Om du själv tycker om att läsa och lära dig nya saker, varför inte börja lära dig det italienska språket?

Att ta lektioner inom italienska, antingen privata lektioner hemma hos dig eller på en språkskola, så kommer du lära dig så himla mycket mer än bara ett nytt språk!

När man lär sig italienska så kommer man självklart också lära sig om det italienska kulturen, och vad det innebär att vara italienare.

Genom att fördjupa sig inom den italienska kulturen så öppnar man upp sig till en helt ny värld som innehåller allt ifrån god mat till världskänd konst.

En kort resa till Italien är allt du behöver för att öppna upp dig till en ny inlärningsupplevelse. Dessutom är det väldigt lätt att bli kär i Italiens vackra städer medan man lär sig baserna inom italienska. 

Om du är en nybörjare inom språket så är det bästa sättet för dig att komma igång med en italiensk lärare som hjälper dig antingen hemma hos dig eller online.

Som språkproffs kommer de att kunna lära dig allt från grundläggande italienska till fullständig flyt. Dessutom ser de till att du skaffar dig alla nödvändiga språkkunskaper: kunskaper om, till exempel, italiensk ordförråd och italiensk grammatik (inklusive hur man använder adjektiv och även hur man konjugerar italienska verb och substantiv), så att du kan lätt vänja dig med att prata grundläggande italienska.

Att leta efter en lärare på Superprof kan hjälpa dig att upptäcka en privatlärare precis utanför dörren. Du kanske blirförvånad över hur lätt det kan vara att hitta den perfekta läraren för just dig.

Men innan du börjar din språkresa inom italienska, låt oss lägga ned lite tid på historien om det vackra språket som är italienska.

De bästa lärarna i Italienska tillgängliga
Francesca
5
5 (14 recensioner)
Francesca
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Erika
5
5 (7 recensioner)
Erika
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Stefano
5
5 (5 recensioner)
Stefano
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Deborah
5
5 (4 recensioner)
Deborah
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Teresa
5
5 (6 recensioner)
Teresa
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria paola
5
5 (1 recensioner)
Maria paola
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Miriam
5
5 (6 recensioner)
Miriam
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Katia
Katia
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Francesca
5
5 (14 recensioner)
Francesca
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Erika
5
5 (7 recensioner)
Erika
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Stefano
5
5 (5 recensioner)
Stefano
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Deborah
5
5 (4 recensioner)
Deborah
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Teresa
5
5 (6 recensioner)
Teresa
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria paola
5
5 (1 recensioner)
Maria paola
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Miriam
5
5 (6 recensioner)
Miriam
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Katia
Katia
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

En Kort Historia om det Italienska Språket

'Italien är, först och främst, ett språk.' - Umberto Eco

Och vilket fantastiskt språk det är!!

När man hör att italienska pratas någonstans kan det vara väldigt lätt att tänka på italienska kanaler, mat, och den soliga italienska landsbygden.

Men vet du egentligen var språket kommer ifrån?

Italienska, som talas av över 61 miljoner människor runt om i världen som modersmål, har inte alltid varit en del av Italiens språk och kultur som vi känner till idag. Modern italienska var tidigare ett folkligt språk, vilket betyder att det bara talades i vissa samhällen i landet.

För att kunna förstå denna språkliga utveckling måste vi gå tillbaka till antiken. En period då det romerska imperiet kontrollerade en stor del av Europa och när det latinska språket var på topp.

En vacker syn utöver en italiensk stad (Källa: Unsplash)

Även om det nuförtiden betraktas som ett dött språk, så användes latin i hela det romerska imperiet, och används fortfarande av den katolska kyrkan.

Dock är det faktiskt helt omöjligt att skilja på de två varianter av latin.

Vulgar Latin eller Sermo Vulgaris var varianten som talades av folket, medan klassisk latin var ägnat åt vetenskap och litteratur.

Efter att det romerska imperiet kollapsade så blev Italien separerat i flera regioner på grund av flera invasioner som ägde rum. Denna separation ledde också till att det talade språket, Vulgar Latin, utvecklades till olika dialekter.

Men, det var först 1861 som Italien återförenades och då det började ett kungarike i Italien. För att sammanföra medborgarna i det nya landet beslutade regeringen att välja bara en dialekt som det officiella nationella språket.

Nere i den södra delen av landet så hade faktiskt Toscana gjort sig till en attraktiv region för många som ett kulturellt och ekonomiskt knutpunkt, och det var deras dialekt som segrade i beslutet om ett officiellt språk.

Från och med 1859 blev italienska skolor gratis och barnen tog del av sina lektioner på italienska.

Italien är ett relativt ungt land med en väldigt intressant historia. Det finns även vissa familjer idag som befinner sig i södra Italien som fortsätter till och med att använda sina regionala dialekter för att bevara sitt arv.

Därför är Italienska en Kärleksspråk

Franska och italienska anses vanligtvis båda vara romantiska språk, men även fransmän tycks vara överens om att italienska kommer ut på topp.

Det italienska ordförrådet är faktiskt oerhört rikt, vilket innebär att du har mycket mer val när det gäller att hitta ett kärleksfullt namn till din älskling!

Amore, caro, tesoro ... och många, många fler! Det finns mer än tillräckligt med italienska uttryck att använda när du hittar någon du verkligen tycker om.

Det är inte bara själva språket som är vackert -- italienskt uttal anses också vara otroligt tilltalande av många runt om i världen.

Det rika och charmiga italienska språket betraktas också som Medelhavssolens språk. Den sensuella atmosfär som det skapar tilltalar många. De varma vokalerna i italienska ord som hjälper till att framhäva orden och det rullade “r” -ljudet är det som gör den italienska accenten så himla melodisk och ljuvlig.

Dessutom är Italien också scenen där många romantiska historier utspelar sig, såsom en av de mest världskända kärlekshistorier: Romeo & Julia!

Shakespeares tragedi som är Romeo och Julia berättar historien om två tonåringar från Verona, vilket finns i nordvästra Italien, som försöker hålla sin förbjudna kärlek hemlig från sina familjer, som är fiender.

Blir du lika inspirerad av Italien som Shakespeare blev? (Källa: Unsplash)

Historien är en sorglig tragedi, men förblir en symbol för djup och riktig kärlek över hela världen - precis som staden Venedig är idag.

Venedig är kärlekens huvudstad, där par från alla länder i världen tillbringar sina semestrar och smekmånader för att fira sin kärlek.

Flera undersökningar har visat att Venedig är en av de mest efterlängtade semestermålen för par. Venedig är bara en av Italiens romantiska hotspots, som också inkluderar Florens, Siena, Pisa och Turin.

Italiensk Uttal och Intonation

Om du redan talar andra romantiska språk som franska, spanska eller portugisiska blir det lättare för dig att göra bra framsteg när du lär dig italienska.

Det italienska alfabetet är mer eller mindre identiskt med det som används i de andra romantiska språken, som de ovan, och många ord är lätt igenkännliga tack vare dess latinska rötter. Dock så är korrekt uttalande av italienska ord den del av det italienska språket som många tycker är svårast att komma igång med.

Men hur kommer det sig, då?

Om du börjar lär dig italienska som nybörjare kan det vara svårt att veta var hur du ska uttala vissa bokstäver och hur du ska forma själva ordet med munnen.

Att använda något som kallas för tonic accent (eller stress) är en viktig del av att kunna tala italienska.

Denna accent gäller för de allra flesta ord på italienska, vanligtvis på den näst-sista stavelsen, vilket innebär att du i praktiken bör använda mer stress mot slutet av varje ord.

Dock kan det också variera baserat på vilket ord som är i fråga. Ibland är det inte den näst-sista utan den sista stavelsen som accentueras, men detta anges i stavningen av det aktuella ordet. Ett sådant exempel är ordet: papa.

Å andra sidan så måste man tänka på att när denna betoning placeras på den näst-sista stavelsen är det inget man kan se på själva stavningen eller någon annanstans i ordet. Du måste alltså lita på ditt eget minne för dessa intonationer istället!

Accentuering är väldigt viktigt för att kunna behärska det italienska språket på ett sätt som ger dig mer självförtroende att tala den runt om i världen!

Att betona fel stavelse kan helt ändra betydelsen av ordet som används. Att säga papà (som betyder pappa) utan att betona den slutliga stavelsen kan lätt bli papa (vilket betyder påven). Klurigt, eller hur? 

Den andra svårigheten med det italienska språket, vilket också är detsamma inom det spanska språket, är att kunna rulla ”r” -ljudet ordentligt. Men vi som pratar svenska kanske inte har det lika svårt med detta eftersom detta ljud oftast används inom det svenska språket, också! 

Trots detta så skulle jag ändå rekommendera att du övar detta ljud med tungan. Det räcker inte att göra bara några timmars övning per vecka om du vill lära dig att tala italienska och kunna göra detta ljud ordentligt.

Ibland är det väldigt lätt för vissa att komma igång med det, medan andra tycker att det är hur svårt och obekvämt som helst!

Du kanske inte fixar det från första början, men håll ut! Det kommer med tiden.

Tala Italienska för att ta del av den Italienska Kulturen

Har du blivit kär i den italienska kulturen genom att lära dig lite om historien bakom detta vackra språk?

Tänker du kanske ta tag i dina drömmar och lär dig hur man talar italienska?

När man lär sig ett nytt språk så lär man sig också sjukt mycket om kulturen som tillhör detta språk. Du kommer att fördjupa dig inom den italienska kulturen när du börjar din språkresa inom italienska! Spännande, va?

Som hemlandet till både Leonardo da Vinci och Michelangelo är Italien känd för sin plats i konstvärlden, och dess mest kända konstverk bör inte undvikas om du studerar Italien på djupet.

David, som skapades av Michaelangelo, befinner sig nu i Galleria dell'Accademia i Florens. (Källa: Unsplash)

Som Europas centrum för konst är det verkligen ingen överraskning att Italien ledde Renässansen som ägde rum över hela Europa. Arkitektur, målning och skulptur förändrades och världens konstnärer tog faktiskt mycket inspiration från italiensk stil. Vilket inflyt italienare har haft på världen! 

Om du bestämmer dig för att resa till Italien eller även flytta dit kommer du ha absolut inga problem att hitta spår av denna fantastiska och historiska konstnärliga känsla, som befinner sig i alla Italiens städer runt om i landet.

När du studerar italienska kommer du dessutom lära dig om vad italienare tycker om modebranschen! Som i Paris så är modebranschen stor i Italien, med städer som Milan som är känd för sina modeveckor. Till och med är stora namn som Giorgio Armani, Versace och Gucci från Italien!

Och man ska definitivt inte glömma maten!

Expertkockar som har jobbat hårt hela sina liv för att kunna laga äkta italiensk mat finns överallt - du kommer inte bli besviken och du kommer definitivt inte att vara hungrig!

Lär dig att älska det italienska språket antingen genom landets fantastiska musikarv eller det världsberömda italienska köket!

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.