Att spela piano gör dig smartare, eller? Visst kan det stämma till en viss grad för ett instrument är intellektuellt krävande. Men att förbättra din intelligens är aldrig den främsta anledningen till varför du ska lära dig att spela piano eller musik i allmänhet.

Du lockas av instrumentets skönhet och älskar pianomusik – det är anledningen.

Men i slutändan, om det här stränginstrumentet har kapaciteten att öka din IQ och kognitiva förmågor så är det en bra kompletterande anledning att lära sig spela piano, eller hur?

De bästa lärarna i Piano tillgängliga
Dani
5
5 (10 recensioner)
Dani
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Anna
5
5 (3 recensioner)
Anna
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Evgeniya
5
5 (9 recensioner)
Evgeniya
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ying ying
4,7
4,7 (3 recensioner)
Ying ying
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alexandra
5
5 (5 recensioner)
Alexandra
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ashley
5
5 (5 recensioner)
Ashley
650 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rasmus
4,8
4,8 (4 recensioner)
Rasmus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Elena
Elena
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Dani
5
5 (10 recensioner)
Dani
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Anna
5
5 (3 recensioner)
Anna
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Evgeniya
5
5 (9 recensioner)
Evgeniya
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ying ying
4,7
4,7 (3 recensioner)
Ying ying
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alexandra
5
5 (5 recensioner)
Alexandra
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ashley
5
5 (5 recensioner)
Ashley
650 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rasmus
4,8
4,8 (4 recensioner)
Rasmus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Elena
Elena
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Att lära sig spela piano gör dig smartare: Mozart-effekten

Att lära sig piano gör dig smartare? Under åren har ett antal studier gjorts för att undersöka fördelarna på din hälsa, välbefinnande och intellektuella förmågor.

Det finns specifikt en som har fångt människors intresse: Mozarteffekten.

Uppkallad efter musikgeniet, Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), har det blivit ett slags neuromusikalt fenomen. 1993 använde det vetenskapliga samfundet, representerat av Rauscher, Ky och Shaw klassisk musik för att förklara vad de kallade Mozarteffekten i en artikel publicerad i tidningen Nature. De tre forskarna hävdade att många studenter som hade deltagit i deras forskning, där de lyssnade på en sonata av Mozart innan de testades, visade sig vara bättre på att lösa uppgifter.

Effekten försvinner dock efter en tid (ungefär en timme). Men faktum kvarstår att spela piano, och särskilt Mozart, gör dig smartare.

Så att lära sig spela piano hjälper dig att öka din intelligens? Legenden om Mozarteffekten har spridits runt om i världen sedan dess och blivit en slags myt. Det bör noteras att det vetenskapliga samfundet sedan dess har uttryckt skepsis mot det påstådda beviset.

Räcker Mozarteffekten för att du ska börja ta piano lektioner eller behöver du andra anledningar?

10 fördelar till varför du ska lära dig spela piano

1. Att lära sig spela piano "kopplar bort hjärnan"

Forskare vid Northwestern University i Chicago har genomfört en studie om fördelarna med musik för hälsa och välbefinnande. Och enligt dem är att spela piano inte bara en hobby utan ett sätt att bli mer intelligent. Deras resultat publicerades i tidskriften Nature Reviews Neuroscience, med slutsatsen: att lära sig spela musik har en djupgående inverkan på våra förmågor att lära sig språk, på vår koncentration, våra minnen och till och med våra känslor.

2. Letar du efter något som förbättrar välbefinnandet och minskar stress?

Flera studier har bekräftat fördelarna med musik för stresshantering: piano är bra för din hälsa. Det hjälper dig att minska stress, vardagliga ångest och hitta en känsla av lugn. Att lära sig spela piano verkar vara ett botemedel som är lika kraftfullt som träning! Men av andra skäl. Främst för att det tvingar pianisten eller annan musiker att koncentrera sig på uppgiften och inte tänka på något annat. Musik är en krävande disciplin som inte ger utrymme för distraktioner. Pianisten måste fokusera på andning, noter, musikteori, harmoni, intervall, mindre skalor och rytm. Du bör också veta att, att lära sig spela piano och öva varje dag ger en mängd roliga upplevelser. Att kunna behärska konstformen och höra en melodi skapad av dina fingrar ger en verklig känsla av prestation och tillfredsställelse.

Lär dig spela piano med hjälp av privat handledning och privata lektioner!

lär dig spela piano
Pianisten måste fokusera på andning, noter, musikteori, harmoni, intervall, mindre skalor och rytm. Bild: Unsplash

3. Att lära sig spela piano förbättrar minne och kognitiva förmågor

Vi har i många år vetat att lära sig spela piano och musik i allmänhet förbättrar våra intellektuella förmågor. Och forskare har dragit slutsatsen att lyssna på musik och spela ett instrument också förbättrar minnesfunktionen. 22 barn, mellan tre och fyra och ett halvt år, fick ett test. 15 av dem fick pianolektioner, med en professionell pianolärare, medan de återstående 7 fick sånglektioner. Flera veckor senare, visade det sig att de 15 pianostudenterna hade förbättrat sina förmågor med 34%!

Att lära sig spela piano är som att dechiffrera ett nytt språk.

Ta reda på hur du definierar dina mål och lär dig spela piano.

4. Det skapar en känsla av uthållighet

Att lära sig spela piano med en privat pianolärare eller i en musikskola kräver viss uthållighet. Först för att du måste lära dig grunderna i musikteori för att komma igång med pianolektioner. I minst ett eller två år, beroende på din ålder. Och sedan finns det flera år med pianolektioner som är oumbärliga om du vill bli en riktig pianist. Musik och piano är mycket krävande discipliner, oavsett om du är begåvad eller inte. Så om du inte är typen som kan hålla ut, kommer att spela piano att lära dig att bli det mycket snabbare. När du har ambitionen att spela piano är tålamod och uthållighet mycket användbara vapen.

Så mycket kan du förvänta dig att betala för privata pianolektioner.

5. Att spela piano ökar kroppskoordinationen

Utöver en musikers förmåga att skapa musik själv och improvisera, så är koordination också viktigt. Koordinationen mellan sinnet, ögat och händerna. Pianisten måste kunna läsa och dechiffrera rytmen och musiken samtidigt. Omedelbart måste anteckningarna och ackorden omvandlas till rörelser på piano, i mycket exakta positioner. Och rätt toner måste spelas på rätt sätt.

Och kom ihåg att du använder båda händerna: höger och vänster !

Denna typ av samordning kan vara medfödd, eller det kan vara frukten av korrekt träning och bra pianolektioner.

6. Att lära sig spela piano hjälper till att förbättra din läsförståelse

Att lära sig musikteori innan man spelar piano och lära sig om musik är i huvudsak som att möta ett nytt språk. Ett språk gjord av noter, ackord, tangenter, intervaller, harmonier och rytmer. Tidskriften Psychology of Music har försökt att lära sig mer om musikens förmåga att göra dig smartare. Och särskilt när det gäller läsförståelse.

"Barn som tar musiklektioner under flera år, med omfattande utbildning i rytmer och ton, visar överlägsen läsförståelsefärdighet jämfört med sina klasskamrater som inte är musiker."

Att spela piano kräver ständig läsning av noter och ackord. Att identifiera om det är en hel ton, en halv ton eller en kvarts ton eller om det sker en rytmförändring gör dig definitivt mer intelligent!

Läs om hur du väljer den bästa pianoläraren för dina behov.

lär dig spela piano
Musik och piano är mycket krävande discipliner, oavsett om du är begåvad eller inte. Bild: Unsplash

7. Att lära sig om piano är ett sätt att studera århundraden av musikhistoria

Klassisk musik och piano erbjuder musiker århundraden av historia och kultur. Från Bach till Beethoven, med Debussy, Vivaldi, Brahms, Chopin, Haendel, Schubert, Verdi och andra däremellan ... Du lär dig om de största kompositörerna! Att lära sig spela piano är inte heller begränsat till klassisk musik. Det är också ett sätt att lära sig om blues, jazz, folkmusik, R&B. Vi kan hitta de första spåren av en forntida form av flygeln eller det akustiska pianot redan år 1709! Det förbättrades av tyska Gottfried Silbermann 1728 och testades sedan av den berömda Johann Sebastian Bach.

8. Att lära sig spela musik hjälper dig att få bättre betyg i skolan

Om vi tittar på alla dessa olika punkter som bevisar att piano gör dig smartare kan vi dra slutsatsen att instrumentet kan hjälpa dig att få bättre betyg i skolan. Ta till exempel det faktum att det förbättrar läsförståelsen. Eller att det förbättrar ditt minne eller skapar nya neurala anslutningar. Att lära sig spela piano och dess tekniker förbättrar också dina förmågor att lära sig ett nytt språk.

Musikteori är sitt eget språk.

Kanske det första du lär dig bortom ditt modersmål. Att kunna musikteori är således det första tecknet på din förmåga att prata ett annat språk.

Kan du fortfarande inte bestämma dig för om du ska ta privata pianolektioner eller ej?

9. Att spela piano kräver också disciplin

Att lära sig spela piano tar flera år. Uthållighet och tålamod är således oumbärliga egenskaper, som vi redan har sagt. Men det är på lång sikt. På kort sikt, förutom att ha tålamod när du lär känna pianot, måste du ha viss disciplin. Du kommer inte att kunna lära dig svåra låtar på piano om du är oorganiserad eller inte respekterar den melodi som anges på noterna.

Du måste också vara flitig under och efter dina pianolektioner.

Att spela piano är inte bara bredvid din musiklärare. Att bli pianist betyder regelbunden övning utanför den tid du tillbringar med din lärare! Timmar av din fritid tar upp träning, tid du inte kan tillbringa på att koppla av eller umgås med dina vänner.

10. Paradoxalt nog förbättrar det ditt sociala liv

I motsats till vad du kanske tänker kommer pianolektioner att utveckla din sociala intelligens. Även om instrumentet ofta spelas ensamt, kräver det fortfarande allvarlig träning med en handledare. Nybörjare pianister anmäler sig ofta till klasser på en musikskola där de lär sig om musikteori med många andra pianostudenter. Men att spela piano behöver inte vara något som du gör ensam.

Senare kan dessa kunskaper användas för att gå med i ett band eller åtminstone för att spela med vänner.

Och varför inte spela framför en publik vid ett senare skede? Så sätt igång med att spela piano redan idag!

Vill du lära dig mer? exempelvis är en av de bästa platserna att ta pianolektioner stockholm ett annat bra exempel är pianolektioner göteborg

Glöm inte bort att det även finns piano för vuxna nybörjare

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.