Teckning är en konstform som bygger på att konstnären gör märken på en yta, till exempel ett papper eller en duk.

Nu för tiden är det lätt att digitalisera den visuella konsten, med appar och annan mjukvara. För många sitter dock konstens skönhet i samspelet mellan verktyget och det medium man arbetar på. Därför lever Teckningskonsten vidare.

Med det sagt bör nämnas att avancerad teknik nära på kan återskapa känslan av att måla eller teckna på datorer med digitala ritblock och appar som känner av beröringen av en pensel på skärmen. 

Om du jobbar med teckning som ditt huvudsakliga jobb kan den här teknologin vara ett fantastiskt genombrott för dig. Dock kan man också tycka att  teknologin inkräktar lite på konstens territorium. För nybörjare kan det vara ett grymt sätt att hitta sin egen stil och vilket medium de vill jobba med, genom att kunna se direkt på skärmen hur det ser ut. 

Men kan en konstnär förespråka att använda digital media i sin konst? Svaret är ja! Varje konstnär, oavsett om de är hobbytecknare eller professionella, bör ha massor med  erfarenhet i olika material, men mest inom sitt valda gebit. 

Det betyder att om du har lärt att teckna på datorn, och du är bra på det, så är det ditt medium och du bör hålla dig till det. Bara för att du använder andra verktyg betyder det inte att du är mindre konstnär än någon annan. 

Historiskt sett var illustratörer mer lojala till en speciell stil eller teknik. Många bokillustratörer till exempel använde endast pennor, pastellfärger, kritor eller kol. Mer moderna trender har låtit konstnärerna utvecklas och bli modigare. Nu blandar de friskt olika metoder i sina verk!

Man kan hantera de flesta verktyg och tekniker på många varierande sätt för att skapa unika stilar. Att kombinera olika medium tillåter ännu större omfattning och möjlighet att skapa minnesvärda resultat genom att kombinera textur, färger och till och med skala.

De bästa lärarna i Teckning  tillgängliga
Majvår
5
5 (8 recensioner)
Majvår
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Bita
Bita
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Bernadette
Bernadette
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ariana
Ariana
260 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mona
Mona
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ricky
5
5 (3 recensioner)
Ricky
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
Julia
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Filip
Filip
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Majvår
5
5 (8 recensioner)
Majvår
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Bita
Bita
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Bernadette
Bernadette
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ariana
Ariana
260 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mona
Mona
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ricky
5
5 (3 recensioner)
Ricky
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
Julia
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Filip
Filip
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Använd Blyerts, Kritor och Färgpennor

Färgpennor och färgkritor är kanske vanligtvis associerade med små barn men intressant nog är de verktyg som används av många framgångsrika illustratörer. Det räcker att du söker på #pencilart på Instagram så kommer hitta jättefina verk, skapade med de enklaste av medel. Läs mer om hur man ritar med blyerts och krita

 

Pencils are one of the cheapest tools you can buy but can offer you a great medium to work with.
Med enkla medel kan du skapa ljus och skuggor och därigenom något riktigt vackert! Bildkälla: Arturo Espinosa on Visualhunt

Dessutom är kritor ett populärt val när det kommer till att illustrera barnböcker, samma sak gäller för oljefärger, pga deras mjuka intryck.

Designers och arkitekter använder också gärna vaxkritor, eftersom de är så lättanvända och lägger till lite färg i sketcher och ritningar.

Grafitpennor å andra sidan kommer i en lång rad färger och används oftast för att de är snabba att använda och lätt lämnar ett tjockt lager färg på pappret. Precis som med vanliga pennor kommer grafitpennor i olika storlekar för att passa olika uppgifter och användarens tycke och smak.

Det som drar många till grafitpennor är hur smidiga de är och dess förmåga att lätt skapa 3d objekt med hjälp av lutning, ljus och mörker. 

Att rita med grafitpennor erbjuder mycket flexibilitet i skapandet. Det kan vara ett riktigt bra val för dem som skapar under tidspress, karikatyr konstnärer på en strandpromenad till exempel. 

Varför Lära Sig att Rita med Pennor eller Kol?

Först och främst, en av de stora fördelarna med att använda verktyg såsom kritor och pennor är den låga kostnaden.

De flesta matvarubutiker kommer att ha ett litet sortiment med konstprodukter, innehållandes bla pennor och kritor. De större affärerna kanske till och med erbjuder grafitpennor och ett större utbud av färger och pasteller.

Dessutom är de här sakerna av sin natur möjliga att använda på andra lika enkla material, som vanligt vitt papper (papper för tex skrivare som ju går att köpa nästan överallt är mer än lämpligt för dessa verktyg). Det betyder att du alltså inte behöver gå ut och köpa dyrare fint papper med olika textur osv, du kan alltså hålla en relativt låg budget. Det är ju extra bra om du kanske redan betalar för en konstlärare eller deltar i en ritkurs. 

Med goda möjligheter att få tag i all utrustning och dessutom till ett lågt pris är dessa redskap perfekta för nybörjare eller för dem som bara vill skapa lite på fritiden.

Experimentera med olika Torra Material

Kol eller ritkol är ett verktyg som ofta är gjort från naturligt eller organiskt material som trä. Precis som grafit kan man använda kol på en vanlig slät yta. För bästa resultat ska det dock appliceras på papper med lite textur. 

Kol ger ett vackert intryck av struktur och är bättre lämpat för kreativa konstnärer än designers som jobbar med precisa linjer. Det är dock inte obekant att arkitekter ibland använder kol för att få lite liv i sina teckningar. Eftersom kolet skapar brutna linjer kan det ge en känsla av rörelse.

 

Charcoal is a medium used at many life drawing classes.
Kol är ett perfekt medium för att skapa snabba sketcher och teckningar. Bildkälla: Frédéric Glorieux on Visualhunt.com

Canson Mi-Teintes, Canson Ingres. Strathmore 500 och Fabriano Tiziano är alla populära val av ritkol bland olika konstnärer. Andra bra märken är till exempel Faber Castel Pitt, Grumbacher, Winsor & Newton och Derwent and Coates.

Vad är Kol Bäst För?

Återigen, precis som med grafitpennor (som har ett liknande slutresultat) är ritkol riktigt bra när det kommer till att rita stora och snabba bilder.

Många konstnärer som ägnar sig åt kroki väljer att jobba med kol, eftersom den lena, strukturrika finishen låter dem skapa kurvor, former och rörelser i bilden. Eftersom det är ett organiskt material är det kanske extra lämpligt för att måla naturliga motiv. 

En sak som man ska komma ihåg är att kol är, som namnet antyder, ett enkelt och enformigt  verktyg. Men det kan ändå användas till att skapa fantastiska konstverk. Imponerande verk har skapats av konstnärer över hela världen, både i klassisk och modern stil, föreställandes både landskap och porträtt.

Om du vill se hur långt man kan komma bara med kol, gör en sökning efter “3D charcoal drawings” i din webbläsare. Du kommer hitta massor av smart skapta bilder som nästan hoppar ut mot dig.

Det är svårt att tro att man kan få till så verklighetstrogna bilder med bara en hand och lite kol!

Visste du att du kan använda bomullstops eller ditt finger för att smeta ut kolet lite efter att det fastnat på pappret? Se till att du inte glömmer tvätta händerna efteråt, så du inte kladdar ner ditt konstverk!

Skapa Färg med Kritor och Pasteller

Kritor och oljefärger är perfekta verktyg för att skapa färgstarka men ändå mjuka verk. Kritor tenderar att vara något blekare av de två.

Du kanske är van vid tanken på kritor på en rittavla, som i skolan, men sådana material är inte så bra för konstnärer då de är högst tillfälliga. Prova istället att rita med dina kritor på ett färgat papper som är anpassat för det (eller vilket papper som helst som har lite textur).

Det fina med krita är att du kan antingen rita direkt med kritan på pappret eller så kan du skrapa av lite av kritan och använda pulvret som ett nytt verktyg, med ett nytt resultat som följd.

Kritor kommer vanligtvis i en ganska smal form, men finns också i en större variant som kan vara bättre för konstnärer eftersom de brukar hålla bättre.

e to breaking.

Oil pastels never fully dry so can still be blended long after application.
Oil pastels can be blended to create beautiful colour combinations. Photo credit: SWARM GALLERY OAKLAND on Visualhunt.com

Conte kritor, också kallade torrpastellkritor, har använts av några av historiens största konstnärer såsom Picasso, Degas, Delacroix. Det visar tydligt på hur länge de har använts inom konsten.

Det färgfyllda verktyget är gjort av en blandning av lera grafit och naturliga färgpigment, det betyder att det uppför sig på liknande sätt som en grafitpenna fast med starkare färg.

Eftersom de är smalare och hårdare än andra pasteller är de väl lämpade för situationer som kräver mer precision, som till exempel detaljerade sketcher.

Oljepasteller är förstahandsvalet för den barnboksillustratören Lynne Chapman som skapar helt fantastiska bilder för unga läsare. Hennes verk är inte bara fulla av energi, de är dessutom av en superb kvalitet och fullkomligt exploderar av färg.

Oljepasteller ger konstnären stor flexibilitet tack vare sin oljiga substans som aldrig riktigt torkar, om man inte låser den med en speciell spray. Det innebär att färgen håller sig mjuk och det är möjligt att jobba med den även efter att man målat den på duken.

Oljepasteller kan användas för att måla men också till att rita, båda sätten låter dig bygga upp fina krämiga lager av blandad färg.

Lek med Penna På Papper

Sist men inte minst, biro sketches, eller sketcher med kulspetspenna som vi skulle säga, är ett fantastiskt sätt att lära sig rita.

Det är många som inte känner till Fearne Cotton, en brittisk konstnär tillika programledare och DJ. Hon har gjort flera bokillustrationer med kulspetspennor, eller biro sketcher. Hennes bilder kan ensamma påvisa hur lätt det kan vara att få ner din ide på papper bara genom att sätta ner pennan. 

 

You can even manipulate an ordinary pen in art by changing pressure.
Nåt så enkelt som en kulspetspenna kan skapa konst. Bildkälla: ioncandy on Visualhunt.com

När du använder pennor för att skapa konst använder du ett verktyg som egentligen är skapat för att skriva med. Du byter helt enkelt ut det skrivna ordet mot en visuell upplevelse istället.

Till skillnad från pasteller, kol och grafitpennor har kulspetspennan en smal spets och färgen sprider sig inte lika lätt, så du får justera din teknik så att den passar ditt verktyg.

Om du till exempel använder markeringspennor måste du fokusera på att hålla trycket, för att skapa rätt linjer. Akta så att du inte får ut för mycket färg så att pappret blir överfullt.

Varför inte ta en kurs för att lära dig rita med en privatlärare?

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.