Att spela piano handlar framförallt om personligt uttryck. Det spelar ingen roll vilken genre man spelar, så som jazz eller klassiskt. Det spelar ingen roll vilken metod man använder sig utav heller. Men att kunna uttrycka sig själv genom pianot är inte alltid det enklaste: det kräver flera års träning. Man ska kunna läsa noter, förstå sig på musikteorin, lära sig spela i olika tempon samt lära sig spela olika ackordföljder och skalor. 

När man börjar lära sig spela piano så kan det kännas helt omöjligt att nå sina mål, framförallt om man precis har börjat leka med tangenterna för allra första gången i sitt liv! Det kan vara svårt att koordinera mellan höger och vänster hand. Det kan även vara utmanande att lära sig läsa noter och att improvisera. Och hur hittar man egentligen mitten-C? 

Men man behöver inte vara en helt enastående pianist - så som Bach eller Schubert - för att kunna glädjas av pianospelandet! Sanningen är att du bara behöver ha koll på ett par ackord för att kunna spela vissa musikstycken! För att spela Bachs “prelude”, till exempel! 

Med lite mer övning kan du snart spela Beethovens “Clair de Lune” också! 

I den här artikeln fokuserar vi på de mest grundläggande pianoackorden – de kanske verkar lite svåra för en nybörjare, men de är enklare att få grepp om än vad du tror! Snart kommer du kunna spela ett ackord helt felfritt. Fram med din metronom, det är dags att sätta igång! Du kan läsa mer om hur man lär sig spela piano här! Snart kanske det är du som sitter och briljerar framför tangenterna!

Durackord och mollackord 

Du behöver inte läsa någon intensiv musikteorikurs för att lära dig de mest grundläggande pianoackorden. Det är enkelt att lista ut hur man spelar dem! Det beror på att de är uppbyggda på ett mycket logiskt, nästan matematiskt system av hel- och halvnoter.  

På piano spelar man generellt sett ackord med vänsterhanden och melodin med högerhanden. Melodin består av olika noter som finns inom samma skala som ackorden du använder. Det kanske är lite svårt att förstå sig på i nuläget, men det kommer snart att klarna upp för dig.  

Vi rekommenderar förstås att testa på pianolektioner eftersom din lärare kan hjälpa dig förstå hur allt hänger ihop,  men vi kan börja med att ta en titt på hur olika ackord är uppbyggda nu direkt. 

Så: hur kan man räkna ut hur man spelar olika dur- och mollackord? 

Durackord på piano 

Vad är skillnaden mellan moll- och durackord? (Källa: Unsplash)

Det är durackorden som har den där positiva och upplyftande klangen! Du vet säkert vad vi menar.  

De är inte så svåra att spela som man kanske kan tro, men du behöver fortfarande förstå dig på lite musikteori först för att kunna förstå dig på ackordens uppbyggnad. Framförallt vad man menar med notintervall. Kan du läsa noter? Har du bra gehör? 

Spela följande: c-e-g. Där har du ett C-durackord. Se om du kan räkna ut intervallerna emellan de olika tonerna. Alla durackord skapas på samma sätt, det är därför man kan räkna ut hur ett A-ackord spelas, till exempel, även om man aldrig spelat ett A-ackord tidigare. 

Om du bara hittar och följer samma intervallmönster kan du spela alla olika durackord utan problem. Se om du kan se ett mönster genom att kika på hur de olika durackorden är uppbyggda: 

 • C: c-e-g 
 • D: d-f#-a 
 • E: e-sol#-b 
 • F: f, la, c 
 • G: g, b, d 
 • A: a-c#-e 
 • B: b-d#-f# 

Ackorden blir lite mer komplicerade om man ska spela ett –ess eller ett –iss: du behöver använda de svarta tangenterna också när du beräknar tonintervall. 

Men var försiktig: se till att du alltid har två helnoter mellan det första och tredje ackordet och sedan en och en halv ton mellan det tredje och femte. Ingen sa att det var enkelt, men med lite övning får du snart stenkoll på hur det hela fungerar! 

Mollackord på piano 

Mollackorden har en något mer sorgsen ton. De skapar en mer dyster atmosfär i jämförelse med durackorden.  

Nu när du vet hur man hittar durackorden (genom att räkna intervallerna mellan noterna, d.v.s. tangenterna) så kan du enkelt hitta och räkna ut hur man spelar de olika mollackorden! 

Visst låter det nästan för bra för att vara sant? 

Men det stämmer! 

För att hitta ett mollackord behöver man endast sänka den tredje noten ett halvt steg. Då hamnar ditt finger oftast på den svarta tangent som finns närmast åt vänster, men inte alltid. Det är inte alls svårt att räkna ut! Ta C-durackorden igen, till exempel (c-e-g-). För att förvandla det till ett C-mollackord behöver du bara sänka E:et (e), så att det blir ett –Ess (E♭). Alltså ett halvt tonsteg lägre än ett vanligt E.  

För att skapa mollackord flyttar man alltså fingrarna en och en halvnot mellan C och E♭, och sedan 2 helnoter mellan E♭ och G. Samma mönster kan användas för att hitta och spela alla de andra mollackorden också. 

Testa på ditt eget piano! Snart kan du spela alla de olika moll- och durackorden i sömnen! 

Varför inte anlita en pianolärare? De kan hjälpa dig göra framsteg ännu snabbare...Ta en titt hos oss på Superprof nu direkt. Hos oss finns helt fantastiska lärare till hands. 

4 viktiga ackord 

Det fantastiska med att lära sig olika ackord är att man även kan lista ut hur man spelar samma ackord på gitarr eller dragspel. Från att ha varit en nybörjarpianist kanske du spelar tre olika instrument snart! 

Det är viktigt att ha koll på olika skalor. (Källa: Unsplash)

När du väl har fått koll på pianot så blir det alltså enklare att lära sig andra instrument också!

Att spela en vacker melodi eller de största pop-låtarna brukar faktiskt inte kräva så mycket. Det kanske låter förvånande, men du behöver egentligen bara 4 magiska ackord för att öppna upp en hel värld av musik att spela: 

 • C-dur 
 • G-dur 
 • A-moll 
 • F-dur 

Man brukar kalla dessa ackord för de magiska ackorden just eftersom de dyker upp i en hel rad musikstycken bland olika genres! Beatles, Pink Floyd, Elton John och Taylor Swift har alla låtar som enbart baserats på de här fyra ackorden! 

Man brukar kalla de här ackorden för magiska eftersom de låter bra, alla tycker om dem. De är helt enkelt favoriterna när det gäller ackord! Genom att dra användning av dem kan du spela en hel rad olika låtar och ha roligt tillsammans med dina vänner medan ni sjunger igenom olika hit-låtar! 

Det svåraste är inte att hitta ackorden utan att välja vilken melodi du ska spela till. Du kan alltid testa att skapa dina egna melodier.

Tack vare att pianot är konstruerat på ett logiskt sätt vad gäller tangenternas position och intervallernas funktioner så kan du ändra tonart utan några problem. Du kan ändå använda samma sorts ackord, men i en annan tonart. Då kan du spela samma låtar, med endast 4 ackord, fast att du ändrat tonarten. Det är bra att känna till om låten är för hög eller låg för dig eller dina vänner att sjunga. 

Testa direkt. Istället för att börja med ett C kan du börja med ett E. Spela de här ackorden istället: 

 • E-dur: e- g#- b 
 • B-dur: b- d#-f# 
 • C#moll: c#-e-g# 
 • A-dur: a-c#-e 

Se om du kan räkna ut hur man spelar samma ackordföljd om du börjar med något annat durackord än C eller E. Kanske A, till exempel? 

Nybörjarpianister kan glädjas över att många pianostycken består av samma magiska ackord. Musik är alltså inte så svårt som det kan verka, så börja öva direkt!  

Lär dig piano med hjälp av en privatlärare 

Visste du att du kan lära dig piano online? 

Genom att ta hjälp av en privatlärare (kanske en du hittar via Superprof?) så kan alla nybörjare lära sig spela piano. Du kommer att göra snabba framsteg, både på grund utav att du övar regelbundet men också på grund utav att din lärare kan skräddarsy lektionerna efter just dig och dina behov. Faktum är att det finns flera olika undervisningsmetoder att välja mellan. Ta reda på vilken metod som passar dig bäst genom att läsa igenom vår artikel. 

 

En pianolärare kan vara nyckeln till framgång! (Källa: Unsplash)

Se till att fundera över vad du har för målsättningar och reflektera över de framsteg du gör under dina pianolektioner. Se till att göra dina läxor inför varje övningstillfälle; det vinner du på i det långa loppet! Ni kanske behöver arbeta med din hållning, med oktaver, med olika skalor eller något komplicerat musikstycke? 

Det fantastiska med privatlektioner är att du kan lägga fram önskemål. Du har din lärares fulla uppmärksamhet. Din lärare kan skapa en läroplan som är utformad med dina personliga styrkor och svagheter i åtanke. På så vis anpassas varje lektion efter din kunskapsnivå. 

Behöver du lära dig att improvisera på pianot? Läsa noter? Arbeta med koordinationen mellan höger och vänster hand?  

Din lärare kan hjälpa dig oavsett vad det är du behöver hjälp med. Dessutom kan ni testa på olika musikgenres tills att du hittar din favorit.  

En annan fördel med privatlektioner är att din lärare kan hålla dig motiverad, även när det känns svårt. Ge inte upp– snart spelar du piano lika bra som Mozart! Du kan även ta del av våra fem bästa tips för att bli pianist. Det är aldrig för sent att sätta igång!

Kika in hos oss på Superprof...du kanske kan hitta en pianolärare redan idag! 

 

 

Behöver du en lärare i Piano?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Michelle

Singer-songwriter and language enthusiast. Not to mention professional dreamer.