Det sägs att en elev bör ägna två till tre timmar på självstudier för varje undervisningstimme. Om du är på högskolenivå och studerar intensiva ämnen som fysik, medicin eller juridik rekommenderas ända upp till fem timmar.

Men vad gäller när det kommer till franska? Med ett så komplicerat språk kan det kännas som att man måste spendera en livstid försjunken i läroböckerna för att kunna bli flytande.

Men sanningen är den, att du inte måste spendera timme efter timme med dina franskaböcker. Det ska vara kul att lära sig, så varför inte vara lite kreativ samtidigt? När det är kul, är det dessutom oftast mycket lättare.

Låt Superprofs lära visa dig till roliga och innovativa sätt att studera Molières språk. Oavsett om du är nybörjare eller redan kan kommunicera en del på franska, så kan du utvecklas genom metoder anpassade för dig. Vill du få en bättre översikt över ämnen kan du läsa vår guide till franska, kanske hittar du något som inspirerar dig där?

De bästa lärarna i Franska tillgängliga
Céline
5
5 (11 recensioner)
Céline
510 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gregory
4,9
4,9 (18 recensioner)
Gregory
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Janine
5
5 (11 recensioner)
Janine
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Julia
5
5 (10 recensioner)
Julia
239 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Audrey
5
5 (10 recensioner)
Audrey
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Noah
5
5 (8 recensioner)
Noah
280 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Dhouha
5
5 (10 recensioner)
Dhouha
180 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Véronique
5
5 (4 recensioner)
Véronique
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Céline
5
5 (11 recensioner)
Céline
510 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Gregory
4,9
4,9 (18 recensioner)
Gregory
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Janine
5
5 (11 recensioner)
Janine
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Julia
5
5 (10 recensioner)
Julia
239 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Audrey
5
5 (10 recensioner)
Audrey
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Noah
5
5 (8 recensioner)
Noah
280 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Dhouha
5
5 (10 recensioner)
Dhouha
180 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Véronique
5
5 (4 recensioner)
Véronique
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Öva franska on-the-go

Det vanligaste sättet att lära sig, och ibland kanske det mest effektiva, är att sitta i en lugn miljö med få distraktioner. Det kan vara optimalt för alla typer av inlärning och även vara fördelaktigt om du förbereder dig inför ett viktigt prov.

Idag finns det stora möjligheter att studera språk även när du är på språng och är på väg någonstans. Tack vare olika resurser online och appar, kan du studera franska när du vill och var du vill.

Det franska språket är otroligt melodiöst och rytmiskt, vilket innebär att övning görs enkelt på väg till din franskakurs. När vi säger övning menar vi såklart inte bara på det traditionella sättet med penna och papper.

Har du Spotify eller strömmar du musik från någon annan tjänst? Skapa en ny lista med musik på franska! Det är ett toppenbra sätt att lära sig förstå språkets rytm, melodi och uttal.

Föredrar du att läsa böcker? I så fall kan du finna flertalet böcker på franska på exempelvis Adlibris eller Bokus. Möjlighet finns även att ladda ned ljudböcker via till exempel Storytel. Du kan välja mellan både skönlitteratur och böcker för språkinlärning.

Varför inte ta steget att också ladda ned en app? Spårkinlärning med hjälp av appar som till exempel Babbel eller Duolingo är en perfekt syssla när man sitter på bussen på väg till skoklan, på tunnelbanan på väg till din franskakurs eller kanske på flyget på väg till Frankrike!

Du kan även hitta mer information om priset för en handledare i franska, om det är en inlärningsmetod som passar dig.

Du kan öva på franska fraser konversation, lyssna på franska berättelser och melodier. Allt detta och mycket mer tack vare de oändliga möjligheter som tekniken har givit oss. Du kan nu studera franska närhelst det passar dig.

gatukonst paris grön mosaikvägg med gatuskylt
Franska uttal är inte alltid de lättaste – vi hjälper dig att bemästra dem!

Öva på alla aspekter av språket

Det är ganska vanligt att elever som studerar främmande språk helst fokuserar på de "tysta" aspekterna, nämligen läsning och att skriva. De muntliga kunskaperna försummas ofta, trots att de kanske är de viktigaste. Detsamma gäller för de som lär sig franska.

Det kan finnas olika skäl till varför så lite fokus läggs på att lära sig att tala ett främmande språk. Även om lärarna i skolan försöker förmå sina elever att våga, så är det inte alltid så lätt. Några anledningar till det kan vara:

  • Blyghet - vissa studenter är blyga och känner sig obekväma med att tala inför folk
  • Rädsla – man kan vara rädd för att göra misstag och att folk ska skratta åt en
  • Brist på självförtroende – många elever tror att de inte kan, men i själva verket har många av dem goda kunskaper

Genom att stärka ditt självförtroende kommer det vara lättare att komma över din rädsla eller blyghet. Men hur gör man det?

Genom att ta kontakt med privatlärare har du möjlighet att i lugn och ro öva på din franska tillsammans med en person som finns där bara för din skull. Du får möjlighet att öva på alla delar av det franska språket, men i en takt som passar dig.

Ska du ta ett prov för att få ett av de officiella franska språkintygen är det ännu viktigare att du övar på alla olika aspekter av språket.

Förklara för läraren vad du vill ha hjälp med, och hen kommer att ge dig individanpassad undervisning. Efter ett tag kommer du att bli bekväm med att prata franska inför din lärare. Du kommer utvecklas och få självförtroendet att någon dag tala franska även i ordinarie klassrum.

Människor talar franska på restaurangen Les Deux Magots
Öva genom att beställa på franska nästa gång du är sitter på en restaurang.

Lära sig franska online – går det?

Tack vare dagens teknologi, är du inte begränsad till att söka franska kurser Stockholm, Göteborg eller någon annan ort. Du kan faktiskt lära dig franska online.

Vissa resurser kostar pengar medan andra är gratis. Du väljer det som passar dig bäst. Program som Babbel och Duolingo erbjuder möjligheten att utöka ditt ordförråd och förbättra din läs och hörförståelse.

Men för att inte försumma dina muntliga kunskaper, så kan det vara en god idé att hitta någon du kan öva fransk konversation med. Det bästa sättet att lära sig franska är ändå trots allt, att tillämpa dina färdigheter i realtid genom att diskutera tillsammans med en annan fransktalande person.

Privatundervisning går hur bra som helst att genomföra online. Det kan till och med vara lite billigare än om du har franskalektioner ansikte mot ansikte.

Med hjälp av onlineverktyg som exempelvis Google Meets, Microsoft Teams, Skype eller Zoom är det lätt att ha lektioner i fransk konversation online. De går till och med att genomföra on-the-go!

Olika hemsidor

Franska institutet i Stockholm ger flera rekommendationer på hemsidor där man kan lära sig franska. Bland annat rekommenderar de:

  • MOOC - en hemsida som samlar digtala språkkurser som erbjuds av universitet och högskolor. Där kan man hitta flertalet kostnadsfria kurser som är öppna för vem som helst som vill lära sig franska.
  • TV5Monde – en fransk tevekanal som även har en onlineresurs för fransk språkinlärning. Här kan du välja övningar utifrån dina egna intressen.
  • RFI Savoir – en radiokanal vars hemsida även erbjuder radioprogram och övningar för de som lär sig franska.

Glöm inte att även Superprof står redo att hjälpa till! Du kan hitta mer information om hur du hittar en handledare i franska, och vad du ska tänka på för att hitta den som passar dig bäst.

kvinna passerar butiker på väg till fransk språkskola
De bästa franskalärarna är de fransktalande folket. Våga prata franska när du är i butiker och på restauranger så lär du dig snabbare.

Andra vägar för att lära sig franska

Ta alla möjligheter du får, för att lära dig att förstå, prata och skriva franska. Gå med i en Facebook-grupp för frankofiler, hitta en tandempartner att göra ett språkutbyte med, streama filmer och serier på franska.

Det är viktigt att komma ihåg att det finns olika typer av franska. Förutom i Frankrike, så talas franska även i bland annat Kanada, Belgien och Schweiz.

Dessa länder talar olika franska dialekter, och innanför landsgränserna så finner man ytterligare dialekter. Hur kul vore det inte att lära sig några fina eller roliga franska fraser från mer än ett land?

Att exponera sig för så många olika typer av franska som möjligt, kan vara positivt för utvecklingen av din hörförståelse. Efter ett tag kommer du att kunna urskilja vem som kommer från Kanada och vem som kommer från Frankrike. Precis som du lätt kan peka ut en skåning och en norrlänning.

Språkkurser så som en intensivkurs franska online eller via ett institut erbjuder anpassade kurser för personer som lär sig franska. Därför kan det även vara en bra idé att se på franska TV-sändningar eller att lyssna på podcasts.

Genom att göra det exponeras du också för den verkliga franskan som är mer fartfylld och spontan än de strukturerade franskan du läser eller lyssnar till på dina lektioner. Du tränar ditt öra eftersom du utsätter dig för språkets klang och melodi.

Ibland kan det kännas jobbigt att inte hänga med och inte förstå vad de säger. Men det gör ingenting! Du behöver inte lyssna aktivt.

Ibland kan det räcka med att bara ha TVn eller en podcast på i bakgrunden medan du städar, lagar mat, är ute och går eller gör något annat. Genom att exponeras för ett språk, lär man sig nya saker även om det är omedvetet.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.