Enligt en studie från Albert Einstein School of Medicine i New York, kan dans minska seniliteten med 76%. Dessutom finns det både fysiska och mentala fördelar med att dansa. Till och med en till synes avslappnad stil som valsen förbränner kalorier och hjälper till att förbättra din hållning.

I den här artikeln ska vi titta på allt du behöver veta om valsundervisningar i dansskolor, akademier eller studios, likväl privata självstudier för vals. Vi tittar också på stilens ursprung, hur den har utvecklats, och vilka de olika stilarna är som du kan studera nuförtiden.

De bästa lärarna i Dans
Första kursen gratis!
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Anastazija
Anastazija
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Evan
Evan
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Matilda
Matilda
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Vyshnavi
5
5 (1 recensioner)
Vyshnavi
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Sabrin
Sabrin
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Francia
Francia
279 kr
/h
Första kursen gratis!
Aya
Aya
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Anastazija
Anastazija
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Evan
Evan
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Matilda
Matilda
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Vyshnavi
5
5 (1 recensioner)
Vyshnavi
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Sabrin
Sabrin
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Francia
Francia
279 kr
/h
Första kursen gratis!
Aya
Aya
250 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Vad är vals?

Vals är en av de äldsta pardanserna. Innan du lär dig dansa det och tar dig an dansgolvet bör du lära dig mer om dess fascinerande historia.

Valsen uppstod i Österrike och tros ursprungligen vara en wiener dans. Den blev populär på 1780-talet innan den tog sig till Västeuropa. Ordet "vals" kommer från den tyska walzer som betyder "att vända i cirkel". Och om du har sett människor som valsar, förstår du varför det är det perfekta namnet för det.

Ursprunget till valsen är lite fuzzy. Men det är allmänt accepterat att den har sitt ursprung någonstans mellan Tyskland och Österrike.

Hur kan du lära dig valsen som ett par?
Österrike, och Wien, är staden där valsen föddes. (Källa: jarmoluk)

Naturligtvis, som de flesta danser, kommer även valsen ursprungligen från en annan dans. Valsen lite av en revolution eftersom människor vanligtvis dansade sida vid sida snarare än ansikte mot ansikte.

På den tiden dansade folk menuetten, särskilt i Versailles-palatset. Denna nya sortens dans i form av "stängt par" äcklade många. Folk tyckte att dans med en partner på detta sätt var en obscen och skamlig praxis. Franska revolutionen ändrade dock allt detta.

Många tiodanser glömdes bort när vals tog över och det började undervisas som en dans i sin egen klass. Valsmusik var mycket populär bland kompositörer som började skapa ”valsar”.

För närvarande ses valsen som en äldre form av en tiodans och är inte särskilt populär bland den yngre generationen. Men nästan alla har hört talas om det eller dansat några steg bara för skojs skull.

Ta reda på vad man dansar idag genom vår kompletta guide till pardans!

Välj den stil som du vill lära dig

Över tiden så har olika stilar av vals utvecklades på olika platser runt om i världen. För att i slutändan välja rätt dansklasser, bör du veta mer om de olika stilarna för vals.

Wienervals

Wienervalsen dansas över musikaliska toner som består av åtta mått och där det genomsnittliga tempot är cirka 150 slag per minut, men om du inte studerar musik kommer du förmodligen inte att förstå mycket av den meningen. Det viktiga att komma ihåg här är att det inte är så snabbt och att det finns flera typer av wienervalsar (både internationella och amerikanska). Dansen går till på det sättet att partners dansar tätt tillsammans men kan också separera.

Wienervals, i allmänhet, dansas vanligtvis genom att man vänder åt höger. Men det finns de som ibland vänder till vänster så att de inte blir yr. Wienervals var populär bland kompositörer som Johann Strauss II och Offenbach.

Hur kan du lära dig valsen som ett par?
Johann Strauss skapade mycket av musiken som du valsar till. (Källa: MeineMaennerwelt)

Slow Waltz eller English Waltz

Den engelska valsen är en utveckling av den wienervalsen som dök upp ungefär samtidigt. Till skillnad från sin österrikiska motsvarighet använder Slow Waltz en dubbla ton där den andra takten är en paus.

Musette

Ta fram ett dragspel och en basker! Denna typ av vals var populär på franska ställen. Musette valsen har ett högre tempo än klassisk vals. Denna typ av vals liknar Java-valsvariationen, som dök upp ungefär samma tid i Frankrike.

Ta valslektioner på en dansskola

Det finns flera sätt att lära sig att dansa vals som ett par och det vanligaste är på en dansskola.

På din allra första danslektion kommer din danslärare förmodligen att visa dig grunderna. Du kan till och med lära dig lite valskoreografi för att lättare komma in i andra danstyper.

Det viktigaste är att lära sig de viktigaste stegen innan du fokuserar på var du ska vara eller hur du ska placera din kropp. Det bästa sättet är att lära sig grundläggande steg. Precis som att lära sig spela piano måste du börja långsamt för att se till att allt går in.

Hur kan du lära dig valsen som ett par?
När du valsar, kommer du att klä dig väldigt snyggt. (Källa: stokpic)

Det är därför en handledare ofta är avgörande för att hjälpa dig att undvika att ta upp några dåliga vanor.

En handledare kan lära dig hur du bäst placerar din kropp när du valsar -- dina armar ska vara borta från kroppen och i brösthöjd. Dansarnas bröst får inte komma i kontakt, bara höger sida av höften får göra det.

Kvinnans högra hand måste vara i mans vänster så att han kan placera sin högra hand under kvinnas midja. Och vänd, och vänd, och vänd.

Problemet med att ta klasser på en dansskola är att de ofta är gruppklasser. Flera par kommer därför att behöva dela rummet. Inget för den timida.

Schemat måste fungera för båda parterna. Oavsett om det är en danskurs, veckokurs, kvällskurs, intensiva klasser, eller klasser för nybörjare. Hör av dig till din lokala dansskola för att se vad de erbjuder.

Du kan också lära dig om andra stilar av dans -- argentinsk tango, rumba, bachata, salsa, kizomba, mambo, step, afrikansk dans, cha cha, Puertoricansk salsa, orientalisk dans, swing, balett. Men du kan även lära dig dansa för din bröllopsdag, årsskiftet eller liknande. Exempelvis är en av de bästa ställen att lära sig mer dans göteborg

Valslektioner med en privat handledare

Inte alla bor i en storstad. Om du bor på landet kan det vara svårt att hitta en dansskola. Dessutom är undervisning i vals inte lika vanligt som tidigare. Det är lättare att hitta klasser för jazz, salsa, flamenco, zumba, breakdancing, hiphop, osv.

För att fylla detta tomrum har ett antal dansare beslutat sig för att erbjuda privata självstudier. Idag är denna typ av lärande mycket vanligt. Att lära sig valsa med en privat lärare är ett bra sätt att lära sig på.

Att lära sig dansa tack vare en handledare är ett bra sätt att lära sig dansa som par!

Din valshandledare börjar med en utvärdering av dina färdigheter för att placera dig på rätt nivå (nybörjare, medium, expert). Och kommer efter detta att fråga vilken typ av vals du är intresserad av.

Hur kan du lära dig valsen som ett par?
Om du vill bli bra på vals måste du öva och prestera regelbundet. (Källa: pixelia)

Det är därför viktigt att titta på en handledares profil innan du kommer igång. Vissa föredrar klassiska valsstilar medan andra föredrar mer moderna stilar.

Många lärare på Superprof erbjuder den första timmen av handledning gratis så att du kan se vad de lär och om du kommer överens med dem.

Genom att välja en privat lärare kan du välja vilka timmar som passar dig bäst. Detta är särskilt användbart när ni är två och det finns två scheman att arbeta runt. Den enda nackdelen med att lära sig via en privat handledare är att du inte kan dra nytta av att byta partner. För att hitta andra dansare bör du gå till speciella kvällar som anordnas i valsens ära.

Om en valsdans inte är för dig, glöm inte att du också kan få privata handledare som är specialiserade på tiodans, foxtrot, polka, samba, osv. Valen är oändliga när du letar efter en dansinstruktör!

Vilken dansstil skulle du vilja lära dig att dansa?

Det finns också lärare som erbjuder en blandning av olika stilar om du kämpar för att välja enbart en. Naturligtvis hänger dessa stilar ihop. Du kommer förmodligen inte att lära dig balett samtidigt som du lär dig tango men du kan till exempel lära dig ett antal olika stilar i en latinamerikansk dansklass .

Om du just har förlovat dig, glöm inte att du också kan få en privat handledare som hjälper dig och din partner att bli redo för den första dansen på ert bröllop. Oroa dig inte om du aldrig dansat förut, du måste bara lära dig några steg. Naturligtvis, om du har större ambitioner och funderar på att göra en speciell koreografi, kan de också hjälpa dig med det!

Om du vill lära dig ännu mer är en av de bästa platserna att lära sig mer dans Stockholm.

Behöver du en lärare i Dans?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.