Många människor vill lära sig att spela fiol Stockholm och runt om i Sverige, men är rädda för att ta det första steget. Instrumentet i sig är ganska dyrt, det kanske inte finns fiollektioner i närheten, man vill lära sig snabbt, det kanske inte går att hitta några fiollärare – anledningarna till att flera tvekar när det kommer till fiol är många. Men om man verkligen brinner för att lära sig spela fiol så är allt möjligt!

Tvivla aldrig på dina förmågor! Även nybörjare måste börja någonstans. Att lära sig ett instrument på egen hand är dessutom inte en omöjlig uppgift. Att hålla fiolen rätt, placera fingrarna på rätt sträng, anta rätt position... allt detta kan du enkelt lära dig med lite träning. Så hur går du tillväga? Och hur lång tid tar det? Här är våra bästa råd för nybörjare som vill lära sig spela fiol.

De bästa lärarna i Fiol tillgängliga
Cvetana
5
5 (6 recensioner)
Cvetana
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jeremija
5
5 (14 recensioner)
Jeremija
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anja
5
5 (6 recensioner)
Anja
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Madara
5
5 (8 recensioner)
Madara
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Helga
5
5 (4 recensioner)
Helga
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Roldan
5
5 (5 recensioner)
Roldan
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anna
5
5 (5 recensioner)
Anna
800 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Barbara
5
5 (2 recensioner)
Barbara
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Cvetana
5
5 (6 recensioner)
Cvetana
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Jeremija
5
5 (14 recensioner)
Jeremija
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anja
5
5 (6 recensioner)
Anja
350 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Madara
5
5 (8 recensioner)
Madara
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Helga
5
5 (4 recensioner)
Helga
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Roldan
5
5 (5 recensioner)
Roldan
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Anna
5
5 (5 recensioner)
Anna
800 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Barbara
5
5 (2 recensioner)
Barbara
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Varför ska man lära sig spela fiol?

Det finns många anledningar till att ta violin lektioner med en privatlärare hemma, över internet eller på en musikskola. Och i många städer i Sverige finns det musikskolor eller privata lärare som erbjuder lektioner i fiolspelande. Om det inte finns kan du alltid hitta en musiklärare på nätet.

spela fiol
Att lära sig spela fiol kan göra dig mer kreativ. Bild: Unsplash

Fiol är ett instrument som tillåter dig att utveckla dina konstnärliga uttryck. Att spela fiol kan göra dig mer kreativ och vara ett sätt att ge uttryck för dina känslor. Det kan även få dig att känna dig mindre stressad och förbättra din hållning. Om du spelar i en orkester så har det också flera sociala fördelar.

Priset på fiollektioner är ibland en avgörande faktor och vissa människor vill helt enkelt inte spendera enorma summor för att ta lektioner varje år. Men om du letar tillräckligt noga på internet så går det ofta att hitta kurser med förmånliga priser. Om du därtill inte vill lära dig att spela klassisk musik eller uppträda i en orkester, utan mer vill lära dig grunderna, kommer du förmodligen att kunna hitta bra lärare till bra priser.

Att delta i vanliga lektioner kan dock ibland vara svårt om du har ett oregelbundet schema. I dessa fall kan det vara den perfekta lösningen att hitta en handledare som kommer hem till dig för att lära dig hur man spelar fiol.

Kom ihåg att du måste spela regelbundet om du vill göra betydande framsteg.

Att lära sig spela fiol eller studera musikteori på egen hand kan ge dig en ökad frihetsnivå. Då kan du själv välja när du vill spela, vilket innebär att du kan göra det när du faktiskt är på humör. Detta kan göra inlärningsprocessen roligare. Som tidigare sagt är det viktigt att du njuter av spelandet.

Att lära sig spela på egen hand kan också hjälpa dig att bli en mer autonom student och förbättra din improvisation. Ta dig tid att utveckla din egen konstnärliga stil och kunskap om grunderna. Med lite övning kan du senare kanske gå vidare och spela elektrisk fiol.

De olika sätten att lära sig spela fiol

Var ska man börja när man vill lära sig spela fiol på egen hand? Vissa börjar med att lära sig musikteori medan andra föredrar att hoppa över det steget och istället börja spela direkt. Det finns alltså många sätt att börja lära sig spela fiol som vuxen.

Att lära sig spela fiol när man redan är musiker

Om du väljer att lägga till fiolen i listan på instrument som du redan kan spela (vare sig det är piano, gitarr, flöjt, dragspel, etc.) är det lättare att lära sig instrumentet än om du skulle börja från grunden. Du kanske redan har en bra förståelse för musikteori eller perfekt tonhöjd.

Det betyder att du bara behöver lära dig teknikerna för instrumentet, som att inta rätt hållning eller arbeta med dina fingrar. De grunder som du inte redan har med dig – som att läsa fiolnoter – kan du lära dig online eller med hjälp av böcker och manualer. Kolla in våra fiollektioner för nybörjare här.

spela fiol
Du kan enkelt lära dig spela fiol i ditt eget hem. Bild: Unsplash

Vissa är även naturligt begåvade när det gäller musik och har det så klart lättare att lära sig spela fiol. De som har turen att vara detta kan perfekt återge musik bara genom att lyssna på den. Dock är detta ganska sällsynt.

Att lära sig spela fiol via YouTube

Om du inte vill börja lära dig musikteori omedelbart finns det många sätt för nybörjare på fiol att lära sig spela utan att behöva oroa sig för musikteori. Det finns flera kanaler på YouTube där du enkelt kan lära dig att spela några låtar genom att helt enkelt titta på videor som förklarar hur du spelar en låt. Det kan ibland vara lite som att spela en låt i spelet Guitar Hero. Du kan alltså lära dig spela fiol online på egen hand.

Att lära sig spela fiol med hjälp av tabulatur

Tabulatur kan vara till stor hjälp för dem som vill lära sig spela fiol. Gitarrister vet redan vad vi pratar om här. Tabulatur kan ersätta noter. De skrivs ofta på fyra rader där varje rad representerar en sträng på fiolen. På dessa rader finns siffror utskrivna. Siffrorna berättar var du ska sätta fingrarna på fiolhalsen. Fioltabulatur är lite mer komplicerat än gitarrtabulatur eftersom fioler inte har band som de flesta gitarrer har. Du måste därför lära dig exakt vad dessa siffror motsvarar på nacken.

Att lära sig spela fiol med hjälp av din mobil

Smartphone-appar är något av det bästa med modern teknik. Vissa av dem, som Meludia, lär dig musikteori på ett mer allmänt plan medan andra specifikt är till för att lära dig spela fiol.

Att lära sig spela fiol med hjälp av böcker

Om tekniken inte är din grej så finns det massor av böcker som kan hjälpa dig. Det finns gott om böcker och manualer om specifika aspekter av fiolspel som till exempel:

 • Hur du håller fiolen och andra tekniker
 • Hur du placerar fingrarna på greppbrädan
 • Olika träningsövningar och fiolskalor
 • Hur du arbetar med ditt minne och lättare breddar din repertoar
 • Hur du tar hand om fiolen, stämmer den och byter ut violinsträngar
 • Hur du läser noter
 • Hur du förbättrar din rytm
 • Hur du lär dig mer avancerade tekniker som vibrato och pizzicato

Nästan allt du behöver veta om hur du kan börja spela fiol nybörjare, kan du lära dig via böcker som säljs i butiker. Det finns ett brett utbud av material för alla nivåer!

Vad måste du kunna som violinist?

Innan du kan kalla dig för en violinist finns det några saker som du bör bocka av först. Här är några av dem:

 • För det första bör du träna så mycket du kan. Ibland vill vi kunna spela ett stycke perfekt direkt men att öva är det enda sättet för att lyckas med det. Det finns inget magiskt trick. Alla musiker kommer att säga samma sak.
 • Sätt upp mål! Att ha tydliga mål hjälper dig att hålla dig motiverad. Det här är vad appar ofta använder för att uppmuntra dig att fortsätta spela (och använda appen). Alla älskar en utmaning. Se dock till att dina mål kan uppnås så att du inte blir avskräckt, ger upp och lägger det helt åt sidan.
 • Ha tålamod! Det går inte att förneka att fiolen är ett komplext instrument. Ge inte upp när du stöter på svårigheter. Du kommer säkert att ha många hinder att ta dig förbi. Så det är viktigt att du är medveten om att ditt lärande tar tid.
 • Sätt ihop ett program som passar dig. Att organisera och planera ditt lärande är en bra idé för att veta vad du vill uppnå och hur du ska utvecklas.
 • Ta hjälp av bloggar och andra forum. För att få ännu mer råd kan du besöka bloggar och forum specifikt anpassade för fiol för nybörjare. Eller kanske ett forum som är ännu mer specifikt som till exempel ett om hur man kan lära sig spela elfiol eller vibrato.
spela fiol
Är du organiserad kommer du att kunna lära dig att spela fiol snabbare. Kanske kan du till och med spela i en orkester i framtiden. Bild: Unsplash

Kom dock ihåg att lärande på egen hand också kan ha nackdelar. När du lär dig själv finns ingen musiklärare som kan rätta dig när du gör fel. Vissa som lär sig att spela fiol på egen hand filmar sina framsteg under ett par år. Du kan göra samma sak för att se hur du utvecklas och kan även hitta deras videor på YouTube och använda dem som inspiration.

Hur lång tid tar det att lära sig spela fiol på egen hand?

Det kan vara svårt att ge ett exakt svar på den frågan. Att lära sig spela fiol utan musikteori eller fiollektioner betyder att allt går i sin egen takt. Detta kan vara både en fördel och en nackdel. De som tar lektioner har tempot bestämt av en lärare och de kan inte ändra det. Deras övning och träning är därför regelbunden. De gör framsteg varje vecka. När du lär dig ett instrument på egen hand kan det vara svårt att hitta en rutin. Det beror på din motivation och när du har tid.

spela fiol
Barn lär sig ofta snabbare än vuxna. De behöver dock tydliga mål för att göra framsteg. Bild: Unsplash

Detta kan också variera med ålder. Yngre musiker är i allmänhet bättre på att ta till sig nya koncept oavsett om de lär sig att spela ett musikinstrument eller tala ett främmande språk. Vuxna kan dessutom ha det svårare att hitta tid att spela ett instrument varje vecka.

Medan barn tenderar att lära sig lättare än vuxna finns det ingen åldersgräns för att lära sig spela fiol. En vuxen kan lättare lära sig ett instrument på egen hand medan ett barn till större grad måste ha delmål och mål. Generellt sett kommer barn under tolv år att ha svårt för att lära sig fiol på egen hand. Det är också lättare att ändra på dåliga vanor som barn plockar upp.

Man kan därför säga att en bra ålder för att börja lära sig spela fiol på egen hand är ungefär 13 år. Du måste bara vara motiverad, autonom och följa dina egna lektioner samtidigt som du ägnar särskild uppmärksamhet åt din teknik och andra metoder. Övning ger färdighet, kom ihåg det!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (2 note(s))
Loading...

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.