Det fanns många barn som växte upp på 80-talet som kommer ihåg hur det var att spela tv-spel. För många gav spelkonsoler människor en första inblick i den japanska kulturen som senare skulle blomstra till en förkärlek för andra aspekter av kulturen: manga, anime, musik och film.

Medan våra föräldrar kanske inte riktigt förstod det, fanns det en möjlighet att lära sig japanska som vi kanske har missat. Barn lär sig trots allt väldigt snabbt. Japanska, eller Nihongo som det också heter, är ett språk som talas av mer än 128 miljoner människor. Människor tycker ofta att det är svårt att lära sig japanska på  grund av de skrivsystem som de använder.

Verkligheten är den att det japanska skrivsystemet är komplext att lära sig eftersom det använder ett helt nytt alfabet, men när du väl behärskar hur man läser och skriver är japansk grammatik förvånansvärt mer rakt fram. Därför kommer du som nybörjare att fokusera mer på att tala japanska innan du går vidare till att hantera skrivsystemet. Även om det finns ett antal sätt att lära sig japanska , kan du nu säga adjö till de traditionella språklektionerna från det förflutna om de inte är din kopp te.

Vem som helst kan lära sig ett språk idag och det finns många spel som kan hjälpa dig att göra detta. Så låt oss ta en titt på hur du kan kombinera en kärlek till tv-spel med din språkinlärning, innan du går vidare till att studera japanska via japanska kurser. 

De bästa lärarna i Japanska
Första kursen gratis!
Peter
Peter
50 kr
/h
Första kursen gratis!
Yurika
4,5
4,5 (2 recensioner)
Yurika
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Miyuki
Miyuki
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Morgan
5
5 (1 recensioner)
Morgan
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Filip
Filip
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Zelda k.
Zelda k.
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Amélie
Amélie
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Ruby
Ruby
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Peter
Peter
50 kr
/h
Första kursen gratis!
Yurika
4,5
4,5 (2 recensioner)
Yurika
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Miyuki
Miyuki
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Morgan
5
5 (1 recensioner)
Morgan
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Filip
Filip
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Zelda k.
Zelda k.
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Amélie
Amélie
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Ruby
Ruby
250 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Det bästa sättet att lära sig japanska på egen hand: tv-spel

Medan de flesta av oss inte ens insåg, konsumerade vi japansk kultur från en mycket tidig ålder. Om du kunde få patronen att fungera genom att blåsa på den så hårt du kunde, skulle du ha en fantastisk möjlighet att tillbringa några timmar nedsänkt i en värld där alla talade japanska! Inte bara lyssnade du på perfekt uttal, du utsattes också för japanska fraser och hur man talar japanska i allmänhet.

lära sig japanska
Medan de flesta av oss inte ens insåg, konsumerade vi japansk kultur från en mycket tidig ålder. Bild: Unsplash

Det fanns ett djupt inflytande från Japan vid den tiden. Det var faktiskt den näst största kulturexportören. Det visar bara hur viktigt det var. Tv-spel, som snabbt blev en av de mest populära aspekterna av ungdomars liv, tog sig in i hus över hela landet. De var kontroversiella också. Våld i tv-spel är ju inget nytt fenomen. I början av 90-talet var spel under eld för det våldsamma innehållet som visades i spel som Mortal Kombat. Det var ett nytt media och det var oreglerat. Om barn begick våldsamma handlingar i spelet, skulle de göra detsamma i verkliga livet? Kontroversen ledde till skapandet av Entertainment Software Rating Board (ESRB), som är mest känt för klistermärken på tv-spel som berättar för dig vilka åldrar de passar. Som sagt, barn lärde sig mycket mer än bara hur man dödar en man genom att ta bort ryggen, de började också upptäcka unika japanska kulturella begrepp. En snabb titt på en främmande kultur kan vara ett bra sätt att motivera dig att gå djupare och lära dig språket utan att ens inse att du är. Tänk om japanska lektioner kan vara lika roliga som tv-spel. Om du kunde få tag på importerade spel från Japan kan du bekanta dig med de japanska skriftsystemen: kanji (de japanska tecknen) och kana (hiragana och katakana). Det är nästan lika bra som att  lära sig japanska med en privatlärare ! Om det är vad du är ute efter kan du hitta japanska kurser i Stockholm eller runt Sverige med Superprof. Du kan studera utan att studera. I flera år har företag som Nintendo varit ett skepp för japansk kultur genom spel och en ambassadör för landet själv. När de används rätt är de också ett utmärkt verktyg för att lära sig eftersom du kan studera språket och kulturen.

Koe: tv-spelet som lär dig att tala japanska

Många väljer att lära sig japanska online, ta japanska kurser med en handledare eller en japansk kurs på ett lokalt institut. Alla dessa är fantastiska sätt att lära sig språket, men många vet inte att de kan öka sina kunskaper genom tv-spel. Ett sådant exempel är tv-spelet Koe. Den lanserades på Kickstarter crowdfunding-plattformen 2014 och fick 75 167 £ (cirka 100 000 kronor) i stöd. Den här finansieringen var oväntat med tanke på att utvecklaren Jitesh Rawal, som vid den tiden var student vid University of Derby, Storbritannien, bara hade bett om £ 35.000. Genom att basera spelet på JRPGs som Final Fantasy, Pokémon och Dragon Quest är målet med spelet enkelt: att lära sig japanska medan du har samma typ av kul som du skulle ha spelat dessa klassiker. Du kommer att tas med på ett äventyr där du lär dig japanska på intressanta platser medan du bekämpar monster etc.  Tänk dig att kunna lära dig hiragana (ひ ら が な), katakana (カ タ カ ナ) och kanji (漢字) utan att ens inse att du är. Genom den fördjupning som detta spel erbjuder, kommer du att kunna lära dig grundläggande japanska ordförråd, ord och fraser samt vardagliga uttryck och ha samtal på japanska. Detta projekt visar genom sin årgång och att det är mer än möjligt att lära sig själv japanska utan att förlita sig på hjälp av en sensei eller privat japansk lärare. Den största utmaningen som utvecklarna kommer att möta är att hitta rätt balans mellan att göra ett roligt spel och att göra det till ett effektivt undervisningsverktyg för att lära sig det japanska språket. Om detta inte räcker för dig, varför inte överväga att lära dig japanska på gymnasiet , gymnasiet eller till och med universitetet?

 Lär dig japanska med pedagogiska Nintendo 3DS-spel

Dessa pedagogiska spel gör spelaren till en student och tvingar dem att svara på frågor och hitta svar på problem. När de utvecklas kommer de att möta hårdare och svårare utmaningar. Nintendo insåg mycket snabbt hur populärt dessa typer av spel skulle vara och såg sedan till att deras plattform bar så många spel som möjligt för Japanophiles. Som ett resultat finns det många olika spel på 3DS för dem som vill förbättra sin japanska inlärningsupplevelse:

Pururun! Shizuku-Chan Aha- ☆ DS Drill Kokugo

Även om det här spelet inte har det fängslande namnet, erbjuder det dess huvudläge (“sentaku”) med flera teman (“moji”, “kanji”, “kotoba”, “bunshô” och “matome”) som kan hjälpa dig öva japanska via flera roliga aktiviteter. Ju bättre du gör, desto fler nivåer går du upp. Spelet håller också koll på dina framsteg. Spelet fokuserar på att lära dig i realtid och utmanar dig att studera varje dag för att nå 100 poäng och göra din vän “Shizuku-chan” lycklig.

DS Rakubiki Jiten

Kanji Sonomama DS Rakubiki Jiten är en ordboksprogram mer än det är ett traditionellt tv-spel.

Eftersom det inte heller finns någon träningsmetod för att lära sig att skriva japanska tecken, skulle denna programvara förmodligen vara bäst för dem som redan är på mellannivå. Det kommer dock med engelska-japanska ordböcker som innehåller över 13 000 ord.

lära sig japanska
Många väljer att lära sig japanska online, ta japanska kurser med en handledare eller en japansk kurs på ett lokalt institut. Alla dessa är fantastiska sätt att lära sig språket, men många vet inte att de kan öka sina kunskaper genom tv-spel. Bild: Unsplash

Zaidanhoujin Nippon Kanji Nouryoku Kentei

Detta 2D-tv-spel från Rocket Company finns också på 3DS. Detta spel var tydligt utformat för japanska nybörjare och kan hjälpa dem att behärska hur man skriver kanji, de japanska karaktärerna. Du kan justera spelets hastighet och svårighet för att passa dina behov. Även om det här spelet inte förbereder dig för att ta JLPT (Japanese Language Proficiency Test) hjälper det dig att memorera kanji-karaktärer med över 25 000 övningar och minispel baserat på officiella tester. När du har avslutat din träning ska du kunna klara det japanska Kanji Kentei- skicklighetstestet. Naturligtvis kan du komplettera din läroplan för tv-spel med lektioner. Börja lära dig japanska online idag. 

Tv-spel som hjälpte till att sprida det japanska språket

Som den andliga efterträdaren till Atari markerade Nintendo en enorm förändring i branschen. Nintendo Entertainment System (NES) är fortfarande populärt idag på grund av sin vintage charm trots att grafiken är långt ifrån vad du ser på konsoler som PlayStation 4 eller Xbox One. Det finns dock en viss känslomässig överklagande som har en generation ansluten till retrospel som Super Mario, Zelda och Mega Man. Detta förhållande mellan spelaren och dessa tv-spel smiddes under timmar som spenderades framför TV: n och de som hade turen att få japanska kopior av spelen gynnades av gratis språklektioner med spel som:

  • Super Mario bröderna

  • Final Fantasy

  • Pokémon

Det finns få spelare som inte har goda minnen från åtminstone en av dessa serier. Mario dyker upp i nästan 100 spel på 30 år, trots att han är en italiensk rörmokare, är förmodligen de mest kända symbolerna för den japanska kulturen. I början av spelet var Mario den första japanska saken som generationens barn utsattes för. I en tid av digital kultur, varför inte använda ett roligt och populärt medium för att komma närmare både japansk kultur och lära sig mer om det japanska språket också? Om du vill gå till nästa nivå, varför inte överväga att studera japanska på universitetet eller till och med åka till Japan för en fördjupningskurs i Tokyo, Kyoto eller Osaka.

Behöver du en lärare i Japanska?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.