Många som växte upp på 80-talet kommer säkert ihåg hur det var att spela tv-spel. För många människor gav spelkonsoler dem en första inblick i den japanska kulturen. Något som senare kanske utvecklades till en förkärlek för exempelvis japansk manga, anime, musik och film.

Medan våra föräldrar kanske inte riktigt förstod det, fanns det där en möjlighet att lära sig japanska. Barn lär sig trots allt väldigt snabbt. Japanska, eller Nihongo japanarna säger, är ett språk som talas av mer än 128 miljoner människor.

Många tycker ofta att det är svårt att lära sig japanska nybörjare på grund av de skrivsystem som de använder. Verkligheten är den att det japanska skrivsystemet är komplext att lära sig eftersom det använder ett helt annat alfabet, men när du väl behärskar hur man läser och skriver är japansk grammatik förvånansvärt enkelt.

Därför kommer du som nybörjare att fokusera mer på att tala japanska innan du går vidare till att hantera skrivsystemet. Det finns flertalet sätt att lära sig japanska på. Men du kan nu säga adjö till de traditionella språklektionerna från det förflutna om de inte passar dig.

Vem som helst kan lära sig ett språk idag och det finns till exempel många spel som kan hjälpa dig med detta. Så innan du går vidare till att studera japanska i skolan, låt oss ta en titt på hur du kan kombinera en kärlek till TV-spel med din språkinlärning.

De bästa lärarna i Japanska tillgängliga
Yurika
4,7
4,7 (3 recensioner)
Yurika
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Morgan
5
5 (1 recensioner)
Morgan
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
けいこ
5
5 (1 recensioner)
けいこ
230 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Miyuki
5
5 (1 recensioner)
Miyuki
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nao
Nao
280 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Yumi
Yumi
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Sofie
Sofie
180 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Harumi
5
5 (1 recensioner)
Harumi
290 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Yurika
4,7
4,7 (3 recensioner)
Yurika
250 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Morgan
5
5 (1 recensioner)
Morgan
200 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
けいこ
5
5 (1 recensioner)
けいこ
230 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Miyuki
5
5 (1 recensioner)
Miyuki
500 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nao
Nao
280 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Yumi
Yumi
300 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Sofie
Sofie
180 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Harumi
5
5 (1 recensioner)
Harumi
290 kr
/h
Gift icon
Första lektionen gratis!
Nu kör vi!

Lär dig språket med hjälp av japanska TV-spel

Medan de flesta av oss kanske inte ens insett det, så har många av oss konsumerat japansk kultur från en mycket tidig ålder. Genom att ta fram konsolerna och välja ett av de senaste TV-spelen på marknaden har du möjlighet att dyka ner i en värld där alla talar japanska.

Genom att spela spel producerade i Japan så exponeras du för japanska uttryck, ord och uttal. Detta är därför ett jättebra sätt att påbörja sina studier i japanska.

Två unga spelar spel och går över en morden gata i Tokyo, Japan
Japan är välkänt för sin gaming-kultur. Lär dig japanska med hjälp av japanska TV-spel.

Japan har länge haft ett stort inflytande när det gäller utvecklingen av TV-spel och spelkonsoler. På 80-talet tog sig TV-spelen in i de svenska hemmen och blev snabbt populära bland framför allt ungdomar. Men de kunde också ses som ganska kontroversiella då de redan då ofta porträtterade våld.

I början av 90-talet var spel som Mortal Kombat starkt kritiserade på grund av det våldsamma innehållet. Det var helt nytt då, och något som var helt oreglerat. Man började ställa sig frågan, att om barn begick våldsamma handlingar i spelet, skulle de då göra detsamma i verkliga livet?

Kontroversen ledde till skapandet av Entertainment Software Rating Board (ESRB). Du har kanske sett deras ikon som berättar för dig vilken åldersgrupp ett spel är anpassat till.

Våldsamt innehåll till trots, så började barn att upptäcka olika delar av japansk kultur genom spelen. Att få en inblick i en främmande kultur kan omedvetet vara ett bra sätt att motivera dig att lära dig mer.

Om du får tag på importerade spel från Japan kan du exempelvis bekanta dig med de japanska skriftsystemen. Japan har nämligen tre skrivsystem:

  • Kanji - skrivtecken lånade från det kinesiska språket
  • Kana - en sammanfattad benämning av de två skriftspråken hiragana och katakana

Att lära sig tre skrivsystem låter som en spännande utmaning. Men tänk om japanskalektioner kunde vara lika roliga som TV-spel! Det är därför vi tycker att du ska överväga att ha dem som ett komplement till dina studier.

I flera år har företag som Nintendo varit synonymt med japansk kultur genom sina spel, och i princip varit som en ambassadör för Japan. När spelen används rätt är de också ett utmärkt verktyg för att lära sig japanska eftersom du blir exponerad för språket och kulturen.

Om du anlitar en privatlärare i japanska kan du förklara för hen vilka aspekter av Japan och den japanska kulturen du är mest intresserad av. Berätta gärna om du är intresserad av TV-spel. Känner du dig osäker om detta är något för dig kan du läsa om fördelarna med en privat handledare.

Läraren kan då utforma din utbildning så att den blir så intressant som möjligt för just dig. När du har roligt så märker du knappt att du lär dig! Med hjälp av Superprof kan du hitta privatlärare som erbjuder japanska kurser i Stockholm eller på andra platser runt om i Sverige.

Koe - TV-spelet som lär dig att tala japanska

Många väljer att lära sig japanska online, ta en kurs japanska med en privatlärare eller en japanska kurs på ett lokalt institut. Alla dessa är fantastiska sätt att lära sig språket, men vad många inte tänker på är att de även kan förbättra sina språkkunskaper via TV-spel.

Ett sådant exempel är tv-spelet Koe. Den lanserades på crowd fundring-plattformen Kickstarter år 2014 och fick ungefär 100 000 kronor i stöd. Den här finansieringen var oväntat med tanke på att utvecklaren Jitesh Rawal bara hade bett om lite drygt hälften.

Genom att basera spelet på JRPGs så som Final Fantasy, Pokémon och Dragon Quest är målet med spelet enkelt: att lära sig japanska medan man har kul. Du kommer att tas med på ett äventyr där du lär dig japanska på olika intressanta platser medan du utför uppdrag och  bekämpar monster.

Ungdomar spelar spel för att lära sig japanska i en spelhall
När du lär dig japanska med hjälp av spel får du samtidigt mer kunskap om japansk kultur.

Tänk dig att kunna lära dig hiragana (ひ ら が な), katakana (カ タ カ ナ) och kanji (漢字) utan att ens inse att du gör det. Genom den djupdykning i japanska som detta spel erbjuder, kommer du att kunna lära dig grundläggande japanska ordförråd, ord och fraser och kanske till och med ha samtal på japanska.

Är du sugen på att lära dig språket? Många undrar hur lång tid det kommer ta och om de kommer klara det, därför har vi skrivit om hur svårt det är att lära sig japanska. Det kan vara lättare än du tror!

Detta projekt visar att det är mer än möjligt att lära sig själv japanska utan att förlita sig på hjälp av en sensei eller privatlärare. Den största utmaningen som utvecklarna ofta möter är dock att hitta rätt balans mellan att göra ett roligt spel och att göra det till ett effektivt undervisningsverktyg för att lära sig det japanska språket.

Lär dig japanska med pedagogiska spel

Dessa pedagogiska spel gör spelaren till en student genom att tvinga dem att svara på frågor och hitta svar på problem. När eleven når en ny nivå kommer hen att möta hårdare och svårare utmaningar.

Nintendo insåg mycket snabbt hur populärt dessa typer av spel skulle vara. De såg därför till att deras plattform hade så många spel som möjligt för japanofiler. Som ett resultat finns det många olika spel på 3DS för dem som vill förbättra sin japanska.

Pururun! Shizuku-Chan Aha-* DS Drill Kokugo

Även om det här spelet inte har det med fängslande eller lättuttalade namnet, så erbjuder det det stora möjligheter att hjälpa dig öva japanska genom flera roliga aktiviteter. Ju bättre du gör ifrån dig, desto fler nivåer klättrar du.

Spelet håller också koll på dina framsteg. Det fokuserar på att du ska lära dig i realtid och utmanar dig att studera varje dag för att nå 100 poäng och göra din vän “Shizuku-chan” lycklig. Det finns bra japanska kurs online där du kan ta lektioner vart du än befinner dig.

DS Rakubiki Jiten

Kanji Sonomama DS Rakubiki Jiten är en ordbok mer än det är ett traditionellt TV-spel. Den är på engelsk-japanska och innehåller över 13 000 ord.

Men den erbjuder inte någon introduktion till att lära sig att skriva japanska tecken. Därför skulle vi säga att denna programvara förmodligen är bäst för de som redan har grundläggande kunskaper i det japanska språket.

Zaidanhoujin Nippon Kanji Nouryoku Kentei

Detta 2D-TV-spel finns också på 3DS. Detta spel är tydligt utformat för nybörjare i japanska och kan hjälpa dem att behärska hur man skriver kanji, de japanska karaktärerna. Man kan själv justera spelets hastighet och svårighet för att passa sina egna behov.

Även om det här spelet inte förbereder dig för att ta en JLPT (Japanese Language Proficiency Test) så hjälper det dig att memorera kanji-karaktärer med hjälp av över 25 000 övningar. Det har också minispel som är baserade på officiellt erkända prov för japanska språknivåer.

När du är klar med spelets alla moment ska du kunna klara det japanska Kanji Kentei-provet. Detta gör det till ett utmärkt verktyg för nybörjare som vill nå en god kunskapsnivå i japanska.

olika spel på ett bord som kan lära ut japanska
Den japanska spelindustrin har varig en avgörande faktor i främjandet av det japanska språket och japansk kultur.

Tv-spel som hjälpte till att sprida det japanska språket

Som den rättmätige efterträdaren till Atari, markerade Nintendo en enorm förändring i TV-spelsbranschen. Nintendo Entertainment System (NES) är fortfarande lika populärt idag på grund av sin vintage charm. Detta trots att grafiken är långt ifrån vad du ser på konsoler som den senaste PlayStation eller Xbox.

De som däremot vuxit upp med retrospel så som Super Mario, Zelda och Mega Man lägger däremot ett slags emotionellt värde i spelen och Nintendo. Detta förhållande mellan spelaren och dessa TV-spel skapades under alla de timmar som spenderades framför TVn. De som hade turen att få spela spelen på sitt originalspråk fick därmed också gratis språklektioner.

Det finns få person som inte har goda minnen från åtminstone några av alla Nintendos olika spel och karaktärer. Mario har synts till i upp till nästan 100 spel på 30 år.

Trots att han är en italiensk rörmokare är han förmodligen en av de mest kända symbolerna för den japanska kulturen. Mario var nämligen en av de första karaktärerna som syntes i TV-spelen som kom att förtrolla en hel generation och erövra världen.

Vi lever i en digital era där digitala spel i olika format är en del av vardagen. Så varför inte använda ett roligt och populärt medium för att komma närmare både japansk kultur och lära sig mer om det japanska språket?

Om du vill ta det till nästa nivå, överväg då också möjligheten att exempelvis studera japanska på universitetet, eller varför inte studera på plats i Japan?Du kan med enkelhet kombinera studier via TV-spelet Koe med andra dina ordinarie studier. Överväg därför att se över möjligheterna att  studera japanska på universitet. Oftast finns det möjlighet till undervisning både på distans och på plats. Destinationer så som  Tokyo, Kyoto eller Osaka är utmärkta platser för dig som vill utveckla dina japanska språkkunskaper.

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...
porträttbild på författaren tina

Tatiana

En nyfiken skribenten som alltid letar efter något nytt att lära sig mer om. Brinner för att läsa, resa, skriva och dansa.