Det finns en hel rad olika metoder för att lära sig spela piano. Och så många frågor att ställa: piano eller keyboard? Privata pianolektioner eller musikskola? Pianolektioner online eller via en högskola? Musikteori eller improvisation? Dur-skalor eller moll-skalor?

Man kan hitta hundratals olika metoder online, varav de flesta marknadsförs som rena mirakelmetoderna för att lära sig spela piano på tio dagar eller liknande!

Genom den här artikeln försöker vi hjälpa dig sortera tankarna kring alla olika pianometoder som finns tillgängliga och begränsa dem till 3 olika kategorier. Varje kategori motsvarar en specifikt mål och syfte. När du väl läst klart den här artikeln kommer du ett steg närmare Mozart med dina pianotalanger!

Vilken pianometod kommer du att välja? (Källa: Unsplash)
De bästa lärarna i Piano tillgängliga
Carlo
5
5 (36 recensioner)
Carlo
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Dani
4,9
4,9 (11 recensioner)
Dani
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Vivian
5
5 (5 recensioner)
Vivian
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Evgeniya
5
5 (23 recensioner)
Evgeniya
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Yuliana
5
5 (6 recensioner)
Yuliana
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Beatrice
5
5 (6 recensioner)
Beatrice
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nicole
5
5 (6 recensioner)
Nicole
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kayoo
5
5 (3 recensioner)
Kayoo
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Carlo
5
5 (36 recensioner)
Carlo
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Dani
4,9
4,9 (11 recensioner)
Dani
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Vivian
5
5 (5 recensioner)
Vivian
450 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Evgeniya
5
5 (23 recensioner)
Evgeniya
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Yuliana
5
5 (6 recensioner)
Yuliana
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Beatrice
5
5 (6 recensioner)
Beatrice
400 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nicole
5
5 (6 recensioner)
Nicole
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Kayoo
5
5 (3 recensioner)
Kayoo
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Den traditionella metoden

Oavsett om du planerar att lära dig spela piano på egen hand, gå på en musikskola eller lära dig spela tillsammans med en privatlärare så finns det i huvudsak tre olika sätt att lära sig spela piano på.

Först och främst har vi den traditionella metoden. Den kan delas in i tre underkategorier: solfège-instruktioner, rytmikträning och att framföra musik genom att använda noter samt olika övningar.

Att lära sig solfège genom att spela piano

Du är antagligen redan medveten om att att solfège är studiet av musikens språk. Ja, det stämmer, musik kan jämföras med ett språk, med dess egna regler (t.ex., regeln om harmoni) och dess egna tecken (musiknoter).

För att träna på solfège brukar man börja med att lära sig läsa noter med blotta ögat, utan att spela. De flesta pianometoder för nybörjare brukar inkludera en del notläsningsövningar. För att övningen ska vara så effektiv som möjligt är det nödvändigt att man använder och drar nytta av sina solfègekunskaper medan man spelar (under pianolektionen, t.ex), för att ge liv åt de noter du ser framför dig!

Varför inte testa på pianolektioner i din hemstad?

Dra nytta av all musikteori! (Källa: Unsplash)

Det är ingen idé att veta vilken not som ligger vart i musikstycket om du inte vet hur noten i fråga låter! De teoretiska aspekterna solfège kan ibland få oss att glömma att musik framförallt handlar om att skapa ljud och om att lyssna till de ljuden. Snart kanske du kan spela utan noter!

Vi anser att det är otroligt värdefullt att känna till musikteorin, både för nybörjare och för mer avancerade pianister. Vill inte du kunna läsa noter, du också?

Lär dig rytmik för att spela piano

Medan du lär dig mer om solfège så bör du även studera rytmik och olika rytmikmönster. Det är även viktigt för att kunna utveckla ett bra gehör.

Det kan vara fördelaktigt att lära sig mer om rytmik utanför ett musiksammanhang. Testa att endast använda din kropp (klappa i takt med dina händer, eller stampa i takt med dina fötter, t.ex.). Försök att känna rytmen. När du väl börjar komma in i det kan du lära dig hur rytmen faller samman med musikstycken. Genom att följa rytmen samtidigt som du läser noter kan du se hur de olika noterna kommer till liv i pianospelandet.

Du kommer att lära dig olika taktarter och beats: helnoter, halvnoter, fjärdedelsnoter, åttondelsnoter, och så vidare. Det viktigaste att vara medveten om är förhållandet mellan samtliga noter: det går två åttondelsnoter på en fjärdedelsnot , t.ex.

När du väl förstått matematiken bakom systemet så kan du testa spela olika rytmer, men i samma tempo. Det är ett bra sätt att öva och få ett grepp om hur de olika tonerna ska låta, rytmiskt sett. Försök även arbeta in dina solfègekunskaper i det hela.

Det är ett av de bästa sätten att lära sig spela på! Snart kommer du vara redo för olika ackordföljer, oktaver och arpeggios. Tangenterna kommer att sjunga!

Pianospelande

Syftet med alla dessa övningar är förstås att lära sig spela piano. Men det räcker inte att endast ha goda kunskaper i musikteori.

Den sista aspekten av den traditionella pianometoden består av att faktiskt spela piano. Nu är det dags att öva på att framföra olika musikstycken och att gå igenom olika tekniska övningar. Du behöver troligen även bättra på din hållning för att kunna lära dig spela piano på ett korrekt sätt!

Du kommer att fascineras över din egen koordination medan du spelar. (Källa: Unsplash)

Även om man inte fokuserar lite mycket på olika pianoskalor idag så är de fortfarande otroligt användbara om man vill utveckla sina pianoförmågor. Alla metoder som är utformade för nybörjare inkluderar olika teknikövningar samt enklare musikstycken att framföra. Med tiden blir musikstyckena allt mer komplicerade.

Om du övar på dessa tre aspekter som vi har gått igenom kan du bättra på dina kunskaper och dina musikaliska förmågor. Vissa rekommenderar att man lär sig musikteorin separat ifrån spelandet, men vi anser att det kan vara användbart att dra nytta av samma information medan man spelar, för att lära sig mer om hur teorin faktiskt fungerar i praktiken. Så som med rytmiken, t.ex.

Genom att lära dig hur man “tolkar” musiknoter kan du göra stora framsteg vad gäller rytmik och solfège. Genom att öva regelbundet kan du utvecklas allt snabbare framför pianot.

Hos oss på Superprof finns det helt fantastiska handledare som kan hjälpa dig utvecklas på piano!

Den förenklade metoden

Den traditionella metoden som vi gått igenom hör ovanför kräver en hel del arbete; för en nybörjare kan det kännas något överväldigande och frustrerande. Det är en relativt långsam metod som kan ta åratal, men det är samtidigt den bästa och enda metoden om du drömmer om att spela piano lika bra som de fantastiska herrarna Beethoven och Chopin. Om du däremot endast drömmer om att spela dina favoritlåtar så finns det enklare metoder och andra sätt att gå tillväga för att lära sig spela piano lite snabbare.

Det handlar först och främst om olika metoder som finns tillgängliga via internet. Det finns oändliga resurser online. Allt ifrån kompletta pianokurser till enstaka pianolektioner. Du har säkert sett att det finns ett otroligt utbud av lektioner inom flera olika ämnen på YouTube! Vissa hävdar att de kan lära dig spela piano på 24 timmar, t.ex.

Kom ihåg att vara något källkritisk om du ska lära dig spela piano på egen hand eller via YouTube-lektioner. Det finns inga mirakelmetoder som fungerar på 24 timmar. Att bli en skicklig pianist kräver både tid och tålamod. Dessutom ska man se till att man får bra råd så att man inte skapar dåliga vanor!

Det ligger förstås en del sanning i det hela: man kan lära sig spela piano relativt snabbt genom att improvisera eller genom att endast spela enklare ackord. Man behöver inte känna till solfège eller alla olika rytmikmönster. Det är inte möjligt att lära sig komplicerade musikstycken på samma sätt, men du kanske kan lära sig spela din favoritlåt! Eller kanske en radio-hit?

Tro inte på allt du hör: det finns inga mirakelmetoder. (Källa: Unsplash)

Lär dig improvisera på pianot

Musiken är uppbyggd på ackord och ackordföljder: de följer varandra enligt ett logiskt system som de flesta musiker bör lära sig. Det är viktigt även för den som vill lära sig improvisera på pianot!

Inom en viss skala (låt oss säga D-dur, t.ex.) så har varje not och varje ackord en exakt funktion. I C-dur har C-ackordet en tonisk funktion. Genom att känna till vilka toner och ackord som existerar inom en viss skala kan man enkelt improvisera utifrån det. Så länge du spelar toner som finns inom din skala eller som hör ihop med din skala så kan du aldrig spela falskt! Det är därför skickliga musiker kan improvisera utan problem!

Vissa solon blir kanske bättre än andra, men det låter aldrig falskt (förutsatt att de verkligen har koll på sin musikteori).

Det finns även ett subdominant ackord: i C-skalan är det F-ackordet. Genom att känna till dessa olika ackordstyper -tonisk, dominant och subdominant – kan du börja improvisera utan problem!

Du kan testa att spela de tre olika ackorden med din vänstra hand samtidigt som du improviserar olika melodier med din högra hand, och använder alla olika noter i skalan. Med tiden kommer du lära sig allt fler skalor och då kommer du kunna lägga till allt fler musikaliska nyanser, men se till att börja med de mest grundläggande.

Det finns ingen rätt eller fel metod – det handlar bara om vad du har för mål!

Om du verkligen vill utvecklas på pianot, förstå musik på djupet, framföra komplicerade musikstycken och kanske till och med livnära dig som professionell musiker....ja, då kommer du snart upptäcka att den här metoden är mycket begränsande.

Vill du bli nästa stora pianist? (Källa: Unsplash)

Specialiserade metoder

Vi vet alla att det finns otroligt många olika musikgenres. Man kan dock lära sig spela allihopa på pianot! Allt ifrån klassisk musik till jazz, blues, och så vidare.

Oavsett om du studerar klassisk musik eller annat så kommer du använda samma noter, samma ackord och i princip exakt samma regler. Det är därför en skicklig pianist enkelt kan spela på flera olika sätt och gå från en genre till nästa.

Vi rekommenderar dock att du väljer en inlärningsmetod som passar ihop med den musikstil du helst vill spela. Så som jazz, till exempel, där man använder ett amerikans system för att läsa och tolka ackorden. Jazz handlar förstås väldigt mycket om improvisation. Det är något man kanske inte alltid lär sig eller övar på om man studerar klassisk musik. Den som vill lära sig spela jazz-piano bör alltså studera enligt en specifik jazz-metod. För att lära sig klassisk musik bör man förstås använda specifika metoder också, eftersom olika genres har olika fokusområden, trots många likheter.

Vilken genre tilltalar dig? (Källa: Unsplash)

Tänk på att välja en metod som passar beroende på vilken genre du helst vill spela, samt beroende på vilka mål du har med ditt spelande. Den musikgenre du väljer kan även avgöra hur utmanande dina lektioner blir.

Det finns metoder för varje stil! Du kan lära dig precis vad du vill, oavsett om du vill arbeta på egen hand hemifrån eller ta hjälp av en professionell lärare. Det alla metoder har gemensamt är att de kräver hårt arbete och hög motivation!

För att behålla motivationen kan det vara fördelaktigt att arbeta tillsammans med en duktig lärare. Det finns otroligt många fördelar med att spela piano, så ge inte upp!

Bor du i Stockholm och tror att dina barn skulle vara intresserade av lektioner kan du redan idag söka efter pianolektioner för barn i Stockholm.

Det kommer vara värt det!

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer/songwriter, volleybollspelare och språkälskare. Även en professionell drömmare.