Medan många människor känner till den akustiska fiolen så vet färre om den elektriska, så kallad elfiol eller elviolin. Instrumentet, som uppfanns på 1900-talet, är idag ganska vanligt inom rock- och popgrupper. Flera musiker bestämde sig till och med för att lära sig elfiol direkt snarare än att börja med akustisk fiol. Det beror på att instrumentet är lika lättillgängligt för nybörjare som det är för avancerade spelare.

Så vilken typ av klasser ska du välja om du vill lära dig elfiol? Vad behöver du lära dig? Oavsett om du vill spela i en orkester eller kvartett eller ensam och bara för skojs skull, så tipsar vi om lite användbar information om hur du lär dig spela elfiol!

De bästa lärarna i Fiol tillgängliga
Anja
5
5 (6 recensioner)
Anja
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Anna
5
5 (4 recensioner)
Anna
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jeremija
5
5 (5 recensioner)
Jeremija
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Madara
5
5 (3 recensioner)
Madara
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Helga
5
5 (2 recensioner)
Helga
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Barbara
Barbara
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Marina
Marina
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sara
Sara
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Anja
5
5 (6 recensioner)
Anja
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Anna
5
5 (4 recensioner)
Anna
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jeremija
5
5 (5 recensioner)
Jeremija
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Madara
5
5 (3 recensioner)
Madara
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Helga
5
5 (2 recensioner)
Helga
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Barbara
Barbara
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Marina
Marina
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Sara
Sara
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Vad är det speciella med elfiol?

Den klassiska musikvärlden skulle behöva förändras en smula. Den måste bli mer tillgänglig och nå en mer varierad publik. Vad är bättre än en elfiol för att starta denna revolution? Den elektriska fiolen har sedan den uppfanns på 1900-talet långsamt börjat dyka upp överallt. Det är inte heller ovanligt att en violinist väljer instrumentet idag.

elfiol
En traditionell akustisk fiol är inte det enda sättet att lära sig spela fiol på. Bild: Unsplash

Oavsett om du vill hitta nya ljud eller bara tar det av praktiska skäl finns det många anledningar till att välja en elektrisk fiol. Lindsey Stirling, Jean-Jacques Goldman, Nightwish, ja, listan kan göras lång. Den elektriska fiolen tar sig in i allt fler musikstilar.

Men är det verkligen stor skillnad mellan en elfiol och en akustisk fiol?

Den första och mest uppenbara skillnaden är instrumentets delar (huvud, kropp, greppbräda, nacke, strängar, ljudkort, och så vidare). Medan de traditionella akustiska fiolerna (som inkluderar cello, viola och kontrabas) är stränginstrument med kroppar av trä, kan den elektriska fiolen formas med modernare tekniker. I själva verket har den elektriska fiolen inte ens en ljudlåda eftersom dess ljud överförs direkt till förstärkaren via en pickup. Coolt va? När strängen vibrerar rör de sig genom ett magnetfält på pickupen. Dessa vibrationer inducerar en elektrisk ström som överförs via en kabel (eller i vissa fall trådlöst) till förstärkaren. Den elektriska strömmen förstärks sedan och matas ut via en högtalare.

Medan träet ofta är en viktig del av en traditionell fiols ljud- och tonkvalitet kan en bra elektrisk fiol med rätt pickups och förstärkning ta spelbarheten och ljudet till en otroligt bra nivå. Tack vare att elfioler inte behöver en ljudlåda har många tillverkare byggt elektriska fioler i intressanta former. Det nya utseendet är ett enkelt sätt att skilja på en elfiol och en akustisk fiol.

Ljudet är också lite annorlunda. Medan ljudet av en akustisk fiol kommer från ljudlådan beror ljudet av en elektrisk fiol på förstärkarens kvalitet. Ju bättre förstärkaren är desto bättre är ljudkvaliteten på den elektriska fiolen. Dessutom finns det, precis som för elgitarrer, pedaler för elektriska fioler som gör att du kan ändra ljudet. Naturligtvis bör du dock lära dig att spela innan du köper en effektpedal. En bra klingande fiol låter inte bra när den spelas av en amatör.

Men spelar det verkligen så stor roll vilken fiol du väljer?

Du kan spela fiol, oavsett om den är akustisk eller elektrisk, på exakt samma sätt. För båda kommer du att behöva träna dina handleder, öva på att hålla bågen och förbättra din hållning och ställning. Elektriska fiolsträngar kan fortfarande böjas på samma sätt som en akustisk fiol. Och precis som för en akustisk fiol kommer det fortfarande att vara bra att ta musiklektioner. Att öva på dina skalor och din känsla av rytm är användbart oavsett vilken typ av fiol du spelar. När du väl kan spela fiol kan du gå över till mer avancerade tekniker, vad sägs till exempel om att lära dig spela vibrato?

Visste du att…? Många kända violinister lärde sig spela elektrisk fiol utan att ta en enda musiklektion!

Om du undrar vilken fiol du ska köpa bör du besöka en musikaffär och be en försäljningsassistent om det bästa alternativet för din budget. Nybörjare bör inte oroa sig för mycket över ljudet. Istället bör du fundera mer på vilka instrument som är lätta att lära sig spela på.

Vilken typ av lektioner ska du välja när du vill lära dig spela elfiol?

Nu till den viktigaste frågan: hur kan du lära dig spela elfiol? Det finns flera sätt att göra detta på.

Lektioner via en förening

Det finns musikföreningar som erbjuder lektioner i att spela de flesta instrument. De kan lära dig spela piano, gitarr, fiol eller nästan vilket annat instrument som helst. Lektioner i elektrisk fiol kan vara lite svårt att hitta men lärarna blir förmodligen mer villiga att ge elektriska violinlektioner om efterfrågan är tillräckligt stor.

elfiol
Klassisk fiol har också sina fördelar. Bild: Unsplash

Privata lektioner

Om gruppklasser inte tilltalar dig kan du alltid komma i kontakt med en privat fiollärare. Privata lektioner tas ofta av dem som verkligen vill lära sig spela fiol. På Superprof, till exempel, kan du som elev välja en handledare som fungerar för dig och sedan sammanställer de ett program tillsammans med dig. Huruvida du vill ta dessa lektioner hemma eller hos din handledare är upp till dig.

Lär dig spela elfiol själv

Precis som med den akustiska fiolen kan du också lära dig att spela elfiol på egen hand. Det finns gott om webbplatser och videor på internet som kan lära dig hur du gör det. Dessa är några av sakerna som du kan lära dig:

  • Vibrato
  • Att stämma en fiol
  • Hur man håller en fiolbåge
  • Böjteknik
  • Att spela en melodi
  • Pizzicato
  • Glissando

Många artister har lärt sig spela tack vare de fiolresurser som de hittat online och blev sedan kända via sina egna videor. Internet är dock inte det enda sättet att lära sig spela. Manualer och böcker är fortfarande mycket användbara. Oavsett om du köper dem från en dedikerad musikaffär eller hittar dem på nätet så kan de lära dig mer om violin och viktiga tekniker.

Förbättra ditt elektriska fiolspelande genom att studera musik

Om du vill spela ett musikinstrument måste du förstå musik. Olika typer av språk har skapats genom musikhistorien. Generellt sett är noter det universella språket för musiker, även om det finns något som går under namnet tabulatur som också blir mer och mer populärt. Noter är en handskriven eller tryckt form av musik. Att studera musik är användbart för alla musiker när de skriver låtar. Och tabulatur är något som vanligtvis används av musiker som lär sig själva att spela.

Så vad är tabulatur? Det är tryckt musik, skriven på ett sådant sätt att det kan spelas av dem som inte kan läsa och förstå noter. Tabulatur använder nummer och bokstäver för att berätta för musiker var de ska placera fingrarna på instrumentet. Medan notläsning vanligtvis studeras i musikskolor, är tabulatur mycket populärt bland de som lärt sig att spela själva.

elfiol
Musikteori kan vara väldigt viktigt för att göra musikaliska framsteg. Bild: Unsplash

I båda fallen, oavsett om du läser noter eller tabulatur, är övning det bästa sättet att förbättra dina kunskaper på. Det finns flera tips för nybörjare för vanlig fiol som kan vara till nytta även för dig som vill lära dig spela elfiol. Tipsen kan hjälpa dig att förstå hur du spelar bättre.

Visste du att…? Det finns många låtar skrivna i tabulatur på nätet.

Lära sig spela elfiol: lite praktiska råd

I teorin kan elfiol låta bra och enkelt, men i praktiken då? När det gäller att lära sig ett instrument är det viktigaste motivationen. Utan motivation kommer du att ha en väldigt lång resa framför dig. Stöter du på några svårigheter vill du kanske ge upp. Efter det är det väldigt svårt att komma igång igen och din fiol kommer att hitta ett nytt hem…. i garderoben. För att undvika detta bör du fråga dig själv om du är seriös nog med att lära dig fiol. Om ja, så kör på! Sen, när du väl har köpt din fiol, är det viktigt att du också tränar regelbundet, glöm inte det!

elfiol
Det är viktigt att du tränar på att spela elfiol regelbundet. Bild: Unsplash

Oavsett om du går i en musikskola, tar lektioner med en handledare eller lär dig själv, måste du hålla igång med spelandet. För att försäkra dig om att du inte tappar motivationen bör du öva varje dag. Förvandla utmaningar till hanterbara sekvenser och dina övningar kommer att bära frukt. Glöm inte heller konstruktiv kritik. Oavsett om det är från din fiolhandledare, vänner eller familj så kan konstruktiv kritik verkligen hjälpa dig att förbättras. Du får reda på vad du behöver träna på och vad du redan gör bra. Om du inte kan spela framför din handledare och få feedback kan du alltid uppträda för dina vänner och familj och lyssna på deras åsikter. Framför allt: se till att spela, spela och spela! Och se till att du också har kul!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.