Flera studier har visat att dans kan förbättra parets relation. Vare sig det är för en utekväll, en dansshow eller bara för att förbättra dina moves -- vem som helst kan lära sig pardansa.

Så vad är en dansklass för par?

Oavsett om det är på en skola eller med en privat lärare, salsa, bachata, vals, argentinsk tango, kommer varje dans att följa en liknande struktur.

I den här artikeln ska vi titta på hur du lär dig att dansa. Vi kommer att se en gemensam struktur som används för de flesta dansstilar, snarare än att titta på var och en, så att du har en bättre uppfattning om vad du kan förvänta dig innan ni båda kommer upp på dansgolvet.

De bästa lärarna i Dans
Första kursen gratis!
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Anastazija
Anastazija
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Evan
Evan
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Felicia
Felicia
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Vyshnavi
5
5 (1 recensioner)
Vyshnavi
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Sabrin
Sabrin
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Francia
Francia
279 kr
/h
Första kursen gratis!
Aya
Aya
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Anastazija
Anastazija
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Evan
Evan
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Felicia
Felicia
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Vyshnavi
5
5 (1 recensioner)
Vyshnavi
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Sabrin
Sabrin
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Francia
Francia
279 kr
/h
Första kursen gratis!
Aya
Aya
250 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Steg 1: Uppvärmning

De flesta dansklasser i Sverige kommer att äga rum antingen efter jobbet eller under din lunchpaus. Det betyder att du kanske inte är full av energi när du dyker upp till din klass.

Som varje bra dansare och dansinstruktör vet, måste du innan din första dans, hinna värma upp. Det är därför varje danslektion börjar med en uppvärmning.

Oavsett om du lär dig tiodans, latinamerikansk dans, swing, samba eller foxtrot, bör du inte försöka några komplicerade nya dansrörelser utan att ha värmt musklerna först.

Oavsett om du kör gruppklasser, en prövningskurs eller intensiva klasser kommer din danslärare förmodligen att börja med lite uppvärmning.

Hur kan du lära dig dansa som ett par?
Du måste stretcha innan du dansar. (Källa: energepic)

Uppvärmning hjälper dig att förbereda dina muskler för lite träning. Utan att värma upp kan dina muskler krampa upp och du riskerar att skada dig själv. För att ha en framgångsrik dansklass måste du ha värmt upp ordentligt.

Du måste värma upp varsamt och stretcha olika delar av kroppen: vrister, knän, lår, höfter, axlar, nacke, handleder och armbågar.

Börja med några enkla och mjuka övningar som att rotera vrister och axlar. Gå naturligtvis inte för långt i stretchningen, så att du skadar dig själv!

Din danshandledare kommer att se till att du gör det rätt. Om du just har börjat dina danslektioner är du förmodligen inte en expert på att värma upp. Din danslärare visar dig hur du värmer upp tills du kan göra det utan vägledning.

Först gör du det på egen hand innan du gör det som par. Att värma upp är den perfekta tiden för dig att lämna alla dina bekymmer bakom dig. Glöm arbete och andra problem och lämna dina problem vid dörren till dansstudion.

Många moderna dansledare föredrar att sätta på musik när eleverna värmer upp för att hjälpa dem.

Oavsett om du kör zumba, modern dans, jazz, samtida, breakdans, hip-hop eller vals, se till så att du får ut det bästa av det.

I en pardansklass bör musiken vara anpassad till den dansstil du lär dig. Vissa dansar kan till och med användas för att hjälpa dig att värma upp.

Steg 2: Lär dig rörelserna

När alla elever har värmt upp, är nästa steg att lära sig några danssteg. Varje stil har sin egen unika uppsättning av regler och rörelser.

Att lära sig danssteg är viktigt för att lära sig dansa. När det är tal om pardans måste din rutin koreograferas och båda dansarna måste vara bekanta med sina egna steg och sin partners.

Har du redan försökt lära dig dansa genom att bara beskåda människor på dansgolvet?

Hur kan du lära dig dansa som ett par?
Att lära sig stegen är nyckeln till alla dansrutiner. (Källa: Free-Photos)

Detta kan vara användbart på en nattklubb om du inte är säker på hur du ska dansa. Även om du kanske inte har en dedikerad koreograf, bör du kunna ta dig igenom sociala danssituationer bara genom att titta på andra människor, shower som Let's dance och dansvideor på nätet.

Om du använder sociala medier mycket bör du följa kändisar och kända dansare.

När det gäller att dansa som par, glöm inte att varje person behöver lära sig sina steg och sedan måste paret föra samman dem.

Män är vanligtvis på ena sidan av rummet medan kvinnorna är på den andra. I många pardanser lärs stegen ut med partnern närvarande.

En danslärares mål är att lära sina elever så snabbt och effektivt som möjligt så att de kan börjar visa upp sina danssteg på dansgolvet så snabbt som möjligt. Det betyder att de lär sig några grundläggande steg.

Avancerade dansare kan förbättra sitt fotarbete och integrera sina armar. Naturligtvis spelar hur du rör din kropp i takt med musiken en viktig roll. Avancerade dansare har i allmänhet mer frihet när det gäller att välja dansstegen och rutinerna de vill köra eftersom de har flera inövade danssteg i repertoarerna än nybörjare. Detta är när dans blir riktigt intressant eftersom du kan låta din fantasi flöda.

När eleverna börjar avancera är det en bra tid att börja lära dem om danshistoria och de olika stilar som finns tillgängliga för dem. Exempelvis är en av de bästa ställen att lära sig mer dans göteborg

Har du inte alltid velat behärska valsen?

Steg 3: Öva tillsammans med musik

När dansstegen har bemästrats är det dags att börja implementera dem. Detta är vanligtvis när musik kommer in i bilden. Du måste dansa i takt med musiken och använda stegen du just har lärt dig.

Hur kan du lära dig dansa som ett par?
Musik och dans går hand i hand. (Källa: Vladislav83)

När du lär dig pardans så kan detta ögonblick användas till för till exempel:

  • Lärandet att leda
  • Balansera varandras vikt
  • Improvisera

Det handlar om att ha kul och inte räkna varje steg. Visst, du måste lära dig stegen bit för bit men du behöver inte tänka på varje steg du tar och du kommer att se att de kommer mer naturligt. Så det är bara till att släppa taget! Det blir en vana. Till skillnad från vad du antagligen tror, kommer du inte tillbringa hela sessionen med att dansa med samma partner.

Under danslektioner kommer du ofta att byta partner. Du kanske måste dansa med personen till vänster eller höger och fortsätta göra detta tills du så småningom hamnar tillbaka med din ursprungliga partner.

Varför måste du byta partner?

Du lär dig mycket mer om du dansar lite med någon som är bättre än dig. Dans med olika människor kan också hjälpa dig att lära dig att röra dig på olika sätt och anpassa dig till varje partner. Du kanske till och med hittar din själsfrände!

När det finns fler kvinnor än män, vilket ofta kan vara fallet, kommer några av kvinnorna att behöva ta ledande roll. Det kan vara användbart att lära sig båda roller.

Traditionella könsroller blir mindre vanliga i modern dans och vem som helst kan lära sig vilken roll som helst.

Men om du lär dig att dansa tango, är könsrollerna tydligt definierade!

Steg 4: Stretching och nedvarvning

Oavsett om du lär dig tiodans, kizomba, argentinsk tango, rumba, bachata, kubansk salsa, Puerto Rico salsa, vals, cha cha, merengue, mambo eller flamenco, måste du fortfarande göra din stretching innan och nedvarvning efteråt.

Detta steg tar vanligtvis cirka tio minuter. Din lärare kommer förmodligen att sätta på lite lugnande musik när du saktar ner din hjärtfrekvens. Dessa övningar kan också få dig att må bättre dagen efter.

Hur kan du lära dig dansa som ett par?
I slutet av lektionen borde du känna dig ganska bra. (Källa: lograstudio)

Stretching och nedvarvning är väsentliga delar av varje lektion, oavsett vilken dansstilen än är.

Orientalisk dans, jazz, hip-hop, afrikansk dans, step, zumba och balettlektioner avslutas alla med lite nedvarvning. Få ut det mesta av denna del av lektionen och koppla av.

Du kan faktiskt känna dig mer avslappnad efter en ansträngande träning. Därför bör du försöka göra fysiska aktiviteter varje dag.

Under pardanslektionerna kan du köra stretching med din partner. Men se till så att stretchningen fungerar.

När klassen är över kommer din lärare att tacka dig och stänga av musiken. Du kan också prata med din lärare i slutet av lektionen om du har några frågor eller bara behöver någonting. Du kan också fråga dem om olika platser där du kan dansa på.

Att dansa någon annanstans kan också hjälpa dig att lära dig snabbare. Det är nästan som att din lektion aldrig tar slut!

Om du just har förlovat dig, glöm inte att bruden och brudgummen kommer att behöva dansa en bröllopsdans. Även om du inte behöver vara en professionella dansare eller imponera på alla med en komplicerad swingdansrutin, kan det vara en bra idé att anställa en privat handledare för att hjälpa dig och din partner med detta.

Superprofs kompletta guide till pardans kan kanske vara en hjälp på vägen?

Den bästa dansrutinen är vad ni båda trivs med. Ingen förväntar sig att du ska göra en genomgripande hip-hop dansrutin som de har sett på YouTube, de vill bara se dig glad, få sig ett gott skratt och fira din stora dag så att din bröllopsfotograf kan få några bedårande dansbilder av dig till ditt bröllopsalbum!

Om du aldrig riktigt dansat tidigare, oroa dig inte heller! En privat handledare kan sätta ihop en enkel koreografi som du och din partner kan lära er. Ni kan fortfarande vara ett romantiskt par utan att behöva lära er hela rutinen från Dirty Dancing!

Om du vill lära dig ännu mer är en av de bästa platserna att lära sig mer dans Stockholm.

Behöver du en lärare i Dans?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.