Pianot är ett av våra favoritinstrument, kanske delvis för att det är så mångsidigt! Ett piano fungerar både som soloinstrument och till ackompanjemang, och du kan spela både jazz, pop, rock, musikal, blues, visor och klassisk musik på piano.

Piano är ett bra instrument att börja spela eftersom tangenterna gör de olika tonstegen och skalorna överskådliga. Dessutom finns det ingen risk för att spela falskt!

Däremot kan du behöva träna mycket på fingersättningen i början eftersom du behöver en viss teknik för att kunna spela snabbt eller spela avancerade ackord och melodier.

Du behöver också öva på att koordinera höger- och vänsterhanden eftersom de oftast gör två helt olika saker. Att spela piano är därmed mycket bra hjärngymnastik! I början måste du dessutom lära dig att läsa noter och överföra informationen du läser till dina fingrar.

Genom att börja träna piano med enklare låtar och framförallt genom att träna lite varje dag, så kommer du snart att kunna ta dig an dina favoritlåtar på piano.

Det finns så otroligt många fantastiska pianostycken som komponerats genom tiderna! 

Den här artikeln, som handlar om några av musikhistoriens främsta pianister och tonsättare, kan förhoppningsvis ge dig ytterligare inspiration till ditt musicerande!

Hitta en pianolärare som kan lära dig bra pianoteknik och den rätta fingersättningen! Källa: Ai Nhan (Unsplash)
De bästa lärarna i Piano
Första kursen gratis!
Dani
5
5 (10 recensioner)
Dani
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Ashley
5
5 (5 recensioner)
Ashley
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Ruben
Ruben
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Evgeniya
5
5 (9 recensioner)
Evgeniya
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Thilda
Thilda
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Natalia
Natalia
347 kr
/h
Första kursen gratis!
David
David
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Elena
Elena
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Dani
5
5 (10 recensioner)
Dani
300 kr
/h
Första kursen gratis!
Ashley
5
5 (5 recensioner)
Ashley
500 kr
/h
Första kursen gratis!
Ruben
Ruben
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Evgeniya
5
5 (9 recensioner)
Evgeniya
400 kr
/h
Första kursen gratis!
Thilda
Thilda
250 kr
/h
Första kursen gratis!
Natalia
Natalia
347 kr
/h
Första kursen gratis!
David
David
200 kr
/h
Första kursen gratis!
Elena
Elena
400 kr
/h
Första kurstimmen gratis>

Tidernas Bästa Pianister

Som med alla listor så är även denna högst personlig, och på intet sätt uttömmande - det finns nämligen inte utrymme för alla pianister och tonsättare som förtjänar en plats på listan! När det gäller musiksmak så finns det ingen objektiv sanning.

Men vad är det då som gör att vissa pianister går till historien medan andra inte når så långt?

Som med all framgång är det såklart många faktorer som spelar in. Men en viktig faktor som man skulle kunna nämna är att de musiker som tillhör den musikaliska eliten ofta är de som lyckas skapa tidlös musik.

Med tidlös musik menar jag musik som tilltalar alla generationer, som berör och väcker känslor, och som man tycker sig känna igen fast man aldrig hört den förut. Sådan musik är ofta väldigt logisk och tilltalar därmed vårt logiska sinne, som ständigt söker balans och harmoni.

Men det kan också handla om banbrytande musik, som tar nya vägar eller lägger grunden för en ny musikstil. 

Nu ska vi ta en titt på några av de musiker som lyckats med att skapa tidlös musik, både som musiker och tonsättare. Många av dem är klassiska musiker som förtrollat världen med sina sonater, fugor och lyriska solon. Men du kommer också att märka att musikaliska genier finns inom alla genrer!

Du hittar talangfulla kompositörer inom alla musikgenrer - från renässansmusiken till improvisationsjazzen och den moderna popmusiken! Vilken är din favoritgenre? Källa: Andrik Langfield (Unsplash)

Klassiska Pianister

 • Frédéric Chopin: Med sin otroliga musikalitet och improvisationsförmåga har Chopin alltid hänfört oss med sin fantastiska musik!
 • Ludwig van Beethoven: Denna Wienklassicist skrev verk som är otroligt harmoniska, och han är utan tvekan en av de största.
 • Wolfgang Amadeus Mozart: En oslagbar pianist och ett underbarn, som skapade ett häpnadsväckande antal klassiska pianostycken.

Moderna Pianister

 • Peter Bence: En extremt teknisk pianist som innehar världsrekordet i snabbt pianospel med sina 765 toner per minut!
 • Martha Argerich: Hon började spela piano vid 2 års ålder och blev snabbt en mästare på instrumentet. När hon var 16 år vann hon två stora pianotävlingar inom loppet av två veckor.
 • Art Tatum: Helt klart en av de bästa jazzpianisterna genom tiderna, med sitt otroliga gehör och sin fantastiska känsla för musiken.
 • Sonya Belousova: Ett underbarn som blivit en mästare i både improvisation och komposition.
 • Yiruma: Han är framförallt känd från Twilight-filmerna med låten River Flows in You, och har hänfört oss med sin förtrollande musik.

Som sagt finns det otroligt många fantastiska pianister som platsar på listan. Några som såklart är extra imponerande är alla de pianister som tagit världen med storm med sin fantastiska musik, trots att de är blinda!

Läs mer här om världens bästa blinda pianister!

Klassisk är den musik som överlever flera generationer, från Bach till Beatles! Källa: Mark Solarski (Unsplash)

I takt med att du lär dig mer musikteori, musiktermer och fingersättningar så kan du också ta dig an mer och mer av den otroliga pianomusik som finns tillgänglig, och spela de låtar och stycken som du tycker om.

Det finns en del hemsidor för gratis pianomusik online, men oftast kostar det att beställa. Du kan också titta efter noter i musikaffärer, på bibliotek, eller fråga din privatlärare efter noter som passar din nivå. Det finns pianomusik för alla!

Här får du tips på några olika pianostycken som du kan testa:

 • Turkisk Marsch av Mozart: Ett klassiskt pianostycke, i dubbel bemärkelse! Däremot inte det lättaste stycket för piano nybörjare.
 • Beethovens Für Elise: Det här stycket passar lite bättre för piano nybörjare. Det här kanske du kan lära dig att spela utantill?
 • Mistral Gagnant av Renaud: Vad skulle detta fantastiska, franska stycke vara utan sina pianoackord? Det här moderna pianostycket kommer att ge dig gåshud!
 • Ludovico Einaudis Divenire: Det här stycket kanske du känner igen från filmen Intouchables och kommer inte att lämna dig oberörd! Varför inte prova att spela det själv?
 • Hit the Road Jack av Ray Charles: Jazzklassiker är perfekta för att träna på rytm och tajming. Det här stycket är inte så snabbt, vilket gör att det är en av de enklare jazzlåtarna att ta sig an.
 • Hold the Line av Toto: Den här kadensen är ganska så komplicerad, och kräver både koncentration och koordination av höger- och vänsterhanden. Men om du är redo för en utmaning så är den absolut värd ett försök!
 • If I Ain’t Got You av Alicia Keys: Den här låten, skriven av den talangfulla Alicia Keys, är bra för dig som vill träna både på ditt pianospel och din sång!
 • Adeles Someone Like You: Om du föredrar popmusik framför klassikerna så är Adeles sånger ett måste. Många av hennes sånger är som gjorda för pianister!
 • Yann Tiersens Comptime d’un autre été, l’après-midi: Det här enkla och rörande pianostycket känner du säkert igen om du sett filmen Amélie från Montmartre. Yann Tiersen uppträder ofta live med låtarna från det här fantastiska albumet.
 • Bachpreludiet framfört av Maurane: Den här sångaren, med sin oförglömliga röst, blir här ackompanjerad med ett underbart pianostycke, som du själv kan prova att spela.

Det här är bara några exempel för att ge dig lite inspiration, och det finns oändligt många pianostycken att välja på, oavsett om du gillar jazz, pop eller klassisk musik.

Piano är ett praktiskt instrument att kunna, oavsett om du är solist, ackompanjatör, sångare, dirigent, tonsättare eller en hobbymusiker som vill kunna spela dina favoritlåtar! Källa: Vidlar Nordli-Mathisen (Unsplash)

Berömda Kompositörer

När vi pratar om pianomusik måste vi även nämna kompositörerna av dessa fantastiska stycken. Många av dem är också duktiga på piano, så bli inte förvånad om du känner igen några av namnen från listan med de bästa pianisterna!

 • Johannes Brahms: En otroligt talangfull kompositör, pianist och dirigent som skrev musikstycken i klassicistisk stil.
 • Ludwig van Beethoven: Han började tonsätta vid 12 års ålder och utvecklade sin musik under hela karriären, även efter att han blivit döv.
 • Joseph Haydn: Han anses vara symfonins fader, och man säger också att det var han som var bryggan mellan barockmusiken och den romantiska musiken.
 • Wolfgang Amadeus Mozart: Ett musikgeni, som trots att han dog ung hann skriva över 600 verk!
 • Robert Schumann: En fantastisk kompositör som tonsatte många underbara dikter.
 • Frédéric Chopin: Chopin var en spontan kompositör som arbetade målmedvetet med sina tonsättningar och skrev musik till sin fru  George Sand.
 • Erik Satie: Fransk kompositör och pianist som stängdes av från musikkonservatoriet för att han inte ansågs ha någon talang. Lyssna på hans musik så kommer du att märka att så inte var fallet!
 • Piotr Ilyich Tchajkovski: Det är omöjligt att prata om de bästa kompositörerna utan att nämna Tchajkovski! Han var i framkant när det gäller den romantiska musiken och han var känd för sin musikaliska bredd.
 • Giuseppe Verdi: Den italienska skolan var även den känd för sina talangfulla kompositörer, inklusive Verdi, som skrev många operor som framförs än idag, och som inspirerades av den samtida kompositören Wagner.
 • Ludovico Einaudi: Vi kan också nämna den moderna italienska kompositören Ludovico Einaudi, som är känd för sina minimalistiska melodier, vilka förekommer i filmer som Intouchables och This is England. 
 • David Kadouch: Det här franska underbarnet framträdde i Carnegie Hall i New York när han var bara 13 år gammal.
 • Marguerite Long: Hon var vän till de musikaliska genierna Debussy and Ravel och skapade, tillsammans med Jacques Thibaud, den internationella musiktävlingen Concours International Long-Thibaud.

Listan över klassiska kompositörer skulle kunna göras mycket längre, och fyllas med namn som Stravinsky, Chostakovitch, Prokofiev, Rachmaninov, Mendelssohn, Bruckner..

Pianon finns överallt, liksom talangfulla pianister och tonsättare! Källa: Diana Parkhouse (Unsplash)

Kända Nordiska Tonsättare

Vi har heller inte nämnt några av våra nordiska tonsättare, men det är för att de förtjänar ett eget kapitel! Här hittar vi nämligen följande musikaliska genier:

 • Wilhelm Peterson-Berger: En av Sveriges främsta nationalromantiker med en given plats på listan!
 • Franz Berwald: En tonsättare och pianist som fick sitt välförtjänta erkännande mot slutet av sin karriär. 
 • Helena Munktell: Svensk pianist och tonsättare som nyligen återupptäcktes av musikvärlden och som var den första svenska kvinnan att skriva opera.
 • Hugo Alfvén: En av våra svenska favorittonsättare som skrivit enormt mycket uppskattad musik.
 • Edvard Grieg: Norges nationalromantiker och stolthet, som bland annat skrivit verket Peer Gynt, baserat på Henrik Ibsens drama.
 • Carl Nielsen: Denna kompositör är Danmarks motsvarighet till Peterson-Berger och Grieg.
 • Jean Sibelius: Ett stort namn inom den klassiska, nordiska musiken och symbolen för den Finska självständighetsrörelsen.
 • Jón Nordal: Den här nutida, isländska pianisten och tonsättaren skiljer sig något från de övriga med sitt moderna tonspråk, som också har inslag av folktoner. 

Även den här listan är långt ifrån uttömmande, och du kan enkelt hitta fler kända Nordiska pianister och kompositörer om du söker online. Du kan också leta online om du vill hitta en privatlärare i piano. Superprof erbjuder även lärare i alla städer, testa att söka efter en: Pianolärare Stockholm, Pianolärare Göteborg, Pianolärare Malmö.

Med hjälp av pianolektioner kan du lära dig att spela musik skriven av musikhistoriens allra bästa musiker och kompositörer! 

Behöver du en lärare i Piano?

Gillar du artikeln?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Emma

Emma är språklärare, älskar att resa och är för tillfället bosatt i Paris.