Privatlektioner inom italienska, lektioner på en språkskola, eller att ta en språkresa till Italien är bara några sätt man kan lära sig det italienska språket.

Det italienska språket är känd världen om för att vara ett vackert och fint språk. Men varför inte ta en stund och fokusera lite grann på den italienska kulturen, också?

Att lära sig ett nytt språk behöver inte bara handla om att lära sig om hälsningar, det italienska alfabetet eller att göra flera övningar inom grammatiken - varför inte titta på några italienska filmer, njut av italienska litteratur, eller, naturligtvis, prova lite italiensk mat?

Du som studerar italienska som andraspråk: det är helt upp till dig hur du lär dig. Vare sig du är ute efter att bli flytande på italienska, eller om du har lust att veta lite mera om grundläggande kunskaperna bakom språket, så är det du som bestämmer! 

Att börja med att studera en italiensk konversation som bas kan vara en bra start om du vill ha en mer kulturell fördjupning för att kunna lära dig mer om Italien. Den italienska kulturen är en av de mest rika i världen, med mycket att erbjuda! Utöver att italienska är stort inom matvärlden så är den också väldigt viktig inom musikens värld, vilket du kan läsa om i vår artikel här!

Vi börjar med det världsberömda köket i Italien, vilket är förmodligen anledningen till att du redan känner till några italienska ord och fraser.

De bästa lärarna i Italienska tillgängliga
Francesca
5
5 (22 recensioner)
Francesca
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Stefano
5
5 (7 recensioner)
Stefano
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Deborah
5
5 (4 recensioner)
Deborah
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Teresa
5
5 (6 recensioner)
Teresa
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Erika
5
5 (7 recensioner)
Erika
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria paola
5
5 (1 recensioner)
Maria paola
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Miriam
5
5 (6 recensioner)
Miriam
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Katia
Katia
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Francesca
5
5 (22 recensioner)
Francesca
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Stefano
5
5 (7 recensioner)
Stefano
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Deborah
5
5 (4 recensioner)
Deborah
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Teresa
5
5 (6 recensioner)
Teresa
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Erika
5
5 (7 recensioner)
Erika
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria paola
5
5 (1 recensioner)
Maria paola
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Miriam
5
5 (6 recensioner)
Miriam
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Katia
Katia
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Kommer pastan verkligen från Italien?

'Ska vi käka på den där italienska restaurangen ikväll?'

'Blir det pizza till lunch idag?'

Vi som svenskar älskar pizza, och det är förmodligen lika älskad över hela världen. Det är nog sant att italienskt mat har tagit över världen! Pizza delas ofta mellan vänner vid informella möten eller på födelsedagar, fredagsmyset, eller bara för en tisdagslunch om du är tillräckligt sugen. Det är en rätt som alltid skapar glädje. 

Mat är ett sätt att komma närmare andra. (Källa: Unsplash)

Detta är kanske anledningen till att italiensk mat har blivit en del av våra matvanor över de senaste åren, speciellt när vi letar efter en sällskaplig måltid.

För de flesta av oss (läs: studenter) är pasta en viktig bas för många måltider.

Denna billiga vara kan kombineras med nästan allt möjligt som du själv tycker om, såsom alla sorters grönsaker eller kött.

För många människor från alla delar av världen är pasta en av de stora symbolerna för det italienska köket, men det verkar som om denna fantastiska mat faktiskt inte ens kommer från den Italien!

Det finns en legend som säger att Marco Polo är den som importerade pasta till Italien på 1200-talet efter hans resor till Kina!

Betyder detta att det är faktiskt Kina som har upptäckt och skapat pasta som vi känner till det idag?

Dessvärre är detta, tyvärr, inte sant. Detta är bara ett myt som har levt länge, men pasta var faktist inte uppfunnen i Kina.

Dock så finns det faktiskt bevis som tyder på att grekerna och romarna var de första skaparna av pasta. De kokade band i lasagnestorlek som liknade de nudlar vi känner till idag.

Och, ifall det är inte tillräckligt bevis för dig, så finns det en grav i Rom från cirka 300 f.Kr. där man kan se en pastarulle och skär.

Italienskt mat är starkt inspirerad av romanska rätter, men inte helt. Det finns inflyt från andra länder, också.

Hitta en privatlärare när dig som kan svara på alla dina frågor om pastarätter - naturligtvis på italienska!

Så Blev Hela Världen Kär i Italienska Rätter

Om du var tvungen att välja 4 rätter som du tyckte var bäst i hela världen, vad skulle du välja då tror du? De flesta av oss kanske inte skulle välja samma 4 som varandra.

Anledningen till att det kan orsaka lite skillnader mellan folk är att smak är en subjektiv fråga. Vissa människor föredrar kryddig mat, medan andra gillar lättare eller söta smaker.

Iallafall, när det gäller populär mat runt om i välrden så är det ingen tvekan om att italienska, franska, kinesiska och japanska rätter är bland de mest utbredda i världen idag med restauranger på alla kontinenter. Italien, Frankrike, Kina och Japan är fyra länder som har gjort mat till en konst i sig.

Och låt oss inte glömma Mellanöstern, Spanska och till och med amerikanska rätter.

Men, utöver alla dessa länder och deras fantastiska rätter, så är det fortfarande italienska rätter som kommer ut på topp!

Tänk bara på hur ofta vi äter pizza, pasta, eller ost dagligen? Per vecka? Det är mycket, kan jag säga!

I Januari 2015 så presenterade France TV Info en reportage om italiensk mat, och här nedan är det mest galna fakta därifrån:

Nästan 14 miljarder pastarätter äts varje år i hela världen. 14 MILJARDER!

Samma franska medierna hävdar också att den berömda rätten pasta carbonara, som många av oss strävar efter att laga med grädde istället för ägg, är förmodligen det mest tillagade receptet i världen.

Italienska Ord och Begrepp som Används i Andra Språk

När det gäller att diskutera mat såväl som musik, film och konsthistoria, så har italienska antagits över hela världen - och ibland inser vi inte ens att vi använder italienska ord när vi, till exempel, pratar på engelska!

Genom att lyssna på musik och lära dig grundläggande musikteori använder du italienska ord för att beskriva det som händer. Dessa kan inkludera forte, piano, crescendo, adagio, allegro, meno mosso, osv. Några av dessa har vi i det svenska språket, såsom piano, till exempel. Men de flesta har adopterats av det engelska språket. 

Du kanske inte ens inser det, men du känner nog till italienska målare som Raphaël, Botticelli, Michelangelo och Leonardo da Vinci.

Du har förmodligen också provat några traditionella italienska recept som är kända över hela världen, såsom lasagne, cannelloni och gelato. Vem älskar inte gelato??

Äkta gelato från Milano i Italien. (Källa: Unsplash)

Du kanske även känner mer än detta, det är bara det att du kanske inte vet allt du redan känner till!

Italienska kanske inte är ditt modersmål, men du kan redan ha behärskat några aspekter innan du ens har haft din första lektion!

Pizza

Tillsammans med pasta är pizzarätter också en stark symbol för Italien och dess språk och kultur. Antingen om man vill prova på en restaurang med dina vänner, beställa det från takeaway när du inte vill laga mat själv, eller kanske till och med ha en pizzabit innan du går på bio, så är pizza ett av de vanligaste italienska orden i världen.

Grundreceptet har sitt ursprung i den italienska staden Neapel i södra delen av landet. Idag finns det alla typer av pizza med varierande storlekar och toppings, men basens ursprungliga mått var en gång i tiden 35 cm i diameter och 2 cm djup.

Carpaccio

Låt oss nu kika på något lite lättare.

När vi tänker på att förbereda eller beställa en carpaccio, så tänker man genast på något nytt där vi kan smaka på delikatessen. Vi äter detta oftast med lite olivolja och/eller ”parmigiano”.

Carpaccio har spridit sig över hela världen eftersom fler och fler människor gör det till en vanlig del av sina kostvanor. Idag så är carpaccio tunt skivat kött som serveras på en tallrik

Mozzarella

Det finns flera italienska ostar som är kända över hela världen, men mozzarella är faktiskt den som är troligen mest känd.

Många älskar kombinationen av tomat och mozzarella tillsammans; något som påminner om vårkänslor på grund av att det är en sådan fräsch och lätt rätt att ha!

En härlig rätt som mozzarella och tomater passar till alla tillfällen! (Källa: Unsplash)

Risotto

Precis som pizza och pasta så är risotto en perfekt italiensk maträtt som används av många som grund för sina egna recept.

Risotto stekas i olja eller smör innan det kokas i en buljong. Efter detta kan du lägga till vad du vill i receptet! Precis vad som helst, beroende på dina egna smaker. Detta kan inkludera svamp, kött, fisk, ost eller grönsaker.

Lasagne

Om du har någonsin rest till Italien måste du ha provat en del av den lokala lasagnen.

Lasagne, precis som pizza och pasta, visas alltid på menyerna på italienska restauranger som en mycket populär och otroligt symbolisk export av Italien.

Idag kan du enkelt hitta alla typer av lasagne som nötkött, kyckling, lax och vegetabilisk lasagne. Dessutom är det både enkelt och roligt att göra på egen hand hemma!

Att lära sig att tala italienska handlar inte bara om att behärska de italienska orden, eller att lära sig att uttala allting perfekt - att uppnå kunskaper i italienska handlar också om kulturen, som inkluderar dess underbara mat.

Naturligtvis är det inte tillräckligt att engagera sig i italiensk kultur. Ibland är det också viktigt och bra att lära sig lite inom det italienska ordförrådet och att kunna grammatikregler för att kunna tala flytande italienska.

Det bästa sättet att lära sig italienska på ett snabbt och effektivt sätt är att vara engagerad i sitt lärande! Detta gör man genom att antingen leta efter kurs italienska online, ta en italiensk språkkurs på en lokal språkskola, leta efter privat italiensk handledning, anmäla sig till en italiensk lektion nära sig i på kvällarna, studera italienska på universitetet, eller till och med leta efter gratis italienska lektioner som erbjuds i sitt område! 

Visste du att att kunna tala italienska är en riktig tillgång i modebranschen?

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.