De flesta människor som gör ett medvetet val att vidga sina vyer genom att lära sig franska som andraspråk, gör det av en specifik anledning:

 • De är medvetna om fördelarna med att vara tvåspråkiga.
 • De vistas ofta i Frankrike eller något annat fransktalande land och känner att de borde kunna säga mer än bonjour och merci på nästa resa.
 • De vill arbeta i ett fransktalande land eller för ett franskt företag i utlandet.
 • De är matälskare och vill lära sig läsa och följa gourmetrecept på franska.

Det finns förstås hundratals andra anledningar också till varför någon skulle vilja lära sig franska. Och varje frankofil kommer att insistera på att möjligheterna att lära sig franska är enorma!

Från franskalektioner online och språkappar som alla kan använda mellan lektionerna för att öva sina språkkunskaper. Till språkskolor som främjar det franska språket och kulturen.

Allt du behöver göra är att ta reda på vilket alternativ som passar dig. Att bli flytande på franska är ingen lätt uppgift så ta därför noggrant hänsyn till flera aspekter av din språkinlärning.

Nedan finner du information om vad du bör tänka på innan du sätter tänder i det franska språket.

De bästa lärarna i Franska tillgängliga
Céline
5
5 (11 recensioner)
Céline
510 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gregory
4,9
4,9 (18 recensioner)
Gregory
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Janine
5
5 (11 recensioner)
Janine
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Julia
5
5 (10 recensioner)
Julia
239 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Audrey
5
5 (10 recensioner)
Audrey
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Noah
5
5 (8 recensioner)
Noah
280 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Dhouha
5
5 (10 recensioner)
Dhouha
180 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Véronique
5
5 (4 recensioner)
Véronique
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Céline
5
5 (11 recensioner)
Céline
510 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gregory
4,9
4,9 (18 recensioner)
Gregory
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Janine
5
5 (11 recensioner)
Janine
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Julia
5
5 (10 recensioner)
Julia
239 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Audrey
5
5 (10 recensioner)
Audrey
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Noah
5
5 (8 recensioner)
Noah
280 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Dhouha
5
5 (10 recensioner)
Dhouha
180 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Véronique
5
5 (4 recensioner)
Véronique
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Hur mycket kostar franska lektioner?

Att avgöra hur mycket det kostar att ta franskalektioner beror därför på en mängd olika faktorer. Inte minst på hur mycket du själv tycker att det är värt att betala. Det finns mer information om priset för en språklärare i franska, för att ge en överblick över vad du har att förvänta dig.

Det är kanske den första frågan man ställer sig när man överväger att boka en franska kurs online eller på en språkkola. Men frågan har inget tydligt och exakt svar. Att lära sig ett språk kan ses som en livslång process. Även om vi lär oss ett språk från barnsben, så utvecklas språket hela tiden.

Att lära sig ett språk handlar inte bara om att lära sig rätt grammatiska regler, utöka sitt vokabulär och finslipa på sitt uttal. Att lära sig ett nytt språk innebär också att man lär sig om språkets historia och olika kulturer i länder där språket talas.

Men fundera inte bara på ekonomin. Fundera även på vad exakt det är du vill uppnå med dina franskastudier och vad du vill lära dig. Olika studieinriktningar och metoder kan medföra olika kostnader.

Tack vare teknologiska framsteg har du idag möjlighet att ta franska lektioner online. Skriva in dig på en franskakurs på en språkskola. Bedriva självstudier eller studera tillsammans med andra.

Du kan anlita en privatlärare. Du kan använda dig av appar för att enkelt studera franska via telefonen när du är på språng. Andra lösningar är billigare och vissa är till och med gratis. Ta Youtube till exempel. Där kan man hitta många tutorials som förklarar allt från grammatik och uttal till fransk kultur.

Det viktiga är att du väljer det sätt som passar dig bäst. Men det kan vara en bra idé att vara så flexibel som möjligt.

Vill du lära dig franska via en språkskola för att studera tillsammans med andra studenter, men tycker det är för dyrt? Se över vilka andra alternativ som finns. Det finns som sagt enorma möjligheter för vem som helst att lära sig franska idag. Vissa alternativ, så som franska kurser vid en språkskola eller tillsammans med en privatlärare, kostar lite mer.

Kanske kan det vara en bra kompromiss att då samla ihop en studiegrupp och studera tillsammans. Vill ni, kan ni anlita en privatlärare som ibland ger er extra stöttning.

Genomsnittspriset för franska lektioner med en privatlärare hos Superprof ligger på 250kr i timmen. Vissa privatlärare undervisar gärna mindre grupper. Det kan vara ekonomiskt fördelaktigt för dig och dina studiekamrater då ni kan dela på priset.

Maison Rose i Montmartre i Paris
De flesta människor gör ett medvetet beslut att vidga sina vyer genom att lära sig franska som andra språk av en specifik anledning. Vår guide förklarar vad du ska tänka på.

Hur du hittar rätt franska lärare för dig/din studiegrupp

Det är viktigt att privatläraren som du väljer att arbeta med har möjlighet att anpassa sig efter dina behov. Förmågan att anpassa sig är en privatlärares mest värdefulla kvaliteter.

Hitta en lärare som du känner dig bekväm med och känner förtroende för. Förtroendet mellan elev och lärare är grundläggande för att nå önskvärda resultat.

Se även till att göra lite efterforskningar kring läraren och dess erfarenheter. Har hen de kvalifikationer som du söker? Använder hen undervisningsmetoder som funkar för dig?

Hos Superprof har många lärare mottagit recensioner från tidigare elever. Även personer som känner läraren privat lämnar ibland rekommendationer, så att nya elever blir försäkrade om att läraren de vill få undervisning ifrån faktiskt är så bra som hen verkar.

Dessa rekommendationer och recensioner kan guida dig och din studiegrupp i valet av privatlärare. Om ni är osäkra på vilken ni ska välja, kan ni kontakta flera och bestämma er först när ni lärt känna dem bättre.

Ibland kan det kännas ovant att ta hjälp från någon man aldrig träffat tidigare. Det är därför det är så viktigt att personkemin stämmer.

Om elev och lärare har bra personkemi, så är det kanske inte så viktigt om lärare inte har en universitetsutbildning eller 15 års erfarenhet. Så länge hen är pedagogisk och kan förklara på din nivå så kan det vara tillräckligt. Du kan även hitta mer information om vad du kan tänka på när du vill hitta en franskalärare, så att du kan känna dig mer bekväm i ditt val.

Det är trots allt viktigt att välja en lärare som kan undervisa på den nivå du önskar. Är du nybörjare så kan det vara lättare att hitta en passande lärare.

Du har ett större urval att välja mellan, då de flesta lärare gärna undervisar i franska för nybörjare. Men är ditt mål att klara DELF eller DALF, då bör du försäkra dig om att du arbetar med en erfaren lärare som har möjlighet att hjälpa dig att nå ditt mål.

Hur avgör du om en lärare kan hjälpa dig?

Hos Superprof kan vem som helst skapa annonser och erbjuda undervisning i franska. För att ta reda på om någon av våra lärare passar dig är det viktigt att du läser igenom deras annonser.

I annonserna preciserar lärarna sina erfarenheter, sina kvalifikationer och undervisningsmetoder. Om det verkar som att läraren har allt som krävs, kan du kontakta hen för att diskutera vilka möjligheter som finns.

Väljer du att kontakta en lärare utanför Superprof kan det vara en bra idé att anordna ett första onlinemöte och ställa dina frågor till läraren innan du bokar din franska kurs.

Du kan exempelvis ställa följande frågor:

 • Har du tidigare erfarenhet av att undervisa?
 • Vilken nivå föredrar du att undervisa på?
 • Vilka metoder använder du i din undervisning?
 • Vad är det viktigaste för dig när det kommer till språkinlärning?
 • Vilket material använder du i din undervisning?
 • Vad kostar dina lektioner? Har du ett fast timpris?
 • Har du ett flexibelt schema?

Tanken är att du ska ställa de frågor som kan ge dig en uppfattning om läraren har de kvalifikationer du efterfrågar. Men du vill också ställa frågor som kan hjälpa dig att se om ni skulle kunna arbeta bra tillsammans.

Franska restaurang i Montmartre i Paris
Läs franska i de pittoreska kvarteren i Montmartre i Paris

Hur du övar dina franska språkkunskaper mellan lektionerna

Att arbeta med en privatlärare är ett utmärkt sätt att snabbt lära sig det franska språket. Privatundervisning kan dessutom vara ett superbra komplement till dina ordinarie franskalektioner i skolan.

Oavsett om du vill studera franska på distans eller på plats i en språkskola, så är det alltid en god idé att exponera sig för språket så mycket som möjligt även på fritiden.

Det sägs att för varje timme som spenderas i klassrummet, bör du ägna ytterligare två timmar åt självstudier. Betyder det att du måste sitta vid ett skrivbord djupt försjunken i franska grammatikböcker som ligger utspridda framför dig?

Absolument pas, mon ami!

Att lära sig franska behöver inte vara en tråkig eller monon aktivitet. Det finns massvis mer resurser som gör språkinlärning roligt och spännande.

Sanningen är den att om man har roligt när man lär sig något, så tänker man inte på att man faktiskt lär sig. Det blir som en kul hobby och aktivitet som automatiskt gör att man nya kunskaper nästan omedvetet.

Om du tittar på film eller serier på franska är det bra att även lägga till franska undertexter. Ibland kan det vara svårt att hänga med i talad franska. Då är det bra att ha undertexterna som stöd.

Genom att exponera dig för språket utanför lektionstid, lär du dig mer än vad du tror. När du är tillbaka i klassrummet kommer du att imponera på din lärare med dina nya kunskaper.

croissanter och pain chocolate i en korg som står på ett bord täckt av franska tidningar
Beställ på franska när du besöker bagerier i Paris och läs franska tidningar för att förbättra din franska.

Hitta material online

Det finns otroligt många onlinresurser att tillgå. Du kan boka franska onlinekurser. Du kan även betala för ett månadsabonnemang för att få tillgång till material för självstudier. Kanske kan du hitta något som äntligen reder ut dina frågetecken kring börjningen av être verb?

Därför vill vi tipsa om att ladda ner appar som Duolingo och Babel, eller andra språkappar där du kan lära dig genom interaktiva övningar och spel. Det är även rekommenderat att undersöka Netflix (eller om du använder någon annan streamingtjänst) utbud av filmer och serier på franska.

Du kan även hitta mer information om franska övningar utanför lektionstid som hjälper dig att komma ihåg det du lärt dig.

Det finns även många forum online där personer som lär sig franska diskuterar fransk grammatik. Man kan också få hjälp av fransktalande personer med att vissa kluriga uttryck som kan vara svåra för en nykomling att förstå. För, lets face it, franska är ett målande språk fullt av märkliga uttryck.

Som nämndes tidigare kan du streama serier och filmer. Men glöm inte att det fortfarande finns traditionella TV-kanaler som också erbjuder plattformar online där du kan ta del av exempelvis nyhetsläget.

Det kan nämligen vara viktigt att följa med i nyheterna, när man vill lära sig ett nytt språk. Språket hänger nämligen ihop med ett lands historia och samhällets utveckling.

Kom också ihåg att franska talas i mer än ett land. Det innebär att utbudet av franska online blir större än du kanske anat. Så visst finns det resurser online att tillgå för den som föredrar den typen av språkinlärning.

Testa din nivå av franska genom officiella språkprover

Att använda sig av material som man finner online kan vara ett kostnadseffektivt sätt att förbereda sig inför prov. Kanske är ditt mål att skriva DILF, DELF eller DALF inom en snar framtid. Du kan läsa mer om de officiella franska språkproven i en av våra guider.

Det franska utbildningsdepartementet erbjuder intresserade elever att genomföra dessa prov för att certifiera sina språkkunskaper. Att få ett diplom som visar att man kan tala ett av världens mest inflytelserika språk är mycket värdefullt.

Att erbjuda denna certifiering är även ett sätt att främja det franska språket och den franska kulturen. Personer som lär sig franska ska känna sig stolta över att behärska språket och känna att allt hårt arbete var värt mödan.

För att veta vilken för vilken nivå du ska skriva, kan du använda prov på nätet som ger dig en uppfattning om vilken nivå du befinner dig på just nu. Även om målet inte är att skriva någon av de ovanstående proven, så är det alltid intressant att testa sina kunskaper.

Att genomföra ett test online för att ta reda på vilken nivå du har på din franska, är även en bra idé för dig som vill anlita en privatlärare. På så vis vet du vilken nivå du vill ha undervisning på.

Du bör även informera läraren om din nuvarande nivå så fort ni får kontakt. Det hjälper nämligen läraren att lägga upp en plan för undervisningstimmarna.

Tanken med privatundervisning är att du ska få skräddarsydd undervisning som anpassas efter dig och dina behov. Allt fokus ligger på dig och att du ska nå dina mål.

Nu när du läst klart den här artikeln, känner du dig kanske redo att boka den där franska nybörjarkurs Lund, Göteborg eller någon annan stad i närheten där du bor. Eller varför inte online? Det är dags att anta utmaningen! Med rätt inställning kommer du att tala flytande franska på nolltid.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (2 note(s))
Loading...

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.