Kritor och oljefärger är perfekta verktyg för att skapa färgstarka men ändå mjuka verk. Kritor tenderar att vara något blekare av de två.

De är inte bara lättare att använda än andra medium, de är också relativt billiga och smutsar inte ner så farligt. För nybörjare eller de som letar efter en ny hobby är tanken på att inte behöva städa en massa ett stort plus.

Trots att det är billigt och rent kan, krita och pasteller båda skapa bilder med en professionell finish. Det finns såklart inga regler kring hur man får använda dem, men du kanske uppskattar lite tips på hur du kan använda ditt medium på olika sätt. Krita och pastell kan verkligen tända den kreativa gnistan och ge väldigt levande och varierade resultat.

De bästa lärarna i Teckning 
Första kursen gratis!
Majvår
5
5 (8 recensioner)
Majvår
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Johanna
5
5 (2 recensioner)
Johanna
260 kr
/h
Första kursen gratis!
Lovisa
5
5 (1 recensioner)
Lovisa
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Nisha
Nisha
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Rowan
5
5 (2 recensioner)
Rowan
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Bita
Bita
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Bernadette
Bernadette
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Ariana
Ariana
260 kr
/h
Första kursen gratis!
Majvår
5
5 (8 recensioner)
Majvår
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Johanna
5
5 (2 recensioner)
Johanna
260 kr
/h
Första kursen gratis!
Lovisa
5
5 (1 recensioner)
Lovisa
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Nisha
Nisha
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Rowan
5
5 (2 recensioner)
Rowan
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Bita
Bita
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Bernadette
Bernadette
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Ariana
Ariana
260 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

De Färgglada Pastellerna

Det finns flera typer av pasteller att köpa, de som används flitigast är: hårda, mjuka,  oljepasteller och pastellpennor, alla erbjuder unika egenskaper. Färgerna är oftare intensivare än andra mediums.

Pastels can be used to create intensely colourful images.
Av alla verktyg i din konstnärslåda ger pastellerna de klaraste och djupaste färgerna. Bildkälla: See-ming Lee (SML) på Visualhunt.

Oavsett vilken typ av pastell du jobbar med så kommer du att skapa klara, fina färger, direkt. Till skillnad från traditionella pennor och färgkritor kan du lätt skapa färgstarka bilder, fulla av pigment, utan att behöva penslar, palett, lösningsmedel eller vatten. Det enda du behöver för att skapa en pastellteckning är dina fingrar - det kan man inte säga om många andra medium. 

Du kommer såklart behöva en lämplig yta, som ett tjockare papper gjort för pasteller. Pasteller är gjorda ca kalk och pigment som blandas ihop till en tjock massa. Massan får formas sen till stavar och får torka.

Oljepasteller ger konstnären stor flexibilitet tack vare sin oljiga substans som aldrig riktigt torkar, om man inte låser den med en speciell spray. Det innebär att färgen håller sig mjuk och det är möjligt att jobba med den även efter att man målat den på duken.

En Kort Introduktion Till Att Måla Med Pasteller

Som sagt så finns det inget rätt eller fel sätt att använda pasteller, men det kan vara bra att känna till dina möjligheter.

Mjuka pasteller har en sammetsaktig yta och det gör att de flesta tycker att de är lätta att använda (som att de är “flytande” i sin användning). Mjuka pasteller har lättare för att brytas än de hårdare alternativen.

Innan du börjar kan du ställa in dig på att du kommer frammana en del damm när du använder torra pasteller, som med kol eller kolpennor. Så öppna ett fönster så att du får in lite frisk luft innan du börjar teckna. Du kanske vill ha på dig handskar eller ha torkpapper till hands så du kan hålla dina fingrar rena.

När du fått färgen på pappret kan du använda en pensel, toalettpapper, bomull, sämskinn, trasor eller dina fingrar för att blanda färgerna. Du kan både använda toppen på pastellen eller dra den på sidan för att skapa andra effekter. Nyckeln till att skapa vackra, krämiga färgtoner är att jobba med lager. En teckningslärare eller en kurs online kan visa dig några av de tekniker som du kan använda med olika pasteller.

Conte kritor: Formade Av Historien

Conte kritor, också kallade torrpastellkritor, har använts av några av historiens största konstnärer såsom Picasso, Degas, Delacroix. Det visar tydligt på hur länge de har använts inom konsten.Det färgfyllda verktyget är gjort av en blandning av lera grafit och naturliga färgpigment, det betyder att det uppför sig på liknande sätt som en grafitpenna fast med starkare färg

The colour pigment in pastels is usually quite strong.
Med Conte pasteller kan du skapa vackra och intensiva färger som i detta verk. Bildkälla: mbtphoto (away a lot) på Visualhunt.

Eftersom de är smalare och hårdare än andra pasteller är de väl lämpade för situationer som kräver mer precision, som till exempel detaljerade sketcher. Om du gillar att sketcha kanske du gillar att teckna med bläck.

Krita och Konst på Svarta Tavlan

Du kanske är van vid tanken på kritor på en rittavla, som i skolan, men sådana material är inte så bra för konstnärer då de är högst tillfälliga. Prova istället att rita med dina kritor på ett färgat papper som är anpassat för det (eller vilket papper som helst som har lite textur).

Det fina med krita är att du kan antingen rita direkt med kritan på pappret eller så kan du skrapa av lite av kritan och använda pulvret som ett nytt verktyg, med ett nytt resultat som följd.Kritor kommer vanligtvis i en ganska smal form, men finns också i en större variant som kan vara bättre för konstnärer eftersom de brukar hålla bättre.

Medans vissa konstnärer föredrar att arbeta med mer traditionella material som papper eller papp, gillar andra att använda svarta tavlan, papper för krita på andra ytor (som skyltar för ett cafe tex) eller stigar och trottoarer (en variant av det vi kallar för “Street art”).

Hur Kritor Kan Användas

Det är svårt att vandra runt på gatorna i världens städer utan att se de färgglada tavlorna med olika lockande budskap utanför restauranger och fik.

Svarta tavlan används inte längre bara för att skriva med vit krita, restauranger anlitar konstnärer för att skapa vackra, skräddarsydda bilder och typsnitt på deras skyltar och tavlor. Det är ännu ett exempel på hur konsten överlappar vårt vardagsliv.

Ett annat användningsområde för kritor är på gatan, för att utsmycka våra tråkiga betongbeläggningar - lite som graffiti, som ibland omnämns negativt men oftast är skapad av väldigt begåvade konstnärer.

Konstnärer världen över har experimenterat med kritor och har skapat enorma mästerverk på gatorna, mästerverk som drar in besökare. De vackra teckningarna som Dick Van Dykes karaktär Bert från Mary Poppins skapade är ett exempel på detta i populärkulturen.

Läs mer om hur du kan använda krita tillsammans med blyerts.

Exempel På Hur Kritor Och Pasteller Används i Konstvärlden

Oljepasteller är förstahandsvalet för den barnboksillustratören Lynne Chapman som skapar helt fantastiska bilder för unga läsare. Hennes verk är inte bara fulla av energi, de är dessutom av en superb kvalitet och fullkomligt exploderar av färg.

Chalk art can create scarily real scenes on our streets.
Det här är “The Crevasse”, Müllers fantastiska verk av krita. Bildkälla: tati01691 på Visualhunt.com

På andra sidan av spektrumet finns gatukonstnären Edgar Müller. Född i Mülheim/Ruhr 1968 och uppvuxen i den lantliga staden Stralelen i Tyskland. Han njöt av att använda sin talang för att måla av de lantliga scenerna i hans hemstad, tills en dag när han 25 år gammal bestämde sig för att istället teckna och måla på det som alltid varit hans motiv. Han reser nu för tiden jorden runt och skapar Street art med sina kritor.

2008 var han på en kulturfestival där han fick mycket uppmärksamhet för sitt verk  “The Crevasse”. Müller förvandlade en stor bit av en pir till en fascinerande istidsscen, som liknade en verklig krater i jorden.

Fortsätt lära dig, varför inte lära dig:

Behöver du en lärare i Teckning ?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Charles