Till skillnad mot Kol, pasteller och grafitpennor har reservoarpennan ofta en smal, styv spets där färgen inte alltid flödar lika lätt som med andra ritverktyg. Det betyder att om du redan är van vid andra, mjukare, medium så kan du behöva justera din teknik. Nya konstnärer kan dock ta till sig denna konstform lätt.

Om du till exempel använder en markeringspenna eller en penna med filtspets kommer du troligen snabbt att märka att mängden bläck minskar när du använder den flitigt, vilket ger oregelbundna linjer, eller att för hårt tryck skapar en ansamling av bläck på pappret.

Du kanske minns att du som barn råkade göra hål i pappret för att du höll ner din tuschpenna för länge? Om så är fallet så förstår du precis hur svårt det är att skapa ett mästerverk med bläck eller tusch. Det faktum att man inte kan sudda bort misstag gör det ännu mer utmanande.

Med den här typen av pennor måste du vara mycket mer försiktig än om du ritade med blyerts eller kritor. Du kan inte bara gnugga bort de märken som du inte gillar, så du blir naturligtvis försiktigare och mer medveten om vad du gör på pappret. Att lära sig rita med bläck eller filtpennor är i regel inte så lätt, det kräver sin precision. Att använda olika typer av pennor, kulspets eller reservoarpenna till exempel, kan ge vitt skilda resultat.

Rita Med Filtspets

Det går inte att komma ifrån det, oftast ser bilder gjorda med tuschpennor ut som en sida ur ett barns målarbok! Men tänk om du kan få lite inspiration från andra som använder detta medium för att skapa fantastiska konstverk? Spana in Holly Wales lektioner där hon pratar om: hur man ritar vad som helst och allting med pennor med filtspets.

Felt tips require more deliberate markings than other mediums.
Känner du att dina verk skapade med filtspets ser ut som ett barns, eller skulle du beskriva dem som moderna? Bildkälla: pedrosimoes7 på Visualhunt.

När det gäller att rita med bläckpennor finns det nästan oändligt med olika alternativ från massor med tillverkare, till och med mer än när det gäller pasteller och kritor. Så, vilken tillverkare väljer du? När det kommer till konst skapad med penna så är linjekvalitet superviktigt. Linjekvaliteten, eller hur grov linjen blir, bör vara varierad. Pennor med filtspets är också ett toppen verktyg för att lägga till färg eller skapa moderna mönster.

Som så mycket annat kommer valet av rätt penna för dig att bli baserat på ditt eget tycke och smak. Det är ingen ide att kolla på andras verk eller fråga kassapersonalen i hobbybutiken om råd, det här måste du lista ut själv. Som tur är så är detta inte svårt, pennor i alla möjliga former finns att köpa nästan överallt. Var medveten om hur pennan känns i din hand, det ärt ofta greppet som blir den avgörande faktorn.Hitta en kurs i teckning i Stockholm här.

Rita med Markeringspennor

Att rita med markeringspennor påminner om att använda en mindre filtspetspenna, med en stor uppenbar skillnad - storleken. Markeringspennor är alltså bättre lämpade för större ytor, kanske i lösare mer snabba skisser än i de som kräver mer precision och fina linjer.

En fördel med markeringspennan är att, beroende på vilket märke du väljer, du kan använda den på många fler ytor. Det innebär att du inte är begränsad till bara papper, du kan skapa konst på trä, metall och många, många andra material.

 

Many artists use pens as their preferred art medium.
Ta tag i vilken penna som helst, nästan allt kan användas till att skapa konst! Bildkälla: my little red suitcase på Visualhunt.

Rulla med “Rollerball Pens”

Bläck-kulspetspennor (eller Rollerballs) precis som vanliga kulspetspennor, har inte samma flexibilitet som en filtspets eller markeringspenna, men istället är det väldigt konstanta.

Så länge du har tillräckligt med bläck (vilket man oftast kan se genom pennans genomskinliga sidor) kan man nästa garantera att nästa linje kommer vara likadan som den förra, om pennan är i samma position det vill säga. Det enda som kan hända om du lägger på mer kraft är att pappret går sönder. Det är svårare att variera linjerna och rita tunt och lätt med en Rollerball än om man tecknar med kol.

Det kan därför vara ganska långsamt när man först börjar teckna med dessa pennor och man måste veta vad man vill skapa, man kommer vara mycket långsammare än med ovan nämnda alternativ. Det kan såklart påverka eller hindra ditt kreativa flöde. Börja med små bilder och öka stegvis, du kommer märka att det är ett bra sätt för nybörjare att komm in i den här formen av teckning.

Sketcher med Kulspetspenna

Sist men inte minst, att teckna med kulspetspenna är ett fantastiskt sätt att lära sig teckna. Samtidigt som det låter dig skapa väldigt fina teckningar! 

Frearne Cotton är en väldigt duktig brittisk konstnär, DJ, programledare och författare som illustrerade sin senaste bok helt med teckningar gjorda med kulspetspenna.

Den här multibegåvade mamman postar ofta liknande sketcher på sitt Instagramkonto. Hon säger att det hjälper henne att få ut ideerna ur huvudet och ner på papper.

Många konstnärer skull bara använda kulspetspennan om det var det enda de hade att tillgå, men Cotton verkar njuta av att skapa med den och uppskattar mediets råa skönhet.

Biro pens are a great medium for those wanting to draw precise lines.
Den här konstnären har använt en kulspetspenna för att skapa en fantasieggande teckning. Bildkälla: joncandy på Visualhunt.

Avslutande Ord Pennor och Konst

Var inte rädd för att skapa med pennor, trots att deras märken är mer eller mindre permanenta betyder det inte att du inte kan börja om från början om du vill det. Trots att bläck stelnar och inte går att omforma så är ju detta en billig konstform och du kan bara ta ett nytt papper ur pärmen när du känner dig klar med det gamla.

Om du hade jobbat med oljefärger på en duk hade du kanske inte varit så snabb med att börja om på en ny duk, oljefärg tar ju lång tid på sig att torka så det är inte så lätt att bara måla över ditt gamla verk!

Pennor är vanligtvis mer associerade med det skrivna ordet än med konst och visuella intryck. Tänk på det så här: genom att skapa konst med den penna ersätter du text med ett visuellt intryck.

Ta en kurs i teckning med en privatlärare från Superprof & lär dig mer om:

Behöver du en lärare i Teckning ?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Charles