Vi har alla olika lätt för att lära oss språk, men om du ska lära sig spanska finna det vissa saker du kan göra för att snabba på processen.

När det gäller språkinlärning finns det ett antal saker som du måste vara medveten om. Vem som helst kan lära sig ett språk, men de behöver rätt tänkesätt och rätt förutsättningar för att göra det.

Vissa språk är naturligtvis enklare än andra. Spanska kan vara enklare att lära sig än andra då det är samma alfabet. Dessutom tillhör samma språksläkte som svenskan, de indoeuropeiska språken. Det kommer också gå snabbare att lära sig spanska flytande om du redan kan tala något liknande språk, så som franska eller italienska.

För de flesta elever som vill lära sig ett nytt språk vill veta hur lång tid det kommer att ta.  Det kommer att bero på varje enskild individ och deras förmågor. Så låt oss titta på vad du kan göra för att lära dig spanska så snabbt som möjligt.

De bästa lärarna i Spanska tillgängliga
Carolina
5
5 (11 recensioner)
Carolina
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Francesca
5
5 (21 recensioner)
Francesca
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Magaly
5
5 (8 recensioner)
Magaly
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Denise
5
5 (5 recensioner)
Denise
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jhonattan
5
5 (5 recensioner)
Jhonattan
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nezam
5
5 (3 recensioner)
Nezam
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mariela
5
5 (6 recensioner)
Mariela
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonatan
5
5 (8 recensioner)
Jonatan
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Carolina
5
5 (11 recensioner)
Carolina
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Francesca
5
5 (21 recensioner)
Francesca
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Magaly
5
5 (8 recensioner)
Magaly
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Denise
5
5 (5 recensioner)
Denise
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jhonattan
5
5 (5 recensioner)
Jhonattan
200 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nezam
5
5 (3 recensioner)
Nezam
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Mariela
5
5 (6 recensioner)
Mariela
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jonatan
5
5 (8 recensioner)
Jonatan
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Hur lång tid tar det att bli flytande på spanska?

Som nämndes ovan så finns det dessvärre inget enkelt svar på hur lång tid det tar att lära sig spanska. Men det finns vissa saker vi kan lyfta fram som kan påskynda processen att lära sig ett nytt främmande språk.

lära sig spanska
Är ett av dina mål att i framtiden bo i ett spansktalande land? Bild: Unsplash

Din attityd och motivation

Du kan anmäla dig till alla språkkurser i världen, men om du inte är motiverad under din spanskakurs kommer dina språkkunskaper inte att utvecklas i den takt du vill. Det kan då ta mycket lång tid att bli flytande i spanska.

När det gäller att lära sig språk finns det många anledningar till varför din attityd och motivation är viktig, och spanska är inget undantag. Först och främst, om du har en positiv inställning till att lära dig spanska, kommer du sannolikt att tycka att det är roligare.

Detta hjälper dig att lära dig snabbare. När du tycker att något är roligt så spenderar du gärna mer tid på det. Du kommer då fördjupa dig även i de svårare delarna av språket där många andra kanske ger upp.

En positiv attityd blir också viktigt för att hålla dig motivationen uppe just när du känner att allt är svårt och kämpigt. För ibland kommer det att kännas som att det är svårt att lära sig spanska.

Att lära sig ett andra språk är en imponerande bedrift. Du kommer att ha stunder där du tror att du inte gör framsteg, eller där du vill ge upp för att något är för svårt. Att ha en positiv attityd och hålla dig motiverad kommer att hjälpa dig väldigt mycket.

Definiera dina mål

Ett sätt att förbli motiverad är att hålla dig fokuserad på dina mål. Det är därför väl värt att definiera några mål samt delmål innan du börjar lära dig spanska. Om du inte definierar dina mål riskerar du att mållöst gå igenom inlärningsprocessen för språk och tillbringa tid på saker som du inte tycker om.

Exempel på mål kan vara att du vill lära sig tillräckligt med ord och fraser för att kunna kommunicera med lokalbefolkningen i ett spansktalande land. Kanske när du reser till Spanien, Argentina, Colombia, Mexiko eller något av de andra spansktalande länder.

skylt på spanska vid tunnelbana i Madrid, Spanien
När du lärt sig spanska snabbt kan du sedan börja resa runt i Spanien. Källa: Ralph Ravi Kayden @Unsplash

Talar du redan något annat språk?

Att tala ett annat språk, förutom svenska, innebär att du redan känner till hur du lär dig ett nytt språk. Dessutom, om du lär dig ett språk som har liknande rötter som spanska, kan detta hjälpa dig att lära dig mycket snabbare.

Detta beror på att du redan kommer att ha viss kunskap om hur vissa grammatiska strukturer fungerar, och några ord kommer faktiskt inte vara så nya för dig. När det gäller spanska så är ett sådant språk franskan.

Hjälper det dig i din spanska om du kan franska?

Det finns utan tvekan vissa språk som kan hjälpa dig att lära dig spanska snabbare, men hur lika är franska och spanska? Franska och spanska har båda samma rötter.

Anledningen till det är att de båda, tillsammans med vissa andra språk, härstammar från latin. Det betyder att det finns vissa likheter mellan de två, till exempel:

 • Användningen av flera delar av grammatiken
 • Verbkonjunktioner
 • Meningsstrukturer
 • Formellt och informellt språk

Om du talar franska kommer du också att märka att en del av ordförrådet är mycket likt spanskans. Att ha goda kunskaper i franska kan därför hjälpa dig att snabbare lära dig spanska.

Även om uttalet av vissa ord är annorlunda kommer du att märka att stavningen antingen är identiskt eller mycket lik. Till exempel:

 • Un accident = un accidente
 • Vendre = vender

Detta betyder dock inte att man kan lägga till ett "o" eller ett "a" i slutet av franska ord för att försöka skapa spanska ord. Men du kommer att ha mycket hjälp av att kunna franska. Om du är en av de som har tur nog att kunna franska, kan du läsa mer om likheterna mellan spanska och franska, samt hur det kan hjälpa dig utveckla dina språkkunskaper.

Tips på hur du snabbt lär dig spanska

För att snabbt lära sig det spanska språket finns det ingen hemlighet, det är hårt arbete som gäller! Men vilka tips finns det för att hjälpa dig att lära dig språket snabbare?

Börja lära dig spanska från tidig ålder

Du kan nå en bra nivå redan när du är ung och ha nytta av dina språkkunskaper senare i livet. Språkinlärning är av yttersta vikt över hela världen. Det är därför ingen överraskning att skolvärlden matchar detta med den vikt som de lägger på att lära sig språk som spanska.

Det finns mycket att gå igenom för att en dag slutligen tala spanska flytande. Men som nybörjare på spanska börjar du med att lära dig följande saker:

 • Alfabetet och dess spanska uttal
 • Prata om grundläggande personlig information (namn, ålder, var de bor etc)
 • Siffror på spanska
 • Konstruktionen av grundläggande spanska meningar
 • Spansk lingvistik och dess kultur via enkla spanska lektioner

Men underskatta inte vikten av att träna vid alla tillgängliga tillfällen. Det har bevisats att unga elever plockar upp språk snabbare än vuxna, men det betyder inte att det kommer att ske utan ansträngning och övning!

Entré till hotell i Barcelona, Spanien
Ett av de bästa sätten att lära sig är att åka till Spanien och öva tala med spanska. Källa: Jorge Fernandez-Salas @Unsplash

Att lära sig språket på plats

Att lära sig spanska i ett spansktalande land är det mest effektiva sättet att utveckla språket på. Innan du bestämmer dig för att göra det så rekommenderar vi att du köper en svensk-spansk ordbok för att bekanta dig med några nyckelord inför din resa.

Detta underlättar ditt lärande i hög grad när du anländer till ditt valda land. Att resa till ett spansktalande land gör att du kan lära dig spanska lättare då du exponeras för språket och landets kultur dagligen.

Så fort du anländer kan du också boka in dig på en intensivkurs spanska för att fördjupa dina språkkunskaper snabbare. Om du gör det lär du dig snabbt grunderna i språket, vilket är perfekt för att börja prata och kommunicera på spanska.

Oregelbundna spanska verb kommer inte längre att vara ett problem för dig. När du väl känner dig säker på dina grundläggande språkkunskaper på spanska kan du minska kurstiden och försöka hitta ett jobb.

Att arbeta i Spanien gör att du kan öva på språket dagligen och lära dig det snabbare. Att gå till matbutiken eller beställa en kaffe blir mer än bara rutinärenden, de blir möjligheter att öva och lära sig.

Men om du känner att du vill ha mer flexibilitet än vad en språkkurs spanska kan ge dig. Då kan du kolla i möjligheterna att studera spanska på distans online.

Många av Superprofs privatlärare som erbjuder spanska kurs Stockholm är även öppna för att ge undervisning online. Besök Superprofs hemsida för att se om du hittar en privatlärare som passar dig!

Kan du lära dig flytande spanska online?

Är det då möjligt att lära sig spanska online? Idag har webben många hemsidor och applikationer för att hjälpa dig att lära dig spanska online. Men det är inte jättemånga som är på svenska.

Vissa hemsidor erbjuder roliga och lärorika spanska lektioner i form av podcasts eller spel. Detta kan vara ett bra komplement till dina privatlektioner som du tar tillsammans med en privatlärare.

De flesta webbplatser erbjuder diskussionsforum där elever kan interagera direkt med spanska lärare eller med de som har spanska som modersmål. Innehållet är ibland endast  tillgängligt via en månadsprenumeration, men vissa resurser är gratis. Här är ett urval av de viktigaste hemsidorna:

 • Babbel
 • Duolingo

Hur kan din smartphone hjälpa dig att lära dig spanska?

Så om din smartphone aldrig lämnar din sida, varför inte lära sig att tala spanska med hjälp av den? Detta kommer att vara ett väldigt spännande alternativ för de yngre generationerna, som har massor av erfarenhet med appar.

Men det kommer också att vara spännande för äldre generationer. Appar för inlärning av främmande språk har revolutionerat branschen genom att göra undervisningen flexibel, underhållande och interaktiv. Det är ett av de vanligaste sätten att lära sig spanska, vilket är varför vi har skrivit mer om att lära sig spanska online, och olika inlärningsmetoder som kan hjälpa.

Förutom att hitta traditionella kurser online för att till exempel se över din spanska konjugering, så finns det många nya metoder att testa. De appar som är bäst i test är de appar som hör till hemsidorna som nämndes tidigare: Duolingo och Babbel.

Med lite ansträngning möjliggör användning av dessa hemsidor och applikationer en mycket smidig inlärning. Oavsett om du är mer intresserad av privata lektioner, onlinekurser eller språkkurser på plats så finns det många lösningar för att lära dig spanska.

Förutom att utveckla dina kunskaper om andra kulturer, kan spanska hjälpa dig i din yrkeskarriär. Spanska är ett av de mest använda språken i världen inom internationella företag, och att behärska språket kan öppna dörrar för dig.

Spanska flaggan vajar i vinden
Det bästa tipset om att lära sig spanska snabbt är att hitta ett sätt att lära sig som du tycker är roligt. Källa: Mark Harlyn King @Unsplash

Lär dig spanska med hjälp av en privatlärare

Om du vill lära dig spanska snabbt bör du ta privatlektioner i spanska. Det är en lämplig lösning för studenter som vill utvecklas snabbt med lärare vars modersmål är spanska.

Riktad till både nybörjare och erfarna studenter, spanska privatlektioner som ges av privatlärare gör det möjligt för studenter att lära sig spanska och förbättra sina spanska språkkunskaper snabbt genom grammatik och ordförrådsfokuserade klasser.

Fördelen är att spanskläraren kommer att vara där för att vägleda dig under ditt äventyr. Du kommer att ha stöd i form av självtester för att följa språkinlärningen och dina framsteg.

På Superprof hittar du många spanska lärare i ditt område som är redo att vägleda dig på detta nya äventyr. De erbjuder ofta första lektionen helt kostnadsfritt så att du kan se om en viss lärare passar dig innan du förbinder dig att betala för en viss mängd lektioner.

Du har nu alla verktyg för att enkelt lära dig spanska. Med motivation, engagemang och hårt arbete kan du snabbt komma vidare i din språkutveckling!

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Tatiana

A lean mean word-killing machine that loves everything written.