Om de flesta säger att musik är lugnande – varför inte lära dig spela fiol (eller violin som det också heter)? Den berömda vibratotekniken kan göra underverk när det kommer till avkoppling. Men vad är egentligen vibrato och hur kan du göra det på en fiol? Beroende på om du spelar violin, piano eller gitarr så kan vibrato vara ett antal olika saker. Faktum är att du till och med kan använda vibrato om du spelar flöjt, saxofon och cello. Oavsett om du spelar på en akustisk eller elfiol kan vibratotekniken användas på båda! I den här artikeln tittar vi på de olika typerna och hur du spelar dem på violin.

När du läst klart kanske du är redo att boka en fiolkurs?

De bästa tillgängliga lärarna
Nu kör vi!

Vad är vibrato?

Eftersom de flesta rutinerade violinister använder vibrato är det en teknik som du behöver lära dig när du spelar instrumentet. Denna teknik bör dock inte användas av nybörjare. När du först lär dig spela violin kommer din lärare antagligen inte ens att nämna vibrato. Först behöver du lära dig att hålla fiolbågen och bekanta dig med greppbrädan innan du kan ta det till nästa steg. Oavsett om det är en akustisk fiol eller en elektrisk fiol kan du lägga till nyanser och djup genom vibrato när du spelar.
Men vad är egentligen vibrato?

violin
Många violinister använder sig av vibratotekniken. Bild: Unsplash

Här är en snabb definition från Wikipedia:
Vibrato (italiensk, från particip av "vibrare", att vibrera) är en musikalisk effekt som består av en regelbunden, pulserande tonhöjningsändring. Det används för att lägga till uttryck i sång- och instrumentmusik. Vibrato är också en musikterm för att en ton skall spelas (sjungas) med små, snabba, regelbundna förändringar i tonhöjd.

Vi pratar ofta om vibrato när vi sjunger. Sångaren modulerar frekvensen på den ton denne sjunger. Det är alltså en upprepande variation av noten som spelas. Fiolister kan också göra detta genom att flytta fingrarna på vänstra handen (om man är högerhänt) medan man trycker ner strängarna på fiolens hals. Genom att skaka vänster hand kan man snabbt ändra längden på strängen som får vibrera och sedan ändra den ton som produceras.

Kom ihåg: Du behöver veta när det är rätt tid att använda denna teknik.

Om du vill veta när vibrato ska användas är den bästa personen att fråga din privata handledare. Ditt öra kan också hjälpa dig såklart. Vibrato är en teknik som kan ge en violin en mycket tilltalande känsla, varför tekniken ofta kan användas som musikterapi. Faktum är att det ofta används på sjukhus för att hjälpa patienter som genomgår cytostatikabehandling att slappna av. Om du vill lära dig att spela fiol på egen hand kommer du att behöva vara motiverad.

Om du googlat "fiollektioner Stockholm vuxna", kanske det är dags att göra slag i saken och leta upp en lärare nära dig?

Vilka är de olika typerna av violinvibrato?

Nu när du vet att vibrato kan förbättra ljudet hos en låt – vilken typ ska du lära dig att spela? Oavsett om du spelar jazz eller klassisk fiol finns det olika typer som du kan använda dig av. Så vad är skillnaderna mellan dem? Vi kan börja med att lista begrepp som är viktiga att kunna (utöver musikteori) innan du börjar. De är exempelvis:

 • Kunskaper om rytm
 • Innebörden av frekvens
 • Kunna läsa noter
 • Veta vilket tempo
 • Förstå stämmor
 • Ha koll på musikaliska skalor

Vibratos hastighet och tid beror på vilken effekt du försöker förmedla, som till stor del beror på vilken musikstil du spelar.

Du kan använda fiolvibrato i många olika stilar:

 • Jazz
 • Keltisk musik
 • Klassisk musik
 • Blues
 • Världsmusik
 • Samtida musik
 • Folkmusik

Jazzvibrato kommer inte att vara samma som klassisk vibrato eller bluesvibrato. Vibrato används för att framhäva vissa toner i en sång. Det förknippas oftast med den typ av vibrato som används i klassisk musik, som är ganska snabb och kort. Om du vill spela som en del av en orkester, kvartett eller bara bli en professionell soloartist behöver du lära dig fiolvibrato. Glöm inte att många instrument också har sin egen version av vibrato! Lyssna på olika låtar och håll öronen öppna för de olika typerna av vibrato som används.
Kan du lära dig att violinvibrato med hjälp av online-resurser?

De bästa tillgängliga lärarna
Nu kör vi!

När ska du börja lära dig fiolvibrato?

Vill du börja lära dig spela violin eller veta hur man gör vibrato?

violin
Vibrato är inte en teknik som nybörjare bör använda. Bild: Unsplash

Kom ihåg att det finns ett skede där nybörjare bör undvika att lära sig vibrato.

Varför?
Det beror helt enkelt på att nybörjare riskerar att göra vibrato på fel sätt och överanvända tekniken när de tror att de har förstått den. Vi menar inte att du inte får göra misstag eller att du måste vara ett proffs från början. Snarare att dåliga vanor kan vara svåra att ändra på, särskilt om du lär dig på egen hand.

Generellt sett väntar violinister mellan två och tre år innan de går vidare till att lära sig spela vibrato.

Detta ger dig tillräckligt med tid för att arbeta på din handteknik. Din hjärna behöver också tid för att ta upp och använda de andra delarna relaterade till fiolspel. När du väl är bekant med dessa kan du koncentrera dig helt och fullt på att lära dig vibrato.

Kom ihåg: du bör behärska att placera händerna på nacken långt innan du börjar lära dig vibrato. När dina händer automatiskt går dit de behöver är du redo att börja lära dig vibrato.

Se till att du har tålamod. Detta hjälper dig att undvika att göra misstag.

Hur man lär sig göra vibrato på fiol

Är du redo att lära dig vibrato? Men hur gör du det? Denna teknik kan kräva en enorm mängd med arbete att bemästra. Ge inte upp efter första eller andra försöket. Först efter tio eller tjugo försök kommer du att få bukt på det. När du väl har lyckats glömmer du alla de misslyckade försöken. Så var ska du börja?

violin
Värm upp innan du funderar på att plocka upp din fiol. Bild: Unsplash

Att värma upp handlederna är viktigt. Du måste också värma upp underarmarna och fingrarna. Dina fingertoppar kommer ju att trycka på violinsträngarna och när du gör vibrato måste fingret röra på sig. Då kommer underarmen att göra en hel del arbete med de fram- och tillbakarörelser som ger dig ljudet. När du väl har koll på det här kommer du att kunna kontrollera hastigheten och djupet på din vibrato. Se till att din fiol hålls rätt mellan hakan och axeln och att armen gör sitt jobb. Sakta men säkert får du fingrarna rörliga och flexibla. När du gör detta kommer armarna inte riktigt att kunna hålla musikinstrumentet och du riskerar att tappa det. Det är därför du behöver öva. När du väl har bemästrat detta så kan du arbeta med att förbättra ljudet på din vibrato.

Naturligtvis ska du inte använda vibrato hela tiden när du spelar, lagom är bäst. Det är viktigt att veta var och när man ska använda vibrato eftersom överanvändning kommer att minska den kraftfulla effekten det kan ha. Du måste använda det på ett ansvarsfullt sätt. För det första måste du behärska en låt och spela den utan vibrato. När du behärskar låten känner du till de bästa tillfällen att använda vibrato på.

Nyckeln till framgång

När någon väl har förklarat vad vibrato är så kan det låta riktigt enkelt att utföra. Du måste däremot ha koll på en hel del innan du kan göra det. Utöver teori behöver du också öva mycket. Det krävs mycket repetion för att få minsta lilla rörelse på plats. Men först och främst behöver du se till att du håller fiolen rätt mellan hakan och axeln, vilket är dess rätta position.

Tips: Värm upp handlederna!

Slappna av – hemligheten för god hållning.

En stressad violinist kommer att kämpa och ha svårt med att spela rätt. Det gäller för alla musiker. Gör några andningsövningar för att slappna av. Först då kan du börja köra fram- och tillbakarörelsen med armarna. Du kan arbeta med denna rörelse i flera dagar i taget. När du är tillräckligt bekväm kan du fortsätta med att öka hastigheten på rörelsen.

violin
Dina händer och framförallt din vänstra hand, har aldrig varit viktigare. Bild: Unsplash

Slutligen väljer du en not och gör fingret redo. Upprepa rörelsen med armen medan du håller fingret på strängen – en lätt rörelse fram och tillbaka. Prova dessa övningar några gånger varje session, antingen under din fritid eller med en lärare. Fiollärare i närheten av dig kan hjälpa dig med övningarna! Nu när du vet vad du ska göra är det kanske dags att googla nybörjare fiol vuxen, och hitta en privatlärare som kan hjälpa dig att nå dina mål.

Varför inte prova att spela elfiol?

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...
porträttbild på författaren tina

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.