Vill du lära dig japanska så snart du bara kan? Om svaret är ja så räcker det inte att titta på anime, spela tv-spel och läsa manga för att uppnå goda kunskaper i språket.

Det finns många olika sätt att lära sig japanska, men det är trots allt inte ett av de vanligaste språken som lärs ut i skolorna. Generellt sett är det mest populära språket i skolan spanska.

Förutom spanska så är gymnasieskolor som erbjuder program där moderna språk är obligatoriskt, skyldiga att erbjuda även franska och tyska. Utöver dessa språk kan varje enskild skola erbjuda andra språk utefter förmåga.

Tyvärr är det endast ett fåtal av Sveriges närmare 1000 gymnasieskolor som kan erbjuda japanska kurser. Men även om det gymnasium som du går på inte har japanska som ett alternativ, så finns det fortfarande hopp om att du än dag ska nå din önskan om att kunna prata detta fascinerande språk.

I den här artikeln ska vi gå igenom japanskan på gymnasiet. Men vi ska även titta närmre på vilka andra alternativ som finns för dig vad du som inte har möjlighet att läsa japanska på gymnasienivå.

De bästa lärarna i Japanska tillgängliga
Yurika
4,7
4,7 (3 recensioner)
Yurika
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Morgan
5
5 (1 recensioner)
Morgan
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
けいこ
5
5 (1 recensioner)
けいこ
230 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Miyuki
5
5 (1 recensioner)
Miyuki
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nao
Nao
280 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Yumi
Yumi
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Sofie
Sofie
180 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Harumi
5
5 (1 recensioner)
Harumi
290 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Yurika
4,7
4,7 (3 recensioner)
Yurika
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Morgan
5
5 (1 recensioner)
Morgan
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
けいこ
5
5 (1 recensioner)
けいこ
230 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Miyuki
5
5 (1 recensioner)
Miyuki
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nao
Nao
280 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Yumi
Yumi
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Sofie
Sofie
180 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Harumi
5
5 (1 recensioner)
Harumi
290 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Finns det möjlighet att lära sig japanska på gymnasiet?

Det är bara vid specifika gymnasieprogram som det är obligatoriskt att läsa moderna språk. Vid gymnasieskolor som erbjuder dessa program finner man därmed oftast ett större utbud av språk.

Förutom tyska, franska och spanska så har vissa gymnasieskolor möjlighet att erbjuda ytterligare alternativ. I Sverige är det ungefär 30 gymnasieskolor som erbjuder sina elever möjligheten att läsa japanska.

Dessa skolor är inte bara belägna i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Faktum är att elever som bor i Umeå, Leksand, Växjö, Uppsala och ytterligare några städer har möjlighet att läsa japanska under skoltid. Undervisningen i japanska är därmed ganska utspridd i vårt avlånga land. Om du är osäker på om just din gymnasieskola erbjuder japanska, kontakta då studievägledaren för information.

I den svenska skolan är det först på gymnasiet som elever har möjlighet att välja att studera japanska. Detta innebär att alla japanska kurser som erbjuds på gymnasiet kommer att vara på nybörjarnivå.

Du behöver alltså inte känna dig stressad över att ha gått miste om massa kunskaper från tiden i grundskolan. Japanska finns nämligen inte ens som alternativ där.

Se möjligheten att läsa japanska på gymnasiet som en chans att djupdyka i ett specialintresse. Du kommer säkerligen ha mycket gemensamt med de andra eleverna som också väljer att läsa japanska.

Är inte timmarna vid under ordinarie tid tillräckliga för dig? Vill du spendera mer tid med att lära dig japanska även utanför skolan? Hör då med dina klasskamrater om de vill bilda en studiecirkel överväg fördelarna med att anlita en privatlärare.

lära sig japanska tecken
Att lära dig japanska tecken är viktigt för att kunna behärska det japanska språket

Kan du lära dig japanska innan gymnasiet?

Som nämndes tidigare så erbjuder inte den grundskolan möjligheten för sina elever att lära sig japanska. Med det sagt så innebär det inte att man inte kan lära sig lite japanska redan innan man börjar gymnasiet.

Vilka är dina största intressen just nu? Att koppla ihop inlärningen av ett språk tillsammans med något du har ett stort intresse för kan göra det roligare och mer intressant att lära sig.

Är du intresserad av mode? Ta reda på så mycket du kan om japanskt mode och lär dig de viktigaste orden och uttrycken.

Har du ett stort intresse för mat? Varför inte lära dig mer om japansk matlagning och samtidigt nöta in tillhörande japanskt vokabulär.

Är du en riktig gamer som älskar spel? Har tänkt på att du kan förbättra din japanska med spel? Utforska japansk gaming-kultur och i stället för att hoppa över dialogerna i spelen – lyssna noga för att vända dig vid ljudet av japanska.

Alla dessa tips är kopplade till just japansk kultur. För det är faktiskt så att språk har en stark koppling till kulturen.

För att få en ännu bättre förståelse för kopplingen mellan de två så kan man behöva lite extra hjälp. Tanken ska inte vara att pressa eleven som ju fortfarande studerar på grundskolenivå. Tanken är endast att inspirera och låta hen utforska ett intresse.

Det bästa alternativet skulle då kunna vara att anlita en privatlärare. Läraren kommer att ta sig tiden att introducera eleven i grundläggande japanska och finnas där för att svara på alla möjliga frågor.

Att låta barnet investera i sitt intresse kan ha positiva effekter på dennes utveckling. Att lära sig lite japanska i tidig ålder kan även ge ett försprång när väl möjligheten finns att välja japanska på gymnasiet.

japanska spel i en spelarkad
Gör inlärningen roligare genom att lära dig japanska med hjälp av japanska spel.

Att lära sig japanska med distansundervisning

Distansundervisning i japanska passar både barn och vuxna. Det passar lika bra för nybörjare som för de som redan besitter avancerade kunskaper.

Du behöver inte nödvändigtvis gå någonstans för att lära dig japanska. Tack vare att det finns stora möjligheter till distansundervisning så kan du lära dig japanska online!

Det enda du behöver för att ta japanskalektioner online är en dator, bra internetuppkoppling, ett bra ställe att sitta på, ett par hörlurar samt en vilja att lära. Det låter väl inte så komplicerat, eller hur?

Det finns japanska kurser på distans för alla nivåer. Oavsett vilken nivå du studerar på så kommer kursen innehålla moment så som:

  • De olika japanska skrivsystemen
  • Läsförståelse
  • Skriftlig produktion
  • Hörförståelse
  • Muntlig kommunikation med konversationsövningar för att öva uttal och meningskonstruktion
  • Grammatik
  • Japansk historia och kultur

En japanskakurs på distans kan alltså vara lika heltäckande som en kurs på plats i en språkskola. Den enda skillnaden är att den sker digitalt.

Vissa kanske tycker att distansundervisning känns ensamt. Man kanske hellre skriver in sig på en japanska kurs på en språkskola för att studera tillsammans med andra människor.

Men även om du studerar på distans, så kommer du att studera tillsammans med andra. Det hör till vanligheten att distansundervisning inte bara innehåller individuella arbeten. Man arbetar och studerar faktiskt väldigt ofta i grupp! 

Tack vare digitala verktyg som exempelvis Zoom och Google Meet kommer du möta dina klasskamrater digitalt. Du kommer märka att det faktiskt är möjligt att lära känna dina klasskamrater precis lika bra som om du träffade dem i skolan.

Dina klasskamrater kommer säkert från olika platser i Sverige. Tack var möjligheten att studera på distans, så har fler och fler människor fått tillgång till japanskakurser.

För ett språk som japanska kan det dessutom vara nästan nödvändigt att erbjuda kurser på distans. Om man bara hade haft tillgång till japanska lektioner på plats i Stockholm hade det troligtvis varit färre som hade studerat språket.

Att göra japanskakurser tillgängliga genom distansundervisning innebär att man gör det japanska språket tillgängligt för fler människor. Detta är något som är väldigt positivt för främjandet av det japanska och japansk kultur runt om i världen.

japanska tecken på en byggnad
Japanska kurser är ett utmärkt sätt att lära sig om en fascinerande kultur och historia.

Vem kan hjälpa mig att lära mig japanska utanför skolan?

Vad kan du göra om det inte finns några japanskakurser tillgängliga på språkskolor nära dig och du inte är intresserad av distansutbildning? Du kanske inte heller är intresserad av att bedriva självstudier och lära dig japanska på egen hand.

Det bästa alternativet då är att anlita en privatlärare. Du kan exempelvis vända dig till Superprof - en plattform som för samman elever och privatlärare.

Majoriteten av japanskalärarna hos Superprof har dessutom japanska som modersmål. Det gör att du kan känna dig säker på att du lär dig rätt saker.

Att anlita en privatlärare kan vara ett av de mest effektiva sätten att lära sig ett språk på. Läraren kan nämligen snabbt identifiera dina styrkor och svagheter för att sedan skräddarsy utbildningen utefter dina behov och uppsatta mål.

Fullt fokus ligger på dig och din utveckling. Du lär dig japanska i din takt och på dina villkor.Det är mycket mer effektivt än att studera tillsammans med en klass på 25 elever.

Ytterligare en sak som är fördelaktigt med privatundervisning är dess flexibilitet. Eftersom det bara är du och läraren så kan ni tillsammans komma överens om hur ofta ni vill ses samt vart ni vill ses.

Det finns möjlighet att få undervisning online. Men ni kan även mötas ansikte mot ansikte, i ditt eller i lärarens hem eller på någon annan angiven plats.

Alla dessa fördelar kommer dessutom till ett fördelaktigt pris. Hos Superprof väljer läraren själv hur mycket hen tar betalt för lektionerna. Men det är ändå billigare än om du skulle studera på en språkskola.

Nu känner du till vilka möjligheter som finns att studera japanska i gymnasiet samt utanför det svenska skolsystemet. Vi hoppas att du hittar ett alternativ som passar dig. Om du funderar på hur svårt japanska är, kan du läsa vårt tidigare inlägg för en bra översikt.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...
porträttbild på författaren tina

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.