Kol, eller ritkol, är en sk torr teknik för att skapa konst, det är ofta gjort av naturliga eller organiska material som trä. Vissa typer är gjort av förkolnat pilträd. Precis som grafitpennor kan kol användas på släta ytor. För bästa resultat rekommenderas dock ett papper med lite textur.

De bästa lärarna i Teckning  tillgängliga
Majvår
5
5 (8 recensioner)
Majvår
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Bita
Bita
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ariana
Ariana
260 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ricky
5
5 (3 recensioner)
Ricky
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
Julia
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Filip
Filip
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hayfaa
Hayfaa
270 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ahmad
Ahmad
275 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Majvår
5
5 (8 recensioner)
Majvår
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Bita
Bita
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ariana
Ariana
260 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ricky
5
5 (3 recensioner)
Ricky
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
Julia
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Filip
Filip
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hayfaa
Hayfaa
270 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ahmad
Ahmad
275 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Friheten som Kol Erbjuder Nybörjaren

Att lära sig rita med kol är jätteroligt eftersom den här konstformen bygger på att man gör stora, rejäla svepande rörelser över ytan du ritar på, och det spelar ingen roll hur rörigt eller smutsigt det blir! Olika sorters kol är bra för olika saker, tex att skapa ljusare partier eller skuggor, för att skapa illusionen av ljus och mörker.

Verktyget varierar från små stickor som man bryter till önskad form och längd till mer standard pennor. Som du kanske kan föreställa dig så ger stickor en ökad flexibilitet. Du kan använda dem som “pennor”, skrapa av lite av pigmentet och blanda det på pappret eller hålla stickan på sidan så att du skapa stora block av färg.

 

lära sig måla med kol
När du tecknar med kolpennor lär du dig att bygga upp dina former med ljus och skugga.

Håll koll på röran

Målningar gjorda med kol ska se lite ruffiga ut, men kom ihåg att du också kommer bli lite smutsig - precis som när du målar med pasteller och kritor. Om du inte vill få sotiga fingeravtryck över dig själv, ditt hus eller , än värre, din konst, se till att du har någon form av torkpapper eller våtservett nära till hands.

Det kan vara en fruktansvärd besvikelse att skapa ett fantastiskt konstverk och sen förstöra det med ett skitigt fingeravtryck! En positiv sak med kol är att det inte kräver mycket städning efteråt, till skillnad mot flytande färger och lera. Man bara plockar undan sina pennor till nästa gång, du behöver inte tvätta penslar i oändlighet!

Viktiga frågor innan du börjar

Innan du börjar teckna med kol måste du besvara ett par frågor, vad du vill måla, vilka verktyg du behöver och vad du ska måla på.

Det finns tre olika typer av kol: penna, “vine” (från pilträd eller vinranka) och “stick” (som en krita).

Kolpenna har en finare spets och är lättast att använda. Dessutom kommer de i olika hårdheter, precis som vanliga pennor. Kolet från pilträd är en mjukare form av ritkol och kommer skapa solida svarta linjer som fyller upp håligheterna i texturerat papper.

Den sista formen erbjuder den djupaste svärtan, men finns också i andra färger. Det finns både hårda och mjuka kolkritor och du kan använda dem för de mörkaste delarna av ditt verk.

teckan med kol
Med kol kan du välja om du vill arbeta med mycket detaljer eller inte.

Skapa Ljus med Ritkol

Kol är perfekt för att skapa stora, snabba bilder. Många konstnärer som ägnar sig åt kroki använder kol eftersom den matta finishen låter dem återskapa kurvor, måste, ljus och mörker. Eftersom det är ett naturligt material är det extra lämpat för att skapa bilder som föreställer natur.

För att skapa en skarp kant i ditt verk kan du hålla kolet som en vanlig penna. Genom att lägga på mer tryck kan du skapa mörkare tätare linjer.

För att rita fort och fylla i stora tomma ytor kan du hålla kolet på sidan och dra det över ytan, höger, vänster och upp och ner. beroende på vilket papper du valt kommer du få stora fält med färg och kanske några extra mörka fläckar. Om du vill ha en lenare och djupare ton på området kan du försiktigt torka det med ett tyg. Ett sämskinn är det bästa att använda för det.

Sketcha med Kol

Börja arbetet med ditt verk genom att rita in linjer lite grovt för att skapa de första formerna med ditt kol. Det spelar ingen roll hur bilden ser ut än, det här gör du bara för att du ska få en känsla för storlek och form på ditt verk. Efterhand fortsätter du att bygga upp de mörkare tonerna.

Genom att, med ett sämskinn, smeta ut och blanda ihop olika delar kan du skapa olika gråtoner som du sen kan bygga vidare på med ännu mörkare färger. När du är nöjd med skuggorna i ditt verk är det dags att skapa de ljusare delarna. Det kan låta konstigt med du måste fixa de mörka delarna först och sen fokusera på de ljusa.

Om du kisar så kan du lite grovt sett se tre olika toner: ljust, mellan och mörkt. Med hjälp av ett suddgummi (ett mjukt är bäst) kan du tona ner de delar som du vill ha in ljus, vilket verkligen väcker liv i din bild. Precis som du kan använda vit färg för att skapa ljus när du tecknar med bläck så är suddgummit din vän när det kommer till konst skapad med kol. Kombinera ditt kunnande med kolkrita och penna för att skapa en blandning av skarpa och mer diffusa delar.

Så när vi sa att du kan skapa ljusa punkter med kol så var det en vit lögn! Du kommer behöva ett andra verktyg, som ett suddgummi (eller kanske en krita?) för att lägga till det i ditt verk.

måla med kol
Kolkritor och pennor används ofta för att lära sig måla anatomi.

Att Välja och Hålla Sig till de Bästa Märkena

Du kan undersöka de bästa märkena för konstmaterial online eller fråga någon som har erfarenhet inom området. Men det bästa sättet att välja rätt för dig är faktiskt att prova sig fram. Tänk på hur de känns i handen, dess lukt, hur de känns mot pappret och så vidare. Även en liten skillnad kan påverka hur du upplever det att teckna med dem.

Om du känner dig mer bekväm med ett visst märke kommer du ha bättre självförtroende och det kommer synas i din teckning.

Canson Mi-Teintes, Canson Ingres, Strathmore 500 Series och Fabriano Tiziano är populära val när det kommer till kol. Bra pennor kommer ofta från tillverkare som också gör färgpennor och kritor såsom Conte and Faber-Castell Pitt, Grumbacher, Winsor & Newton, Derwent och Coates.

Fördelarna Med Ett Enkelt Medium för Nybörjare

En sak som är bra att komma ihåg är att kol, som namnet antyder, är ett enkelt och ofta entonigt material. Men det kan ändå användas till att skapa fantastiska konstverk. Imponerande verk har skapats av konstnärer över hela världen, både i klassisk och modern stil, föreställandes både landskap och porträtt.

Om du vill se hur långt man kan komma bara med kol, gör en sökning efter “3D charcoal drawings” i din webbläsare. Du kommer hitta massor av smart skapta bilder som nästan hoppar ut mot dig.

Det är svårt att tro att man kan få till så verklighetstrogna bilder med bara en hand och lite kol!

En annan stor fördel är att kol är billigt att köpa och inte kräver mycket förberedelse eller städ efteråt. Allt du behöver är lite papper, ditt ritkol, ett sämskinn och ett suddgummi och sen är du redo att börja skapa!

En del konstnärer väljer att fixera sitt verk med en speciell spray efter att de är klara. Sprayen brukar gå att hitta i de flesta hobbybutiker.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

4,67 (3 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.