Innan du börjar lära dig att spela gitarr så kommer du först att tro att det är ett enkelt instrument. Du tror inte att det kommer att ta så lång tid alls. Tills det att du börjar spela. Att lära sig spela gitarr är ingen enkel grej och det krävs lite mer än att bara titta på olika online videor.
När du lär dig spela gitarr, så kommer du att behöva visa lite uthållighet och det kommer att ta tid. Gitarrfärdigheter, som för alla musikinstrument, plockas inte upp lätt och du kommer inte riktigt att kunna bemästra instrumentet efter en gitarrkurs.
Även om du är begåvad, kommer du att behöva lära dig vissa gitarrtekniker. Om du är en riktig nybörjare eller om du redan känner till några grundläggande principer finns det alltid något annat att lära sig och det är det som gör detta instrument så intressant.
En gitarrkurs online, en personlig gitarrundervisning med en musiklärare, läroböcker, e-böcker, DVD eller genom att spela med vänner – det finns många olika sätt att lära sig spela gitarr på.

De bästa lärarna i Gitarr tillgängliga
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonas
4,8
4,8 (6 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tommy
5
5 (7 recensioner)
Tommy
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonathan
5
5 (9 recensioner)
Jonathan
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Per
5
5 (5 recensioner)
Per
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jakob
Jakob
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jim
4,9
4,9 (6 recensioner)
Jim
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alex
5
5 (6 recensioner)
Alex
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Hampus
5
5 (3 recensioner)
Hampus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonas
4,8
4,8 (6 recensioner)
Jonas
600 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Tommy
5
5 (7 recensioner)
Tommy
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonathan
5
5 (9 recensioner)
Jonathan
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Per
5
5 (5 recensioner)
Per
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jakob
Jakob
220 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jim
4,9
4,9 (6 recensioner)
Jim
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alex
5
5 (6 recensioner)
Alex
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

De olika sätten att lära sig spela gitarr

Så låt oss utforska några av dessa olika sätt att lära sig spela gitarr. Det säger sig självt att var och en av dessa olika metoder inte nödvändigtvis är de rätta metoderna för dig. Du är mer än välkommen att ta gitarrlektioner online samtidigt som du lirar med dina kompisar. Öva genom en gitarrbok samtidigt som du tar professionella gitarrlektioner i musikteori och gitarrtabulatur.
Det finns inget korrekt sätt att lära sig gitarr på. Hitta det sätt som fungerar för dig.

Lär dig spela gitarr på egen hand

Det finns så klart den självlärda metoden. Uppenbarligen innebär det här att du lär dig själv. Ingen gitarrspelare skulle någonsin göra detta utan hjälp av olika former eller stöd.
Att vara "självlärd" betyder bara att du inte har en formell gitarrinstruktör. Men du kommer så klart att kunna få undervisning via alla tillgängliga resurser.
Men som din egen lärare måste du ha fokus, energi och motivation. Du måste kunna hitta all användbar information för att lära dig grunderna, och inte slösa tid på värdelösa saker.
Detta är lättare sagt än gjort. Så snart du inte längre är en nybörjare, kommer du att ha den rätta kunskapen för att ta ditt gitarrspelande till en ny nivå. Oavsett om det är bluesgitarr, rockgitarr, blygitarr eller klassisk gitarr som du vill spela, så kommer du att utveckla känslan av att lär dig spela gitarr på det sätt som fungerar bäst för dig.
Detta kräver en mycket stark vilja – men det gör alla metoder för att lära sig spela gitarr. Om du vill spela gitarrsolo som Hendrix, eller spela power-ackord och barréackord från dina favoritlåtar, kommer det att ta lite extra arbete.

lära sig spela gitarr
Varför inte lära dig att spela gitarr på egen hand? Bild: Unsplash

När du plockar upp en gitarr är den första instinkten att du vill spela hemma själv eller med vänner. Andra kanske är bättre än dig, deras nivå kanske är mer utvecklad än din.
Att kunna spela i en grupp är en fantastisk känsla: du kommer att lyssna, observera, förstå, kunna diskutera en och annan teknik med dina vänner, och du kommer att lära dig några användbara tips.
Ändå har denna instinkt sina gränser. Dåliga vanor i hur du spelar kommer att födas och ingen kommer att vara där för att korrigera dem.
När du har lärt dig grunderna och kan spela två eller tre låtar, slänga ihop några ackord, kanske du känner att du inte kommer längre. Du kan stagnera och det finns en risk att du tappar motivation och känner lusten att överge gitarren helt.

Att lära sig att spela gitarr med stödmaterial

Det finns massor av skriftligt kompletterande material: ett antal böcker, inklusive de som handlar om specifika gitarrstilar (jazzgitarr, blues, eller reggae- och flamencogitarrsånger), och specialbutiker.
Detta är en mycket bra form av stöd, en som inte behöver grundläggande utbildning inom gitarrspel.
För det mesta kommer dessa böcker och metoder att lära dig grunderna, ge dig några övningar och vissa hjälper till och med dig att spela några låtar när du börjar spela på din första gitarr, men de kan dock inte hjälpa dig att göra framsteg.
Det är möjligt att en CD eller DVD kommer med boken, så att du kan lyssna på ljudexempel.

Videor för att lära sig spela gitarr

Ett annat sätt är genom videor. Alla lektioner finns idag tillgängliga online – denna teknik ger direkt tillgång till relevanta segment, de som motsvarar din utvecklingsnivå på gitarren.
Med den här typen av stöd är ljudkvaliteten perfekt, liksom bilderna, som gör att du kan studera placeringen av händerna och fingrarna, de olika sekvenserna, hur du placerar din kropp och mycket mer, allt väldigt detaljerat dessutom.
Den här metoden är mycket effektiv eftersom den erbjuder ljud och visuella prover och känns lite som att du sitter med en riktig lärare.

Lär dig spela gitarr med hjälp av tidskrifter

Det tredje sättet kommer i form av tidskrifter. Det finns många som är specialiserade på ämnet. Även om utbildningsaspekten ofta är mindre betydande än med de andra metoderna, hittar du många övningar, utdrag från kända låtar och till och med nyheter om dina favoritmusiker.
Det kan finnas en artikel om den pentatoniska skalan eller en om hur man spelar solo. Du hittar också massor av hjälp med hur du spelar olika låtar.
Det finns också ofta produktrecensioner som används i gitarrvärlden: gitarrer, förstärkare, strängar, etc. All gitarrutrustning du behöver.
Dessa tidskrifter kommer inte att lära dig hur du spelar gitarr. Men de kostar inte så mycket, ’r ett smart tillägg och ger dig det lilla extra du behöver veta när du lär dig spela gitarr.

Lär dig spela gitarr med hjälp av Internet

En annan metod som är mer och mer populär: Internet. Men du vet redan om detta – eftersom du redan är här. Men hur navigerar du i det havet? Idag är det otänkbart att föreställa sig en värld utan detta fantastiska fenomen. Webben underlättar när man vill lära sig spela gitarr och det blir både roligt och spännande genom olika videor och andra tutorials. Online finns det så många sätt att lära sig att spela gitarr på – från gitarrtabulatur för att spela låtar till riktiga online-lektioner.
På Internet hittar du många exempel på vilken gitarrstil du kan lära dig, med videor och lektioner, ljudspår som du kan följa som bakgrundsmusik samt olika online-tidningar.

lära sig spela gitarr
Ta hjälp av Internet när börjar lära dig att spela gitarr. Allt du behöver finns där! Bild: Unsplash

Problemet med Internet, och detta är också den största fördelen, är att du kan hitta allt där, absolut allt, det värsta och det bästa: gratis videor, gratis klasser, utbildningsspel, betalda metoder, webbplatser för nybörjare, etc.
Så för att inte bli distraherad och slösa bort tid framför skärmen, måste du veta exakt vad du letar efter.
Tveka inte att konsultera flera webbplatser för att hitta information. Och gitarrforum är ganska bra att ta till: kanske hittar du andra gitarrister som står inför samma dilemma som du gör?

Lära sig spela gitarr med hjälp av en privat lärare

Det sista sättet att lära sig spela gitarr på är säkert det mest traditionella sättet men också det mest effektiva: gitarrlektioner med en lärare.
Detta kan göras i en musikskola eller på ett kulturcenter, men det är viktigt att det finns en lärare och en elev. Genom att ta privata gitarrlektioner kan du dra nytta av ett privilegierat förhållande till din gitarrlärare. Du kan ställa frågor, till exempel: hur spelar du gitarr om du är vänsterhänt?
Välja din lärare beroende på vilken gitarrstil du vill lära dig och anmäla dig till en veckokurs för en fast kostnad.
Det finns många fördelar med denna metod: progressivt lärande enligt din utveckling, korrigeringar av dina oundvikliga misstag, uppmuntran när det går bra men också när du står inför utmaningar eller när du stagnerar, kontinuerliga diskussioner om instrumentet själv, gitarrens värld och musik.

lära sig spela gitarr
Lär dig spela gitarr med hjälp av en lärare. En lärare kan till exempel hjälpa dig att lära dig läsa noter. Bild: Unsplash

Det är ett verkligt partnerskap som bildas mellan dig och din lärare, ett förtroendeförhållande baserat på idéutbyte som berikar er båda.
Besväret med denna metod är att det kostar pengar.
Jämfört med andra metoder som är gratis eller mer eller mindre billiga, kräver privata lektioner med en lärare att du gräver i fickorna. Men de framsteg du kommer att göra kommer att vara värda kostnaden.
Den andra nackdelen är att det inte alltid finns en musiklärare och särskilt inte för gitarren, i närheten av där du bor, särskilt om du bor i en liten stad.
Det rekommenderas att du letar efter småannonser på Internet, i musikaffärer eller på musikskolor.

Att hitta rätt väg för att lära sig spela gitarr

Som du kan se finns det många sätt att lära sig spela gitarr på: mellan online-kurser, lektioner med en lärare eller till och med de olika metoderna du kan hitta i tidskrifter och andra böcker.
Men du måste fortfarande göra det på ett intelligent sätt! Och det betyder att du hittar den bästa kombinationen för att utforma hur du lär dig spela gitarr.
Gitarren, som alla andra musikinstrument, lärs inte ut med en enda metod; det finns lika många sätt.
Gitarren är inte ett enkelt instrument att lära sig om du vill bli en bra gitarrist. Viljan är allt. Tack vare viljan så kommer du att lära dig gitarrackord eller noterna du vill spela. Det kommer att ta din improvisation till en helt annan nivå. Du kommer att känna hur du snabbt går över till en mer avancerad nivå.
Utan vilja kan du spela enkla gitarrlåtar resten av livet. Du får aldrig den solida grunden du behöver för att vara en Clapton.
Men för dem som helt enkelt vill spela några simpla ackord och imponera på sina vänner, är det inga problem. Men om du vill vara den bästa gitarrspelaren du kan vara, om du verkligen vill behärska ditt instrument, måste du dra fördel av alla tillgängliga alternativ.
När du förstår gitarren, dess kapacitet, och ju mer du tränar och ju mer vet du hur du ska spela, det är då det börjar bli enkelt. Och riktigt roligt!

Du kan alltid ta hjälp från en expert, exempelvis är en av de bästa platserna att få gitarrlektioner stockholm. Förutom Stockholm är en annan av de bästa städerna att ta gitarrlektioner göteborg

Det bästa sättet att lära sig spela gitarr

Du bör förstå att den bästa vägen till att lära sig spela gitarr inte vanligtvis är den kortaste.
Ett riktigt bra sätt att lära sig spela gitarr kan sammanfattas så här: en bra metod innebär att eleven blir en bättre gitarrist, medan en dålig metod gör honom eller henne värre. Eller, om inte värre, kommer det inte att tillåta dem att utvecklas: de kommer att vara på samma grundläggande ackord, spela på samma nivå, och de känner inte att deras gitarrspel förbättras.
Med en gitarrlärare, till exempel, väntar inte eleven på att svar ska levereras, utan hittar dem själv, göra ansträngningar, gör övningarna, och delar vad den vill uppnå för mål med sin lärare.
En bra gitarrstudent måste kunna skapa en sammanhängande vision från olika referenspunkter för att bli en utmärkt gitarrist.
Med alla dessa metoder, genom att träna regelbundet och genom att göra ditt bästa för att utvecklas, bör du lära dig att spela gitarr ganska snabbt och med en solid bas.
På bara några månader bör du veta hur du spelar vilken låt som helst och förstår musiken och ditt instrument, och din passion för gitarren borde utvecklas ytterligare. Men igen, den passionen bör vara där från den första låten och gitarrsolot du spelar och följa dig hela vägen till de avancerade riffen, ackordformerna och framstegen.
Utveckla goda vanor, håll dig motiverad och förlora inte hoppet! Tillräckligt snart kommer du att kunna spela gitarr som ett proffs!
Läs Superprofs tips om hur du lär dig att spela gitarr på känsla!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

4,50 (2 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.