Medan många människor är medvetna om den akustiska fiolen, vet färre om den elektriska, så kallad elfiol eller elviolin. Instrumentet, som uppfanns på 1900-talet, är idag ganska vanligt inom rock- och popgrupper.
Vissa musiker bestämde sig till och med för att lära sig elfiol snarare än akustisk fiol. Det beror på att instrumentet är lika lättillgängligt för nybörjare som det är för avancerade spelare.
Så vilken typ av klasser ska du välja?
Vad är noter och flikar och vilka ska du använda?
Oavsett om du vill spela som en del av en orkester eller kvartett eller bara för skojs skull, så tipsar vi om lite användbar information om hur du lär dig spela elfiol.

De bästa lärarna i Fiol
Första kursen gratis!
Hannah
Hannah
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Anja
5
5 (4 recensioner)
Anja
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Cvetana
Cvetana
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Zsuzsi
5
5 (2 recensioner)
Zsuzsi
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Kirsten
Kirsten
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Helga
5
5 (2 recensioner)
Helga
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Marina
Marina
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Barbara
Barbara
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Hannah
Hannah
350 kr
/h
Första kursen gratis!
Anja
5
5 (4 recensioner)
Anja
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Cvetana
Cvetana
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Zsuzsi
5
5 (2 recensioner)
Zsuzsi
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Kirsten
Kirsten
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Helga
5
5 (2 recensioner)
Helga
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Marina
Marina
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Barbara
Barbara
200 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Elfiol: Detta urskiljer den

Den klassisk musikvärld skulle behöva förändras en smula. Den måste bli mer tillgängligt och nå en mer varierad publik.
Vad är bättre än en elfiol för att starta denna revolution? Den elektriska fiolen, som skapades på 1900-talet, har långsamt börjat dyka upp överallt. Det är inte ovanligt att en violinist väljer instrumentet idag.

elfiol
En traditionell akustisk fiol är inte det enda sättet att lära sig spela på. Bild: Unsplash

Oavsett om du vill hitta nya ljud eller bara av praktiska skäl, det finns många anledningar till att fler och fler väljer elektriska fioler. Lindsey Stirling, Jean-Jacques Goldman, Nightwish, listan kan göras lång. Den elektriska fiolen tar sig in i allt flera musikstilar.

Men är det verkligen en stor skillnad mellan en elfiol och en akustisk fiol?

Den första och mest uppenbara skillnaden är instrumentets delar (huvud, kropp, greppbräda, nacke, strängar, ljudkort, etc.).
Medan de traditionella akustiska fiolerna (som inkluderar cello, viola och kontrabas) är stränginstrument med kroppar av trä, kan den elektriska fiolen formas via modernare tekniker.
I själva verket har den elektriska fiolen inte ens en ljudlåda eftersom dess ljud överförs direkt till förstärkaren via en pickup. Coolt va? När strängen vibrerar rör de sig genom ett magnetfält på pickupen. Dessa vibrationer inducerar en elektrisk ström som överförs via en kabel (eller i vissa fall trådlöst) till förstärkare. Den elektriska strömmen förstärks sedan och matas ut via en högtalare.
Medan träet ofta är en viktig del av en traditionell fiols ljud- och tonkvalitet, kan en bra elektrisk fiol med rätt pickups och förstärkning ha spelbarheten och ljudet på en otroligt bra nivå.
Tack vare att de inte behöver en ljudbox har många tillverkare byggt elektriska fioler i intressanta former. Det nya utseendet är ett enkelt sätt att skilja på en elfiol och en akustisk fiol.
Ljudet är också lite annorlunda. Medan ljudet av en akustisk fiol kommer från ljudboxen beror ljudet av en elektrisk fiol på förstärkarens kvalitet. Och ju bättre förstärkare desto bättre ljudkvalitet på den elektriska fiolen. Dessutom, precis som för elgitarrer, finns det pedaler för elektriska fioler som gör att du kan ändra ljudet. Naturligtvis bör du lära dig att spela innan du köper en effektpedal. En bra klingande fiol låter inte bra när den spelas av en amatör.

Men spelar det verkligen så stor roll?

Du kan spela fiol, oavsett om den är akustisk eller elektrisk, på exakt samma sätt. Du kommer att behöva träna dina handleder, öva på att hålla bågen och förbättra din hållning och positionering.
Elektriska violinsträngar kan fortfarande böjas på samma sätt som en akustisk fiol.
Precis som en akustisk fiol kommer det fortfarande att vara bra att ta musiklektioner. Att öva på dina skalor och ha en känsla av rytm kommer fortfarande att vara användbart oavsett vilken typ av fiol du spelar.

Visste du att…? Många kända violinister lärde sig spela elektrisk fiol utan att ta en enda musikklass!

Precis som med den akustiska fiolen kan du också lära dig att spela elfiol. Om du undrar vilken fiol du ska köpa bör du besöka en musikbutik och be en försäljningsassistent om det bästa alternativet för din budget. Nybörjare bör inte oroa sig för mycket för ljudet, du bör oroa dig över vilka instrument som är lättare att lära sig att spela på.

Vilken typ av lektioner ska du välja när du vill lära dig spela elfiol?

Nu till den viktigaste frågan: hur kan du lära dig spela elfiol?
Det finns flera sätt att göra detta på.

Lektioner via en förening

Det finns föreningar som erbjuder klasser för instrument som vanligtvis inte går att finna i mer traditionella miljöer. De kan lära dig spela piano, gitarr, fiol eller nästan vilket annat instrument som helst.
Lärarna är förmodligen mer villiga att ge elektriska violinlektioner om efterfrågan är tillräckligt stor.

elfiol
Klassisk fiolträning har också sina fördelar. Bild: Unsplash

Privata lektioner

Om gruppklasser inte tilltalar dig kan du alltid komma i kontakt med en privat fiollärare. Privata lektioner tas ofta av dem som vill lära sig spela fiol.
På Superprof, till exempel, väljer eleverna handledaren som fungerar för dem och sedan sammanställer de ett program med dem. Genom att göra detta kan du hitta en som spelar elfiol.
Oavsett om du tar dessa lektioner hemma eller hos din handledare, är upp till dig.

Lär dig spela elfiol själv

Precis som med den akustiska fiolen kan du också lära dig att spela elektrisk fiol. Det finns gott om webbplatser och videor på Internet som kan lära dig hur du gör det. Dessa är några av grejerna som du kan lära dig:

  • Vibrato
  • Stämma en fiol
  • Hur man håller en fiolbåge
  • Böjteknik
  • Spela en melodi
  • Pizzicato
  • Glissando

Många artister lärde sig spela tack vare fiolresurserna de kunde hitta online och blev sedan kända via sina egna videor. Internet är dock inte det enda sättet att lära sig spela. Manualer och böcker är fortfarande mycket användbara. Oavsett om du köper dem från en dedikerad musikbutik eller hittar dem på nätet så kan de lära dig mer om violin och några viktiga tekniker.

Förbättra ditt elektriska fiolspel genom att studera musik

Om du vill spela ett musikinstrument måste du förstå musik. Olika typer av språk har skapats genom musikhistorien.
Generellt sett är noter det universella språket för musiker, även det finns också något som går under namnet flikar och som blir mer och mer populära. Noter är en handskriven eller tryckt form av musik. Att studera musik är användbart för alla musiker när de skriver musik. Och flikar är något som används vanligtvis av musiker som lär sig själva spela.
Så vad är flikar?
Flikar är tryckt musik, skriven på ett sådant sätt att den kan spelas av dem som inte kan läsa och förstå noter. Flikar använder nummer och bokstäver för att berätta för musiker var de ska placera fingrarna på instrumentet.
Medan musikläsning vanligtvis behandlas i skolor, är flikar mycket populära bland dem som lär sig att spela själva.

elfiol
Musikteori kan vara väldigt viktigt för att göra musikaliska framsteg. Bild: Unsplash

I båda fallen, oavsett om du läser noter eller läser flikar, är övning det bästa sättet att förbättra dina kunskaper på.
Det här är saker du bör titta på när du börjar lära dig spela elfiol. De kan hjälpa dig att förstå hur du spelar bättre.

Visste du att…? Det finns många låtar skrivna i flikar på Internet.

Lära sig spela elfiol: lite praktiskt råd

I teorin kan det låta bra och enkelt, men i praktiken då? När det gäller att lära sig ett instrument är det viktigaste motivationen. Utan motivation kommer du att ha en väldigt lång resa framför dig. Stöter du på några svårigheter vill du ge upp. Efter det är det väldigt svårt att komma tillbaka och din fiol kommer att hitta ett nytt hem…. i garderoben.
För att undvika detta bör du fråga dig själv om du är seriös nog med att lära dig fiol. Om ja, så kör på! Och när du väl har köpt din fiol är det viktigt att du också tränar regelbundet, glöm inte det!

elfiol
Det är viktigt att du tränar regelbundet på att spela. Bild: Unsplash

Oavsett om du går i skolan, tar lektioner med en handledare eller lär dig själv, måste du hålla fast vid det. För att försäkra dig om att du inte blir avskräckt, bör du öva varje dag. Förvandla utmaningar till hanterbara sekvenser och övningen kommer att bära frukt. Glöm inte heller konstruktiv kritik. Oavsett om det är från din fiolhandledare, vänner eller familj, konstruktiv kritik kan verkligen hjälpa dig att förbättras. Du vet vad du behöver träna på och vad du redan gör bra. Om du inte kan spela framför din handledare och få feedback kan du alltid uppträda för dina vänner och familj och lyssna på deras åsikter. Framför allt, spela, spela och spela! Och se till att du också har kul!

Nu när du har en bättre uppfattning om vad som krävs, vad sägs om att lära dig spela vibrato på fiol?

Behöver du en lärare i Fiol ?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.