Visste du att vi har en man att tacka för detta fantastiska instrument? Det var nämligen Bartolomeo Cristofori som uppfann pianot eller pianofortet som det först hette!

Det är många som spelar piano. Men vilka hör till de bästa?

Många av de största pianisterna genom tiderna återfinns inom den klassiska musiken. Ta exempelvis Ludvig van Beethovens magnifika sonater, eller Rachmaninovs pianokonserter, och allt däremellan! Det är inte för inte som vissa pianister och tonsättare etsat sig fast i historien. Deras musik är tidlös och den lever och berör människor än idag.

Det är lätt att tro att den klassiska musiken inte är lika populär nuförtiden, eller att den bara förekommer i vissa begränsade kretsar eller i finsalongerna. Men den är vanligare än man kan tro!

Titta bara på filmmusiken - den klassiska musiken finns i nästan varenda film! Det är dessutom många nya artister som låter sig inspireras av klassiska stycken och kända melodier av Bach, Chopin eller Mozart, och ibland kan de till och med förekomma i moderna poplåtar!

Även om de mest kända pianisterna är klassiska pianister, så finns det många moderna artister som är värda att lyfta fram.

I den här artikeln ska vi titta närmare på några av de bästa pianisterna i historien, både klassiska och moderna.

Visste du att piano från början hette fortepiano? Källa: Markus Gjengaar (Unsplash)
De bästa lärarna i Piano tillgängliga
Dani
5
5 (10 recensioner)
Dani
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Evgeniya
5
5 (10 recensioner)
Evgeniya
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alexandra
5
5 (5 recensioner)
Alexandra
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rasmus
4,9
4,9 (5 recensioner)
Rasmus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ying ying
4,7
4,7 (3 recensioner)
Ying ying
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ashley
5
5 (5 recensioner)
Ashley
650 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Anna
5
5 (3 recensioner)
Anna
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Elena
Elena
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Dani
5
5 (10 recensioner)
Dani
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Evgeniya
5
5 (10 recensioner)
Evgeniya
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Alexandra
5
5 (5 recensioner)
Alexandra
350 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Rasmus
4,9
4,9 (5 recensioner)
Rasmus
300 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ying ying
4,7
4,7 (3 recensioner)
Ying ying
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Ashley
5
5 (5 recensioner)
Ashley
650 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Anna
5
5 (3 recensioner)
Anna
500 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Elena
Elena
400 kr
/h
Gift icon
Första kursen gratis!
Nu kör vi!

Klassiska Pianister

Frédéric Chopin

När vi pratar om klassisk pianomusik är det här ofta en av de första kompositörerna som vi kommer att tänka på. Bland alla underbara stycken Chopin gav oss hittar vi nocturner, pianokonserter, valser och preludier.

“Om du hör samma stycke av Chopin två gånger, så hör du ändå två olika stycken." - Lyssnare

Chopins musikalitet och vetenskapliga sätt att se på pianomusiken särskiljer honom från många andra pianister, och hans kunskaper strömmade vidare genom fingrarna ner till tangenterna, där han skapade musik som skulle göra honom till en av världens största pianister.

Att lyssna på Chopins Fyra Ballader är väl investerad tid.

Ludwig van Beethoven

Trots att Beethoven blev döv vid 27 års ålder tillhör han världens bästa pianister. Han lämnade oss otaliga mästerverk, däribland 35 pianosonater och 9 symfonier. Hans 5 symfoni är obestridligen en av de mest kända symfonierna någonsin.

Beethoven tillhör de berömda Wienklassicisterna, liksom Haydn, Glück och Mozart. Stilen kännetecknas av ett förenklat tema (melodi), till skillnad från barocken där man använde sig av en komplex melodi för att attrahera lyssnaren.

Beethovens musik känns igen genom de stora konstrasterna i musiken som spelar på våra känslor, och som återfinns i de olika instrumenten.

Lyssna på Beethovens Für Elise, du känner säkert igen den!

Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart är utan tvekan en av världens mest berömda musiker. De allra flesta känner till honom, även de som inte håller på med klassisk musik.

Han tillhörde eliten redan som liten, och spelade både piano och violin som ingen annan. År 1764 skrev Mozart sin första pianosymfoni. Han var då 8 år gammal. Mozart tillhör Wienklassicisterna, och under sin relativt korta livstid skrev han hela 626 verk.

Mozart hade en förmåga att skriva ner musik som han bara hört en gång, och han använde sig mycket av sin talang för att inspireras och hämta idéer från andra musiker som han träffade på.

Lyssna gärna på Mozarts Symfoni no 41 - Jupiter.

Claude Debussy

Medan vissa föredrar pianister som Bach eller Rachmaninov så kan vi inte lista de bästa pianisterna i världen utan att nämna Debussy.

André Boucourechliev sa att Debussy var 1900-talets musikaliska revolution. Det kan fortfarande vara svårt att klassificera Debussy just på grund av att han inte var någon konformist och höll sig inom de traditionella ramarna.

Med en otrolig pianoteknik och total musikalisk frihet så skapade Debussy sin egen musik, med sina egna regler.

Prélude à l’après midi d’un faune är väl värt att lyssna på!

Även de största pianisten behövde lära sig piano från början! Källa: Hal Gatewood (Unsplash)

Moderna Pianister

Martha Argerich

Det är lätt att fylla på listan med Wienklassicisterna och de klassiska kompositörerna, men det finns även nutida pianister som väl förtjänar sin plats på listan.

Martha Argerich är definitivt värd att nämna. Hon var en argentinsk pianist som började spela piano vid 2 års ålder. När hon var 8 år kunde hon spela Beethovens 1:a pianosymfoni utan problem. Men det är aldrig försent att lära sig spela piano som vuxen.

Argerich flyttade till Europa när hon var 14 år, och där träffade hon andra virtuoser som närde hennes musicerande. Vid 16 års ålder vann hon två stora pris under loppet av 2 veckor: The Geneva International Music Competition och the Ferruccio Busoni International Piano Competition.

Lyssna på hennes framförande av Maurice Ravels pianokonsert i G dur.

Art Tatum

Även om det är lätt att bli fast i den klassiska pianovärlden så får vi inte glömma jazzpianisterna. Dessa musiker tillhör en helt annan genre men det finns gott om musikaliska genier även inom denna kategori, bland andra amerikanen Art Tatum.

Art Tatum var delvis blind, men lärde sig piano med hjälp av braille (punktskrift), och han hade ett fantastiskt gehör.

En kväll när han spelade så lär Thomas Waller (aka Fats Waller) ha sagt: "I only play the piano, but tonight God is in the house."

Art Tatum hade en utomordentlig teknik, hastighet och energi när han spelade, och det sägs att Lester William Pollfuss (Les Paul), bestämde sig för att bli gitarrist istället för jazzpianist efter att ha hört Tatum spela, eftersom han insåg att han aldrig skulle kunna bli lika bra.

Lyssna på I Got Rythm för att få en känsla för Art Tatums pianospel!

Sonya Belousova

Den rysk-födda amerikanska pianisten Sonya Belousova klassades tidigt som ett underbarn.

Hon lärde sig att spela piano vid 5 års ålder och började komponera sina egna stycken när hon var 10 år. Tre år senare tilldelades hon Russian Ministry of Culture Award för sitt stycke.

Hon är inte bara känd för sina pianostycken, utan även för sin otroliga talang och förmåga att improvisera.

Hon har även samarbetat med några av de bästa artisterna i världen, och komponerat musik till några av de mest kända balettkompanierna i USA.

Hon är dessutom känd för sina covers på populära musikteman från exempelvis Tetris, Star Wars och Game of Thrones. 

Belousova ackompagnerar även sitt pianospel med tilltalande musikvideor, vilka förstärker upplevelsen.

Om du tycker om videospel kommer du garanterat att uppskatta hennes version av temat från Street Fighter!

Den klassiska musiken finns överallt, inte minst i moderna filmer och tv-serier! Källa: Myke Simon (Unsplash)

Yiruma

Den här sydkoreanske kompositören och pianisten är en nutida talang mest känd för låtarna Kiss the Rain och River Flows in You.

Som för de flesta stora pianister startade hans karriär vid tidig ålder. Yiruma spelade piano redan vid 5 års ålder och tog examen från två brittiska musikskolor: Purcell School år 1997 och King’s College år 2000. Hans musikstil är en blandning av klassisk och modern musik.

River Flows in You är det första stycke du borde lyssna på för att lära känna den här talangen.

Yann Tiersen

Yann Tiersen är en fransk kompositör och pianist som är mest känd för musiken från filmen Amélie från Montmartre av Jean Pierre Jeunet. Soundtracket till filmen har sålt över en miljon exemplar, och de flesta som lovordar filmen nämner också den fantastiska musiken. Yann Tiersen är en skicklig musiker, som inte bara behärskar pianot, utan dessutom är en virtuos på både violin och gitarr. Hans kompositioner på alla dessa instrument är enormt rörande, vibrerande, humana och framförallt tidlösa.

Hans första album, La Valse des Monstres (mer känt som soundtracket till Amélie) är en samling av 11 låtar som från början skrevs för två olika teaterstycken. Framförallt två av sångerna blev berömda efter hans stora framgångar på den internationella scenen: le banquet och la valse des monstres.

Comptine d’un autre été, l’après-midi och le banquet är två bra stycken att börja lyssna på.

Peter Bence

Trots att den här pianistens stil kan vara svår att definiera (han gör framförallt covers på kända låtar) så är hans talang garanterat inte det!

Så vad är speciellt med den här pianisten? 

Peter Bence är en ungersk kompositör och musikproducent. Han är känd för att vara den snabbaste pianisten i världen. Bence satte nämligen världsrekord i att spela piano snabbt och höll Guinnes Världsrekord mellan 2012 and 2017.

Han spelade 765 toner på en minut!

Vi rekommenderar dig att kolla upp hans Facebook-sida eller YouTube-kanal för att höra hans covers på klassiska pop- och rocklåtar.

Hans cover på Michael Jacksons Bad är otrolig!

Vill du lära dig att spela piano? På Superprof kan du hitta en pianolärare som kan lära dig att spela snabbt, rytmiskt eller att improvisera!

Piano är ett användbart instrument. Med rätt undervisning kan du lära dig spela klassiskt, jazz eller pop! Källa: Azamat Zhanisov (Unsplash)

Användbara Ord

Innan du börjar leta efter en privatlärare i piano kan det vara bra att ha koll på några av de termer som kan förekomma under en pianokurs. Här kommer några ord som kan vara bra att känna till:

Tempo

Presto – mycket snabbt 

Allegro – snabbt

Allegretto – ganska snabbt

Moderato – mellantempo

Andante – långsamt

Accelerando - öka tempot

Ritardando - minska tempot

A tempo – tillbaka till originaltempot.

Styrka och Anslag

Crescendo (cresc) – ökande tonstyrka

Diminuendo (dim) – minskande tonstyrka

Legato – när man spelar tonerna sammanbundna

Staccato – när man spelar tonerna punktvis, hoppande

Övriga termer

Coda – avslutet, sista delen i ett stycke

D.C. al Fine (Da Capo al Fine) – gå tillbaka till början av stycket och spela till markeringen ”Fine”.

Intervall – avstånd mellan två olika toner

Oktav – avståndet mellan två toner med samma namn, C till närmaste C (uppåt eller neråt).

Som du märker finns det en mängd olika musikbegrepp att kunna, inte bara när man spelar piano utan även andra instrument.

Är du redo att ta nästa steg och lära dig att spela piano, eller förbättra dina kunskaper i pianospel? Ta en pianokurs med Superprof. Testa på: Piano Stockholm

>

Plattformen som kopplar samman privatlärare och elever

Första lektionen gratis

Tycker du om artikeln? Visa det gärna!

5,00 (1 note(s))
Loading...

Emma

Emma är språklärare, älskar att resa och är för tillfället bosatt i Paris.