Känner du igen namnen Pavarotti, Vivaldi, eller Gucci?

Dessa är bara tre exempel på kända Italienare som har världsberöm.

Den italienska kulturen är känd världen om, och det är många som älskar och hyllar allt som har med Italien att göra.

Dess mat, historia, konst och mode är några saker som gör detta land så himla populärt bland resten av världen.

Det finns mycket som kan inspirera dig till att förstå mer av den italienska kulturen, speciellt om du väljer att komma igång med italienska lektioner redan idag!

Språkinlärning handlar om mycket, mycket mer än att bara kunna italienska ord, eller att lära sig hur man konjugera italienska verb; det handlar ju också om att lära känna själva kulturen och historien bakom språket och även att lära sig att uppskatta varför italienska är så viktigt att kunna.

Din italienska lärare kommer säkert att hjälpa dig att upptäcka så mycket om italienska kulturen, och du kommer säkert bli kär i allt som Italien och dess vackra språk har att erbjuda. 

De bästa lärarna i Italienska tillgängliga
Francesca
5
5 (14 recensioner)
Francesca
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Erika
5
5 (7 recensioner)
Erika
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Stefano
5
5 (5 recensioner)
Stefano
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Deborah
5
5 (4 recensioner)
Deborah
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Teresa
5
5 (6 recensioner)
Teresa
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria paola
5
5 (1 recensioner)
Maria paola
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Miriam
5
5 (6 recensioner)
Miriam
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Katia
Katia
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Francesca
5
5 (14 recensioner)
Francesca
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Erika
5
5 (7 recensioner)
Erika
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Stefano
5
5 (5 recensioner)
Stefano
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Deborah
5
5 (4 recensioner)
Deborah
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Teresa
5
5 (6 recensioner)
Teresa
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Maria paola
5
5 (1 recensioner)
Maria paola
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Miriam
5
5 (6 recensioner)
Miriam
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Katia
Katia
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Italienska: Musikens Språk

Du kanske redan kan en till språk, såsom franska, spanska, tyska, polska, eller mandarin. Men varför inte lära dig ännu en till, såsom italienska?

När man lär sig italienska, så lär man sig så himla mycket mer än bara grammatik. Språkinlärning handlar om allt möjligt som har med språkens själva kultur att göra.

Bakom dess uttrycksfulla ord och fraser så är historian bakom italienska är att den är faktiskt musikens språk. Det är en rik historia som började för länge sedan. Till och med Mozart, som var faktiskt av tyskt ursprung, skrev sina musiktexter på italienska.

Italienska är det officiella musikspråket och har alltid varit det.

Opera föddes på 1600-talet i Florens.

År 1607 blev Claudio Monteverdi den första kompositören som slog samman sång med teater i ett verk som hette ”Orfeo”. Operastilen var oerhört framgångsrikt, och spred sig genom resten av landet och även ute i Europa.

Och detta är en del av anledningen till att även i dag så används italiensk ordförråd i musikaliska texter!

Det italienska språket används av miljoner personer runt om i världen genom att spela musik! (Källa: Unsplash)

För att kunna skilja mellan instrumentets olika volymer så pratar man om piano, mezzo-forte och forte.

Man förljer faktiskt exakt samma mönster när det gäller olika intervall i tonhöjd för en sångröst:

  • Sopran (högt, kvinnligt)
  • Alt (lågt, kvinnligt)
  • Tenor (högt, manligt)
  • Bas (lågt, manligt)

Även idag bland många orkestrar och körer runt om i hela världen används denna typ av språk för att prata om musikaliska arrangemang, oavsett elevernas modersmål. Italienska ord används överallt i musikvärlden.

Luciano Pavarotti, som dog 2007, var en av operans stora stjärnor och Andrea Bocelli är ett annat stort namn som vi kanske alla känner nog igen.

Det Italienska Språket inom Matvärlden

Såklart är det sant att när man tänker på Italien, så tänker man först och främst på dess fantastiska mat!

Italien har till och med bett att dess napolitanska pizza, som är känd världen om, ska läggas till på UNESCO:s kulturarvslista, där den skulle sitta tillsammans med fransk mat och även Medelhavsdieten.

Men, naturligtvis finns det så mycket mer inom italiensk mat än bara pizza.

Det är faktiskt en konst att tillverka spagetti, ett ord av italienskt ursprung som används över hela världen, och det är en oerhört viktig tradition i hela Italien.

I forna tider åt grekerna och romarna 'laganon', vilket var en slags väldigt stor nudel som ser ut som lasagne vi äter idag.

År 1150 skrev en arabisk geograf att torr pasta producerades i Terbes, nära Palermo, och att den sedan transporterades med båt runt över hela världen. Det visar sig faktiskt att italiensk mat var en väldigt viktig del av forna tidens ekonomi. 

Italiensk ordförråd har blivit en del av hur vi pratar om mat och matlagning även idag.

I södra Italien så tillagas pasta traditionellt på låg värme, medan det, i norr, kokas al dente. Men idag väljer majoriteten av italienarna al dente, och även firar den 25 oktober som sin nationella pastadag.

Italien har exporterat denna råvara och matkunskapen som hör till den, som nu används över hela världen. Det är många länder som älskar pasta och har gjort tusentals nya rätter med pasta som grunden. Pasta har även nått länder som Argentina, där migration från Italien har spelat en stor roll i landets kulturarv.

Pizza, en rätt som vi alla älskar, har sitt ursprung i Italien! (Källa: Unsplash)

Denna kultur finns fortfarande idag i argentinska rätter som milanesa: en panerad eskalop täckt med skinka och tomatsås. Oavsett om det är 30 ° eller -10 ° ute så har argentinerna behållit den italienska vanan att avsluta måltiden med lite hemlagad glass.

Italiensk mat är inte bara populär - det är faktiskt en konst där många kockar har funnit både beröm och förmögenhet.

År 2016 blev 38 kockar uppvisade i Michelin-guiden. Massimo Bottura, som kämpar mot matslöseri, var en av dem. Det kan visa sig vara otroligt användbart att ta italienska språkkurser om du hoppas på en karriär inom matvärlden, speciellt om du har ett intresse av italiensk mat.

Även en kort liten resa till Italien kan ge dig en stark upplevelse där du kan lära dig mycket om den italienska matvärlden.

Lär Dig Italienska För att Komma Längre inom Modekarriäret

Italien är en otroligt viktig del av modevärlden

Om du är ute efter att bli en del av modevärlden, så kan italienska faktiskt hjälpa dig att nå dina drömmar.

Även om Paris är känd världen om som modekapitalen, så är Milano, Italien också en mycket välkänd destination för allt som har med mode att göra.

Om du får möjlighet att besöka Milano, eller någon annanstans i Italien, kommer du att upptäcka mycket inom italienskt mode.

Många stora, världskända märken har börjat där, som till exempel:

  • Gucci
  • Versace
  • Giorgio Armani
  • Dolce & Gabanna

Många märken har fått sin framgång inom modebranschen genom att skapa vällustiga men samtidigt funktionella och rena stilar.

Och se till att du inte missar modeveckan!

Modeveckan är ett årligt evenemang där de största klädmärkena visar upp sina skapelser.

Det är en underbar möjlighet att nätverka med andra i modevärlden och hålla koll på de senaste trenderna! Detta är ännu en anledning till varför man ska lära sig italienska.

Kommunikationen och utbytena som äger rum varje år mellan de brittiska, amerikanska och italienska modebranscherna innebär att det är mycket mer sannolikt att du får ett jobb om du talar antingen italienska, engelska, eller båda!

Du som kan italienska kommer att kunna komma längre inom modevärlden, såsom till exempel att ordna möten och även besöka Italien på affärsresor. 

Tänk hur värdefullt det blir att kunna använda italienska för att få ditt drömjobb! (Källa: Unsplash)

Förutom att arbeta med grundläggande italienska grammatikregler och ordförråd, så har du som jobbar inom mode den perfekta möjligheten att öva dina färdigheter och se hur även din förståelse förbättras.

Dessutom blir ditt italienskt uttal bättre när du vänjer dig vid att höra språket runt omkring dig.

Genom att spendera tid i Italien kommer du att lära dig mycket om språket när du hör det varje dag. Oavsett om du väljer att studera, arbeta eller helt enkelt semestra i Italien så kommer du att överraska dig själv med hur mycket din italienska kommer att förbättras.

Italienska: En Otroligt Vackert Språk

Om du fortfarande inte är helt övertygad om vikten av det italienska språket i arbetslivet, varför inte istället uppskatta dess ren skönhet?

Italienska anses också vara kärlekens språk, och Venedig är bara en av de romantiska ställen som par besöker år efter år.

Venedig är känt runt om i hela världen för sina kanaler som ersätter vägar och välkomnar över 22 miljoner besökare varje år.

Om du är sugen på att komma bort med din partner så är Venedig en perfekt destination för er. Du kommer inte bara att upptäcka det ljuvliga språket utan också historien om Italiens vackra modersmål. Det är det perfekta sättet att verkligen komma in i språket. 

Modern italienska kommer ursprungligen från latin, vilket är språket som dominerade det romerska imperiet.

Innan Italien blev landet som vi idag känner till, så delades det upp i olika regioner. Var och en hade sin egen distinkta dialekt, alltså det var som att det fanns flera olika varianter av det italienska språket som lät annorlunda och var varierade.

Som en del av föreningen år 1861 så valde Italien toskanska som officiellt språk, och denna gren av italienska dominerade både konst och litteratur i hela landet.

Tuscan är språket i Florens, ett kulturellt stad i Italien och en stark symbol för Italiens rika historia.

Många konstnärer är kända för att ha spridit sin kärlek till italiensk kultur genom sin konst. Umberto Eco sålde miljontals exemplar av sin bok, Namnet på Rosen.

Ecos många verk är översatt och säljs över hela världen och är en av 1900-talets mest kända italienska författare. 

Att lära sig ett nytt språk och att kunna vara flytande på italienska kan vara oerhört fördelaktigt om du går mot en karriär inom antingen musik eller mode, alltså ett 'italiensk' industri. Oavsett om du lär dig på en språkskola, studerar italienska med privatundervisning eller lär dig italienska online på egen hand, så är det helt upp till dig hur du lär dig detta vackra språk.

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.