Många människor vill lära sig spela fiol men är rädda för att ta sina första steg. Instrumentet i sig är för dyrt, de kan inte ta violinlektioner i närheten av var de bor, de är för otåliga, de kan inte hitta några fiollärare – anledningarna är många när det kommer till fiol och att var nybörjare.
Men om man verkligen brinner för att lära sig spela fiol så är allt möjligt!

”Måttet på vem vi är, är vad vi gör med det vi har” - Vince Lombardi.

Tvivla aldrig på dina förmågor och jaga något du vill ha! Även nybörjare måste börja någonstans.
Att lära sig ett instrument på egen hand är dessutom inte en omöjlig uppgift. Håll den rätt, placera fingrarna på en sträng, anta rätt position... allt detta kan du lära dig.
Så hur går du tillväga?
Hur lång tid tar det?
Här är våra bästa råd när det kommer till fiol för nybörjare.

Varför lära sig spela fiol?

Det finns många anledningar till att ta fiollektioner med en privatlärare hemma, över internet eller via en musikskola.
Det finns många städer i Sverige där det inte finns några musikskolor eller ett begränsat urval av privata lärare.

lära sig spela fiol
Att lära sig spela fiol kan förbättra din övergripande kreativitet. Bild: Unsplash

Medan många människor vill lära sig fiol, är det mycket få som förmodligen är tillräckligt motiverade för att resa långt till någon som lär dem spela fiol.
Priset på fiolklasser är ofta en avgörande faktor som du måste ta hänsyn till och vissa människor vill helt enkelt inte spendera enorma summor för att ta klasser varje år.
Det betyder att du kan behöva finkamma Internet för att hitta förmånliga priser om du är intresserad av fiol för nybörjare. Om du inte vill lära dig att spela klassisk musik eller uppträda i en orkester, kommer du förmodligen att kunna hitta bra handledare till bra priser.
Men att delta i vanliga lektioner kan ibland vara svårt om du har ett oregelbundet schema. I dessa fall kan det vara den perfekta lösningen att hitta en handledare som kommer hem till dig för att lära dig hur man spelar fiol.

Kom ihåg att du måste studera regelbundet om du vill göra betydande framsteg.

Att lära sig spela fiol eller studera musikteori på egen hand ger dig också en ökad frihetsnivå. Välj själv när du spelar eller tränar, vilket innebär att du kan göra det när de är på humör och på så sätt göra inlärningsprocessen roligare. Som vi sa tidigare måste du njuta av det.
Att lära sig spela på egen hand kan också hjälpa dig att bli en mer autonom student och förbättra din improvisation. Ta dig tid att utveckla din egen konstnärliga stil och kunskap om grunderna. Du kommer att behöva lite övning innan du går vidare till en elektrisk fiol.

De olika sätten att lära sig spela fiol på

Var ska man börja när man vill lära sig spela fiol på egen hand?
Vissa bestämmer sig för att börja med att lära sig musikteori medan andra föredrar att hoppa över det här steget och börja spela direkt. Oavsett vilket tillvägagångssätt du väljer att ta, så finns det många sätt att börja lära sig spela fiol som vuxen.

Att lära sig spela fiol när man redan är musiker

Om du väljer att lägga till fiolen i listan över instrument som du redan kan spela (vare sig det är piano, gitarr, cello, flöjt, klarinett, trumpet, saxofon, dragspel, etc.) blir det lättare att lära sig än att börja från grunden.
Du kanske redan har en bra förståelse för musikteori eller perfekt tonhöjd. Det betyder att du bara behöver lära dig teknikerna för instrumentet, som att inta rätt hållning eller arbeta med dina fingrar. Lär dig grunderna – som att läsa fiolnoter –online eller med hjälp av böcker eller manualer.
Kolla in våra fiollektioner för nybörjare här.

lära sig spela fiol
Det är nu möjligt att lära sig spela fiol från ditt eget hem. Bild: Unsplash

Du kan också lära dig att spela ett instrument bara för att du är naturligt begåvad musikmässigt. De som har turen att kunna göra detta kan perfekt återge musik bara genom att lyssna på den. Dock är detta verkligen sällsynt.

Att lära sig spela fiol med hjälp av YouTube

Om du inte vill börja lära dig musikteori omedelbart finns det många sätt för fiol nybörjare att börja lära sig spela utan att behöva oroa sig för det.
Det finns flera kanaler på YouTube som enkelt kan lära dig att spela några låtar, detta genom att helt enkelt titta på videor som förklarar var du ska placera fingrarna för att spela en låt. Precis som spelet Guitar Hero förklarar för sina deltagare.
Du kan lära dig spela fiol online på egen hand på nolltid.

Att lära sig spela fiol med hjälp av tabulatur

Tabulatur kan vara till stor hjälp för dem som vill lära sig spela fiol. Gitarrspelare vet redan vad vi pratar om här.
Tabulatur kan ersätta noter. De skrivs ofta på fyra rader där varje rad representerar strängarna på fiolen och där det finns siffror utskrivna. Siffrorna berättar var du ska sätta fingrarna på fiolhalsen.
Fioltabulatur är lite mer komplicerat än gitarrtabulatur eftersom fioler inte har band som de flesta gitarrer har. Du måste därför lära dig exakt vad dessa siffror motsvarar på nacken.

Att lära sig spela fiol med hjälp av din smartphone

Smartphone-appar är en av de bästa sakerna med modern teknik. Vissa av dem, som Meludia, låter dig lära dig musikteori på ett mer intressant sätt medan andra kan hjälpa dig att lära dig spela fiol.

Att lära sig spela fiol med hjälp av böcker

Om tekniken inte är din grej så finns det massor av böcker som kan hjälpa dig. Det finns gott om böcker och handböcker om specifika aspekter av fiolspel som till exempel:

 • Hur du håller fiolen och andra tekniker
 • Hur du placerar fingrarna på greppbrädan
 • Olika träningsövningar och fiolskalor
 • Hur du arbetar med ditt minne och breddar din repertoar
 • Hur du underhåller fiolen, stämmer den och byter ut violinsträngar
 • Hur du läser noter
 • Hur du förbättrar din rytm
 • Hur du lär dig mer avancerade tekniker som vibrato och pizzicato

Nästan allt du behöver veta om fiol för nybörjare kan du lära dig via böcker som säljs i butiker. Det finns ett brett utbud av material för alla nivåer också!

Fiol för nybörjare: De bästa sätten att börja spela fiol på

Innan du kan kalla dig fiolmästare, finns det några steg du bör bocka av först. Här är några av dem:

 • För det första bör du träna så ofta du kan. Ibland vill vi kunna spela ett stycke perfekt direkt. Att öva är det enda sättet du kommer att komma dit på. Det finns ingen magisk fix. Varje musiker kommer att säga samma sak.
 • Sätt upp mål! Att ha tydliga mål hjälper dig att hålla dig motiverad. Det här är vad appar ofta gör för att uppmuntra dig att fortsätta spela (och använda appen). Alla älskar en utmaning. Se dock till att dina mål kan uppnås så att du inte blir avskräckt och lägger det helt åt sidan!
 • Ha tålamod! Det går inte att förneka att fiolen är ett komplext instrument. Ge inte upp när du stöter på svårigheter. Du kommer säkert att ha många hinder att ta dig förbi. Så det är i ditt bästa intresse att veta hur du kommer förbi dem.
 • Sätt ihop ett program som passar dig. Att organisera ditt lärande är en bra idé för att veta vart du ska gå och hur du utvecklas.
lära sig spela fiol
Är du organiserad kommer du att kunna lära dig spela fiol snabbare. Och kanske till och med spela i en orkester i framtiden. Bild: Unsplash
 • Ta hjälp av bloggar och andra forum. För att få ännu mer råd bör du överväga att besöka bloggar och forum specifikt anpassade för fiol för nybörjare. Eller kanske ett forum som är ännu mer specifikt som till exempel ett om hur man kan lära sig spela fiol som vuxen.

Kom dock ihåg att lärande på egen hand också kan ha nackdelar. Det finns ingen musiklärare som kan rätta dig när du gör fel.

Hur lång tid tar det att lära sig spela fiol på egen hand?

Det kan vara svårt att ge ett exakt svar på den frågan. Att lära sig spela fiol utan musikteori eller fiollektioner i närheten av dig betyder att alla går i sin egen takt. Detta kan vara både en fördel och en nackdel.
De som tar lektioner har tempot bestämt via en lärare och de kan inte ändra det. Deras övning och träning är därför regelbunden. De gör framsteg varje vecka.
När du lär dig ett instrument på egen hand kan det vara svårt att hitta en rytm. Det beror på din motivation och när du har tid.

lära sig spela fiol
Barn lär sig ofta snabbare än vuxna. De behöver dock tydliga mål för att göra framsteg. Bild: Unsplash

Detta kan också variera med ålder. Yngre musiker är i allmänhet bättre på att assimilera nya koncept oavsett om de lär sig att spela ett musikinstrument eller tala ett främmande språk. Dessutom har vuxna svårare att hitta tid att träna på ett instrument varje vecka.
Vissa som lär sig att spela fiol har valt att filma sina framsteg under ett par år. Du kan hitta deras videor på YouTube och använda dem som en guide.

Vid vilken ålder kan man lära sig spela fiol?

Medan barn tenderar att lära sig lättare än vuxna finns det ingen åldersgräns när det gäller att lära sig spela fiol. En vuxen kan lättare ändra sin rytm medan ett barn måste sätta delmål och mål.
Generellt sett kommer barn under 12 att ha svårt att lära sig fiol på egen hand. Det är också lättare att ändra de dåliga vanor som barn plockar upp.
Man kan därför säga att en bra ålder för att börja lära sig spela fiol på egen hand är ungefär 13. Du måste bara vara motiverad, autonom och följa dina egna lektioner samtidigt som du ägnar särskild uppmärksamhet åt din teknik och andra metoder. Övning ger färdighet, kom ihåg det!

Behöver du en lärare i Fiol ?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.