Man blir inte en duktig pianolärare över en dag. Att göra pianospelandet till en karriär är en process som kräver flera års övande, om inte decennier.
Historieböcker nämner ofta pianovirtuoser som Bach, Beethoven eller Chopin, riktiga legendarer inom musikvärlden.

Frédéric Chopins, till exempel, började med pianolektioner vid ynka sex års ålder då hans mamma (som själv var pianist) lagt märke till att han hade en särskild fallenhet för instrumentet.

För att bli en pianist, virtuos eller pianolärare så är det alltid en fördel att börja lära sig vid en så ung ålder som möjligt.

Har du precis har börjat spela piano, har fått en del färdigheter och kan se dig själv lära ut pianokonsten till andra i framtiden? Vill du bli pianolärare?

Det är fullt möjligt. Låt oss ta en titt på vid vilken nivå man kan börja undervisa som pianolärare.

Hur skicklig behöver man vara för att börja lära ut piano till andra?

Behöver man någon sort kvalifikation för att börja erbjuda pianolektioner?

Vilken typ av träning och i hur många år behöver man öva för att bli duktig nog att kunna lära ut samt ge pianolektioner?

Superprof har samlat ett par råd att följa för att nå den kunskapsnivån som krävs för att bli en skicklig pianolärare.

De bästa lärarna i Piano tillgängliga
Carlo
5
5 (24 recensioner)
Carlo
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Dani
4,9
4,9 (11 recensioner)
Dani
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Vivian
5
5 (5 recensioner)
Vivian
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Beatrice
5
5 (6 recensioner)
Beatrice
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kayoo
5
5 (2 recensioner)
Kayoo
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Edita
4,8
4,8 (6 recensioner)
Edita
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Evgeniya
5
5 (10 recensioner)
Evgeniya
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Pascal
5
5 (2 recensioner)
Pascal
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Carlo
5
5 (24 recensioner)
Carlo
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Dani
4,9
4,9 (11 recensioner)
Dani
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Vivian
5
5 (5 recensioner)
Vivian
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Beatrice
5
5 (6 recensioner)
Beatrice
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kayoo
5
5 (2 recensioner)
Kayoo
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Edita
4,8
4,8 (6 recensioner)
Edita
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Evgeniya
5
5 (10 recensioner)
Evgeniya
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Pascal
5
5 (2 recensioner)
Pascal
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Bli pianolärare: Se till att kunna sätta dig in i elevens situation

Varför vill du bli pianolärare? Svaret på den frågan kan verka uppenbart: Jag vill bli pianolärare för att jag älskar instrumentet.

Okej, men det kräver mer än så. Du måste också kunna anpassa din undervisning efter din elevs nivå.

För att bli en bra pianolärare måste man kunna se saker från elevens perspektiv. (Källa: Unsplash)

När man har spelat ett instrument i flera år kan det som främst driver dig till att vilja undervisa vara viljan att föra dina kunskaper vidare.

Att erbjuda lektioner online och lära någon spela piano, oavsett om det är en nybörjare eller en annan musiker som vill testa ett nytt instrument, är otroligt givande.

Erbjud pianolektioner barn Huddinge och ta reda på hur du får elever att välja just dina pianolektioner!

Det är en utmaning för läraren när de pedagogiska kunskaperna testas: man behöver ofta förenkla en låt för att kunna förklara upplägget på ett sätt som inte förvirrar eleven.

Att förenkla musikundervisningen på ett sådant sätt kan vara mycket effektivt för den elev som vill lära sig spela piano snabbt och som vill ta del av de fördelar som kommer med en metod som bevisats fungera.

Precis som under språklektioner så behöver lärarens kunskaper vara goda nog att kunna förenkla det språk som används för att lära ut gitarr, trummor eller trumpet.

Med det gäller svårare låtar behöver läraren kunna introducera enklare arrangemang till piano för nybörjare.

Den kunskapsnivå som krävs för att man ska kunna bli pianolärare är inte något som står skrivet i sten, det finns inga specifika regelverk som kontrollerar sysslan.

Men en lärare behöver kunna utforma en enkel och välfungerande undervisningsmetod som tillgodoser elevernas behov.

Lär dig mer om hur man ger pianolektioner!

En skicklig lärare är en person som bemästrat teoriämnet, skalorna, rytmerna, ackorden, att spela med båda händerna samtidigt och allt det som krävs för att kunna tolka alla nyanser i olika musikarrangemang.

Men vi ska inte ljuga: en person som kan spela ett instrument väl, som kan läsa noter så som de flesta läser vanliga böcker, och som kan spela olika ackord utan att ständigt göra fel, är en duktig pianist som troligen har flera års erfarenhet, kanske till och med tio eller femton år.

Ett par andra bra saker att ta med sig till läraryrket är dessa: tålamod och god lyssningsförmåga.

En pianolärare behöver vara tålmodig eftersom att de musiknoter eleverna spelar om och om igen kommer att kännas otroligt simpla och repetitiva, till och med jobbiga och outhärdliga ibland.

För att kunna lyssna till andra och utveckla det tålamods som krävs för att kunna undervisa behöver man ha spelat piano i många år: en pianist som klarat av liknande utmaningar kan förstå hur det känns för eleverna.

Det kanske låter simpelt nog, men hur kan man uppnå den kunskapsnivå som krävs för att bli pianolärare?

Bli pianolärare genom kulturella institutioner

Det ligger en viss logik i det här eftersom att musikundervisningen ser en nedåtgående trend rent generellt, både i privata och allmänna skolor.

För mer avancerade pianister öppnar det dock upp för ett kreativt arbetsliv.

Att vara pianolärare vid en kulturell institution öppnar upp dörrarna till en mängd olika lektioner.

Med färre alternativ att lära sig piano genom allmänna skolor så behöver de studenter som vill lär sig instrumentet ta kontakt med kulturella institutioner istället eftersom att de erbjuder en stor mängd olika undervisningsämnen, bland annat musik och framförallt piano.

Det gäller oavsett om eleven eftersträvar en karriär i musikproduktion, som lärare eller för själva nöjets skull. Kulturella institutioner har ofta flexibla scheman och kan därför anpassa sig efter elevens hängivenhet, åtagande och tid. Dessutom är kostnaderna ofta relativt låga i jämförelse med andra institutioner eftersom att det ofta handlar om ideella organisationer som finansieras av bidrag och donationer.

Ta reda på hur mycket du bör ta betalt för dina pianolektioner...

Det finns förstås liknande anläggningar i de flesta städer, nämligen musikskolor (beroende på stadens storlek). De erbjuder också kurser som passar de flesta privatpersoners scheman, och nivåer, och de erbjuder till och med hemundervisning ibland.

De lär dessutom ofta ut fler musikstilar än den klassiska. Den typen av privatundervisning är dock dyrare, eftersom att det handlar om ett företag och inte en kulturell institution. De försöker och behöver trots allt tjäna pengar. Ibland arbetar dock samma lärare på båda anläggningarna.

Bli pianolärare genom att studera på universitetet

Ett sätt att bli en pianovirtuos eller skicklig lärare är genom att studera på ett välkänt konservatorium eller en musikhögskola.

En examen från en musikhögskola kan troligen säkra ett musikjobb åt dig i framtiden! (Källa: Unsplash)

Många konservatorium är otroligt svåra att bli antagen till. Julliard i USA är ett känt konservatorium som endast accepterar 8% av de musiker som ansöker. Andra musikhögskolor är enklare att bli antagen till, men de flesta kräver att man gör en bra audition innan och visar upp viss musiktalang. Åldern spelar dock ingen roll i de flesta fall.

Några av de bästa musikskolorna i världen är Julliard School i New York, the Curtis Institute of Music i Philadelphia, the Berklee College of Music i Boston, the Cleveland Institute of Music i Cleveland samt the San Francisco Conservatory of Music i San Francisco.

De erbjuder kandidatprogram och masterprogram, precis som vanliga universitet. Det finns förstås många, många fler. De flesta stora städer har en musikhögskola och vissa är förstås mer populära än andra, oftast på grund av ett utomordentligt rykte. Man kan dock bli en otroligt duktig musiker oavsett vart man studerar. I slutändan handlar det om elevens egen talang, förmåga, vilja samt motivation.

Kostnaderna för utbildningen kan variera stort.

I utlandet kan de skjuta i höjden. I Sverige är många utbildningar helt gratis! Det som krävs är dock att man hänger sig åt heltidsstudier i 2-4 års tid, om man vill ta en kandidatexamen eller en masterexamen. Många utbildningar fokuserar på klassisk musik, men det finns alltid kurser eller lärare som erbjuder utbildning inom jazz eller andra musikstilar.

Bli pianolärare genom privatlektioner i hemmen

Om man vill hitta privatlärare jobb och erbjuda pianoundervisning så finns det egentligen ingenting som stoppar dig, men du måste se till att du vet vad du pratar om och att du följer de regler som finns.

Det finns inget bättre sätt att lära sig hur man bäst undervisar i piano än att själv ta privatlektioner först! (Källa: Unsplash)

Privata pianolektioner genom hemundervisning är ett effektivt sätt att lära sig hur man undervisar och samtidigt ett väldigt attraktivt yrke för tidigare skollärare. Kostnaden kommer dock att variera beroende på läraren som undervisar.

Dessutom är det  upp till dig att öva på egen hand, även om det kan kännas svårt ibland när man även har andra åtaganden.

Generellt sett har pianolärare minst 3 års mer erfarenhet än sina studenter. Det kan verka lite eftersom att vissa lär sig mycket snabbare än andra och kan ha nått samma skicklighet på ett år som en annan gjort på tre.

Men den erfarenhet en pianolärare har är inte lika viktigt som den attityd hen tar med sig till lektionerna. Vi tror att man behöver ha spelat piano i fem till sex år för att kunna undervisa nybörjare.

Ju högre nivå eleven har, desto högre nivå behöver läraren ha. En student som redan kan hitta runt bland noterna behöver förstås en mer erfaren lärare. En elev som redan besitter en del kunskap skulle antagligen ha större chans till god utbildning genom att välja en lärare som har tagit examen ifrån en musikhögskola.

Det beror på att den läraren högst troligen spelat piano i mer än ett decennium. Dessutom innebär det att de fått högkvalitativ undervisning i både piano och andra relevanta musikämnen.

Plattformar som Superprof hjälper dig att hitta privata kurser som kan ge dig ett ordentligt försprång: vi hjälper dig att hitta de där fantastiska pianolektionerna du behöver!

Om du redan är pianolärare, se till att skapa en profil hos oss på Superprof och hitta dina första elever att undervisa skolåret ut!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer/songwriter, volleybollspelare och språkälskare. Även en professionell drömmare.