Att lära sig spela trummor eller ett annat instrument (elgitarr, bas, saxofon, trumpet...) är ett fantastiskt sätt att utveckla din kreativitet.

Musik kan utveckla vissa hjärnfunktioner, och för att få grepp om hur man spelar ett visst instrument så behöver hjärnan arbeta. Att öva och lyssna på musik aktiverar och påverkar alltså olika områden av hjärnan.

Att förstå sig på musik ses som en universell kognitiv förmåga - med undantag av de cirka 5% av befolkningen som påverkas av sensorisk amusi. Vi talar inte alla samma språk, men vi kan fortfarande förstå varandra och anknyta till varandra genom att lyssna till samma melodi.

Att bli trummis, att lyssna på trummusik, ta trumlektioner, lära sig läsa notblad för trummisar...det kan hjälpa dig utveckla din kreativitet på flera olika sätt!

Det finns många fördelar med att bli trummis...

De bästa lärarna i Trummor
Första kursen gratis!
Karl
Karl
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Rasmus
5
5 (3 recensioner)
Rasmus
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Jabran
5
5 (5 recensioner)
Jabran
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Melker
Melker
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Wilmer
Wilmer
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Malte
Malte
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Alexander
Alexander
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Oliver
Oliver
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Karl
Karl
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Rasmus
5
5 (3 recensioner)
Rasmus
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Jabran
5
5 (5 recensioner)
Jabran
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Melker
Melker
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Wilmer
Wilmer
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Malte
Malte
150 kr
/h
Första kursen gratis!
Alexander
Alexander
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Oliver
Oliver
500 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Hur kombinerar man teknik och kreativitet när det gäller trummor?

Hur man utvecklar sin uppfinningsförmåga som trummis? Jobba på att utveckla din kreativitet. (Källa: Unsplash)

Musikaliska instrument kräver arbete! Man blir inte ett proffs vid bastrumman eller cylindern bara för att man vill bli det.

När du börjar lära dig ett instrument är det viktigt att ta del av den specifika teknik man behöver känna till innan du börjar improvisera eller låta kreativiteten ta över.

När du väl lärt dig de mer grundläggande koncepten kan du jobba vidare med dina idéer.

När du jobbar med en paradiddle (ett grundläggande trummönster) så är det viktigt att jobba med uthålligheten, hastigheten och fingerfärdigheten. Du måste jobba på att synkronisera rörelserna mellan din högra och vänstra hand.

Det är dock möjligt att jobba lite extra på kreativiteten och skickligheten.

Medan du håller på och övar på en paradiddle med dina båda händer kan du även testa att lägga till ett extra slag genom att använda foten och bastrumman. Syftet med det är att utveckla separata färdigheter mellan händer och fötter - vilket verkligen inte är lätt att lära sig!

Men det leder till ytterligare kreativitet. Genom att kunna skapa dina egna övningsstycken kan du arbetare vidare med olika musikaliska nyanser. För att kunna uppnå det är det dock bäst att ha papper och penna till hands. Du vill kunna analysera de rytmer du skapar och skriva ner dem för att kunna finslipa dem och till slut bemästra dem.

Läs mer om hur du kan utveckla taktkänslan här!

Men oroa dig inte: du behöver inte kunna läsa noter för att kunna skriva ner dina egna övningar.

Det finns flera olika och kreativa möjligheter:

 • En vanlig paradiddle framförs på virveltrumman: D G D D G G G D G D G G (D är högerhanden, G är vänsterhanden
 • Det är dock möjligt att lägga till ett slag på bastrumman, på det första slaget på stapel nr. 1 och 3, samt en cymbal på det första slaget på stapel nr. 2 och 4.
 • Ett annat alternativ är att ersätta höger handens slag med höger fotens.
 • Då kan lägga till cymbaler var du vill, eftersom att din högra hand är ledig.

Börja med att arbeta i ett lågt tempo och öka inte metronomens tempo förrän du bemästrat de övningar du skapat.

Du är antagligen redan medveten om att det inte finns några begränsningar när det handlar om vad du kan skapa på trummorna, med det kräver fortfarande en hel del arbete att komma igång med instrumentet! Oavsett om du spelar akustiska trummor eller om du äger ett elektriska trumset så ska du se till att du har roligt medan du testar på olika rytmikmönster eller uppfinner dina egna!

Vilka karaktärsdrag är vanliga hos kreativa människor?

Tveka inte att testa något helt nytt! (Källa: Unsplash)

Oavsett om en det gäller en konstnär, en skådespelare eller en musiker så kan man tycka att kreativa människor har en del specifika karaktärsdrag.

Uthållighet: Även om konstnären misslyckas försöker han igen och igen. Misslyckanden hjälper kreativa människor att utvecklas och ibland lär man sig som allra bäst genom att göra helt fel.

Öppen för nya erfarenheter: Nyfikenhet främjar kreativitet, innovation och originalitet. En sann konstnär är öppen för nya erfarenheter, vad som än kan tänkas leda hen till nya insikter eller som sätter saker och ting i ett helt nytt perspektiv. Om det kan hjälpa konstnären i fråga att utvecklas så är det aldrig fel att testa på någonting nytt. Att vara observant är nyckeln till att vårda och utveckla kreativitet.

Självförtroende: Tack vara den här egenskapen kan konstnärer ta sig tillbaka upp på fötterna efter att ett projekt eller liknande gått snett. De tillåter inte sig själva att besegras utan de tror på sig själva och sitt arbete, de är övertygade om dess värde. Självförtroende skapar och främjar kreativitet.

Avskiljande tankegångar: En konstnär har ofta ett överflöd av originella tankar och idéer, och de begränsas inte till bekanta koncept. En konstnär lyssnar till sina tankar och avsätter tid för att fundera över vad hen ska skapa härnäst. En konstnär kan ha många olika idéer om många olika ämnen, eftersom att hen spenderar mycket tid med sitt skapande.

Förmågan att dra nytta av sina upplevelser: En konstnär kan skapa någonting nytt och användbart, något vackert, något känslosamt, något personligt.

“Kreativitet handlar om att koppla ihop saker och ting. När man frågar kreativa människor hur de gjorde någonting känner de sig lite skyldiga, för de gjorde de egentligen inte, de såg det bara framför sig. Efter ett tag blev det uppenbart för dem. Det beror på att de kunde koppla samman de upplevelser de haft och skapa någonting nytt utifrån det” - Steve Jobs

Avskiljande tankar är en kreativ metod i sig som ofta används av musiker oavsett om man är medveten om det eller ej. Det spelar ingen roll om man spelar cello, klarinett, piano eller flöjt: alla instrument kan användas på ett kreativt sätt samt för att utveckla kreativitet.

När man spelar trummor utvecklar man båda hjärnhalvorna, och det gäller framförallt om man spelar trummor än om man spelar andra instrument, även om alla instrument kan utveckla hjärnfunktionerna. Att de utvecklas mer för trummisar beror på att man använder både händer och fötter mer självständigt än med andra instrument, och att kroppens högra och vänstra sida kontrolleras av två olika hjärnhalvor.

I en studie som gjordes av Charles Limb och i samarbete med the University of San Francisco, fann man att kreativitet för med sig en emotionell komponent. Studien visade alltså att vissa känslor kan främja en individs kreativitet.

Råd angående hur man förbättrar sin kreativitet på trummorna

Oavsett vilken musikstil som är din favorit (och oavsett om du tar trumlektioner i nuläget eller inte) så kan du utveckla din kreativitet med hjälp av trummorna.

Faktum är att man kan utveckla många olika färdigheter genom att lära sig spela trummor...

Här kommer ett par tips som kan hjälpa dig uppnå dina musikdrömmar!

Barn är fulla av kreativitet! (Källa: Unplash)
 • Var öppensinnad: Var nyfiken om och om igen!
 • Diskutera dina idéer inom olika teman: Tvinga dig själv att delta i sociala debatter som stärker din kreativitet genom att öva på att utveckla olika argument.
 • Spendera tid med barn: Det existerar inga gränser när det gäller barns kreativitet. Vi borde alla kämpa för att behålla eller återskapa den aspekten av vår barndom för att alltid kunna dyka djupt ner i vår egna fantasi!
 • Meditera: Slappna av och låt dina tankar sväva. Bemöt dagen på ett lugnare och fridfullt sätt. Det krävs endast 5 minuters meditation om dagen för att se positiva resultat!
 • Läs och uppskatta konst i alla dess former: inspiration kommer inte enbart från den musik man lyssnar på eller det instrument man övar på. Man kan hitta inspiration precis vart som helst.
 • Träna: Precis som med meditation till åter träning att man frigör sig själv från negativa tankar och utvecklar fantasin.
 • Lägg saker åt sidan: Att vara still och inte göra någonting kan öka din kreativitet. Ge det åtminstone ett försök om du inte är övertygad!

“Till och med de mest vardagliga aktiviteterna kan ge bränsle åt nya upptäckter, nya tankar och nya sätt att uttrycka idéer på olika sätt. En människas potential är oändlig.”

Specifika råd för trummisar

Här kommer ett par råd för den som vill ge sig in i slagverkens magiska värld:

 • Var närvarande och fokuserad: Stäng av TV:n, datorn, ditt wifi....din kreativitet behöver få växa i lugn och ro. Koncentrera dig på att det du hör, ser och gör. Om du vaknar upp med en ny melodi i ditt huvud - skriv ner den eller spela in den. Det skulle kunna vara början till din nya låt.
 • Lyssna på olika musikaliska stilar: Du behöver vårda din kreativitet genom att låta dig influeras samt inspireras av olika musikstilar. Låt de melodier du redan är bekant med vila ett tag och utveckla din fantasi genom att ta del av nya låtar.
 • Lyssna på din magkänsla: Om du känner dig inspirerad, tillåt dig själv att testa något nytt framför trummorna. Det kanske låter konstigt till en början, men ge det lite tid och se vart inspirationen tar dig.

Fram med trumpinnarna...

 Sätt igång att spela och utveckla din kreativitet!

 

 

 

Behöver du en lärare i Trummor ?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Michelle

Singer-songwriter and language enthusiast. Not to mention professional dreamer.