Oavsett vilken nivå du ligger på och vad du har för målsättningar så har vi bara en fråga att ställa idag: hur spelar man piano?

Okej, det är ingen enkel fråga, det vet vi. Låt oss ta ett litet steg i taget. Vi har begränsat vårt svar till fyra olika råd. För att lära sig spela piano behöver man ha rätt hållning och veta hur man spelar långsamt, men i rätt tempo. Kan man lära sig spela piano som Mozart även om man har små händer och korta fingrar? Läs vidare för att ta reda på svaret...

De bästa lärarna i Piano
Första kursen gratis!
Dani
5
5 (10 recensioner)
Dani
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Ashley
5
5 (5 recensioner)
Ashley
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Ruben
Ruben
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Evgeniya
5
5 (9 recensioner)
Evgeniya
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Thilda
Thilda
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Natalia
Natalia
347 kr
/h
Första kursen gratis!
David
David
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Elena
Elena
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Dani
5
5 (10 recensioner)
Dani
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Ashley
5
5 (5 recensioner)
Ashley
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Ruben
Ruben
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Evgeniya
5
5 (9 recensioner)
Evgeniya
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Thilda
Thilda
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Natalia
Natalia
347 kr
/h
Första kursen gratis!
David
David
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Elena
Elena
400 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Börja med hållningen

När man spelar piano behöver man använda hela kroppen. Det är viktigt att först se till så att man har rätt hållning och sedan memorera den. Man ska se till så att rätt position och hållning kommer naturligt när man väl sätter sig ner för att spela.

Sätt dig i mitten av pianot och se till så att du sitter bekvämt på din stol eller din pianopall. Använd mitten-G, i mitten av pianot, som ett riktmärke. Det kommer dock ändras lite beroende på vilket musikstycke du spelar, men det är en bra utgångspunkt för tillfället, framförallt om du är en nybörjare på piano. För att spela pianostycken där de högre noterna förekommer så ska du se till att vara placerad lite mer åt den vänstra delen av pianot.

Om du snarare ska spela lägre noter kan du se till att placera dig lite mer åt den högra delen av pianot; närmare de lägre noterna, helt enkelt. Se till att hitta mitten-C, vart var det den tangenten satt nu igen?

Lär dig hitta rätt hållning framför pianot! (Källa: Unsplash)

När du väl har koll på hållningen kan du anpassa dina underarmar genom att anpassa höjden på din stol eller pall. Dina armbågar ska vara i linje med tangenterna för att vara i en passande höjd. De kan vara något lägre om dina armar är något kortare.

Genom att säkerställa att dina armar är i rätt position kan du röra dina fingrar tvärs över tangenterna på ett enklare och smidigare sätt. Dessutom kan du röra dig över tangenterna mycket snabbare! Dina fingrar blir allt mer flexibla, de också. Generellt sett försöker pianister ha god hållning och placera sig väl inför pianot för att kunna spela mer flytande och mer smidigt. Deras position och hållning kan påverka hur väl de framför sina musikstycken i slutändan. Det finns mycket att tänka på när man lär sig spela piano, men vi har samlat ihop några av de viktigaste tipsen åt dig här!

Du behöver dock inte oroa dig: din pianolärare kan förse dig med alla de instruktioner du behöver för att lyckas. Du kan även ta en titt på ett par live-videos av olika pianoframföranden för att se hur de professionella pianisterna rör sig.

Så vilken typ av stol är egentligen bäst för den som spelar piano? En pall, en bänk eller en vanlig stol?

Det handlar egentligen bara om vad du själv föredrar. Den beundransvärde pianisten Glenn Gould satt på stolar, vilket helt klart fungerade bra för honom! Om du väljer att använda en stol så ska du se till att du väljer en stol i rätt höjd för din kropp och längd, samt beroende på vilket piano du har. Det kan vara smart att välja en höj- och sänkbar stol, om inte annat.

Fördelen med en pianopall (bortsett från det faktum att den enkelt kan höjas och sänkas när så behövs) är att den är bredare. Det innebär att pianisten i fråga enkelt kan röra sig sidled och nå samtliga tangenter utan några större problem! Det är därför de flesta pianister använder en pianopall. Det är ingen tvekan om att det är det mest populära alternativet!

Hitta pianolektioner redan idag! Varför inte testa på online-lektioner via oss på Superprof?

Att stå upp när man spelar kanske funkar för vissa, men det är inte att rekommendera för nybörjare! (Källa: Unsplash)

Efter att du fått koll på dina armar och armbågar är det dags att ta en titt på din rygg! Det är otroligt viktigt att hålla ryggen i rätt position om så endast för att undvika skador. Att spela piano ska vara ett nöje och det är inte meningen att det ska göra ont! Om du får ont i ryggen av att spela så är det dags att justera din hållning. Din rygg måste prioriteras. Det kan kännas svårt att lära sig spela piano, men det är långt ifrån omöjligt! Se bara till att ta ett steg i taget.

När du spelar piano ska ryggen vara rak, men inte allt för stel. Den regeln kan dock vara bra att komma ihåg oavsett om du sitter framför ett piano eller framför ett skrivbord. Din rygg ska alltid vara rak när du sitter ner; inte framåtböjd över tangenterna. Det är den sämsta hållningen man kan ha.

När du väl lyckats få till en bra hållning vad gäller armar och rygg så är det dags att börja tänka på händerna. Även om du använder hela din kropp medan du spelar piano så är det händerna som har den viktigaste rollen.

För att kunna spela alla noter helt felfritt och för att kunna nå alla tangenter så måste dina fingrar vara något böjda. Din handflata ska placeras något högre än dina fingrar, så att fingrarna nästan “dyker” ner på tangenterna (förutom tummen: den ska hållas i en nästan platt position). Genom att anta den positionen kan du motverka stelhet och främja hastigheten i dina rörelser. Den kraft du behöver för att trycka ner tangenterna ska komma ifrån dina fingrar – inte ifrån dina handleden eller ifrån armarna - även om det är lättare sagt än gjort.

Kom ihåg att hålla dina fötter platt på golvet för att öka din stabilitet och ditt självförtroende. Om du spelar medan du står på tårna kan det lätt bli att du tappar både balans och fokus medan du rör sig fram och tillbaka över tangenterna. Det är framförallt viktigt för nybörjare - det finns förstås pianister som tycker om att stå upp och spela också!

Även om de ovanstående tipsen är de man brukar ge nybörjare är det viktigt att komma ihåg att människors fysiska form varierar och är unik för varje individ. Det gäller att hitta ett sätt som fungerar för en själv. Med tiden kanske du anpassar din hållning och den kanske skiljer sig ifrån din lärares. Det behöver inte vara ett problem så länge du inte skadar din rygg eller annat genom din anpassning.

Börja spela lite långsamt

När du börjar spela på pianot är det viktigt att spela långsamt. På så vis värmer du upp dina fingrar innan du börjar spela (under en pianokurs, t.ex.). Det är även bra att värma upp innan du försöker spela igenom olika skalor elleren ackordföljd eller ett helt stycke!

Vissa vill förstås spela snabbt (och det är inget fel med det!), men genom att börja långsamt kan du öka takten utan att börja spela fel eller nudda fel tangenter. Du kan helt enkelt öka din precision genom att börja lite långsammare och sedan öka, när du har koll på vart dina fingrar ska.

Se till att du kan framföra ett musikstycke helt felfritt i ett långsammare tempo innan du höjer tempot.

Ta hjälp av en metronom för att hålla takten genom hela stycket!

Har du övervägt att börja med pianolektioner online?

Spela långsamt till en början. (Källa: Unsplash)

Genom att börja spela piano långsamt kan du:

  • Enklare memorera det du spelar: Din hjärna måste koncentrera sig på alla detaljer i notbladet och komma ihåg alla olika nyanser. Snart kommer du kunna identifiera alla olika aspekter mycket snabbare.
  • Enklare memorera dina olika fingerrörelser: De blir snart en del av ditt muskelminnet!
  • Vara säker på att du spelar rätt: Du kan undvika att skapa dåliga vanor.
  • Identifiera olika musikaliska nyanser i stycket och “känna” det du spelar: Det ger liv åt musiken!
  • Förutse nästa drag: din hjärna kan arbeta snabbare än fingrarna, du är redo när det är dags för de mer komplicerade delarna av stycket.

Om du vill hitta en pianolärare kan du alltid kika in hos oss på Superprof. Vi har helt fantastiska handledare tillgängliga. Det kanske är dags att börja med pianolektioner online?

Förbättra din teknik – gradvis

Om du redan spelar piano vill du troligen bli ännu bättre och utveckla dina förmågor. Det är trots allt det de flesta pianister har som målsättning, oavsett om de är nybörjare eller mer erfarna musiker. Men att göra framsteg och att utvecklas kan innebära flera olika saker när det gäller pianospelande.

Först och främst kan det handla om att bli bättre på att läsa noter. Genom att lära sig mer om musikteori och solfège kan man lära sig allt mer, allt snabbare. Snart kan du ta dig an mer komplicerade pianostycken!

Att utvecklas på pianot kan också innebära att man vill lära sig spela snabbare och smidigare, med bättre flyt.

Dina hand- och fingerrörelser blir allt smidigare och snart kan du spela alla olika ackordföljder utan problem! Du spelar ackorden med din vänstra hand och melodin med din högra hand, utan att spänna händerna eller trycka ner fel tangenter på vägen. Dessutom får din musik nytt liv genom ditt personliga uttryck!

Hur man spelar piano med små händer

Även kortare fingrar kan nå de svarta tangenterna. (Källa: Unsplash)

Det finns de som tror att de aldrig kan lära sig spela piano ordentligt på grund utav att deras händer är för små....men stämmer det? Vårt svar är nej...

Sanningen är den att det finns flera skickliga pianister med relativt små händer och de spelar piano precis lika bra som de pianister med stora händer. Handstorlek har egentligen ingenting att göra med pianoteknik utan allt handlar om hur mycket pianisten i fråga övar. Övning ger färdighet, som man säger.

Dessutom finns flera olika undervisningsmetoder att välja mellan. Se till att välja den metod du tror passar just dig bäst. Och glöm inte att det i vissa fall är fördelaktigt att ha små händer som pianist! Så låt inte storleken på dina händer stå i vägen för dina musikdrömmar...

Oavsett om du drömmer om att spela klassiskt piano eller jazz-piano så är det dags att sätta igång!

Du kanske är vår näste Mozart?

Bor du i Stockholm och tror att dina barn skulle vara intresserade av lektioner kan du redan idag söka efter pianolektioner barn stockholm

 

Behöver du en lärare i Piano?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Michelle

Singer-songwriter and language enthusiast. Not to mention professional dreamer.