Om du tar pianolektioner är det för att lära dig spela piano. I teorin är slutmålet för pianolektioner enkelt och tydligt definierat. Faktum är att målen kan variera från person till person. En nybörjare har till exempel inte samma mål som en erfaren pianist. Vissa studenter vill lära sig mer om musikteori och komposition, medan andra helt enkelt vill kunna spela sin favoritlåt. Det finns många olika skäl. Nedan följer en (icke uttömmande) sammanfattning av de primära mål som människor har för att anmäla sig till pianolektioner.

Så låt oss slänga ut frågan redan nu: varför vill du ta pianolektioner?

Läs även vår artikel om 12 anledningar att äntligen börja lära sig piano!

De bästa lärarna i Piano
Första kursen gratis!
Dani
5
5 (10 recensioner)
Dani
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Ashley
5
5 (5 recensioner)
Ashley
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Ruben
Ruben
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Evgeniya
5
5 (9 recensioner)
Evgeniya
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Thilda
Thilda
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Natalia
Natalia
347 kr
/h
Första kursen gratis!
David
David
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Elena
Elena
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Dani
5
5 (10 recensioner)
Dani
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Ashley
5
5 (5 recensioner)
Ashley
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Ruben
Ruben
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Evgeniya
5
5 (9 recensioner)
Evgeniya
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Thilda
Thilda
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Natalia
Natalia
347 kr
/h
Första kursen gratis!
David
David
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Elena
Elena
400 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Den stora mångfalden av pianolektioner

Låt oss först prata om pianolektioner vid en institution: kurser som tas på en musikskola eller en akademi har gemensamma punkter som skiljer dem från privata lektioner. På en akademi eller musikskola följer du i allmänhet en läroplan. Programmen varierar i funktion beroende på elevernas ålder och skicklighet. Det finns ett övergripande "vetenskapligt" tillvägagångssätt, särskilt vid en akademi: klasser som täcker många ämnen (teori, själva pianot, komposition etc.), auditions, tentor, examensbevis etc.

Men att lära sig spela piano på en musikskola eller på en akademi ger möjlighet att få en universell förståelse för musik och ditt instrument. Om du vill lära dig spela piano för skojs skull kanske utbildningsinstitutionerna inte passar dig. Även om det måste sägas att vissa musikskolor, vanligtvis de mindre kulturorganisationerna, har en mycket friare inställning, en mer öppen känsla, och mindre "vetenskaplig".

Du lär dig piano tillsammans med passionerade pianister, utan att nödvändigtvis kasta för mycket teori på dig. Musikaliska institutioner har fördelen, jämfört med privata pianolektioner, att de erbjuder grupplektioner.

Om du vill lära dig att spela i ett band är musikskolor något för dig.

Men vet att kostnaden för pianolektioner vid en musikskola blir dyrare. Läs här hur mycket du kan förvänta dig att betala för pianolektioner. Pianolektioner med en privatlärare kan ibland ha olika mål och variera beroende på lärarens expertis och elevens musikfärdighet.

Privata pianolektioner kan hjälpa både nybörjare och avancerade pianister.

lär dig spela piano
Det sägs ofta att "spela piano, är som att cykla": man glömmer aldrig hur man gör det. Bild: Unsplash

Fördelen med det här formatet är att det möjliggör upprättandet av ett varaktigt förhållande med samma handledare, ett förhållande som gör att din lärare kan lära känna dig, bedöma dina svagheter och styrkor för att styra, med din input, riktning och funktion av lektionerna. Dessa är de mer individualiserade pianolektioner. Om du vill lära dig spela piano för att roa dig är pianolektioner med en privatlärare utan tvekan den mest flexibla lösningen. Naturligtvis är förbehållet att du måste hitta en bra pianolärare. Men det är en annan historia.

Du kan se att målen med pianolektioner varierar beroende på inlärningsstil.

Om du vill lära dig att spela i ett band och verkligen lära dig musikteori som används av tekniska pianister, och som ligger i hjärtat av alla andra musikstilar, kan en musikskola eller akademi vara en effektiv lösning. Om du föredrar en mildare utbildning är privata lektioner mer lämpliga. Men detta är en ganska överdriven förenkling; vissa musikskolor har väldigt roliga tillvägagångssätt och lösare inriktningar, och många privata lärare är mycket krävande. De största kompositörerna tog ofta pianolektioner med privata lärare, som ofta var mycket svåra.

Läs mer om privat handledning och privata lektioner här.

Pianolektioner: Målen varierar beroende på kunskapsnivå

Det är också viktigt att betona denna punkt: målen med att ta pianolektioner är direkt kopplade till din kunskapsnivå. Om du verkligen är nybörjare är de främsta målen att lära dig musikteori, rytm, hur man läser noter, fingerflexibilitet och de enskilda rollerna för varje hand.

Placeringen av dina händer och din kropp när du spelar är lika viktigt.

Å andra sidan, om du redan är ganska erfaren, kanske du är mer intresserad av att:

  • Förstärka dina praktiska och teoretiska grunder. Det sägs ofta att "spela piano, är som att cykla": man glömmer aldrig hur man gör det. Det är semi-sant, men det är ibland bra att gå över din grundläggande kunskap om du vill ta upp det igen. Om du lärde dig att spela som barn eller tonåring och slutade innan du senare ville spela igen kan det vara en bra idé att ta några lektioner för att granska grunderna. Detta hjälper dig att gå över vad du har lärt dig tidigare och kompensera förlorad tid. Läraren kan ge dig råd om bra sätt att få ut det mesta av det.
  • Fördjupa din förståelse för vissa tekniker eller färdigheter. Vill du spela snabbare, öka flytningen, spela mer komplexa låtar, lära sig att improvisera, göra mer framsteg i allmänhet? Du behöver pianolektioner. Det är lättare och mer effektivt än att arbeta med dessa saker på egen hand.

Vårt råd: välj en pianolärare som passar din nivå.

Vissa lärare undervisar inte nybörjare eller mellanstudenter. Innan du bestämmer dig för en lärare, fråga om instruktionen de erbjuder är i linje med din kunskapsnivå och dina mål. Även om du lär dig att spela piano för skojs skull, ser du att mål kan variera avsevärt beroende på din nivå. Men det är inte den enda avgörande faktorn.

Piano är en av de roligaste aktiviteterna, exempelvis är en av de bästa platserna att spela piano stockholm.

lär dig spela piano
Målet med pianolektioner varierar beroende på önskningar, specifika projekt och studentens ambitioner. I slutändan är det studenten som bestämmer målen för pianolektioner. Bild: Unsplash

Pianolektioner: roligt eller jobbigt?

Det finns många sätt att lära sig spela piano på. Det finns de som vill kunna spela poplåtar för sina vänner och de som vill lära sig spela Beethovens "Appassionata"; det finns de som fascineras av improvisation och som vill lära sig improvisera som Chick Corea och så finns det de som helt enkelt vill kunna spela piano för att varva ner efter en lång arbetsdag; det finns kreativa människor som skulle älska att lära sig att komponera musik och de som vill skapa en liten samling låtar för att addera stämning till fester.

Målet med pianolektioner varierar beroende på önskningar, specifika projekt och studentens ambitioner. I slutändan är det studenten som bestämmer målen för pianolektioner.

Dessa olika mål bidrar till formen och metoderna som används när du lär dig spela piano: mängden arbete du kan ägna dig åt, tillsammans med den tid du kan lägga ned att träna, varierar beroende på dessa fasta mål.

Läs om de många fördelarna med att lära sig spela piano. 

Pianolektioner: musikteori eller improvisation?

Vissa människor, genom att ta pianolektioner, har även som syfte att lära sig mer om musik. Det är långt ifrån majoriteten av människorna. De flesta är inte intresserade av musikteori i allmänhet. Men andra vill tränga igenom musikens hemligheter: Vad är egentligen en tonalitet? Hur förhåller de sig till varandra? Vilka är de viktigaste ackorden i en skala? Varför låter ett ackord bra medan ett annat inte? Vad är konsonant- och dissonantackord? Varför ska jag lära mig spela piano? Vilka är reglerna kring ackordens sekvensering?

Hur lär man sig att improvisera på piano?

Svaret på dessa frågor är viktigt för de som planerar att komponera eller improvisera. Det bör noteras att komponera och improvisera historiskt sett är två aktiviteter som är oskiljaktiga från varandra. De klassiska kompositörerna var dessutom de största improvisatörerna. Det som är viktigt är att vara medveten om detta: majoriteten av pianolektioner ägnas åt undervisning i pianoteknik.

Om du vill lära dig musikteori och reglerna för komposition och improvisation måste du hitta en lärare som kan lära dig dessa ämnen.

Vissa pianolärare är experter på musikteori och kan tillgodose alla dina behov. Vi kan inte poängterar det tillräckligt många gånger: att välja rätt pianolärare är A och O. Det är det bästa sättet att gå framåt snabbt och förvandla dina pianolektioner till riktiga nöjesstunder. Superprof, där det finns många tillgängliga pianohandledare, låter dig hitta pianolektioner som passar det just du letar efter!

Vill du lära dig mer? exempelvis är en av de bästa platserna att ta pianolektioner göteborg

Behöver du en lärare i Piano?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.