Efter att ha varit på ditt favoritcafé eller brasserie tar du din bok och går ned till floden Seine för att läsa. Du läser en bok skriven av av Émile Zola - och du förstår varje ord!

Grattis till dig och bra jobbat du som lyckats bemästra det franska språket! Det krävs många timmar av övning för att lära sig att skriva, tala, lyssna och förstå franska. Ibland kan det kännas som en evighet innan man knäcker alla grammatiska koder.

Men alla som vill och som har rätt inställning kan lära sig franska. De som efter en tids studier når en avancerad nivå, kan få sina kunskaper testade och certifierade.

Det franska utbildningsdepartementet erbjuder de som läser franska som främmande språk att genomföra olika prov för att certifiera sina språkkunskaper. Det finns prov för alla nivåer och de går i linje med den gemensamma europeiska referensramen för språk.

De olika språknivåerna som länderna i den Europeiska unionen tillsammans kommit överens om är A1, A2, B1, B2, C1 och C2. Varje nivå har sedan två undernivåer exempelvis A1.1 och A1.2.

Ovanstående nivåer representerar allt från nybörjare till de som talar franska flytande. De franska testen du kan ta för att certifiera dina kunskaper på dessa nivåer är:

 • DILF – ett test för absoluta nybörjare som har kunskaper som motsvarar nivån A1.1
 • DELF – ett test som motsvarar kunskaper på nivåerna A1-B2
 • DALF – ett test som motsvarar avancerade kunskaper på nivå C1-C2.

Vi ska nu titta närmre på var och en av dessa prov och hur mycket de kostar. Vi kommer även att ge tips på hur du kan förbereda dig på bästa sätt.

För visst finns det många alternativ för den som är redo att arbeta hårt. Du kan välja att studera franska på distans, på en språkskola, ägna dig åt självstudier eller anlita en privatlärare. Men förutom dessa strukturerade studierna så är det också bra att komplementera med annat.

Glöm inte bort att du faktiskt också kan lära dig franska mellan dina ordinarie lektioner. Detta genom att kolla på film, serier, lyssna på radio, streama musik, prata med människor på gatorna i Paris och mycket mer.

När du läst klart kanske även du känner dig manad att göra ett försök att få dina kunskaper certifierade.

franska kurs vid place de la concorde
Kanske skulle ett språkutbyte till Frankrikes huvudstad gynna dig?
De bästa lärarna i Franska tillgängliga
Gregory
4,9
4,9 (17 recensioner)
Gregory
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
5
5 (10 recensioner)
Julia
239 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Céline
5
5 (8 recensioner)
Céline
470 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Noah
5
5 (8 recensioner)
Noah
280 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Audrey
5
5 (10 recensioner)
Audrey
440 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Janine
5
5 (6 recensioner)
Janine
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Danièle
5
5 (4 recensioner)
Danièle
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alisa
5
5 (2 recensioner)
Alisa
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Gregory
4,9
4,9 (17 recensioner)
Gregory
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Julia
5
5 (10 recensioner)
Julia
239 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Céline
5
5 (8 recensioner)
Céline
470 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Noah
5
5 (8 recensioner)
Noah
280 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Audrey
5
5 (10 recensioner)
Audrey
440 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Janine
5
5 (6 recensioner)
Janine
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Danièle
5
5 (4 recensioner)
Danièle
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alisa
5
5 (2 recensioner)
Alisa
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Tidig certifiering genom DILF

DILF står i det här sammanhanget för Diplôme Initial de Langue Française, vilket kan översättas till Det första franskas språkdiplomet. Det här provet är till för elever som vill certifiera sina kunskaper motsvarande nybörjarnivån A1.1.

Det här provet talar om att den som genomför det med lyckat resultat har grundläggande kunskaper i det franska språket. Man går igenom kompetensområdena läs- och hörförståelse samt skriftlig produktion och muntlig kommunikation.

 • Läsdelen omfattar förståelse för enkla instruktioner och grundläggande information.
 • Skrivdelen innefattar ifyllnad av ett enkelt formulär, eller produktion av en enkel text.
 • Hörförståelsen är ett moment där eleven ska lyssna på en konversation eller en enkel instruktion och sedan svara på frågor om informationen som de fick.
 • Den muntliga kommunikationen testas i en intervju eller genom olika konversationsaktiviteter där eleven exempelvis måste presentera andra människor eller låtsas ha bokad tid hos exempelvis en läkare.

Varje delmoment ger ett visst antal poäng. En elev kan få max 100 poäng, om hen får högsta betyg i alla ovanstående delmoment. Så här ser poängfördelningen ut för DILF-provet:

 • Läsförståelse: 15 poäng
 • Skriftlig produktion: 15 poäng
 • Hörförståelse: 35 poäng
 • Muntlig kommunikation: 35 poäng

För att få godkänt på provet behöver eleven få minst 50 poäng totalt. Men det krävs att minst 35 poäng kommer från delen som täcker muntlig kommunikation.

DILF anses vara det första förberedande steget inför DELF-provet. Bor du inte i Frankrike kan du oftast ansöka om att få göra provet på ett franskt kulturinstitut.

Franska institutet i Stockholm erbjuder exempelvis regelbundet prov för elever som vill certifiera sina franskakunskaper. På deras hemsida finner du en lista på platser där du kan göra provet.

lära sig franska bland konst i paris
Låt oss anta att din favoritsysselsättning är att läsa böcker längs Seine. Efter en espresso på ditt favoritcafé slår du dig ned vid vattnet med en bok av Sartre eller Zola.

DELF – ett värdefullt intyg

Man behöver inte genomföra DILF-provet för att kunna göra sin DELF. Att göra DILF kan däremot vara bra för dig som ofta blir nervös under prov, och kan ses som ett sätt att göra dig bekväm med hela proceduren.

Känner du att du är redo att ta DELF-provet, så är det bara skriva upp dig nästa provtillfälle. DELF täcker nivåerna A1-B2 och passar alltså elever både på nybörjarnivå och de som besitter goda kunskaper i det franska språket.

Självklart genomför eleven ett test som är i linje med den nivå man studerar på. Men proven har i princip samma utformning.

Oavsett om du har en A1, A2, B1 eller B2-nivå så består provet av fyra olika test; läsförståelse, skriftlig produktion, hörförståelse och muntlig kommunikation.

Det sistnämnda genomförs individuellt tillsammans med läraren. De fyra delproven innebär följande:

 • Läsförståelse: eleven läser texter och svarar på tillhörande frågor
 • Skriftlig produktion: eleven fyller i formulär eller producerar texter. Ordmängd varierar beroende på nivå.
 • Hörförståelse: eleven lyssnar på ett meddelanden eller konversationer samt förstår muntliga instruktioner.
 • Muntlig kommunikation: eleven deltar i en konversation tillsammans med läraren, anpassad efter elevens nivå.

För att få godkänt behövs totalt 50 av provets totalt 100 poäng. Varje delprov är värt 25 poäng och man måste få minst 5 poäng på varje del.

Kostnaden för DELF beror på vilken nivå du skriver för och varierar beroende på vart du tar provet. Du kan ta det både i Frankrike och i Sverige. Priset landar någonstans mellan 350 kr för den lägsta nivån till 1350kr för den högsta nivån.

Om du skulle misslyckas med provet på grund av bristande kunskaper i ett av delmomenten, måste du tyvärr göra om hela provet igen för att få godkänt. Men var inte orolig, vi tror på dig och det borde du också göra!

Några ord om DALF

Låt oss säga att du har tagit franska lektioner under större delen av ditt liv. De flesta betraktar dig som tvåspråkig, då du efter hårt arbete nått en avancerad nivå på din franska. Du är troligtvis kvalificerad för att skriva DALF.

DALF-provet är uppbyggt på samma sätt som DILF och DELF. De har även samma poängsystem för de olika delproven. Skillnaden är att det sätts högre krav på eleven som skriver DALF.

En elev som skriver DALF förväntas kunna diskutera samhällsfrågor på djupet, ha spontana konversationer och måla med ord när man uttrycker sig – precis som en fransman skulle göra.

Provet är ganska dyrt, då det kan kosta upp till 2000kr. Men om du klarar din DALF får du en certifiering som gäller livet ut och som bevisar att dina språkkunskaper är jämförbara med en fransos. Hur sjukt häftigt är inte det?!

Nu när du vet lite mer om de olika certifieringarna, så ska vi avsluta med att ge dig några tips på hur du kan förbereda dig inför provet. Det kommer att krävas hårt arbete, men vi är säkra på att du kommer att klara det.

lär dig franska i Marseille
Franskakurser på plats i Frankrike kan hjälpa dig att förbereda dig för ditt kommande prov.

Tips för att få godkänt på provet

Ta först reda på vilken nivå du vill skriva för. Du kan enkelt hitta onlinetest som hjälper dig att reda ut vilken nivå du befinner dig på.

Bestäm dig för när du vill skriva provet. Om du vet när provet är kommer det bli lättare för dig att planera dina studier och sätta upp delmål.

Osäker på när proven äger rum? Kontakta då en skola eller institut som du vet erbjuder DILF, DELF eller DALF. Du kan även kontakta franska institutet i Stockholm.

När du vet vilket prov du vill skriva och när du vill skriva, så är det bara att sätta igång med planeringen. Tycker du det är svårt att organisera dina studier eller om du har svårt att hålla motivationen uppe, så finns det hjälp att få.

Det absolut bästa är att anlita en privatlärare som har möjlighet att lägga fullt fokus på att hjälpa dig klara ditt prov. Utifrån dina önskemål, dina styrkor och dina svagheter kan läraren erbjuda individanpassad undervisning och stöttning.

Tillsammans kan ni komma överens om hur ofta ni behöver ses innan det är dags för dig att göra testet. Kanske behöver du flera sessioner i veckan, eller räcker det med en?

Hos Superprof finns lärare som är flexibla både gällande tillgänglighet och undervisningsmetod. Hos oss finns det en privatlärare för alla!

Förutom att allt fokus kommer ligga på dig och din utveckling, så kan privatundervisning kan även vara ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ. När du jobbar mot ett specifikt mål, som ett DALF-test, kan det vara billigare och mer effektivt att anlita en privatlärare än att skriva in sig på en franskakurs på ett institut.

Men det kommer självklart att krävas hårt arbete från din sida. Ibland kommer du kanske till och med överväga att ge upp.

Men tänk då på de möjligheter som finns och de dörrar som öppnas när du väl klarat provet. Då har du ett certifikat i handen med livslång giltighetstid, som bevisar att du besitter ovärderliga kunskaper.

Det är aldrig fel att investera i språkstudier. Därför tycker vi att du ska se över vilka möjligheter som finns och överväga att boka in en intensivkurs franska i ditt schema.

Vi är säkra på att du kommer att göra stora framsteg på kort tid och att du strax kommer vara redo att certifiera dina språkkunskaper.

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.