"Musik ger själ till universum, den ger sinnet vingar, fantasin flykt, allvaret charm. Den ger glädje och liv till allt. Musik och rytm hittar sin egen väg in till själens hemliga skrymslen". - Platon 

Trummor och dess tillbehör utgör 8% av den totala försäljningen av musikinstrument. 

Att spela trummor handlar inte om att skryta med sina färdigheter och framföra ett 45 minuter långt solo medan resten av bandet går och fyller på sina glas, att snurra runt trumpinnarna i luften eller om att ropa “ett, två, tre, fyr!” för att räkna in varje låtstart.

Precis som med alla andra musikaliska instrument (bas, elgitarr, saxofon, cello) så finns det mycket att vinna genom att lära sig spela akustiska och elektriska trummor.  

Ta en titt på de fördelar som finns!

De bästa lärarna i Trummor tillgängliga
Rasmus
4,8
4,8 (3 recensioner)
Rasmus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jabran
5
5 (5 recensioner)
Jabran
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Filip
Filip
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Isidor
5
5 (3 recensioner)
Isidor
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Erik
Erik
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Karl
Karl
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Isa
5
5 (1 recensioner)
Isa
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Frida
Frida
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rasmus
4,8
4,8 (3 recensioner)
Rasmus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Jabran
5
5 (5 recensioner)
Jabran
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Filip
Filip
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Isidor
5
5 (3 recensioner)
Isidor
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Erik
Erik
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Karl
Karl
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Isa
5
5 (1 recensioner)
Isa
250 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Frida
Frida
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Spela trummor för att utveckla din kreativitet 

Trumlektioner kan utveckla din kreativitet! (Källa: Unsplash)

När man lär sig spela trummor måste man gå igenom en nybörjarfas där man lär sig det mest grundläggande. Det kanske inte är det allra roligaste, men det är nödvändigt.  

Karaktärsdrag hos en kreativ person 

Konstnärer är otroligt kreativa, det går inte att förneka. Det är inte vetenskap som skapar ett musikstycke, ett konstverk, en dansrutin eller ett litterärt mästerverk. 

Det är därför en trummis ofta har mycket gemensamt med andra konstnärer och skapare. Kreativa människor är ofta: 

 • Uthålliga: Oavsett hur illa det går så kommer en kreativ person att försöka igen och igen tills att hen lyckas. 
 • Öppensinnad: Nyfikenhet är ett otroligt viktigt karaktärsdrag för den som vill lära sig spela ett instrument. Det är viktigt att kunna och vilja improvisera när man håller på och lära sig ett nytt instrument. 
 • Bra på att använda nya perspektiv: Konstnärer är ofta missförstådda! De är ofta bra på att tänka på olika sätt och genom olika perspektiv för att kunna skapa originella musikstycken!  
 • Självsäkra: För att kreativiteten ska flöda måste man ha gott självförtroende inför det man skapar. Ingen vinner på att hindra sig själv! 
 • Samla ihop och sammanfatta upplevelser: För att kunna skapa originella låtar och musikstycken kan kreativa skapare dra nytta av personliga erfarenheter. 

Skräddarsy övningar för att utveckla kreativiteten 

Innan du börjar improvisera är det bäst om du samlar på dig en del kunskap gällande olika speltekniker när det gäller trummor och andra slagverk.  

När du väl lär dig det mest grundläggande så kan du börja arbeta med din kreativitet och samtidigt utveckla en god grund. Du kan se efter om du kan börja med trumlektioner direkt! 

Medan du övar på att utveckla koordinationen i händer och fötter så kan du passa på att försöka skräddarsy övningarna så mycket som möjligt.  

Testa att spela i baktakt, lägg till en hi-hat, lite cymbal och sen en bas-kick. 

Att utveckla de grundläggande kunskaperna som krävs för att kunna bli en skicklig trummis är kanske inte det allra roligaste. Men när man repeterar den här typen av övningar så sker framstegen snabbare och snabbare. Din förmåga och din kreativitet kommer att utvecklas innan du vet ordet av det!  

Tveka inte att skriva upp de olika övningar du skapar. Du behöver inte kunna läsa eller skriva noter för att göra det, men det är smart att spara dem!  

Fler tips gällande hur man utvecklar sin kreativitet

Som vuxen kan man behöva öva för att hitta tillbaka till den kreativitet man troligen hade som barn. (Källa: Unsplash)

Bortsett från det du lär dig på trumlektionerna och det du lär dig medan du arbetar med rytmik, så kan även det här hjälpa digutveckla din fantasi och kreativitet: 

 • Umgås med barn: Barn har inga gränser när det gäller fantasi och kreativitet. Försök att följa deras exempel och inspireras av hur de tänker. Då kan det kännas enklare att komma i kontakt med din egen kreativitet! 
 • Skjut upp vissa uppgifter: När man har tråkigt eller inte gör någonting särskilt så kan nya idéer dyka upp! Att sakta ner och sluta tänka på jobbet eller annat är även viktigt om man vill göra framsteg som trummis - hjärnan behöver tid att bearbeta den information man just tagit del av.  
 • Träna: När du jobbar, dansar Zumba på gymmet eller lyfter vikter så slutar du att tänka lika mycket. Du är fokuserad på uppgiften framför dig. Din kropp producerar dessutom adrenalin, vilket kan hjälpa dig att fortsätta med aktiviteten, och dopamin, vilket ökar din produktivitet och bekämpar trötthet. 
 • Lyssna på olika låtar inom olika musikstilar: Man kan vårda sin kreativitet på flera olika sätt. Se till att dyka in i musikens värld och ta del av nya låtar samt nya musikstilar, inte bara dina favoritlåtar! Lyssna på jazz, funk, blues, rock och klassisk musik. Vad som helst – inspiration finns överallt! 
 • Var närvarande: Inspiration kan komma precis när som helst. Det är alltid smart att ha papper och penna med dig så att du kan skriva ner det du kommer på, om det skulle dyka upp oväntat. Se till så att du inte glömmer av dina geniala idéer. Om du vaknar upp med en ny melodi i huvudet är det dags att anteckna den! Vem vet, det kanske blir en hit? 

Utveckla din känsla för rytm genom att spela trummor  

Precis som dansare så behöver trummisar takt! (Källa: Unsplash)

Många tror att man föds med en viss känsla för rytm, men det är inte helt sant. 

Vissa människor har förstås musikaliska färdigheter, men det är främst på grund utav att de tagit sig tid till att lyssna på, samt analysera, musik. De är medvetna om vilka komponenter som finns inkluderade i olika låtar.  

Nästan alla kan uppfatta rytmen i en låt. Det är det beat som bastrumman spelar och som får dig att klappa i takt, stampa med foten eller gunga huvudet fram och tillbaka.  

För att utveckla taktkänslan brukar man dock rekommendera folk att klappa händerna i takt med olika låtar, där olika taktarter används. 

Lyssna till ett musikstycke inom rockgenren, till exempel. En rocklåt brukar spelas i taktarten 4/4. 

Så hur går det med ditt spelande? 

Det kanske är dags att gå tillbaka till det mer grundläggande, kanske din förmåga att hålla samma takt genom hela låten utan att sakta ner eller öka tempot. 

Om du deltar i musiklektioner kommer din trumlärare att låta dig öva med en metronom eftersom att tempot är det allra viktigaste för en trummis och när det handlar om att spela trummor. 

Det här är viktigt att tänka på: 

 • Erfarenhet: Övning ger färdighet - det här är ingenting man lär sig direkt utan det kräver arbete! 
 • Koncentration: Om man fokuserar ordentligt blir det mycket enklare att hålla samma tempo från början till slut.  
 • Var lugn: Om man känner sig stressad är det lätt hänt att man ökar tempot utan att inse det. Försök att hålla dig lugn. 
 • Andas:  För att hålla sig lugn är det viktigt att andas. Se till så att din andning är normal och naturlig. Testa olika andningstekniker. Utan bra andning blir det svårt att hålla rätt tempo tillräckligt länge. 

Vilka fördelar finns med att spela trummor? 

Låt din kreativitet flöda! (Källa: Unsplash)

Att bemästra olika rytmer på virveltrumman, bastrumman, pedalerna eller cymbalerna, oavsett vilket sorts slagverk du spelar, har många fördelar för både kropp och sinne! 

Att spela trummor hjälper dig att: 

 • Utveckla din koordination: Din vänstra och högra hand behöver framföra två olika rytmer och dina fötter behöver arbeta självständigt för att göra sin del i det hela...Trummor är ett instrument som utvecklar både sinnet och finmotoriken! 
 • Uttryck dina känslor: Från de allra mildaste - till de mest extrema. Musik är ett perfekt sätt att uttrycka de känslor du håller inom dig. Få ut något positivt av negativa känslor. 
 • Minska stressen: Gör dig av med all stress och ilska genom att slå på trummorna! Precis som med vilken fysisk övningsform som helst så producerar man dopamin medan man spelar trummor -ett hormon som kan ha en positiv inverkan på dina stressnivåer. 
 • Utveckla dina minnesförmågor: Att lära sig spela olika rytmer kan utveckla din minnesförmåga. Du måste trots allt komma ihåg allt du spelat! 
 • Bättra på dina sociala förmågor: Att spela i ett band eller musikgrupp kan hjälpa dig utveckla dina sociala förmågor. Du lär sig samarbeta samt att stå upp för dina egna idéer! 
 • Utvecklas och förbättras: när du först börjar spela trummor kan det kännas helt omöjligt. Det är därför det är så fantastiskt när du inser vad du uppnått och märker av de framsteg du gjort! 
 • Sov bättre: Man kan sova bättre efter att man gått igenom ett par övningar på trummorna eftersom musik även kan ha en lugnande effekt. 

Att lära sig spela trummor 

Att lära sig spela ett instrument innebär även en chans att utveckla det musikaliska ordförrådet. Det finns en del termer att lära sig!  

Vad är egentligen ett rytmikmönster? 

Vad är ett break? 

Det finns otroligt mycket att lära sig och våra handledare kan hjälpa dig! 

Oavsett om du har frågor om olika termer, rytmer, musikteori eller annat så kan de hjälpa dig. Nybörjare eller inte, våra handledare kan skräddarsy lektionerna efter just dina behov och målsättningar.

Varför inte ge det en chans? 

 

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Michelle

Singer-songwriter and language enthusiast. Not to mention professional dreamer.