Det finns ett antal amerikanska och kanadensiska studier som beskriver de terapeutiska fördelarna med tango för dem med Parkinsons sjukdom. Detta beror på att tango främjar balans, stabilitet och en bra hållning. Naturligtvis kommer tango, som många andra dansstilar, med mentala och fysiska fördelar.

Tango är känd över hela världen och ett bra sätt för par att göra något tillsammans. Både sensuell och musikalisk, en dansare på alla nivåer kan lära sig att dansa tango.

I den här artikeln ska vi ta en titt på historien om tango, tangokurser och allt annat du behöver veta om argentinska tango och dansklasser nära dig .

De bästa lärarna i Dans
Första kursen gratis!
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Anastazija
Anastazija
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Evan
Evan
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Matilda
Matilda
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Vyshnavi
5
5 (1 recensioner)
Vyshnavi
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Sabrin
Sabrin
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Francia
Francia
279 kr
/h
Första kursen gratis!
Aya
Aya
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Dhouha
5
5 (9 recensioner)
Dhouha
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Anastazija
Anastazija
100 kr
/h
Första kursen gratis!
Evan
Evan
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Matilda
Matilda
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Vyshnavi
5
5 (1 recensioner)
Vyshnavi
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Sabrin
Sabrin
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Francia
Francia
279 kr
/h
Första kursen gratis!
Aya
Aya
250 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Argentinsk tango: historien

Du kan inte prata om tango utan att prata om Argentina, platsen där både tangodansare och tangomusik härstammar från. Du kan faktiskt hävda att denna typ av latinamerikansk dans är en av de mest berömda argentinska exporterna!

Det finns ett antal socioekonomiska skäl för tangodans. I slutet av 1800-talet befriade Argentina sina slavar.

Samtidigt tog invandrare från Italien, Frankrike, Spanien och Tyskland vägen mot landet. Dessa invandrare stimulerade Argentinas ekonomiska tillväxt och huvudstaden, Buenos Aires, var hem för många invandrarsamhällen.

Då var habanera och guajira de mest populära musikstilarna. Dessa stilar inspirerades av både latinamerikanska och afrikanska musikstilar.

Invånarna i Buenos Aires levde inte alltid under de bästa förhållandena. De fattigaste invandrarna bodde i förfallna byggnader med tidigare slavar i grannskapet La Boca, nära hamnen.

Argentina är födelseplatsen för både tangomusik och tangodans. (Källa: werner22brigitte)

Blandningen av musikaliska stilar ledde till skapandet av "La Milonga" i La Boca. Detta skulle senare kallas tango. På den tiden var det främst män som dansade eftersom det inte var så många kvinnor runt om som kunde omfamna dessa nya dansstilar på dansgolvet.

Män utvecklade olika steg och dansade med varandra eller med prostituerade, vilket verkligen inte hjälpte disciplinens rykte.

I början av 1900-talet tog några sånger sig så långt som till Paris. Konstigt nog var de via mun-till-mun snarare än skriftlig musik. "Lunfardo", ett speciellt språk, skapades. Många av orden används fortfarande i den argentinska huvudstaden idag.

Tango fick ett rykte i Paris och var populär bland några av de borgerliga invånare. Dess framgång i den franska huvudstaden hjälpte dansen att bli mer respekterad.

Instrument som violin, piano och bandoneon lades till i delar som vanligtvis inkluderade bara gitarrer och trummor. Huvudtema för sångerna inkluderade melankoli och sorgsenheten för de europeiska invandrare som hade åkt till Argentina för att börja sina nya liv.

Dansen förändrades med tiden. Men idag är den främst känd som en dans för par med tanke på dess sensuella natur.

Läs också om valsens historia!

Tango: Improvisation

Argentinsk tango ses ofta som en svår dans. Det beror på att det finns mycket improvisation till skillnad från stilar som salsa, pasodoble, rumba och vals.

Om du tar lektioner i Buenos Aires kommer du förmodligen att bli förvånad över hur ofta läraren låter dig bara göra din egen sak. Du behöver bara veta de grundläggande stegen och sedan låta musiken vägleda dig. Naturligtvis gäller detta bara för kvinnor eftersom män måste leda sin partner.

Som sagt, det är inte lätt för kvinnor eftersom de måste kunna utföra några otroliga fotarbeten. I milongorna, där tango spelas, lär du dig att improvisera redan under din första lektion.

tango
Ursprungligen var det bara männen som dansade tango. (Källa: werner22brigitte)

Traditionellt ber män kvinnorna att dansa. En man måste fånga en kvinnas blick. Hela proceduren görs utan att uttrycka ett ord. Naturligtvis är detta inte alltid fallet men de flesta Milongas runt om i världen kommer att respektera denna process.

Väl på dansgolvet kommer paret i position. Kvinnan lägger sin vikt på mannens axel, som kommer att fungera som motvikt. Mannen leder kvinnan genom att lätt trycka eller röra sig mot henne.

Alla dessa gester är lätta och diskreta, vilket gör att tangotekniken är mycket svår att förstå för dem som tittar på.

Så hur vet du vad du ska göra?

Det finns några grundläggande steg som både mannen och kvinnan behöver komma ihåg. När du har lärt dig dessa måste varje person bestämma var och när han ska använda dem. Det är därför tango kräver mycket kemi mellan partner och en god förståelse för musiken.

Ibland måste du improvisera. Detta är när kvinnan till exempel smeker benet mot sin partner. Musiken spelar en enorm roll när det gäller rytm och stegen du tar. Du måste lyssna på pauser osv.

Visste du att den argentinska tango anses vara en av de mest sensuella pardanserna?

Hur kan du lära dig att dansa tango som par?

Det bästa sättet att lära sig tango är att öva. Detsamma gäller för stilar som salsa, merengue, bachata , rumba, swing, zumba, kizomba, mambo, step, orientalisk dans, rock 'n' roll, flamenco, modern jazz, balett, osv men särskilt för danser där du dansar som par.

Tveka inte att dansa med någon som är bättre än dig. Genom att dansa med en partner som är bättre än dig, lär du dig mycket. Särskilt om du låter dem vägleda dig. Var inte rädd för att göra misstag heller. Tango handlar om improvisation och de flesta kommer inte ens att märka om du gör ett misstag.

Om du börjar lära dig tango som par och båda är nybörjare, kommer du förmodligen inte att lära dig så snabbt. Det är förmodligen bättre för var och en av er att lära er grunderna från varandra och sedan gå vidare tillsammans.

tango
Fotarbeten är absolut nyckeln när du dansar tango. (Källa: Bernard-Verougstraete)

Upptäck flera tips för att lära dig pardans!

Så var kan du dansa tango som par?

Du kan alltid besöka en dansskola, studio, grupplektioner, privata lektioner, veckokurser eller ta intensiva klasser. Du kan anmäla dig i början av året men om du har missat tidsfristen kommer du förmodligen behöva vänta ett helt år. Du kan också ta privata klasser. Detta kan vara användbart för par med komplicerade scheman. Dessutom behöver du inte ge bort din partner till en annan dansare. En privat handledare kan vägleda er båda.

Du kan också lära dig dansa i ditt eget hem. Det finns online-tutorials, DVD-skivor och böcker om tango. Det här kan vara mer praktiskt och prisvärt, men du måste se till så att du ägnar särskild mycket uppmärksamhet eftersom det inte finns någon där för att korrigera dig om du gör fel.

Det är en bra idé att delta på tangokvällar i Milongor. Precis som salsakvällar finns det ofta gratis tangokurser i början av kvällen. Det här kan vara din chans att öva det du har lärt dig på dansgolvet.

Varför inte åka till Argentina?

Naturligtvis måste du spara pengar till det. Men det är ett utmärkt sätt att lära dig mer om argentinsk kultur, tango, dess historia och prova några empanadas. Tangokurser, självstudier eller utekvällar är ett utmärkt sätt att lära sig att dansa tango.

Varför lära sig att dansa tango som par?

Varför ska du lära dig att dansa tango med din partner snarare än på egen hand?

Att organisera dansklasser i Sverige för två personer kan ibland vara svårt. Du måste hitta en tid då ni båda är fria.
Det finns emellertid många fördelar med att lära sig tango som par eftersom det kan föra par närmare varandra. Tango kräver par att kommunicera utan att säga ett ord. Det handlar om ditt kroppsspråk och båda parterna måste vara på samma våglängd för att få till det rätt. Det är därför varje dansare tenderar att ha en partner som de föredrar att dansa med.

tango
Du måste lyssna på din partner när du dansar tango. (Källa: fsHH)

De två partners lär sig att lyssna på varandra och kommunicera genom gester, en övning som är till nytta för alla par. Som en sensuell dans kan tangon tända alla pars eld. Både män och kvinnor måste klä sig snyggt för tango. Det betyder att du kan bära dina bästa kläder.

Att göra det mesta av tiden tillsammans är bra för par. Så om du vill börja ta danslektioner, är en nybörjare som letar efter en autentisk argentinsk tango kurs eller bara letar efter någon att lära dig lite koreografi med, ta en titt på några av de privata lektioner som finns tillgängliga från de passionerade handledarna på Superprof! Om du vill lära dig ännu mer är en av de bästa platserna att lära sig mer dans Stockholm, eller för att ge ett annat förslag så är en av de bästa platserna för en danskurs göteborg

Om du gifter dig, varför inte överväga att lära dig tango som din första dans?

Eller kanske vill du lära dig mer om pardans i allmänhet...

Behöver du en lärare i Dans?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.