skapa meningar. Istället fokuserar provet på din förmåga att förstå - därmed innehåller provet endast hör- och läsförståelse delar. Det är perfekt för den som hatar muntliga och skriftliga prov!

Bortsett från just det har TOEIC-provet mycket gemensamt med TOEFL upplägget. Det är också utformat efter flervalsfrågor.

  • Lyssningsdelen innehåller fotografier, dialoger och monologer. Det varar i 45 minuter och består av 100 frågor.
  • Läsningsdelen (där man fyller i ord-luckor i övningar samt olika texter) består även den av 100 frågor och varar i en timme och 15 minuter.

Det lägsta resultatet man kan få är 10-215 (motsvarar färgen orange), sedan 470-725 (grön) eller 730-855 (blå). Det högsta betyget är 860-990 (guld).

Om du vill utveckla din engelska kan en resa hjälpa dig på traven! Varför inte besöka engelska Bath? (Källa: Unsplash)

Om man vill komplettera sina kvalifikationsbevis finns det även ett annat TOEIC- språkprov som fokuserar på muntliga och skriftliga färdigheter. Den muntliga delen är 20 minuter lång och den skriftliga delen en hel timme. Man kan som mest få 200 poäng per del.

ETS lanserade även TOEIC Bridge år 2001 för att bättre kunna bedöma språkkunskaper hos icke-modersmålstalare. Provet är inte lika välkänt men det riktar sig mot gymnasieelever eller yrkesverksamma som börjat lära sig engelska mer nyligen.

Det finns ett par olika hjälpmedel att dra nytta av om du vill förbereda dig inför ett TOEIC-prov. Du hittar även flera olika resurser via ETS-hemsida. Det finns dessutom gott om olika institutioner eller privatlärare som erbjuder lektioner för att hjälpa dig med specifika provförberedelser.

Drömmer du om att bli engelsklärare? Ta reda på vilka kvalifikationer du behöver här!

GMAT

Låt oss ta en titt på ett prov som inte har något att göra med ETS.

Medan TOEFL främst fokuserar på akademiska färdigheter och TOEIC främst fokuserar på affärsengelska så finns det även GMAT. GMAT står för Graduate Management Admission Test och är utformat för de som vill studera engelska (eller för de som tar engelskalektioner i nuläget) för att arbeta med företagsledning.

I vissa fall är det nödvändigt att ha ett godkänt GMAT-resultat för att kunna studera ett MBA-program (Master of Business Administration) eller komma in på en handelshögskola. Framförallt om du drömmer om att studera utomlands!

Man behöver vara 13 år eller äldre för att få skriva provet och det kostar cirka 2000 SEK. Man skrivet provet på en dator.

Se till att läsa svaren innan du läser frågorna. På så vis kan du stryka de svar som uppenbart är felaktiga innan du väljer det mest logiska svaret. Den här tekniken kan bespara dig en hel del tid om du får ont om tid.

GMAT-provet

Det här provet varar i hela 4 timmar, men trots det behöver man se till att ta vara på tiden.

Poängen är uppdelade mellan olika delar:

  • Analysskrivningsbedömning: 30 minuter - 6 poäng.
  • Integrerat resonemang: 12 frågor - 20 minuter - 8 poäng.
  • Kvantitativt avsnitt:  37 frågor - 1 timme, 15 minuter - 60 poäng.
  • Verbal sektion: 41 frågor - 1 timme, 15 minuters - 60 poäng.

Resultaten baseras på varje GMAT-prov kandidaten tagit under de senaste fem åren!

Det innebär att ditt resultat kan gå upp eller ner. Det är en intressant aspekt av GMAT-provet som särskiljer det ifrån andra tillgängliga språkprov.

Oregelbundna verb kan vara svårstavade...tänk efter ordentligt! (Källa: Unsplash)

Om du vill göra ett gott intryck på din framtida arbetsgivare kan det vara en bra idé att försöka stå ut i mängden. Välj det prov du tror passar just dig bäst och bevisa dina språkkunskaper i engelska!

I den här artikeln har vi tittat på några av de vanligaste språkproven, men det finns fler: bland annat IELTS ifrån The British Council.

I ett väl utformat prov kommer alla dina lingvistiska kunskaper att testas. Andra litterära aspekter, så som den stil du har när du skriver, är inte lika viktiga. Det innebär dock inte att du ska ignorera strukturen i din text eller liknande.

Det finns även Cambridge English Tests. Deras språkprov är internationellt erkända och är tillgängliga för flera olika åldrar, och flera olika inriktningar. Barn kan testa på YLE-provet (Young Learners Exam) medan tonåringar och vuxna kan få kvalifikationer från allt mellan språknivå A2 till C2 genom andra prov.

Se till att överväga alla olika alternativ innan du väljer vilket språkprov du ska ta. Fundera över vad du ska ha kvalifikationen till och om den skola du söker till accepterar provet i fråga.

Behöver du en lärare i Engelska?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Michelle

Singer-songwriter and language enthusiast. Not to mention professional dreamer.