Innan du börjar söka på nätet efter sätt som du kan lära dig spela gitarr på bör du veta att det i huvudsak finns två möjligheter: antingen lär du dig med hjälp av en lärare eller så lär du dig på egen hand.
Denna enkla distinktion döljer sig emellertid mellan de olika metoderna som finns tillgängliga för nybörjare – eller för alla som är pepp på att lära sig spela gitarr.
Förutom själva gitarrlärarna finns det så mycket material som du kan lära dig av: gitarrlektioner online, videolektioner, noter för dig att lära dig att spela låtarna, ackordformer, guider för musikteorier och – givetvis – musiken från alla dina favoritmusiker.

Två alternativ för att lära sig spela gitarr

Om du vill lära dig spela gitarr med en lärare kan du göra det på en dedikerad anläggning som till exempel ett kulturcenter eller en musikskola – eller till och med ta gitarrlektioner hemma.
Om du vill lära dig själv finns det, som vi just nämnde, ett stort antal supportmaterial, som böcker, e-böcker, Internet, videor och andra medel ämnade för självstudier, och det inkluderar inte vänner som du kan lira med.
Alla har sin egen personlighet och inte alla kan lära sig på samma sätt. Vissa föredrar att ha en lärare för stöd medan andra kommer att vara mer kapabla till att räkna ut saker på egen hand.
Det beror på vad du vill göra och hur du vill göra det. Vill du spela bluesgitarr, jazzgitarr, rockgitarr eller klassisk gitarr? Akustiskgitarr eller blygitarr? Vill du bra spela power-ackord och dina favoritgitarrsolon från Green Day, eller vill du lära dig hantera greppbrädan som ett proffs, bli grym på barréackord och öva upp ditt musiköra?
Nedan följer några tankar om de olika metoderna, för att ge dig en tydligare bild av vilka möjligheter du har. Och innan du anmäler dig till en dyr gitarrkurs kanske du vill höra om alternativen först.

Fördelarna med att lära sig spela gitarr med hjälp av en gitarrkurs med en lärare

Vissa människor behöver mer vägledning och ständigt stöd, så de föredrar att anställa någon professionell som kommer att uppmuntra och ge råd vid behov. Att ha en kompetent utbildare är lugnande: du lär dig att spela gitarr med en av de bästa, som kan visa dig några av de bästa låtarna som du kan lära dig som nybörjare och som kan prata dig genom dina första gitarrgig.

Gitarrlärare är särskilt användbara för dig om du är nybörjare.

Om du behöver lära dig grunderna i ackordprocesser, placering av fingrarna och olika gitarrlåtar, då är en gitarrkurs att föredra. En skulle tro att Hendrix eller Clapton skulle ha lite mindre användning för en gitarrinstruktör – eftersom dessa killar skulle känna till sina svagheter, men en kan aldrig ta för många gitarrlektioner.

En lärare har erfarenhet

Genom att ta gitarrlektioner med en lärare kan du dra nytta av hans eller hennes erfarenhet: din lärare kommer att ha genomgått samma process som du, så han eller hon kommer att förstå dig lättare. Att vänja dig vid din nya gitarr kommer att ta tid – men de vet hur man hanterar din kamp.
Läraren kan ge dig råd, hjälpa dig att undvika fallgropar eller grundläggande misstag som han eller hon gjorde – och samtidigt låta dig veta varför det faktiskt är viktigt att lära sig den pentatoniska eller stora skalan, de grundläggande ackorden och andra ackord.

En tidssparare

Din lärare är någon som följer ett schema, en instruktionsmetod: i syfte att göra dina lektioner så sammanhängande och berikande som möjligt, vet han eller hon i vilken ordning de olika ämnen, idéer och tekniker ska behandlas.
Möjligheten att spela alla typer av gitarrlåtar kommer inte från ingenstans. Effektiv gitarrinstruktion introducerar dig till nya gitarriffs, dina favoritlåtar och olika delar av gitarren när du är redo.

En musikalisk person

Naturligtvis har din lärare en annan förståelse för musikkultur än du, en säkert rikare och mer mångsidig sådan.
Din lärare att presentera de olika musikaliska stilarna så att du kan studera deras tekniker och låta dig prova nya låtar och på så sätt kommer du att upptäcka nya artister som du inte hade tänkt på tidigare.

Extra motivation

Om du stöter på svårigheter när du lär dig spela gitarr så kommer läraren att identifiera mål som hjälper dig att gå framåt, på din nivå och i din takt.

Nackdelarna med att lära sig spela gitarr med en lärare

Du bör förstå att det finns vissa negativa effekter av att lära sig spela gitarr med en lärare.

Hitta en lärare

Den största utmaningen ligger där: du måste hitta en gitarrlärare som fungerar för dig.
Förutom hans eller hennes kapacitet på att spela gitarr och som utbildare, så är förhållandet mellan student och lärare väldigt viktigt, något som inte alltid är lika tydligt i förväg.

lära sig spela gitarr
Att hitta en lärare om du bor i en liten stad är inte alltid så lätt. Kanske dags att packa ihop gitarren och flytta till en större? Bild: Unsplash

Bor du i en liten stad är det inte alltid lätt att hitta en professionell lärare nära dig.

En annorlunda kultur

Gitarrläraren kommer ofta från en annan musikalisk bakgrund än du själv och han eller hon kan ha en tendens att guida dig mot tekniker eller låtar som inte motsvarar din smak eller mål (som att lära sig spela gitarr om du är vänsterhänt).

Kostnaden

Självklart krävs det en viss budget att lära sig spela gitarr med en professionell: kompetens och erfarenhet är inte gratis.

Förlusten av frihet

Genom att vägledas av en lärare förlorar du din personliga frihet: du kommer att hållas i koppel och du kommer inte ha mycket utrymme för egna experiment.

Fördelarna med att lära sig spela gitarr på egen hand

Vissa gitarrister eller blivande gitarrister har tillräckligt med naturlig flyt och lätt att lära sig på egen hand utan någon hjälp som helst.
Professionella gitarrister som kom dit på egen hand är sällsynta, och även bland dem är det sällsynt att deras förmågor är unika eller till och med intressanta.
Låt oss titta på fördelarna med att lära sig spela gitarr på egen hand utan en lärare.
Detta utesluter inte möjligheterna att hitta hjälp online, i böcker eller videor, studera skriftliga metoder eller diskutera saker med andra musiker.

Hitta lösningar på egen hand

Detta är den största tillfredsställelsen av att lära sig spela gitarr på egen hand: du kommer att vänja dig att leta efter och hitta lösningar på utmaningar på egne hand, du kommer aldrig att begränsas av någon övning eller av en musikstil.
Du kan ställa dig följande frågor: Hur lär jag mig att spela gitarr?
Även om din smak utvecklas, om du vill ändra stil (från klassisk till blues, från rock till pop, etc.), hjälper det dig att utvecklas.

lära sig spela gitarr
En av dina lösningar kanske är att börja spela gitarr i en grupp? Bild: Unsplash

Du bestämmer själv takten på dina studier

Du vet detta redan: du vet själv bäst hur du studerar och hur mycket tid du behöver för att lära dig.
Och den oundvikliga frågan: När ska jag öva på att spela gitarr?
Du är helt befriad från alla skyldigheter att arbeta med någon speciell teknik eller låt under veckan, du kan faktiskt arbeta på två eller tre låtar på samma gång: det är du som sätter din egen takt.

Budgetfrågan

Oavsett om du investerar i skriftligt material, noter, i DVD-skivor eller om du följer ett program på nätet, kommer det alltid att bli billigare än en timmes gitarrlektion varje vecka under några år.

Merit

När du har behärskat grunderna på gitarren, och när du kan spela några låtar och börja skriva dina egna låtar, kommer du att imponera på dina vänner.
Du kan skryta att du kom dit på egen hand dessutom!

Nackdelarna med att lära sig spela gitarr på egen hand

Att lära sig spela gitarr på egen hand kommer också med vissa svårigheter och besvär.

För mycket information dödar annan information

Tack vare Internet har du tillgång till tusentals idéer, råd och information om hur du lär dig spela gitarr.
Det blir ofta svårt att sortera igenom denna enorma information som riktar sig till både nybörjare och expertgitarrister.

Dåliga vanor kan hämma en när man vill lära sig spela gitarr

Utan en lärare eller professionell vid din sida är risken större att du kommer att komma i dåliga vanor eller följa dåliga instinkter.
Dåliga vanor kan uppenbarligen korrigeras men det är svårare än att bara skapa goda vanor från början.

Stampar på samma ställe

Om du inte är nyfiken av naturen, om du inte söker ny information, om du inte provar nya tekniker, kommer din spelnivå att förbli densamma.
Du kommer att bli uttråkad, stå och stampa på samma ställe, så mycket att det kommer att avskräcka dig i att lära dig spela gitarr, vilket gör att du undrar vad som egentligen är det bästa sättet att lära sig spela gitarr?
Du bör definitivt investera i gitarrlektioner för nybörjare – men tveka inte att vara noga när du väljer din nya lärare! När du har grunderna kan du alltid välja att fortsätta på egen hand.

Olika stöd för att lära sig spela gitarr

Oavsett om du bestämmer dig för att lära dig spela gitarr på egen hand eller med en lärare, finns det nu en mängd stödformer som kommer att vara till stor hjälp när du lär dig spela.

Skriftliga metoder

Det finns alla typer av skriftligt material, av vilka några är mycket bra medan inte så pass.

lära sig spela gitarr
Idag finns det massa med skriftligt material som du kan ta del av när du lär dig spela gitarr. Innan du vet ordet av så kommer du att vara den som skriver dessa skriftliga material för att hjälpa andra. Bild: Unsplash

När du väljer denna metod så titta igenom det skriftliga materialet och se till att ämnet behandlas uttömmande och pedagogiskt.
Verifiera att alla stegen behandlas i sin helhet: till exempel, om en viss metod lär dig att spela en rytm på gitarren, och indikerar att det räcker att helt enkelt slå på strängarna, är det osannolikt att du kommer att göra några framsteg.
Vissa metoder erbjuder en CD eller DVD så att du kan lyssna på låtar och övningar som komplement till det skriftliga materialet.

Några välkända skriftliga material är:

  • Lär dig att spela gitarr av Phil Capone är något av en inofficiell bibel inom gitarrkretsar.
  • Gitarr 1 är en lättläst gitarrbok som vänder sig mot nybörjare och barn i första hand. Boken är skriven av KG Johansson, Anders Norén och Jan-Olof Eriksson som är erkända gitarrinstruktörer med flera titlar inom ämnet.
  • Talangskolan. I denna bok lär du dig att spela gitarr. Du får tio enkla lektioner om hur du kommer igång på riktigt.
  • 444 låtar är en bok för dig som kan grunderna i gitarr och vill ha en bred sångbok. Boken innehåller allsånger, poplåtar, schlager, julsånger, barnvisor, kärleksvisor och fler visor.

DVDs

DVD-skivor ger dig en direkt tillgång till ett visst kapitel tillsammans med högkvalitativt ljud och överlägsna bilder.
Denna kvalitet minskar inte med tiden, du kan titta på de avsnitt du vill om och om igen.
Det är en mycket effektiv metod eftersom den erbjuder möjligheten att ha både visuellt stöd och ljudstöd, nästan som om en lärare sitter framför dig.

Tidskrifter

Tidskrifter erbjuder bra stöd när du lär dig spela gitarr men den pedagogiska noggrannheten saknas.
Ändå kan du hitta övningar, sånger och delar från kända låtar, samt nyheter om dina favoritmusiker och sammanfattningar av det tillhandahållna materialet.
Ett mycket bra komplement som inte kostar mycket.

Online-metoder

Idag har alla tillgång till Internet och alla kan hitta allt; Det är ett fantastiskt verktyg för att komma igång med att spela gitarr eftersom du hittar olika skriftliga metoder, gratis lektioner, ljudprover, pedagogiska videor och musik att spela med till.
Du kan även hitta olika musikforum där du kan dela dina tvivel, dina förväntningar och dina frågor med andra musiker i diskussionsforum eller på sociala medier – en interaktivitet som ger motivation när du lär dig spela gitarr. Som du kan se, oavsett metoden du väljer för att lära dig spela gitarr, måste du engagera dig och verkligen investera tid och energi. Att lära sig spela gitarr händer inte över en dag.
Du måste verkligen förstå vad du hoppas uppnå och bestämma om du vill nå en nivå där du kan spela med vänner eller en nivå där du lär dig att verkligen behärska ditt instrument.
När du har övervägt dessa frågor kan du styra dig själv mot en och en annan metod.
Redo? Klara, färdigt, spela!
Läs Superprofs tips om hur du kommer igång med att lära dig spela gitarr.

Behöver du en lärare i Gitarr?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.